Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

MIJLOACE DE CONTROL SI AUTOCONTROL AL EVOLUTIEI INDIVIDULUI SI EFECTELE ANTRENAMENTULUI ASUPRA CORPULUI

Fitness+ Font mai mare | - Font mai micMIJLOACE DE CONTROL SI AUTOCONTROL AL EVOLUTIEI INDIVIDULUI SI EFECTELE ANTRENAMENTULUI ASUPRA CORPULUI1. Mijloace de control si autocontrol al evolutiei individului

2. Aparatura, metode, procedee de investigatie medico-sportiva

3. Indici de apreciere si formulele lor de calcul

1. Mijloace de control si autocontrol al evolutiei individului

Este necesara o evaluare corecta si eficienta a disponibilitatilor biologice, fizice, psihologice sau intelectuale ale sportivului pentru realizarea sarcinilor si problemelor ridicate de antrenamentul sportiv.

A.     Indici morfologici ai dezvoltarii fizice ( definitie):

Cresterea - este un proces biologic cantitativ al organismului, dinamic si complex, care duce la marirea dimensionala a corpului, dupa anumite legi si intr-o anumita succesiune. Are loc din momentul conceptiei si se termina la instalarea maturitatii.

Dezvoltare - reprezinta procesul biologic calitativ, de adaptare si perfectionare a organismului, ce implica o anumita activitate biologica, fizica, psihica sau intelectuala. Are loc paralel cu procesul crestere, dar continua si dupa instalarea maturitatii. Dezvoltarea fizica poate prezenta modificari in sens pozitiv sau negativ.

Indici morfologici - reprezinta aprecierea dezvoltarii structurale. Masuratorile sunt foarte numeroase, dintre care cele mai semnificative sunt:

- Inaltimea - se masoara in staturometru;

- Bustul - se masoara in centimetri;

- Anvergura bratelor;

- Lungimea membrelor superioare si inferioare;

- Perimetre : toracic, abdominal, al bazinului, brate, coapse;

- Diametrul biacromial si bitrohanterian;

- Greutatea corpului;

Pentru raporturile dintre diferite segmente corporale se utilizeaza:

- Indicele de proportionalitate lui Adrian N. Ionescu (bust- inaltime);

- Indicele lui Erissman, exprima armonia dintre cresterea in grosime si cresterea in lungime a corpului (perimetrul toracic - inaltime).

Indici functionali ( definitie) :

Indicele lui Quetele exprima starea de nutritie raportul dintre aportul alimentar si cheltuielile energetice (greutate - inaltime). Indicele respirator lui Demeny - coreleaza capacitatea vitala cu greutatea corporala;

Capacitate vitala - se masoara cu spirometrul;

Consumul maxim de oxigen (VO2 max.) - determinarea indirecta pe baza frecventei cardiace cu ajutorul Nomogramei Astrand - I. Rhyming;

Economia functionala a organismului - proba Pachon - Martinet;

Indicatori motrici:

Forta - se masoara cu dinamometru Collin;

Viteza - se masoara cu cronometrul sau in laboratoare cu aparate speciale;

Rezistenta - proba Margaria;

Indemanarea - masurarea se face in functie de modul in care se manifesta in ramura de sport practicat.

D. Autocontrolul - este metoda de auto-observare, auto-examinare, auto-inregistrare a datelor privind organismul propriu. Este o metoda simpla si accesibila, care mareste posibilitatea de cunoastere a starii organismului sportivului.

Autocontrolul permite supravegherea continua a efectelor procesului de pregatire asupra organismului sportivului. Asigura colaborarea continua a sportivului cu antrenorul si cu medicul la alcatuirea planurilor de antrenament si dirijarea stiintifica a pregatirii. Rezultatele trebuie inregistrate cu regularitate, corect si in aceleasi conditii. Autocontrolul indeplineste un important rol instructiv - educativ, contribuie la constientizarea participarii sportivului.

E. Indicatori de performanta - inregistrarea rezultatelor realizate:

- la examenul de selectie;

- la probele de verificare;

- la concursurile de verificare;

- la concursurile oficiale;

- inregistrarea progresului realizat de fiecare sportiv.

2. Aparatura, metode, procedee de investigatie medico-sportiva

A. Aparate pentru masurarea somatico-morfologica:

- taliometrul - masurarea taliei

-banda metrica - masurarea bustului, a perimetrului toracic,  lungimea membrelor superioare si inferioare, lungimea palmei, lungimea talpii piciorului, alonja;

- cantarul - masurarea greutatii corporale;

- compasul - masoara diametrele biacromial si bitrohanterian.

B. Aparate pentru masurarea datelor functionale

- pentru valorile aparatului cardiovascular;

- pentru aparatul respirator (spirometrul);

pentru masurarea examenului urinei

Pentru examenul oftalmologic

C. Aparate pentru masurarea planului motric:

- ruleta;

- cronometru;

- dinamometr,

- greutatile, halterele, tonometria.

Orice miscare are o tehnica speciala de masurare si inregistrare prin cronografie, spidografie, dinamografie, tensiometrie, etc.

Studiul miscarii (notiunea superioara - miscarea) - intelesul principal = operatie complexa de investigatie efectuata asupra unei miscari in scopul cunoasterii structurii, functionalitatii si eficientei ei. Observatii: Metodele obiective de investigatie sunt numeroase, printre care: ortografia, spidografia, ciclografia, dinamografia, observatia pedagogica, etc. Sinonim: Kinesiologie[1]

D. Aparate pentru masurarea planului psihic:

- teste de psihologie - matrice;

- testari separate a unor calitati si procese psihice pozitive care influenteaza performanta;

- timpul de reactie (la aprinderea unui bec, subiectul apasa pe buton);

- viteza de executie - numarul de executii in unitatea de timp (tunul de servit mingi la tenis de masa);

-concentrarea atentiei, vederea periferica.

In cadrul antrenamentului sportiv, antrenorul trebuie sa colaboreze cu

sportivul si medicul pentru a putea urmari dezvoltarea si evolutia sportivului din punct de vedere morfologic-somatic, functional, motric si psihic.

E. Medicina bio-informatica are ca scop monitorizarea schimburilor de semnale electrice, putand sa deceleze cauza imbolnavirilor - surprizand astfel boala in stadiul nemanifest si astfel sa incerce o influentare terapeutica, mai degraba decat sa aplice masuri paleative bazate pe simptome. Dintre cele mai cunoscute terapii cuantice putem mentiona:

- LASER utilizat in afectiunile reumatismale degeneratorii, afectiunile nevralgice, zona Zoster;

- BIOPTRON utilizat in tratarea tulburarilor de circulatie venoasa (varice, ulcer varicos), afectiuni dermatologice, (eczeme, acnee, etc), favorizeaza cicatrizarea plagilor traumatismale sau post-operatorii, reducerea anxietatii, stimularea imunitatii;

- CROMOTERAPIE cu Bioptron utilizata in tratamentul nevrozelor, anxietatii, depresiei, stresului, stimularii imunitatii.

Medicina naturista

Termenul de medicina naturista sau naturala se refera la acele practici terapeutice legate de natura, inspirata de aceasta si folosind produse si factori naturali, tehnici ancestrale si metode traditionale, verificate in timp. Secolele 18 si 19 cunosc un avant in aceasta directie, insa forme incipiente de practica naturista pot fi regasite inca din perioada scolii lui Hipocrate, care poate fi considerat primul medic orientat catre terapiile naturiste (cu 400 ani inainte de Christos). Adeptii acestei scoli credeau ca totul in natura este asezat pe baze rationale, medicului revenindu-i sarcina sa inteleaga aceste legi si sa urmeze calea mediului inconjurator. Ei vedeau boala ca efect si cautau cauzele in natura: apa, aer, alimentatie etc.

Principiile de vindecare in medicina naturista se bazeaza pe reintoarcerea la natura -"Vis medicatrix naturae" - (puterea vindecatoare a naturii) in stabilirea dietei, exercitii fizice, miscare, folosirea benefica a factorilor naturali de mediu (aer, apa, soare) microclimat, eliminarea produselor potential daunatoare, abandonarea obiceiurilor nesanatoase, cresterea vitalitatii pacientului (terapie radianta, eliminarea factorilor de stres, suplimente nutritive).

Medicina complementara include: acupunctura, presopunctura, reflexoterapia, fitoterapia, homeopatia, aromaterapia, masajul, dietoterapia, apiterapia, balneoterapia etc. Fiind o medicina asa-zis complementara, 'completeaza' medicina alopata, interferandu-se cu aceasta pe diferite planuri. Amploarea pe care a luat-o in zilele noastre se datoreaza pe de o parte lipsurilor si efectelor adverse care de multe ori se intalnesc in practica alopata, cat si costurilor din ce in ce mai greu de suportat de catre bolnav si sistemele de sanatate, alaturi de efectele secundare ale terapiilor medicamentoase, uneori greu de evitat.

Termenul de medicina alternativa care defineste aceeasi arie de procupari s-a folosit si se mai foloseste, desi se considera ca este impropriu; acesta presupunand folosirea unor terapii ca o alternativa la cealalta optiune care este medicina alopata.

3. Indici de apreciere si formulele lor de calcul

1. Indicele de bust si talie "Rugieri";

R =

unde B - inaltimea bustului;

I - talia (inaltimea).

2. Indicele "Adrian Ionescu";

AI =

unde B - inaltimea bustului;

I - talia (inaltimea).

3. Diametrele biacromial si bitrohanterian;

4. Perimetrul toracic (se masoara in cm.);

5. Indicele "Erisman":

E =

unde P.T. - perimetrul toracic,

I - talia (inaltimea).

6. Indicele "Ioan Dorgo" (aprecierea dezvoltarii functionale);

V =

unde P1 - valoarea initiala a pulsului;

P 2 - pulsul dupa 2' de efort continuu (alergare pe loc sau genuflexiuni);

P3 - pulsul dupa 4' de efort continuu;

P4 - pulsul dupa 6' de efort continuu;

V - rezultatele pe scara.

Valorile - intre -5 si -10 = indice foarte bun;

- intre -4 si 0 = indice bun;

- intre 0 si 5 indice mediocru;

- intre 6 si 10 = indice slab,

- peste 10 = indice foarte slab.

Din categoria metodelor de investigare, amintim: documentarea, chestionarul, cercetarile statistice, metoda comparativa, metoda reprezentarilor grafice.

Metode si procedee psihice

a. kinotestul - pentru calitatile psihomotorii, perceptia vizuala, capacitatea de apreciere rapida a miscarilor, precizia perceptiei;

b. aparatul tapping automat - pentru viteza de executie si capacitatea de frecventa a miscarii bratelor (la tenis de masa);

c. testul "Praga" - pentru atentia distributiva (la tenisul de masa). (vezi desenul alaturat)

Intrebari curs XV MIJLOACE DE CONTROL SI AUTOCONTROL AL EVOLUTIEI INDIVIDULUI SI EFECTELE ANTRENAMENTULUI ASUPRA CORPULUI

1. Ce este cresterea?

2. Ce este dezvoltarea ?

3. Completati indicii morfologici:

a) -

b) -

c) - anvergura bratelor;

d) - lungimea membrelor superioare si inferioare;

e) - perimetre : toracic, abdominal, al bazinului, al bratlor, al coapselor;

f) - diametrul biacromial si bitrohanterian;

g) - greutatea corpului.

4. Enumerati si definiti indicii functionali :

a) - Indicele lui Quetelet, exprima starea de nutritie - raportul dintre aportul alimentar si cheltuielile energetice (greutate - inaltime);

b) -

c) - Capacitate vitala - se masoara cu spirometrul;

d) -

e) - Economia functionala a organismului - proba Pachon - Martinet;

5. Definiti si enumerati indicatori motrici:

a) -

b) - Viteza- cu cronometrul sau in laboratoare cu aparate speciale;

c) - Rezistenta - proba Margaria;

d) -

6. Enumerati cateva probe si aparate pentru masurarea planului psihic:

a) -

b) - testari separate a unor calitati si procese psihice pozitive care influenteaza performanta:

c) -

d) - viteza de executie - numarul de executii in unitatea de timp (tunul de servit mingi la tenis de masa);

e) -

7. Numiti cateva metode si procedee psihice:

a) kinotestul - pentru calitatile psihomotorii, perceptia vizuala, capacitatea de apreciererapida a miscarilor, precizia perceptiei.

b) -

c) testul "Praga" - pentru atentia distributiva (la tenisul de masa)

Raspunsuri curs XV MIJLOACE DE CONTROL SI AUTOCONTROL AL EVOLUTIEI INDIVIDULUI SI EFECTELE ANTRENAMENTULUI ASUPRA CORPULUI

1. Cresterea - este un proces biologic cantitativ al organismului, dinamic, si complex care duce la marirea dimensionala a corpului, dupa anumite legi si intr-o anumita succesiune. Are loc din momentul conceptiei si se termina la instalarea maturitatii.

2. Dezvoltare - reprezinta procesul biologic calitativ, de adaptare si perfectionare a organismului, care implica o anumita activitate biologica, fizica, psihica sau intelectuala. Are loc paralel cu procesul crestere, dar continua si dupa instalarea maturitatii. Dezvoltarea fizica poate prezenta modificari in sens pozitiv sau negativ.

3. a) - inaltimea - se masoara in staturometru; b) - bustul - se masoara in centimetri;

4. b) - Indicele respirator lui Demeny - coreleaza capacitatea vitala cu greutatea corporala; d) - Consumul maxim de oxigen (VO2 max.) - determinarea indirecta pe baza frecventei cardiace cu ajutorul Nomogramei Astrand - I. Rhyming;

5. a) - Forta- se masoara cu dinamometru Collin; d) - Indemanarea - masurarea se face in functie de modul in care se manifesta in ramura de sport practicat.

6. a) - teste de psihologie - matrice, c) - timpul de reactie (la aprinderea unui bec, subiectul apasa pe buton); e) - concentrarea atentiei, vederea periferica.

7. b) - aparatul tapping automat - pentru viteza de executie si capacitatea de frecventa a miscarii bratelor (la tenis de masa);Nicu Alexe, op cit, p 234-235Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2209
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved