Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

APLICATIILE MASAJULUI IN SPORT - Masajul in antrenamentul sportiv

Sport

+ Font mai mare | - Font mai mic
APLICATIILE MASAJULUI IN SPORT

Masajul in antrenamentul sportiv
I.            Inainte de antrenament

Subiectul care nu a practicat decat sporadic exercitii fizice trebuie supus unor metode combinate de gimnastica respiratorie, musculara si masaj.

Masajul va stimula functiile nutritive energetice si va creste amplitudinea miscarilor respiratorii.

Se va face un masaj stimulat pentru a creste tonicitatea fibrelor musculare inactive anterior, acestea vor consta dintr-o netezire executata cu ritm si intensitate crescanda aplicata diverselor grupe musculare ale membrelor superioare si inferioare.

Se va continua cu frictiuni energice, profunde executate cu varful degetelor sub un unghi de 30°.

Urmeaza framantatul in cuta cu priza mare, iar apoi se va executa un tapotament pornind de la extremitatea distala catre cea proximala (spre inima).

Framantatul tendoanelor – urmeaza masajul muschilor si se aplica tendoanelor ce vor fi supuse efortului respectiv.

Masajul articulatiilor se executa prin presiuni viguroase si progresiv crescande periarticular si mai ales pe ligamente.

Se executa apoi mobilizari pasive cu tensiuni finale la nivelul articulatiilor ce vor fi solicitate.

Masajul toracelui – se va insista pe principalele grupe musculare (muschii pectorali si marele dorsal (latisimus dorsi).

Prin manevre de netezire si framantat masajul abdominal nu este indispensabil, dar se practica la indivizi ce vor face sporturi cauzatoare de tulburari digestive functionale (ciclism, probele de fond, maratonul).

Frictiunea generala se face la sfarsit fie cu un prosop rugos sau cu o manusa din par de cal imbibata in alcool, camfor sau apa de colonie pentru a indeparta de pe tegument produsii toxici de metabolism si pudra de talc folosita.

II.         Dupa antrenament

Utilizeaza procedee principale si secundare. In cazul sportivilor, manevrele de masaj trebuie sa fie selectionate in functie de urmatorii factori:

nivelul de pregatire fizica al sportivului

testarea psihologica

efectele pe care trebuie sa le induca

Aceste realitati se gasesc atat in masajul de antrenament cat si in masajul competitional. Masajul de dupa antrenament are un efect incontestabil indiferent de nivelul de pregatire al sportivilor.

Antrenamentul sportiv

Este procesul inductiv-educational ce se desfasoara la diverse nivele de pregatire incepand cu copii si juniori si terminand cu sportivi de performanta. Din aceasta rezulta ca indicatiile masajului sunt variate:

La incepatori, copii si juniori:

- masajul se efectueaza pentru scaderea starii de hipertonie (cresterea excesiva a tonusului tesuturilor) musculara ce se instaleaza in prima etapa a formarii deprinderilor motrice, se contracta inutil anumite grupe musculare ceea ce imprima miscarii un caracter sacadat; aceasta stare de incordari psihice se mentine mult timp dupa incheierea antrenamentului sportiv.

La sportivii consacrati:

- masajul are ca scop inlaturarea starii de oboseala fizica si psihica indusa de antrenamentul sportiv – in cadrul microciclurilor curente

- daca antrenamentul sportiv se efectueaza in vederea pregatirii unei competitii apropiate, masajul isi va propune inlaturarea starii puternice de stres indusa de constientizarea riscului competitional sau subestimarii posibilitatilor proprii prin supramotivatie

Aplicarea masajului dupa antrenament impune urmatoarele reguli:

nu se va aplica niciodata imediat dupa efort deoarece sportivul este obosit si nervos, iar oboseala se manifesta prin contracturi musculare ce induc mialgii (dureri musculare)

un dus caldut ce scop decontracturant, miorelaxant

abia dupa 3-4 ore de la incetarea efortului cand este depasita faza acuta a oboselii se poate aplica masajul cu rezultate bune. Intervalul de timp este lung si in general nu se poate respecta, rezulta din aceasta ca masajul poate fi aplicat la o ora sau o jumatate de ora. In conditii de antrenament se respecta intervalul de 3-4 ore.

Masajul dupa antrenament se poate executa in doua variante:

A.    Forma clasica

Recomanda abordarea grupelor musculare ce au fost implicate in efortul specific. Acestea vor fi beneficiarele unor manevre blande, linistitoare (neteziri cu ritm si intensitate scazuta, frictiuni vibrante sub un unghi de 90°, vibratii simple cu ritm si intensitate scazuta sau insotite de presiuni, rulat si cernut cu ritm si intensitate scazuta centripet sau centrifug). Acestea au avantajul ca pot fi aplicate peste trening, direct pe terenul de sport.

Se va acorda o atentie deosebita tendoanelor si spatiilor dintre muschii ce vor beneficia de manevrele de frictiune vibrante.

B.     Forma moderna

Evidentiaza ca refacerea dupa solicitari neuropsihomotrice se realizeaza mult mai rapid, nu prin masaj direct tintit pe grupele musculare antrenate in efortul respectiv, ci indirect stimuland unul din urmatoarele trei reflexe:

Reflexul de simetrie – e stimulat cand efortul specific a fost depus de un membru, iar refacerea e mai evidenta daca se va masa membrul pereche (ex.: sulita, handbal. Volei, bila, etc.)

Reflexul la distanta – e declansat prin masarea unor grupe musculare mari, situate la distanta de muschiul solicitat in efort (ex.: masajul abdominal – cand sunt solicitate membrele inferioare; masajul toracelui – cand sunt solicitate membrele superioare)

Reflexul de suprafata – recomanda masarea unor suprafete intinse; varianta moderna recomanda manevre viguroase constand din frictiuni profunde, executate sub un unghi de 30°, framantat si tapotament (tocat, lipait, plescait)

Antrenamentul specific – se desfasoara in micro, macro si mezocicluri.

Masajul intr-un microciclu saptamanal include doua masaje partiale si doua generale, si anume:

Zi de antrenamentTipul de masaj

Partial

General

Partial

General

Dupa un antrenament sportiv subiectul va beneficia de un masaj partial (se apreciaza ca inca nu s-a instalat starea de oboseala generala), in ziua a doua nu se face masaj, se constata ca s-au pastrat unele efecte ale masajului din prima zi; in ziua a treia masaj general (fie extins 60-90 min. fie redus 30-40 min. Se vor aplica manevre viguroase ce vor viza structurile profunde; in ziua a patra nu se aplica masaj, dar uneori se poate aplica pe unele segmente solicitate mai mult; in urmatoarele zile conform tabelului. In zilele de pauza se mai pot aplica si alte tehnici de refacere inafara masajului.

Indicatii metodice ale masajului general

nu se va aplica cu mai putin de 10-12 ore inainte de urmatoarea sedinta de antrenament sportiv

trebuie urmat de o perioada de repaus cu o durata de 20min/o ora

daca subiectul nu poate respecta ultima indicatie trebuie sa execute dupa sedinta de masaj exercitii de gimnastica cu caracter general ce vor impune si exercitii de gimnastica respiratorie.

MASAJUL IN PERIOADA DE TRANZITIE

In unele sporturi (patinaj, schi, bob) desfasurarea antrenamentului specific este dependenta de factorul clima. Acest neajuns a fost astazi depasit prin:

crearea de conditii specifice de pregatire (conditii artificiale);

mutarea antrenamentelor in zone geografice unde pot fi valorificate aspecte locale ale climei.

Ambele masuri impun cheltuieli mari. De aceste conditii pot beneficia doar sportivii de inalta performanta.

Pentru copii si juniori se impune scaderea sau incetarea temporara a activitatii fizice cu caracter de antrenament. Mentinerea unei conditii fizice cel putin stationare si prevenirea efectelor negative ale inactivitatii prelungite se obtin prin masaj, automasaj si gimnastica.

Efecte ale inactivitatii fizice

cresterea ponderala;

modificarile compozitiei corporale;

scaderea capacitatii de adaptare la efort;

scaderea calitatilor motrice.

Masajul se va efectua de 2-3 ori pe saptamana sub forma generala sau partiala. Automasajul se aplica zilnic si este cel mai bun, deoarece ofera posibilitatea dozarii si gradarii procedeelor in functie de necesitati si de sensibilitatea subiectului.

Gimnastica de intretinere se efectueaza zilnic. Astfel, reluarea antrenamentelor il gaseste pe sportiv intr-o conditie fizica buna si organismul se poate adapta usor si rapid la eforturi intense.

MASAJUL PRECOMPETITIONAL

Inaintea startului, tipologia subiectilor imbraca una din urmatoarele forme:

Unii au „bariere” psihice, urmate de bariere motrice, manifestate prin aparitie, inertie evidenta, prin discordanta dintre efortul de vointa si lentoarea raspunsului muscular.

Acestea se datoreaza:

  1. nivelului ridicat de aspiratii – supramotivatie;
  2. frica de esec sau accident;
  3. conditiile variate ale terenurilor;
  4. valoarea concurentilor si numarul concurentilor;
  5. conditii meteorologice.

Toate acestea scad capacitatea functionala fizica si psihica a sportivului si impune prezenta unei asistente medico-psihologice.

Se aplica un masaj constand din procese stimulative:

frictiuni sau neteziri cu ritm si intensitate crescuta;

framantat si tapotament.

Durata sedintei va fi redusa, manevrele se vor limita pe suprafete mici ale corpului (pe grupe musculare).

Unii sportivi sunt nervosi, agitati (febra de start).Masajul cuprinde manevre usoare, superficiale cu ritm si intensitate scazuta, pe o suprafata de corp intinsa.

Efectele sunt:

calmante – asupra sistemului nervos central;

relaxante, decontracturante – pentru muschi

Unii sportivi sunt normali (gata de lupta), sunt echilibrati psihic.

Masajul este usor excitant, cu scopul de a mentine organismul in stare optima.

Masajul precompetitional este intotdeauna partial. Inainte de competitie cu 20-21 de ore, masajul general (forma extinsa sau redusa) va fi obligatoriu oprit.

Dupa masaj, sportivul, fie incep excitatiile pregatitoare pentru competitie, fie intra, dupa o scurta pauza, direct in competitie.

Pentru ramurile sportive in care competitia se desfasoara in serii sau probe eliminatorii, se recomanda aplicarea masajului cu dublu scop:

refacerea organismului;

pregatirea pentru efortul pe care urmeaza sa-l depuna.

Masajul trebuie individualizat. Se va adapta fiecarui individ.

MASAJUL DE REFACERE DUPA ANTRENAMENT, PROBE, COMPETITII

Refacerea se adreseaza unor organisme integre din punct de vedere morfologic si functional. Pentru acesta se folosesc in mod rational si dirijat mijloace naturale anterioare efortului sau depasesc acest nivel, realizand supracompensarea functionala.

Mijloace:

balneofizioterapie

farmacologie;

dietetice;

psihice.

Ele se adreseaza sferelor neuromusculare andocrinometabolice si cardiorespiratorii.

Scopul masajului consta in:

inlaturarea starii de oboseala fizica si psihica;

tratarea unor leziuni produse.

O refacere prompta, corecta si individualizata reprezinta prima masura de pregatire a concursului urmator.

Indicatie metodica:

Masajul nu se aplica in ziua incheierii competitiei, ci a doua zi cand indicii fiziologici au revenit la valorile de repaus.

Aplicatiile masajului in diferite tipuri de efort

Sistematizarea sporturilot in functie de sistemele biologice solicitate:

a)      sporturi predominant neuromusculare (gimnastica, haltere, judo, rugby, tenis de masa, atletism, semifond);

b)      sporturi neuropsihice (jocuri sportive, handbal, sah, baschet, volei, bob, schi, tir);

c)      sporturi endocrinometabolice (tenis de camp, canotaj, inot);

d)      sporturi cardiorespiratorii (caiac-canoe).

Solicitarile acestora se intrepatrund.

Sistematizarea sportului in functie de sursele energetice necesare sustinerii efortului fizic.

a)      Efortul anaerob

Pana la 2 minute utilizeaza ca surse de energie ATP si CP din rezerve. Solicitarile organismului din punct de vedere neuropsihic, neuromuscular, endocrinometabolic.

Masajul se aplica pe o durata de 15 minute in cazul formei instrumentale (vibromasaj, presomasaj).

Se prefera masajul manual care se executa o data pe zi, cu efect calmant, sedativ, miorelaxant analgezic, decontracturant care asigura ameliorarea circulatiei in muschi, cresterea metabolismului la nivelul fibrei musculare, eliminarea produsilor toxici de metabolism.

Se aplica si masaj reflexosegmentar, masaj pe gruoe musculare simetrice, grupe musculare supraadiacente, grupe musculare antagoniste.

b)      Eforturi aerobe

Peste 5 minute utilizeaza ca surse de energie ATP rezultat din fosforilare oxidata a glucidelor si lipidelor. Solicita organismul din punct de vedere al sferelor musculare endocrinometabolice, cardiorespiratorii.

Masajul se va aplica 10 minute in forma normala, manuala si 6 minute in forma instrumentala. Se va aplica zilnic de 2 ori pe saptamana, iar durata va creste la 20 de minute masajul manual si la 10 minute cel instrumental.

Se vor aplica manevre cu efect stimulant si excitant.

c)      Eforturi mixte

Intre 40-45 minute utilizand ca substrat energetic toate sursele primase ATP, fosfocreatina, glicogen.

Solicita organismul din punct de vedere al celor pentru sfere.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1040
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site