Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Exercitiile cu mingii mari

Fitness+ Font mai mare | - Font mai micSistematizareO alta intrebare frecventa legata de swissball este: "Ce tip de minge alegem?". Este importanta alegerea dimensiunii potrivite a mingii si umflarea corespunzatoare a acesteia in concordanta cu scopul utilizarii ei.

Cand swissball se foloseste pentru exercitii fizice, ea trebuie sa fie bine umflata, astfel incat sa faca o cuta de cinci centimetri la presarea acesteia cu un deget, iar in momentul asezarii pe ea, coapsa trebuie sa fie paralela sau aproape paralela cu solul.

Pentru cei cu dureri de spate este recomandata o minge cu dimensiuni mai mari, pentru ca in momentul asezarii, coapsa si solul sa formeze un unghi mai mare de 90o.

Marimea optima a mingii in functie de inaltime reiese in mod clar din datele prezentate in tabelul de mai jos:

Inaltime

Dimensiune minge

sub 1,57m

45cm

1,60m - 1,72m

55cm

1,75m - 1,88m

65cm

peste 1,90m

75cm

La utilizarea swissball pe post de scaun se foloseste o marime a mingii ceva mai mare decat cea data in tabelul de mai sus. Asa se obtine un scaun mai moale si mai confortabil care aduce aminte de divanele turcesti.

Din punctul de vedere al calitatii este recomandata folosirea numai a mingilor ce au in componenta un sistem antispargere. Numai acestea vor garanta siguranta in timpul utilizarii. Mingile Sissel au cele mai inalte standarde de siguranta si calitate din lume. Datorita noii tehnologii, aceste mingi au limite mari de greutate si, cel mai important, nu vor exploda in momentul unei eventuale perforari. Cand un obiect ascutit penetreaza suprafata mingii, aerul va fi eliberat usor, ceea ce elimina riscul accidentarilor.

Inaintea achizitionarii unei mingi de exercitii, utilizatorul ar trebui sa fie atent la limita greutatii dinamice. Limitele de greutate sunt masurate prin doua metode, in functie de cele doua tipuri de forte ce se pot aplica: statica sau dinamica. Greutatea statica se refera la greutatea utilizatorului in pozitia stand nemiscat pe minge, iar cea dinamica se refera la greutatea utilizatorului in momentul balansarii pe aceasta.

Scurta clasificare a mingilor durabile:

ABS Exercise Ball - are un sistem antiexploziv unic. Cand un obiect ascutit penetreaza suprafata mingii, aceasta va pierde aer in mod gradat. Limita maxima pentru greutatea statica este de 1100 de IBS (aproximativ 550 kg), iar limita dinamica este de 200 IBS (100 kg). Aceasta minge este recomandata pentru exercitii in pozitia asezat si alte exercitii simple.

Sissel Swissball Pro - este un produs de inalta calitate, fabricat de cunoscuta companie TOGU din Germania. Ea este destinata exercitiilor grele (dure), unde se folosesc si greutati aditionale. Limita de greutate pentru aceasta minge este de 2500 IBS (1250 kg) pentru greutatea statica si 350 IBS (175 kg) pentru cea dinamica. Acest tip de minge este folosit de atletii profesionisti si de antrenori.

Sisel X-Treme Ball - este mingea preferata a celor ce frecventeaza constant salile de fitness (in special a boddybuilder-ilor). Ea poate sustine unele din cele mai grele echipamente sportive, fiind folosita in locul bancilor de antrenament, pentru exercitiile de mare intensitate (este suficient de sigura si pentru exercitiile cu bara olimpica incarcata cu greutati). Limita de greutate statica este de 6600 IBS, adica aproape 3300 kg, iar cea dinamica de 2200 IBS (1100 kg). Si ea este dotata cu un sistem antispargere.

Pastrarea in bune conditii a swissball

Daca i se acorda atentia cuvenita, o swissball poate dura foarte multi ani. Pentru acesta se recomanda:

a)     sa se pastreze mingea intr-un loc sigur si curat, de preferat evitarea contactului cu podeaua, unde ar putea fi lovita sau sparta. Multe din mingile care s-au spart in timpul utilizarii lor, la o analiza amanuntita in laborator s-a descoperit ca ele au fost lovite sau zgariate anterior (acest lucru se intampla des unei echipe de rugby din australia pana cand antrenorul ei a decis sa dea amenzi de 30000 de dolari pentru toti atletii prinsi aruncand sau lovind mingile in sala de gimnastica);

b)    sa se verifice mingea de eventualele obiecte straine aflate pe suprafata ei inainte de folosire;

c)     sa se inlocuiasca orice minge cu suprafata rupta sau zgariata;

d)    intotdeauna sa se foloseasca mingea pe o suprafata curata, uscata si nealunecoasa. Inainte de folosirea ei pe podea, mingea trebuie verificata sa nu existe pietre sau obiecte ascutite pe jos. Podeaua trebuie sa fie curata deoarece, in caz contrar, mingea va aluneca de sub utilizator, accidentandu-l;

e)     sa se pastreze mingea departe de animale si de sursele de caldura, ferita de lumina directa a soarelui si fara a fi incuiata in masina;

f)      intotdeauna trebuie sa se asigure un spatiu suficient de mare pentru efectuarea exercitiilor;

O swissball este asemenea oricarui alt echipament sportiv. Poate fi folosita corect, astfel ajungandu-se la rezultate pozitive, sau poate fi folosita incorect, acest lucru ducand la accidentari. Oricine doreste sa incorporeze swissball intr-un program de exercitii este sfatuit sa apeleze la sfaturile unui instructor profesionist care cunoaste tehnicile de folosire ale acesteia.

Cel mai cunoscut institut care pune la dispozitia utilizatorilor swissball este Institutul C.H.E.K., care ofera cursuri in format scris si video, atat pentru novici cat si pentru atleti de elita. Numele institutului este dat de Paul Chek, orator respectat si consultant in probleme kinetologice, care a fost totodata si prima persoana ce a introdus swissball in echipele profesioniste de baschet din SUA (1991 - Chicago Bulls) si in afara granitelor (1995 - echipa australiana de rugby Canberra Raiders).

Exercitiile cu mingii mari

Fundamental, regulile generale de antrenament raman valabile: lectia se repartizeaza intre incalzire, work-out, cardio, cold-down si in final streching si relaxare. Bineinteles, se poate construi o lectie fara partea cardio, ca de exemplu: antrenament de relaxare, gimnastica pentru spate, tinuta, exercitii de coordonare pentru sporturile de echilibru, intarirea centurii pelviene, etc.

Conceptul fitball este bazat pe prevenire. Aceasta nu inlocuieste in nici un caz masurile terapeutice, centrele de tratare a spatelui, etc.

Pacientii suferinzi de durerile de spate trebuie, in tot cazul, sa consulte un medic sau un fizioterapeut inainte de inceperea antrenamentului.

Fiecare exercitiu de rezistenta, forta sau mobilitate cu o minge mare stimuleaza in mod egal reflexele motorii, echilibrul si coordonarea intermusculara

Antrenamentul fitball cere multa coordonare, de aceea pentru debutanti si persoanele in varsta se recomanda alegerea unor exercitii simple si exersarea lor inainte de a trece la un stadiu superior:

Cateva exemple de exercitii tipice pentru incepatori sunt prezentate mai jos:

cu mingea sub umeri, rulati cate 20 cm la stanga si la dreapta, de cate zece ori (doua seturi);

cu mingea in mijlocul spatelui, intinderea bratelor si atingerea solului cu mainile; se sta in aceasta pozitie, cu mentinere 10 minute si revenire lenta (cinci seturi);

cu mingea in mijlocul spatelui, se intinde un picior si se mentine cinci secunde; se folosesc bratele pentru echilibru; zece repetari pentru fiecare picior (doua seturi);

stand pe minge, se aluneca incet pe spate inapoi, ridicand picioarele de pe pamant; se folosesc bratele pentru echilibru; mentinere cinci secunde (cinci seturi);

cu abdomenul pe minge, aplecari inainte in timp ce se ridica picioarele cat mai sus; se lasa capul in jos si se folosesc bratele pentru echilibru (cinci seturi);

cu abdomenul pe minge si bratele cu palmele pe sol in echilibru, se ridica un picior cat mai sus si se mentine astfel cinci secunde (zece ridicari pentru fiecare picior);

cu abdomenul pe minge, bratele cu palmele pe sol, se ridica umerii si se arcuiesc inapoi cat mai inalt (zece repetari, doua seturi).

Exercitiile cu minge mare trebuie sa tina cont de urmatoarele niveluri:

nivelul fizio-chinetic (pozitia muschilor si articulatiilor)

nivelul vestibular (simtul echilibrului)

nivelul tactil (atingere, sensibilitate)

Prea des aceste caracteristici sunt neglijate sau pur si simplu uitate in timpul conceperii programului de antrenament.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1018
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved