Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


CRITERII DE DOTARE CU MIJLOACE TEHNICE DE PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOR

Protectia muncii+ Font mai mare | - Font mai micCRITERII DE DOTARE CU MIJLOACE TEHNICE DE PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOREchiparea cu instalatii de semnalizare si stingere a incendiilor

Art. 5.1. Echiparea cu instalatii de semnalizare si stingere a incendiilor se asigura, in functie de destinatie, tip de constructie si vulnerabilitate la incendiu, potivit prevederilor reglementarilor tehnice de proiectare si executare a constructiilor si instalatiilor, precum si a altor reglementari de specialitate.

Art. 5.2. In exploatare este obligatorie verificarea periodica si intretinerea corespunzatoare a instalatiilor de semnalizare si stingere cu care sunt echipate spatile, constructile, instalatiile, utilajele si echipamentele, astfel incat sa se asigure functionarea acestora la parametrii proiectati, conform instructiunilor intocmite de proiectant (potrivit normativelor de exploatare) si producatorii de echipamente, precum si ale anexei la prezentele norme (anexa 20).

Art. 5.3. In scopul urmaririi in exploatare si a stabilirii responsabilitatilor in cazul executarii unor remedieri, revizii sau reparatii curente la instalatiile de semnalizare si stingere a incendiilor, se va intocmi un registru in care sa se inscrie urmatoarele date si informatii (conform anexa 21):

tipul instalatiei;

data punerii in exploatare (in functiune);

schema instalatiei si principalele componente;

responsabilitati privind exploatarea, verificarile periodice, lucrarile de intretinere, remedieri si reparatii curente.

Dotarea cu stingatoare si aparate pentru stingerea incendiilor

Art. 5.4. Incaperile, spatiile, constructiile si incintele se doteaza cu stingatoare si aparate pentru stingerea incendiilor in functie de destinatia, natura si nivelul riscului de incendiu al acestora.

La alegerea tipului de stingator sau a altor aparate de stins incendii se are in vedere atat natura materialelor si substantelor existente in spatiul protejat, cat si compatibilitatea produsului de stingere cu materialele care ard. In anexa nr.15 sunt prezentate compatibilitatile produselor de stingere, functie de tipurile de focare (clasa incendiului).

Art. 5.5.Cladirile se doteaza cu stingatoare corespunzatoare claselor de incendiu din incaperile si spatile respective.

Pentru dotarea cu stingatoare portative se are in vedere asigurarea unui stingator de minimum 6 kg produs de stingere la o arie desfasurata maxima de:

- 200 - 250 m2, in cladirile civile (publice);

-200m2,in spatiile cu pericol de incendiu din categoriile D si E de pericol de incendiu;

-150 m2, in spatiile cu pericol de incendiu din categoriile A,B sau C de pericol de incendiu.

In toate situatiile este obligatorie asigurarea a minimum doua stingatoare portative pentru fiecare nivel al constructiei sau, dupa caz, incapere.

Art. 5.6. Stingatoarele portative trebuie sa contina produsul de stingere si cantitatea corespunzatoare destinatiei in spatiul respectiv si a naturii (clasei) incendiului ( anexa 15 si 16).

Art. 5.7. In spatiile inchise destinate parcarii autovehiculelor, se asigura cel putin un stingator portabil P6 si unul SM6 la fiecare 10 locuri de parcare.

Art. 5.8. In spatiile si incaperile cu risc mare de incendiu (parcaje, depozite, arhive etc.) cu aria mai mare de 500 m2 se prevad si stingatoare transportabile.

In incaperile in care se pot afla lichide combustibile se recomanda dotarea suplimentara cu un stingator transportabil de minimum 50 kg la fiecare 500 m2.

Art. 5.9. Normele de dotare diferentiate in functie de destinatia spatiilor sunt precizate in anexa 17.

Art. 5.10. Incintele precum si spatiile de productie si/sau depozitare se doteaza, in functie de substantele utilizate si conditiile specifice, cu posturi (panouri, pichete) de incendiu avand inventarul indicat in anexa 19.

Dotarea instalatiilor de protectie impotriva incendiilor cu accesorii de trecere a apei si de producere a spumei

Art. 5.11. Hidrantii de incendiu interiori se doteaza cu accesoriile prevazute in completul Hi (anexa 18). Se pot utiliza si hidranti interiori cu furtun semirigid si presiune permanenta pana la teava de refulare.

In functie de specificul spatiilor protejate, hidrantii vor fi echipati cu tevi de refulare cu robinet si ajutaj reglabil (pulverizator).

Art. 5.12. Hidrantii de incendiu exteriori de inalta presiune ( la care interventia se poate asigura prin racordarea liniilor de furtun direct la hidrantii subterani sau dupa caz, supraterani), se doteaza conform completului He ( anexa 18). In cazuri deosebite si hidrantii exteriori vor fi echipati cu tevi de refulare cu robinet si ajutaj reglabil (pulverizator).

Materialele prevazute in completul He se pastreaza, dupa caz, in cutii, dulapuri, carucioare pentru furtun sau la serviciul de pompieri, astfel amplasate incat sa se poata interveni operativ in caz de incendiu.

Art. 5.13. Instalatiile de hidranti interiori si exteriori, vor fi dotate si cu aparatura necesara verificarii debitelor si presiunilor din retele ( manometre, debitmetre).

Art. 5.14. In cazurile particulare in care nu se recomanda utilizarea apei sub forma de jeturi sau cand accesul in incaperile incendiate este greoi (depozite in subsoluri, tuneluri si poduri de cabluri etc.), se recomanda dotarea cu moto, electro sau hidrogeneratoare de spuma cu coeficient mare de infoiere.

Art. 5.15. Calculul cantitatilor necesare de substante pentru stingerea incendiilor si a rezervelor din dotare se efectueaza conform reglementarilor tehnice in vigoare.

Dotarea de rezerva

Art. 5.16. Pentru inlocuirea operativa in caz de nevoie a materialelor din dotare, atunci cand nu se incheie contracte de service cu societati specializate, dupa caz, unitatile vor avea asigurata urmatoarea rezerva minima:

5% din cantitatea de furtun existenta in dotarea instalatiilor de hidranti interiori si/sau hidranti exteriori, insa nu mai putin de 5 role a 20 m fiecare;

5%, tevi de refulare, chei pentru hidranti, garnituri si alte accesorii;

50% din cantitatile de substante chimice necesare pentru incarcarea stingatoarelor portative si transportabile cu spuma chimica sau mecanica;

10% din totalul stingatoarelor (portative si transportabile);

5-25% din totalul capetelor de sprinkler montate, calculata

separat pentru fiecare tip, dar nu mai putin de 30 bucati    (procentul mai mare se asigura la un numar mai mic de capete montate);

Atunci cand instalatia are capete de sprinklere cu rezistenta la coroziune sau care declanseaza la temperaturi mai mari de 90oC, rezerva acestora trebuie sa fie egala cu numarul capetelor de sprinklere montate in sectorul cel mai mare.

2-5% din fiecare tip de capete de drencere montate, dar nu mai putin de 10 bucati (procentul mai mare se asigura la un numar mai mic de capete montate);

10% din totalul elementelor fuzibile de declansare automata folosite la dispozitivele de protectie la foc ( dispozitivele de evacuare a fumului, a gazelor fierbinti, clapetele antifoc, usile sau obloanele antifoc etc.);

5-25% din totalul de detectoare si/sau butoane de semnalizarea incendiilor, dar nu mai putin de 15 bucati din fiecare.

Organizarea si functionarea serviciilor de pompieri civili

Art. 5.17. Constituirea serviciilor de pompieri este obligatorie in cazurile stabilite in reglementarile tehnice de siguranta la foc, corespunzator criteriilor minime de performanta stabilite. In functie de fiecare situatie in parte, conducatorii unitatilor hotarasc constituirea serviciului de pompieri civili, cu pompieri angajati sau voluntari.

Art. 5.18. Organizarea si functionarea serviciului de pompieri civili se face pe baza criteriilor minime de performanta stabilite de unitatile de pompieri militari (brigazile si grupurile judetene) in a carei zona de competenta este amplasat obiectivul respectiv.

Art. 5.19. In cazul in care este obligatorie constituirea serviciului de pompieri civili la unitati neechipate cu instalatii de stingere fixe, serviciul respectiv se doteaza cu pompe mobile de stingere a incendiilor din exterior, in functie de debitul de apa calculat, pe baza prevederilor STAS 1478.

Art. 5.20. Echipamentul de protectie se asigura serviciului de pompieri civili, potrivit regulamentului aprobat prin HGR nr.

Dupa caz, corelat cu nivelul densitatii sarcinii termice, temperaturile ce se pot dezvolta in caz de incendiu si efectele negative pe care acestea le pot avea asupra personalului de interventie se va asigura in dotare urmatoarele aparate de protectie, iluminat si lucru:

- aparate de respiratie autonome;

- lampi electrice portabile;

- masti contra fumului si gazelor;

- echipament de protectie la temperatura; - trusa electrica.

Art. 5.21. Se asigura urmatoarele substante chimice pentru instructajele de pregatire a membrilor seviciului de pompieri civili:

- cate 10 incarcaturi pentru fiecare tip de stingator (cu spuma chimica, spuma mecanica, pulbere si dioxid de carbon etc.);

- spumogen pentru trei reprize de stingere pentru o suprafata incendiata de 150 mp.

Art. 5.22. Spatiile necesare serviciilor de pompieri vor fi asigurate corespunzator componentei, echiparii si dotarii acestora.

Art. 5.23. Organizarea si functionarea serviciilor de pompieri civili se stabilesc prin regulamente aprobate de catre conducerea unitatii sau institutiei care le-a constituit.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6168
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved