Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

ARBITRUL DE HANDBAL - Portarul, spatiul de poarta si inscrierea unui gol

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCazul special al portarului - atat portar cat si jucatorAsupra portarului aflat in spatiul de poarta se aplica reguli speciale. Totusi, atunci cand portarul se afla in spatiul de joc, el trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si jucatorii de camp.

 


Regula oficiala

Regula 5: Portarul

Portarul are dreptul:

sa atinga mingea cu orice parte a corpului, in timpul actiunii de aparare, in interiorul spatiului de poarta

sa se deplaseze cu mingea, in spatiul de poarta, fara sa se supuna restrictiilor aplicate jucatorilor de camp (regulile 7:2-4, 7:7).

Portarul nu are totusi dreptul sa intarzie executarea aruncarii de la poarta (regulile 6:4-5, 12:2 si 15:5b)

sa paraseasca spatiul de poarta, fara minge, si sa participe la joc in campul de joc; cand procedeaza astfel, portarul trebuie sa respecte regulile care se aplica jucatorilor de camp, in campul de joc.

Se considera ca portarul a parasit spatiul de poarta imediat ce orice parte a corpului sau atinge podeaua, in afara spatiului de poarta

sa paraseasca spatiul de poarta cu mingea si sa o joace in continuare in campul de joc, daca nu a avut mingea sub control

Portarul nu are dreptul:

sa puna in pericol adversarul in timpul actiunii de aparare (8:2, 8:5)

sa paraseasca spatiul de poarta avand mingea sub control; aceasta conduce la aruncare libera (conform 6:1, 13:1a si 15:7 paragraful 3) daca arbitrul a fluierat executarea aruncarii de la poarta; in celelalte situatii se acorda simpla repetare a aruncarii de la poarta (15:7 paragraful 2); vezi, totusi, interpretarea avantajului la regula 15:7, daca portarul a pierdut mingea in afara suprafetei de poarta, dupa ce a depasit linia de poarta cu mingea sub control.

sa atinga mingea care sta sau se rostogoleste pe sol, in afara spatiului de poarta, atunci cand el se gaseste in spatiul de poarta (6:1, 13:1a)

sa aduca mingea in spatiul de poarta, cand aceasta sta sau se rostogoleste pe sol, in campul de joc (6:1, 13:1a)

sa revina in spatiul de poarta, cu mingea sub control (6:1, 13:1a)

sa atinga, cu laba piciorului sau cu orice parte a corpului de la genunchi in jos, in spatiul de poarta, mingea care sta sau se rostogoleste pe sol in directia campului de joc (13:1a)

sa depaseasca linia de delimitare a portarului (linia de 4m) sau prelungirea ei imaginara, in ambele parti, inainte ca mingea sa paraseasca mana adversarului care executa aruncarea de la 7m (14:9).

Comentariu:

Atata timp cat portarul tine un picior pe sol, pe sau in spatele liniei de limitare (linia de 4m), are voie sa depaseasca, in aer, linia, cu celalalt picior sau cu orice parte a corpului.

Statutul special al portarului

Portarul este singurul jucator care are voie sa se afle in spatiul de poarta - acest principiu da statutul special al portarului. In general, in spatiul de poarta portarul este protejat de atacuri fizice venite din partea adversarilor. Atacantii au voie sa atinga mingea atunci cand aceasta se afla in aer, deasupra spatiului de poarta, dar fara sa puna portarul in pericol prin aceasta (6:5 si 8:2d).

Restrictiile care se aplica jucatorilor de camp atunci cand joaca mingea nu se aplica portarului care se afla in spatiul de poarta. Portarul se poate misca liber in spatiul de poarta, dar nu-i este permis sa puna in pericol adversarii. Daca portarul paraseste spatiul de schimb, el renunta la statutul sa special si se supune acelorasi reglementari ca si jucatorii de camp.

- Cap. 1.7: Aruncarea de la 7m

- Cap. 1.6: Infractiuni si comportare nesportiva

- Cap. 1.2: Echipamentul portarului

 


Seria de imagini 1: Actiuni care ii sunt permise portarului care se afla in spatiul de poarta

Jucarea mingii peste linia de poarta

Driblarea mingii in spatiul de poarta, dar fara a intarzia jocul prin aceasta

Tinerea mingii in spatiul de poarta, dar fara a cauza intarzierea jocului

Cum ii este permis portarului sa joace mingea in spatiul de poarta?

Regulile 7:2, 7:3, 7:4, 7:7 si 7:8 prima fraza, care se aplica asupra jucatorilor de camp atunci joaca mingea, nu se aplica asupra portarului aflat in spatiul de poarta.

Portarul se poate misca liber dupa ce a adus mingea sub control, dar nu-i este permis sa intarzie executarea aruncarii de la poarta. In functie de situatie, de ex. daca echipa sa are dezavantaj numeric pe teren sau are un avantaj minim cu putin timp inaintea sfarsitului jocului, portarul ar putea trage de timp (vedeti caseta cu probleme si solutii de mai jos). Daca portarul intarzie in mod evident reluarea jocului, arbitrul poate fluiera executarea aruncarii de la poarta. Atunci cand executa o aruncare de la poarta dupa fluierul arbitrului, portarul se supune regulii celor trei secunde (executarea aruncarii in mai putin de trei secunde

dupa fluier, conform regulii 15:7). Daca nu executa aruncarea in acest timp, se va acorda o aruncare libera pentru adversari.

Daca, de exemplu, portarului intarzie in mod evident aducerea mingii (daca trebuie sa aduca mingea care a iesit peste linia de poarta, etc.), arbitrul poate sa il atentioneze verbal. Daca portarul repeta aceasta actiune, arbitrul poate arata presemnalizarea de joc pasiv imediat dupa fluierul de executare al aruncarii de la poarta (7:11).

In principiu, portarului ii este permis sa atinga, sa joace, sa blocheze sau sa devieze mingea cu orice parte a corpului (5:1). Spre deosebire de jucatorii de camp, aceasta inseamna ca el poate atinge mingea cu piciorul. Totusi, exista o exceptie importanta la aceasta regula (vezi seriile de imagini 5 si 6), atunci cand mingea se indreapta sper spatiul de joc.

Probleme si solutii

Portarul intarzie aducerea mingii pe teren, prefacandu-se ca incearca sa scoata mingea din plasa din spatele portii

Problema 1: Portarul are mingea sub control si intarzie executarea aruncarii de la poarta, dribland mingea in propriul spatiu de poarta.

Solutie: Arbitrul de poarta fluiera executarea aruncarii de la poarta.

Aceasta inseamna ca portarul are trei secunde pentru a executa aruncarea de la poarta. Daca in acest timp de trei secunde el nu executa aruncarea, se va acorda aruncare libera pentru echipa adversa, de la linia de aruncare libera.

Problema 2: Portarul intarzie intentionat aducerea mingii inapoi pe teren.

Solutie: Arbitrul il instruieste pe portar sa execute rapid aruncarea de la poarta. Daca portarul repeta aceasta actiune, arbitrul indica presemnalizarea de joc pasiv imediat dupa fluierul de executare al aruncarii de la poarta.

Mingea se rostogoleste in spatiul de poarta, in directia spatiului de joc - restrictiile impuse portarului

Este o situatie frecventa in timpul jocului: portarul apara o aruncare la poarta, iar mingea se rostogoleste spre spatiul de joc. Daca mingea se rostogoleste pe sol, se impune o anumita restrictie: adversarii si coechipierii pot atinge mingea doar dupa ce aceasta a intrat in spatiul de joc. Portarul are in acest moment de indeplinit o provocare tactica: el trebuie sa aduca mingea sub control pentru a ajuta echipa sa. Altfel, exista posibilitatea ca un adversar sa ia mingea si sa aiba o sansa (clara) de gol.

Seria de imagini 2 ilustreaza situatia tipica: printr-o saritura, portarul incearca sa ajunga la minge pentru a o indrepta peste propria linie de poarta, departe de atacantul care este pregatit sa ia mingea imediat ce aceasta paraseste spatiul de poarta. Aceasta inseamna ca portarul a intrat in posesia mingii conform regulii 12:1 si jocul va fi reluat cu o aruncare de la poarta. Aceasta situatie este intalnita frecvent, deoarece, de multe ori, este greu sa intri pus si simplu in posesia mingii, inainte ca aceasta sa paraseasca spatiul de poarta.

Conform regulii 12:1 (iv), trebuie acordata aruncare de la poarta daca mingea, directionata de portar, depaseste linia de poarta exterioara portii prin portiunea cuprinsa intre linia spatiului de poarta si linia de margine.

In acest caz, se impun urmatoarele restrictii:

portarul nu poate juca sau atinge cu piciorul mingea care se deplaseaza in directia spatiului de joc (seriile de imagini 5 si 6).

Nota: Restrictiile trebuiesc privite in conformitate cu regula 5:5. Este exact tipul de actiune care poate pune in pericol un coechipier sau un adversar care se afla la linia spatiului de poarta, gata sa preia mingea.

daca portarul reuseste sa aduca mingea sub control in spatiul de poarta, dar aluneca peste linia spatiului de poarta in timp ce are mingea sub control (seria de imagini 3), se aplica prevederile regulii 5:6: arbitrii corecteaza actiunea (portarul de va intoarce in spatiul de poarta cu mingea) si aruncarea de la poarta se va executa dupa fluier.

Nota: Daca, totusi, portarul pierde din nou posesia mingii pe care a adus-o sub control si cu care a parasit spatiul de poarta, se va aplica conceptul de avantaj (13:2). Mingea este in joc si nu se mai aplica nici un fel de restrictii.

daca portarul atinge mingea dupa ce aceasta a depasit linia spatiului de poarta, si portarul se afla in spatiul de poarta, se va acorda o aruncare libera pentru adversari (5:7).

Seria de imagini 2: Jucarea mingii peste linia de poarta exterioara portii

Portarul incearca sa prinda mingea care se rostogoleste in directia spatiului de joc.

El reuseste sa ajunga la minge doar printr-o saritura.

Portarul reuseste sa indrepte mingea peste propria linie de poarta exterioara portii, departe de adversarul care este pregatit sa preia mingea.

Portarul poate juca mingea si apoi ii este permis sa alunece peste linia spatiului de poarta, cu conditia sa nu puna in pericol adversarul.

Daca mingea este indreptata spre propriul spatiu de poarta, se va acorda aruncare de la poarta

S.I. 3: Alunecarea peste linia spatiului de poarta avand mingea sub control

S.I. 4: Aducerea mingii sub control dupa ce aceasta a depasit linia spatiului de poarta

Portarul sare, incercand sa ajunga la mingea care se indreapta spre spatiul de joc

Portarul nu reuseste sa ajunga la mingea care se indreapta spre spatiul de joc.

El reuseste sa aduca mingea sub control chiar inainte ca aceasta sa depaseasca linia spatiului de poarta

El atinge mingea care se afla in campul de joc in timp ce portarul se afla in spatiul de poarta

dar aluneca peste linia spatiului de poarta, avand mingea in posesie

si incearca sa aduca sub control mingea care se afla in afara spatiului de poarta.

se opreste cu mingea in mana in spatiul de joc

Prinde mingea in afara spatiului de poarta

1. Corect: Portarul trebuie sa se intoarca in spatiul de poarta cu mingea

2. Se fluiera executarea aruncarii de la poarta

Chiar si simpla atingere a mingii care se rostogoleste in afara spatiului de poarta este interzisa. In acest caz se va acorda o aruncare libera pentru adversari.

S.I. 5: Indepartarea cu piciorul a mingii care se indreapta spre adversar

Portarul incearca sa ajunga mingea care se rostogoleste sau se indreapta prin aer spre spatiul de joc

El indeparteaza cu piciorul mingea care se indrepta spre un adversar

dar fara a-i pune in pericol integritatea corporala

Factorul decisiv aici este acela ca portarul a jucat incorect mingea cu piciorul

1. Aruncare libera pentru adversari.

2. Daca portarul pune in pericol integritatea corporala a unui adversar, portarul va fi sanctionat progresiv

S.I. 6: Mingea se rostogoleste paralel cu linia exterioara portii

Mingea se rostogoleste de-a lungul liniei exterioare a portii, iar portarul incearca sa o prinda

El sare cu piciorul in fata si indeparteaza mingea peste linia de poarta

Aruncare libera pentru adversari. Totusi, daca mingea se indreapta spre linia exterioara portii, el o poate indrepta peste aceasta linie cu piciorul.

Concluzia 1: Parasirea spatiului de poarta avand mingea sub control

Talpa in spatiul de poarta, degetele pe linia de poarta.

Talpa in spatiul de poarta, degetele in spatiul de joc.

Mingea a fost prinsa in spatiul de poarta, dar cotul se afla in spatiul de joc.

Nu a parasit spatiul de poarta.

A parasit spatiul de poarta!

A parasit spatiul de poarta!

Cand paraseste portarul spatiul de poarta?

Portarului ii este permis sa paraseasca spatiul de poarta oricand si sa joace in campul de joc, dar numai daca paraseste suprafata de poarta fara a avea mingea in posesie. El trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si jucatorii de camp, daca intra in spatiul de joc. Portarului nu-i este permis sa paraseasca spatiul de poarta dupa ce a adus mingea sub control. (de ex. tine mingea in ambele maini).

Concluzia 1: (imaginea din stanga)daca portarul a prins mingea si o are sub control si are varful piciorului pe linia spatiului de poarta, dar nu in spatiul de joc, se considera ca portarul nu a parasit spatiul de poarta si jocul continua.

Totusi, daca o parte a corpului portarului depaseste linia spatiului de poarta (imaginea din mijloc: piciorul; imaginea din dreapta: cotul), se considera ca portarul a parasit spatiul de poarta avand posesia mingii. Se corecteaza aceasta pozitie si se fluiera executarea aruncarii de la poarta.

In contrast cu Concluzia 1, seria de imagini 7 arata cum portarul paraseste spatiul de poarta fara a avea posesia mingii. In acest caz, jocul continua conform regulii 5:4.

S.I. 7: Parasirea spatiului de poarta fara a avea posesia mingii

Dupa ce a aparat mingea, aceasta se indreapta spre spatiul de joc.

Portarul iese din spatiul de poarta

si prinde mingea in afara spatiului de poarta.

Jocul continua!

S.I. 8: Parasirea spatiului de poarta avand posesia mingii.

Portarul a incalcat regulamentul pentru ca iese din spatiul de poarta (cu varful piciorului)

el inainteaza in spatiul de joc avand mingea in mana

si executa aruncarea de la poarta din afara spatiului de poarta.

1.Corectare: portarul este trimis inapoi in spatiul de poarta

2. Se fluiera executarea aruncarii de la poarta.

Greseli la jucarea mingii

1. Parasirea spatiului de poarta avand mingea sub control

Atunci cand paraseste spatiul de poarta, portarul nu are voie sa aiba mingea sub control (5:6). Daca, de exemplu, portarul vrea sa lanseze un contraatac printr-o pasa rapida, este posibil ca acesta sa depaseasca linia spatiului de poarta asa cum este aratat in S.I. 8 (Decizia: vezi mai sus). Daca, totusi, aruncarea de la poarta a fost executata dupa fluierul arbitrului, se va acorda o aruncare libera pentru adversari.

2. Intoarcerea in spatiul de poarta avand mingea sub control

Se considera ca portarul a parasit spatiul de poarta daca acesta atinge cu orice parte a corpului spatiul de joc. Daca portarul prinde apoi mingea in afara spatiului de poarta si se intoarce in spatiul de poarta avand mingea sub control, se va acorda o aruncare libera pentru adversari. Daca un portar prinde mingea in timp ce se afla in spatiul de joc si se intoarce in spatiul de poarta avand mingea sub control, se va acorda o aruncare libera pentru adversari (5:9). Se considera ca portarul s-a intors in spatiul de poarta atunci cand atinge linia spatiului de poarta cel putin cu un picior (atunci cand se indreapta dinspre spatiul de joc spre spatiul de poarta), iar celalalt picior nu mai este in contact cu suprafata de joc si portarul are mingea sub control.

3. Atingerea sau aducerea in spatiul de poarta a mingii care este oprita sau care se rostogoleste in spatiul de joc.

Seriile de imagini 9 si 10 arata doua tipuri de greseli ale portarului: portarul care se afla in spatiul de poarta atinge sau ridica mingea care se afla pe sol, in spatiul de joc.

S.I. 9: Portarul - care se afla in spatiul de joc - atinge mingea care se rostogoleste in spatiul de joc

Portarul se afla in spatiul de poarta

el atinge mingea care se rostogoleste in spatiul de joc.

Aruncare libera pentru adversari.

S.I. 10: Aducerea mingii care se rostogoleste prin spatiul de joc in spatiul de poarta

Portarul se afla in spatiul de poarta iar mingea se afla in spatiul de joc

El prinde mingea , de exemplu, pentru a impiedica un adversar sa ajunga la ea

El ridica mingea si o aduce in spatiul de poarta

Aruncare libera pentru adversari.

Cum se sanctioneaza greselile portarului?

Greselile portarului care executa o aruncare de poarta, de ex. atunci cand el paraseste spatiul de poarta avand mingea sub control, trebuie mai intai corectate (Concluzia 2). Greselile care apar dupa ce aruncarea auzirea fluierului de executare a aruncarii de la poarta (15:7 paragraful 2) se sanctioneaza prin acordarea unei aruncari libere pentru adversari.

Greselile care pot aparea conform regulii 5:7 - 5:10:

atingerea mingii care sta pe loc in afara spatiului de poarta

aducerea mingii in spatiul de poarta

revenirea in spatiul de poarta din spatiul de joc, avand mingea sub control

atingerea cu piciorul a mingii care se indreapta prin spatiul de poarta spre spatiul de joc

se sanctioneaza cu aruncare libera pentru adversari, conform regulii 13:1a. Sanctiunea personala nu se acorda decat daca portarul pune in pericol integritatea corporala a unui adversar prin aceasta actiune.

Concluzia 2: Greselile portarului si consecintele

1. Greseli atunci cand executa aruncarea de la poarta fara fluier

Este intotdeauna corect

Va urma o aruncare de la poarta dupa fluier

2. Greseli atunci cand executa aruncarea de la poarta dupa fluier

Aruncare libera pentru adversari

Nota:

Si in acest caz se aplica legea avantajului

De exemplu, daca un jucator intra in posesia mingii dupa o aruncare de la poarta executata gresit, jocul continua!

Nota: Greselile comise la o aruncare de la poarta executata dupa fluier duc la pierderea posesiei mingii de catre echipa portarului.

Actiunile defensive ale portarului care pun in pericol integritatea corporala a adversarului

Portarilor nu le este permis sa puna in pericol adversarii. Aceasta prevedere se aplica mai ales in cazul actiunilor defensive care se desfasoara in interiorul spatiului de poarta. De exemplu, unui portar nu-i este permis sa sara sau sa impinga un adversar care se afla in saritura deasupra spatiului de poarta, nici sa puna in pericol, sa obstructioneze sau sa intre in contact cu acesta intr-un mod neregulamentar (8:2 c,d). Asemenea incalcari ale regulamentului trebuiesc tratate la fel ca si faulturile care pun in pericol integritatea corporala a adversarului (8:5).

Portarii sar, in mod frecvent, spre atacantul care se afla in saritura deasupra spatiului de poarta si care vrea sa arunce la poarta. In acest caz, portarii nu au voie sa-si foloseasca bratele sau picioarele pentru a apara poarta, punand in pericol jucatorul aflat in saritura (vezi Concluzia 3). In aceste cazuri se aplica aceleasi reguli ca si in cazul in care portarul vrea sa intre in posesia mingii care se rostogoleste in spatiul de poarta, in directia spatiului de joc. Daca, in cursul actiunii de aparare a portii, portarul pune in pericol integritatea corporala a atacantului printr-un contact fizic de mare intensitate (vezi imaginea din Concluzia 11), el poate fi sanctionat progresiv.

Concluzia 3: Portarul care sare spre un atacant aflat in saritura

Atunci cand pivotul arunca la poarta, portarul sare, deseori, spre atacant. In cursul acestei actiuni, portarul nu are voie sa loveasca atacantul cu piciorul, altfel el va fi sanctionat progresiv.

S.I. 11: Portarul care aluneca si se loveste de un adversar

Portarul se arunca spre mingea care se indreapta spre spatiul de joc

reuseste sa prinda mingea care se afla inca in spatiul de poarta

aluneca in afara spatiului de poarta cu mingea in mana

si se ciocneste de adversarul care se afla la linia spatiului de poarta.

1. Aruncare libera pentru adversari

2. Sanctiune disciplinara progresiva pentru portar, daca acesta a pus in pericol adversarul

Concluzia 4: Portarul in spatiul de poarta

Prinde mingea si o paseaza din spatiul de poarta

Portarului ii este permis sa joace oriunde pe terenul de joc

Portarul care activeaza ca si jucator de camp

In spatiul de joc, adica in afara propriului spatiu de poarta, portarul se supune acelorasi reguli ca si jucatorii de camp (vezi Concluzia 4). Aceasta inseamna doua lucruri:

daca portarul, care a devenit jucator de camp, incearca sa obtina in mod corect posesia mingii in timpul unui duel cu un adversar (vezi Concluzia 5 dreapta), nu trebuie dezavantajat in nici un fel.

daca, totusi, portarul incearca sa impiedice o sansa clara de gol printr-o actiune neregulamentara, in timp ce iese din spatiul de poarta, el trebuie sanctionat la fel ca si un jucator de camp. Mai mult, folosirea tehnicilor specifice portarului in spatiul de joc (ex. blocarea mingii cu piciorul) trebuie sanctionata ca si comportare nesportiva.

Intervine totusi o problema speciala, atunci cand portarul iese in viteza din spatiul de poarta pentru a intercepta o pasa catre un adversar plecat pe contraatac. Acest gen de faze au de obicei un rezultat critic - ciocnirea dintre portar si adversarul care incearca sa primeasca pasa - pentru ca atacantul este concentrat asupra mingii si nu observa portarul care se indreapta in viteza spre el.

Arbitrii trebuie sa judece atent daca portarul a pus in pericol integritatea corporala a adversarului printr-un contact corporal prea dur si/sau daca portarul a ignorat riscul de a pune in pericol adversarul (regula 8:2, 8:5 si 5:5). Trebuie facuta distinctia intre acest gen de faze si fazele in care portarul urmareste doar intrarea in posesia mingii (interceptia pasei), asa cum ar putea face, in principiu, orice jucator de camp.

Concluzia 5: Actiunile portarului care se comporta ca jucator de camp

Atunci cand se comporta ca jucator de camp, portarul il imbratiseaza pe adversar

Atacantul comite un fault in atac impotriva portarului care se comporta ca jucator de camp

Aruncare libera pentru adversari

2. Sanctiune disciplinara progresiva (in functie de situatie)

3. Portarul impiedica o sansa clara de gol (aruncarea mingii de catre adversar in poarta goala): aruncare de la 7m.

Aruncare libera pentru echipa portarului.

Asupra portarului se aplica aceleasi reguli ca si asupra jucatorilor de camp.

Portarul este singurul jucator care se poate afla in spatiul de poarta, dar oricine poate folosi spatiul de deasupra acestuia.

 


Regula oficiala

Regula 6: Spatiul de poarta

In spatiul de poarta are dreptul sa intre numai portarul (vezi, totusi, 6:3).

Se considera ca un jucator a patruns in spatiul de poarta atunci cand atinge spatiul de poarta, inclusiv linia spatiului de poarta, cu orice parte a corpului.

Daca un jucator de camp patrunde in spatiul de poarta, deciziile vor fi:

a)      aruncare de la poarta, cand un jucator al echipei aflate in atac intra in spatiul de poarta cu mingea sub control sau intra fara minge, dar isi creeaza prin aceasta un avantaj (12:1)

b)      aruncare libera, cand un jucator al echipei aflate in aparare intra in spatiul de poarta si isi creeaza un avantaj prin aceasta, dar nu impiedica o sansa clara de gol (13:1b; vezi, totusi, 5:1)

c)      aruncare de la 7m, cand un jucator al echipei aflate in aparare intra in spatiul de poarta si impiedica astfel o sansa clara de gol (14:1a).

Patrunderea in spatiul de poarta nu se sanctioneaza cand:

a)      un jucator intra in spatiul de poarta dupa ce a jucat mingea atata timp cat acest lucru nu creeaza un dezavantaj pentru adversari

b)      un jucator intra in spatiul de poarta fara minge si nu castiga un avantaj din aceasta

Mingea este considerata "afara din joc" cand portarul o are sub control, in spatiul de poarta (12:1). Mingea trebuie repusa in joc printr-o aruncare de la poarta (12:1).

Daca mingea sta sau se rostogoleste pe sol, in spatiul de poarta, se considera a fi in posesia echipei portarului (vezi, totusi, situatiile speciale de la 6:7 b-d). Portarul executa o aruncare de la poarta conform regulilor 6:4 si 12:1. Inainte de a fi ridicata de catre portar, mingea se considera "in joc" dar nu trebuie sa fie atinsa de nici un jucator de camp al ambelor echipe. O incalcare a acestei reguli de catre un coechipier al portarului determina o aruncare libera pentru adversari (13:1a). Incalcarea acestei reguli de catre un jucator al echipei adverse portarului determina o aruncare de la poarta (12:1). Este permisa atingerea mingii aflate in aer deasupra spatiului de poarta.

Jocul continua (printr-o aruncare de la poarta, conform regulii 6:4-5) daca un jucator al echipei aflate in aparare atinge mingea in timpul actiunii de aparare si mingea este prinsa de portar sau se opreste in spatiul de poarta.

Daca un jucator joaca mingea spre propriul spatiu de poarta, deciziile vor fi dupa cum urmeaza:

a)      gol, daca mingea intra in poarta

b)      aruncare libera, daca mingea se opreste in spatiul de poarta, sau daca portarul atinge mingea si aceasta nu intra in poarta (13:1a-b)

c)      aruncare de la margine, daca mingea trece peste linia de poarta exterioara portii (11:1)

d)      jocul continua, daca mingea traverseaza spatiul de poarta si ajunge inapoi in campul de joc, fara a fi atinsa de portar.

O minge care revine din spatiul de poarta in spatiul de joc ramane in joc.

S.I. 12: Saritura peste linia spatiului de poarta, fara a depasi linia spatiului de poarta

Corect - nu se fluiera - daca mingea paraseste mana jucatorului inainte ca acesta sa atinga solul

Cum ii este permis unui atacant care are mingea in posesie sa foloseasca spatiul de poarta?

In principiu, doar portarului ii este permis sa stea in spatiul de poarta (6:1).

Conform regulilor 6:3 si 6:5 ultimul paragraf, atacantilor le sunt permise efectuarea unor actiuni in spatiul de deasupra suprafetei de poarta:

atacantul poate sari deasupra spatiului de poarta, fara a depasi linia spatiului de poarta; mingea trebuie sa paraseasca mingea jucatorului inainte ca acesta sa atinga solul in spatiul de poarta (S.I. 12)

atacantul primeste mingea atunci cand se afla deasupra spatiului de poarta; si in acest caz jucatorul trebuie sa execute saritura fara sa depaseasca linia spatiului de poarta si mingea trebuie sa paraseasca mana jucatorului inainte ca acesta sa atinga solul in spatiul de poarta (S.I. 13)

Aceste posibilitati pun probleme arbitrilor in a judeca corect faza. A parasit mingea mana executantului inainte ca acesta sa atinga solul?

S.I. 13: Mingea prinsa de catre jucatorul care se afla in aer deasupra spatiului de poarta, fara a depasi linia spatiului de poarta

Corect - nu se fluiera - daca mingea a parasit mana jucatorului inainte ca acesta sa atinga solul

Concluzia 6: Atingerea neregulamentara a spatiului de poarta, jucatorul avand sau nu mingea in posesie

"Calcarea liniei": jucatorul atinge spatiul de poarta in timpul sariturii.

"Atingerea solului inainte ca mingea sa paraseasca mana jucatorului": atacantul cade in spatiul de poarta inainte ca mingea sa ii paraseasca mana.

"Calcarea liniei": un atacant care vrea sa sara deasupra spatiului de poarta depaseste linia in timpul sariturii.

Aruncare de la poarta

Aruncare de la poarta

Aruncare de la poarta

Atacantul intra in spatiul de poarta

Linia spatiului de poarta este considerata a fi parte integranta a spatiului de poarta (6:1 si 1:3). Daca un jucator de camp atinge linia cu orice parte a corpului - chiar daca atinge doar cu varful piciorului - se considera ca acesta a intrat in spatiul de poarta (6:1).

Trebuie acordata adversarilor o aruncare de la poarta (6:2) de fiecare data cand un atacant, avand mingea in posesie, atinge spatiul de poarta sau atunci cand un atacant care nu are mingea in posesie atinge spatiul de poarta cu intentia de a-si crea un avantaj. Concluzia 6 ilustreaza cele mai comune scenarii pe aceasta tema:

"Calcarea linei": un atacant care are posesia mingii sare deasupra spatiului de poarta, dar atinge linia in timpul sariturii (stanga)

"Atingerea solului inainte ca mingea sa paraseasca mana jucatorului": in urma unei sarituri, jucatorul care are posesia mingii atinge solul inainte ca mingea sa ii paraseasca mana (mijloc)

"Calcarea liniei": fara a avea posesia mingii (dreapta): un atacant care nu se are posesia mingii sare deasupra spatiului de poarta pentru a primi mingea pasata de coechipierul sau, dar calca linia spatiului de poarta in timpul sariturii.

Contrar regulii 6:3b, in acest caz, jucatorul isi creeaza clar un avantaj. Si de aceasta data se va acorda aruncare de la poarta in favoarea adversarilor.

De obicei, arbitrul de poarta poate observa situatiile cand jucatorul arunca mingea dupa ce atinge spatiul de poarta in urma sariturii. Asa cum este descris si in capitolul 1.8, arbitrul de poarta trebuie sa faca un pas inapoi de la pozitia sa de baza, daca actiunea are loc pe partea sa, pentru a avea o imagine de ansamblu mai buna (de ex. atunci cand extrema sare deasupra spatiului de poarta).

Aruncarile efectuate de catre jucatorii care aterizeaza inainte ca mingea sa le paraseasca mana apar atunci cand atacantul intarzie aruncarea cat mai mult posibil si fac o fenta de aruncare atunci cand sunt in aer.

Sugestie: Aruncarile efectuate de jucatorii care aterizeaza in spatiul de poarta inainte ca mingea sa le paraseasca mana pot fi observate pe baza directiei in care se misca jucatorii. Jucatorul aterizeaza si apoi efectueaza aruncarea (incorect). Aceste parti distincte ale miscarii pot fi bine observate daca arbitrul poate privi toata actiunea de aruncare in mod clar.

Daca sunt observate sarituri incorecte ale jucatorilor care ating spatiul de poarta, chiar daca nu au posesia mingii (imaginea din dreapta a Concluziei 6), arbitrii trebuie sa-si imparta bine sarcinile. Mingea este adesea pasata de catre extrema unui jucator care sare din partea opusa a semicercului. Daca amandoi arbitrii se concentreaza asupra zonei unde se afla mingea, atunci un jucator care sare incorect din partea opusa a semicercului nu va fi observat de catre cei doi arbitri.

S.I. 14: Atacantul isi creeaza un avantaj

Jucatorul are posesia mingii, dar pivotul trece prin spatiul de poarta

Jucatorul are posesia mingii, iar pivotul alearga prin spatiul de poarta spre extrema

Jucatorul paseaza mingea, iar pivotul iese din spatiul de poarta pentru a primi pasa.

Atacantul si-a creat un avantaj prin intrarea in spatiul de poarta: aruncare de la poarta.

Daca un atacant nu are mingea in posesie, el are voie sa patrunda in spatiul de poarta. Intrebarea este: el castiga un avantaj prin facand acest lucru?

Regula 6:3 descrie doua situatii:

- intrarea in spatiul de poarta dupa jucarea mingii (6:3a)

Daca, de exemplu, mai multi jucatori alearga pe contraatac, este posibil ca dupa ce paseaza mingea, unul dintre atacanti nu va reusi sa se opreasca inainte de a intra in spatiul de poarta (S.I. 15). Atacantul nu este sanctionat pentru intrarea in spatiul de poarta cu conditia ca acesta sa nu obstructioneze adversarii - mai ales portarul - si acesta trebuie sa paraseasca imediat spatiul de poarta cat mai repede si pe drumul cel mai scurt.

S.I. 16 ilustreaza alte exemple de joc pozitional ale echipei in atac.

- intrarea in spatiul de poarta fara a castiga un avantaj (6:3b)

S.I. 14 da cateva exemple cand un atacant isi creeaza un avantaj intrand in spatiul de poarta.

- intrarea in spatiul de poarta atunci cand atacantul isi creeaza un avantaj prin aceasta (6:2a)

Daca, asa cum arata imaginea 1 a S.I. 14, aparatorul se afla intr-o pozitie corecta la linia spatiului de poarta, adversarii sai nu au voie sa il ocoleasca trecand prin spatiul de poarta (imaginile 2 si 4). In acest mod atacantul isi creeaza un avantaj tactic important, dar, pentru ca isi creeaza incorect acest avantaj, trebuie sanctionat imediat. O buna colaborare intre arbitri si o distributia clara a sarcinilor intre ei sunt esentiale pentru judecarea corecta a acestui gen de faze.

Situatie speciala: simularea paselor prin spatiul de poarta!

S.I. 17 ilustreaza o exceptie speciala a regulamentului pentru cazul in care atacantul sare deasupra spatiului de poarta fara a avea mingea in posesie, dar mingea nu ii este pasata.

S.I. 15: Intrarea in spatiul de poarta in timpul unui contraatac fara a castiga un avantaj

In timpul unui contraatac, jucatorul din centru paseaza mingea din viteza extremei.

In timp ce extrema se pregateste sa arunce la poarta, colega sa nu se poate opri din alergare inainte de a intra in spatiul de poarta

S.I. 16: Intrarea in spatiul de poarta fara a castiga un avantaj

Jucatorul din dreapta imaginii primeste mingea in timp ce se afla in miscare si vrea sa o paseze rapid pivotului

Pivotul primeste mingea dupa ce aceasta atinge podeaua si se pregateste sa arunce la poarta in timp ce coechipierul sau se opreste din alergare doar dupa ce a intrat in spatiul de poarta.

Jocul continua. Dar atacantii trebuie sa paraseasca spatiul de poarta pe drumul cel mai scurt.

S.I. 17: Un atacant sare deasupra spatiului de poarta, dar mingea nu ii este pasata.

Extrema dreapta, care alearga pe teren, vrea sa paseze mingea jucatorului din stanga care sare deasupra spatiului de poarta. Extrema dreapta ia contact vizual cu colegul sau.

Asa cum se vede in imaginile 1 si 2, aparatorii sunt distrasi de saritura intentionata deasupra spatiului de poarta a jucatorului. Chiar daca a intentionat extrema dreapta sa paseze acestui jucator, aceasta nu trebuie sa influenteze decizia arbitrilor.

Extrema dreapta nu paseaza mingea jucatorului care se afla acum in spatiul de poarta si decide sa paseze mingea extremei stangi (nu se vede in aceasta imagine).

Prin intrarea incorecta in spatiul de poarta, jucatorul a creat un avantaj incorect pentru echipa sa.

Nota: Pozitionare gresita a arbitrului de poarta: el sta in spatiul de poarta.

1. Se fluiera imediat. 2. Aruncare de la poarta.

S.I. 18: Alergarea prin spatele unui adversar, prin spatiul de poarta - avantaj tactic

Jucatorul care are mingea in posesie alearga spre centru, pivotul se gaseste liber la linia spatiului de poarta.

Jucatorul paseaza mingea pivotului in timp ce aparatorul incearca sa il prinda, trecand prin spatiul de poarta.

Pivotul primeste mingea si vrea sa arunce la poarta. Aparatorul il prinde incorect din spate in timp ce se afla in spatiul de poarta.

1. Acordarea avantajului

2. Aruncare de la 7m daca atacantul nu a inscris un gol

3. Daca actiunea este repetata, jucatorul respectiv trebuie sanctionat progresiv (comportare nesportiva, regula 8:4, 16:1c, Explicatia 5.1)

Un aparator patrunde in spatiul de poarta.

In timpul jocului, aparatorii patrund in spatiul de poarta mai des decat atacantii. Mai ales cand contactul dintre aparator si atacant are loc in apropierea liniei spatiului de poarta, atingerea liniei spatiului de poarta este ceva inevitabil, pentru ca atacantii patrund in viteza spre poarta. Atunci cand iau o decizie legata de intrarea in spatiul de poarta, arbitrii trebuie sa decida daca aparatorul a castigat un avantaj (tactic) prin patrunderea in spatiul de poarta (6:2b). Daca impiedica printr-o asemenea patrundere o sansa clara de gol, se va acorda o aruncare de la 7m.

S.I. 18 exemplifica acest lucru: in acest caz avantajul tactic obtinut de catre aparator este evident. S.I. 19 ilustreaza contrariul: in acest caz aparatorul nu castiga intentionat un avantaj; din contra, el este fortat sa patrunda in spatiul de poarta de catre atacant. In acest caz nu se acorda niciodata aruncare de la 7m!

S.I. 19: Duelul dintre doi jucatori se incheie in spatiul de poarta.

Aparatorul si atacantul sunt fata in fata si intra in contact. Aparatorul se afla in afara spatiului de poarta.

In timpul contactului dintre cei doi, aparatorul este impins in spatiul de poarta de catre atacant. Aparatorul se afla in fata atacantului in tot acest timp.

Retineti: Nu acordati aruncare de la 7m pentru aparaare in spatiul de poartp in aceasta situatie. Contactul dintre cei doi a avut loc in afara spatiului de poarta, chiar daca in urma acestui contact, aparatorul ajunge sa intre in spatiul de poarta

S.I. 20: Aparatorul trece prin spatiul de poarta in timp ce un atacant arunca la poarta.

Mingea este pasata extremei stangi care porneste dinspre coltul terenului.

Aparatorul trece prin spatiul de poarta pentru a-l distrage pe atacant.

Chiar daca aparatorul nu a faultat atacantul, totusi i-a distras atentia.

1. Acordati avantajul 2. Aruncare de la 7m daca atacantul nu inscrie 3. Daca aceasta actiune se repeta, jucatorul respectiv trebuie sanctionat progresiv (pentru comportare nesportiva, conform regulilor 8:4, 16:1c, Explicatia 5.1)

Aparatorul alearga prin spatiul de poarta - desi alearga intr-un mod aparent inofensiv, poate avea consecinte serioase

Un obicei prost s-a raspandit in ultimii ani, privind comportarea aparatorilor, mai ales atunci cand se apara impotriva extremei (S.I. 19). O extrema libera prinde mingea si se pregateste sa sara deasupra spatiului de poarta, avand un elan scurt. In acest caz, aparatorul nu mai poate ataca adversarul din fata, pentru a se putea apara corect. Un aparator, care nu pare a fi implicat in faza respectiva, alearga prin spatiul de poarta inspre linia exterioara portii (vezi imaginile 2 si 3). Aceasta actiune care pare inofensiva are un scop bine definit: acela de a distrage atentia extremei si de a-l face sa isi piarda concentrarea asupra aruncarii. Acest tip de comportare nesportiva trebuie intotdeauna sanctionat.

Asa cum este aratat in imaginile urmatoare (probleme si solutii), alergarea prin spatiul de poarta in timp ce un jucator arunca la poarta poate pune in pericol atacantul.

Probleme si solutii

Problema: Un aparator pune in pericol un atacant alergand prin spatiul de poarta.

Asa cum este aratat in S.I. 19, aparatorul alearga prin spatiul de poarta fara a avea vreo intentie sa execute o actiune defensiva, doar cu scopul de a distrage atentia atacantului care se afla in saritura. Prin acest lucru, asa cum este aratat in imaginea alaturata, el poate pune in pericol atacantul daca se ciocneste de acesta. Faptul ca aparatorul adopta o pozitie defensiva nu trebuie sa distraga arbitrii de a lua decizia corecta.

Solutie: Sanctionarea progresiva este necesara

1. Un jucator care continua sa alerge prin spatiul de poarta cu intentia de a distrage atentia atacantului care arunca la poarta trebuie sanctionata progresiv pentru comportare nesportiva.

2. Daca, asa cum este aratat in imaginea alaturata, jucatorul pune in pericol adversarul, aparatorul trebuie sa primeasca imediat o eliminare de 2 min.

Aparatorul alearga prin fata extremei care se afla in saritura pentru a arunca la poarta.

S.I. 21: Dupa blocarea unei aruncari, aparatorii aterizeaza din nou in spatiul de poarta

Aparatorii se retrag in spatiul de poarta atunci cand atacantul se pregateste sa sara.

Ei sar, aflandu-se in spatiul de schimb, pentru a bloca aruncarea. Ei reusesc sa blocheze aruncarea

Aruncare de la 7m

Blocarea aruncarilor in spatiul de poarta - un avantaj clar pentru aparator

In sistemele de aparare pasiva (6-0 si 5-1) aparatorii centrali incearca sa blocheze aruncarile la poarta sarind din spatiul de poarta. Aparatorii din S.I. 21 se retrag in spatiul de poarta atunci cand atacantul se pregateste sa sara pentru a arunca la poarta (atacantul are un unghi de aruncare mai putin favorabil). Patrunderea incorecta in spatiul de poarta creeaza un avantaj tactic considerabil pentru ca, cu cat aparatorii sunt mai aproape de poarta, cu atat mai usor reusesc sa blocheze aruncarea.

In acest caz, arbitrii trebuie sa faca distinctia:

Conform regulii 6:5, aparatorii au dreptul sa sara spre inapoi din fata liniei spatiului de poarta spre spatiul de poarta pentru a bloca o aruncare, dar cu conditia ca aparatorii sa atinga mingea atunci cand sunt in aer (fara a avea contact cu spatiul de poarta in momentul cand blocheaza mingea).

Concluzia 7: Actiuni defensive in spatiul de poarta

Aruncarea atacantului este blocata de catre aparatorul care se afla in spatiul de poarta. Aceasta actiune trebuie sanctionata cu aruncare de la 7m

Blocarea unei aruncari dupa ce aparatorii se retrag si sar din spatiul de poarta:

Aruncare de la 7m

Daca arbitrii observa o tendinta de a folosi intentionat spatiul de poarta in actiunile de aparare:

Sanctionare progresiva

Atingerea intamplatoare a liniei spatiului de poarta fara a obtine un avantaj tactic (in timpul unui contact cu adversarul, aparatorul trebuie sa se retraga):

Jocul continua 1)

Conform acordului dintre antrenorii celor mai bune echipe nationale, in cadrul unei conferinte organizate de IHF in anul 2004, inaintea Jocurilor Olimpice de la Atena

Mingea in spatiul de poarta - diferite situatii

Regulile 6:4 - 6:6 descriu diferite situatii in care mingea poarte intra in spatiul de poarta si impactul acestor situatii asupra continuitatii jocului.

Pentru a avea o imagine de ansamblu clara, am introdus toate aceste situatii intr-un tabel (Concluzia 8).

In principiu, se face distinctia intre doua situatii:

1. Mingea este in joc

Mingea este in joc si nu se aplica nici un fel de restrictii. Pozitia in care se afla mingea pe teren determina care dintre jucatori pot sa o atinga:

daca mingea se rostogoleste in spatiul de poarta, atunci doar portarul are voie sa atinga mingea

daca mingea se afla in aer deasupra spatiului de poarta, atunci portarul si coechipierii sai, cat si adversarii au dreptul sa atinga mingea. Totusi, coechipierii portarului si adversarii nu au voie sa atinga mingea daca ei se afla in spatiul de poarta. Ei trebuie sa incerce sa joace mingea dintr-o pozitie din afara spatiului de poarta sau sa incerce sa sara deasupra spatiului de poarta.

2. Mingea nu este in joc

In acest caz apar doua situatii:

mingea este oprita pe loc in spatiul de poarta (aceasta situatie este mai putin intalnita)

portarul are mingea sub control.

Expresia "minge afara din joc" inseamna ca nici un jucator - cu exceptia portarului - nu au dreptul sa atinga mingea. Doar portarul poate repune mingea in joc printr-o aruncare de la poarta.

Arbitrii vor continua jocul prin semnalizarea clara a aruncarii de la poarta pentru ca exista diferente considerabile de ordin tactic: daca mingea intra in spatiul de poarta si nu mai este in joc, adversarii obtin posesia mingii, de ex. echipa din atac se retrage in aparare iar echipa din aparare porneste in atac. Daca mingea este in spatiul de poarta dar este in joc, poate fi (totusi) neclar carei echipe ii revine posesia mingii; se poate ajunge la situatia in care cele doua echipe se lupta pentru minge.

Acest tip de situatii, care sunt foarte neclare, sunt explicate in Concluzia 9 si in Concluzia 10.

Situatii speciale si de cine trebuiesc observate:

cronometror, delegat (time-out de echipa, schimbare gresita, etc.)

arbitrii (sanctionare progresiva atunci cand jocul este intrerupt)

1. Mingea se rostogoleste si este in joc

In cazul unei schimbari gresite sau a unei sanctionari progresive, jocul va fi reluat cu aruncare libera pentru echipa care nu a fost vinovata.

2. Mingea sta pe loc in spatiul de poarta sau portarul are mingea in posesie

In catul unei schimbari gresite sau sanctiuni progresive, jocul va fi reluat cu aruncare de la poarta

1 si 2:

In acest caz, doar echipa aflata in aparare poate cere time-out de echipa pentru ca mingea care se rostogoleste prin semicerc poate fi jucata doar de portar si pentru ca mingea care sta pe loc in spatiul de poarta sau daca portarul are controlul asupra mingii este considerata afara din joc. Aceasta inseamna ca decizia de a acorda o aruncare (aruncare de la poarta) se considera ca a fost luata.

Concluzia 8: Mingea se afla in spatiul de poarta - diferite situatii si consecintele

Situatie

In joc / afara din joc

Posesia si continuarea jocului

Portarul are mingea in mana in spatiul de poarta (sub control)

Mingea este afara din joc

Aruncare de la poarta

Mingea sta in spatiul de poarta

Mingea este afara din joc

Doar portarul poate atinge mingea.

Daca mingea este atinsa de un coechipier sau de un adversar = aruncare de la poarta

Mingea se rostogoleste prin spatiul de poarta

Mingea este in joc

Doar portarul poate atinge mingea.

Daca mingea este atinsa de un coechipier = aruncare libera

Daca mingea este atinsa de un adversar = aruncare de la poarta

Mingea este in aer deasupra spatiului de poarta

Mingea este in joc

Mingea poate fi jucata de oricine; nu se impun nici un fel de restrictii.

Concluzia 9: Mingea care se afla in aer deasupra spatiului de poarta este in joc si poate fi jucata fara nici un fel de restrictii

Un atacant poate prinde mingea care a fost respinsa de portar si se afla in aer deasupra spatiului de poarta

Totusi, nu are voie sa atinga spatiul de poarta si nu are voie sa incalce alte reguli inainte de a prinde mingea

Mingea ramane in joc!

Imaginea din stanga a Concluziei 9 arata situatia tipica: in urma unei actiuni de aparare, mingea se intoarce spre spatiul de joc. Portarul incearca sa ia mingea dar atacantul ajunge primul la minge sa o arunca in poarta goala.

In acest caz, inainte de a acorda un gol, arbitrii trebuie sa se asigure ca:

atacantul nu a atins spatiul de poarta

nu au fost incalcate alte reguli (de ex. impingerea unui adversar, blocarea incorecta cu mainile a unui adversar inainte de a prinde mingea).

Asa cum este aratat in imaginea din dreapta a Concluziei 9 si a imaginii din Concluzia 10, jucatorii incearca sa foloseasca fiecare oportunitate de a juca mingea care se afla deasupra spatiului de poarta. Daca mingea este foarte aproape de sol, este extrem de dificil ca jucatorii sa joace corect mingea, de ex. atunci cand jucatorul nu are contact cu solul, si inscrie un gol (vezi Concluzia 9). De multe ori, jucatorii incearca

sa directioneze mingea catre un coechipier (vezi Concluzia 10). In acest caz, jucatorul implicat nu are voie sa aiba contact cu solul.

Concluzia 10: Atacantii joaca mingea care se afla in aer, deasupra spatiului de poarta.

Urmatoarele actiuni sunt permise:

prinderea mingii care este in aer, deasupra spatiului de poarta si aruncarea mingii spre poarta (vezi S.I. 13)

pasarea mingii prin semicerc, de ex. de catre extrema catre pivot

in general, pot fi trimise pase cu pamantul prin spatiul de poarta

mingea care se afla in aer deasupra spatiului de poarta poate fi:

- aruncata spre poarta, impinsa, etc.

- jucata inapoi spre spatiul de joc, driblata, etc.

Nota:

Atacantii care vor sa joace mingea care se afla in aer deasupra semicercului nu au voie sa atinga spatiul de poarta atunci cand sar (fara a avea inca posesia mingii)

O buna impartire a sarcinilor intre arbitri este necesara in acest caz. Arbitrul de poarta trebuie sa urmareasca toate actiunile din fata si de deasupra spatiului de poarta

Atunci cand sare, atacantul incearca sa joace mingea care se afla in aer, deasupra spatiului de poarta.

Concluzia 11: Jucarea mingii spre propriul spatiu de poarta

Situatia de joc

Rezultatul actiunii

Mingea intra in poarta

Portarul atinge mingea sau mingea ramane pe loc in spatiul de poarta

Mingea iese peste linia exterioara portii

Mingea trece prin spatiul de poarta si iese in spatiul de joc fara a fi atinsa de portar

In cursul actiunii de aparare, aparatorul atinge mingea care se afla in aer deasupra spatiului de poarta

Nu are controlul mingii

Gol

Aruncare de la poarta

Aruncare de la margine

Jocul continua

Aparatorul joaca mingea spre propriul spatiu de poarta

Are controlul mingii

Gol

Aruncare libera

Aruncare de la margine

Jocul continua

Mingea este jucata spre propriul spatiu de poarta - depinde daca jucatorul avea sau nu mingea sub control

Bineinteles, este neobisnuit ca un jucator care are mingea sub control sa joace mingea spre propriul portar. De obicei, aparatorii sunt ultimii care ating mingea inainte ca aceasta sa depaseasca linia exterioara portii, in urma unei actiuni defensive, de ex. atunci cand intercepteaza o pasa (vezi S.I. 21) sau dupa ce au blocat o aruncare la poarta.

Elementul crucial care trebuie judecat de catre arbitru este daca mingea a fost directionata intentionat catre propriul spatiu de poarta sau daca acesta a tins din greseala mingea in cursul actiunii de aparare. Diferenta dintre regulile 6:6 si 6:7 se focalizeaza pe faptul ca jucatorul are sau nu mingea in posesie. Asa cum arata si tabelul (Concluzia 11), exista o mica diferenta in modul cum va fi continuat jocul:

- aparatorul atinge mingea

de ex. in timp ce blocheaza o aruncare la poarta, asa cum este aratat in S.I. 21, in lupta pentru minge. Aceasta nu duce la nici o consecinta daca nimeni nu a avut mingea in posesie (nu a avut mingea in mana) si apoi mingea intra in spatiul de poarta (continuarea jocului va fi decisa in functie de faza de joc, vezi concluzia 11).

- daca un jucator, care are mingea sub control, o joaca spre propriul spatiu de poarta si portarul atinge mingea, va fi acordata o aruncare libera pentru adversari (pentru alte situatii, privind continuarea jocului, vezi Concluzia 11)

- un jucator indreapta mingea (o impinge) spre propriul spatiu de poarta si portarul o atinge. Si in acest caz se va acorda aruncare libera pentru echipa adversa.

S.I. 22: Indreptarea mingii spre propriul spatiu de poarta, urmare a unei actiuni defensive

Atacantul din stanga paseaza mingea cu pamantul pivotului. Aparatorul este activ in fata pivotului.

Aparatorul reuseste sa indeparteze mingea de pivot printr-o saritura. Mingea se indreapta spre spatiul de poarta.

Jucarea mingii spre propriul spatiu de poarta intr-o maniera involuntara: 1. Daca mingea intra in poarta: gol 2. Daca portarul atinge sau prinde mingea: aruncare de la poarta 3. Daca mingea depaseste linia exterioara portii: aruncare de la margine

Cand este inscris un gol?

 


Regula oficiala

Regula 9: Inscrierea unui gol

Un gol este marcat cand intreaga circumferinta a mingii a trecut intreaga latime a liniei de poarta, daca nu s-a produs nici o abatere de catre aruncator sau coechipieri inaintea sau in timpul aruncarii. Arbitrul de poarta confirma ce doua semnale scurte din fluier si cu Semnalizarea nr. 12 ca golul a fost marcat, un gol trebuie acordat chiar daca s-a produs o abatere de la regulament de catre aparatori, dar totusi mingea intra in poarta. Un gol nu poate fi acordat, daca unul dintre arbitri sau cronometrorul a intrerupt jocul inainte ca mingea sa intre in poarta. Un gol trebuie acordat adversarilor daca un jucator inscrie un gol in propria poarta, in afara cazului in care un portar executa aruncarea de la poarta (12.2 paragraful 2).

Comentariu:

Un gol va fi acordat, daca mingea este impiedicata sa intre in poarta de cineva sau ceva care nu participa la joc (spectatori, etc.), si arbitrii sunt convinsi ca mingea, fara interventia respectiva, ar fi intrat in poarta.

Un gol acordat nu mai poate fi anulat dupa fluierul pentru executarea aruncarii de incepere, dupa gol (vezi totusi regula 2:9 Comentariu).

Arbitrii trebuie sa arate clar (fara aruncare de incepere) ca ei au acordat golul, daca semnalul de sfarsit al unei reprize suna imediat ce golul a fost inscris si inainte ca aruncarea de incepere sa poata fi executata.

Comentariu:

Un gol trebuie trecut pe tabela de marcaj imediat ce a fost acordat de arbitri.

Echipa care a marcat mai multe goluri decat adversarul este castigatoare. Un joc este egal daca amandoua echipele au marcat acelasi numar de goluri sau nu s-au marcat goluri deloc (vezi regula 2:2)

S.I. 23: Mingea trebuie sa depaseasca cu toata circumferinta linia portii

Nu este gol

Nu este gol

Nu este gol

Gol

Conditii pentru acordarea unui gol

S.I. 23 ilustreaza foarte clar faptul ca un gol poate fi acordat doar daca mingea a depasit cu toata circumferinta linia portii.

Totusi, aceasta nu este singurul criteriu pentru acordarea unui gol. Exista si alte conditii care trebuiesc respectate:

Aruncatorul si coechipierii acestuia nu trebuie sa fi incalcat regulamentul inaintea sau in timpul aruncarii

Jocul trebuie sa nu fi fost intrerupt inainte ca mingea sa depaseasca cu toata circumferinta linia portii.

Urmatoarele sectiuni abordeaza mai detaliat aceste doua conditii.

Sugestie: De indata ce mingea este aruncata spre poarta, arbitrul de poarta trebuie sa stea imediat in afara liniei exterioare portii, pentru a putea sa judece fara ezitare daca mingea a depasit linia cu toata circumferinta. Doar atunci cand vede mingea depasind cu toata circumferinta linia portii, el poate decide ca a fost marcat un gol.

Concluzia 12: Cand trebuie acordat un gol?

Mingea trebuie sa depaseasca cu toata circumferinta linia portii

Aruncatorul si coechipierii acestuia nu au voie sa incalce in nici un fel regulamentul inaintea sau in timpul aruncarii

Jocul trebuie sa nu fi fost intrerupt inainte ca mingea sa depaseasca cu toata circumferinta linia portii

Pivotul impinge aparatorul si are apoi o sansa clara de gol

Nu este gol - fault in atac

Concluzia 13: Fluier sau o incalcare a regulamentului inainte ca mingea sa intre in poarta

Fluier = nu e gol

Incalcare a regulamentului de catre atacant = nu e gol     

Incalcare a regulamentului de catre aparator = avantaj

Incalcare a regulamentului sau fluier inainte sau in timpul executarii aruncarii

Un factor specific este momentul exact cand intervine o incalcare a regulamentului sau o intrerupere in urma unui fluier al arbitrului sau al cronometrorului.

Concluzia 13 ilustreaza o situatie cand mingea este aruncata. Mingea se afla deasupra spatiului de poarta, dar nu a intrat inca in poarta. Daca arbitrul, cronometrorul sau delegatul fluiera in acest moment, atunci golul - presupunand ca mingea intra in poarta (peste cateva fractiuni de secunda) - nu poate fi validat.

Nota:

Daca mingea trece linia de poarta dupa fluier, un gol nu poarte fi niciodata validat. Conteaza momentul cand se aude fluierul.

Chiar daca cronometrorul intrerupe gresi jocul, de exemplu, jocul va fi intotdeauna intrerupt.

Reguli similare se aplica incalcarilor regulamentului comise de catre atacant.

Exemple:

daca mingea intra in poarta dupa ce atacantul a comis un fault (vezi Concluzia 12) sau daca a comis pasi, golul nu poate fi validat.

daca coechipierii atacantului comit o incalcare a regulamentului in timpul aruncarii (neavand posesia mingii), iar in urma acestei aruncari mingea intra in poarta, golul nu poate fi validat. De exemplu, pivotul blocheaza sau imbratiseaza neregulamentar aparatorul pentru a face un culoar aruncatorului.

In cazul unor incalcari comise de aparatori inainte sau in timpul aruncarii, se acorda in general avantaj, iar apoi, daca este cazul, aparatorul este sanctionat disciplinar, dupa validarea golului. Imaginile din Concluziile 14 si 15 compara posibile incalcari ale atacantilor si aparatorilor inainte sau in timp ce este executata aruncarea.

Daca meciul este incheiat de semnalul acustic automat de final de joc sau de fluierul cronometrorului in timp ce se executa o aruncare de la 7m, aruncarea trebuie repetata, indiferent daca:

mingea a intrat in poarta

portarul a aparat aruncarea

mingea a trecut peste linia exterioara portii

Nota:

Conteaza momentul cand se aude fluierul sau semnalul acustic

 

Concluzia 14: Infractiuni comise de atacant

Concluzia 15: Infractiuni comise de aparator

- atunci cand executa aruncarea, aruncatorul loveste cu bratul de aruncare un aparator

- atacantul atinge spatiul de poarta in timpul aruncarii

- atacantul are inca mingea in mana atunci cand aterizeaza in spatiul de poarta

- aruncatorul comite un fault inainte de a inscrie un gol

- un atacant alearga prin spatiul de poarta, primeste o pasa si apoi inscrie un gol

- blocari incorecte, tineri sau impingeri din partea coechipierilor atacantului

- aparatorul il tine sau il impinge pe atacantul care arunca la poarta

- aparatorul comite o infractiune in spatiul de poarta sau alearga prin spatiul de poarta in timpul aruncarii

- un aparator in faulteaza pe atacant inainte ca acesta sa aiba posesia mingii

- un aparator tine pivotul care vrea sa ia o pozitie avantajoasa pentru el la linia spatiului de poata. Pivotul prinde apoi mingea si vrea sa arunce la poarta, in ciuda faptului ca este tinut de catre aparator

Nota:

Daca un atacant comit o infractiune inainte sau in timpul aruncarii = nu se poate acorda gol!

Nota:

Daca un aparator comite o infractiune inaintea sau in timpul aruncarii = se acorda avantaj (daca este necesar, sanctiunea disciplinara va fi acordata dupa validarea golului)

Atacantul atinge spatiul de poarta avand inca mingea in posesie.

Pivotul este liber sa arunce in timp ce aparatorul, care il obstructioneaza, se afla, incorect, in spatiul de poarta

Nu se acorda gol - jocul continua cu aruncare de la poarta

Nota: Acordati intotdeauna mai intai avantajul

Concluzia 16: Un spectator impiedica inscrierea unui gol

Daca arbitrul este convins ca, fara interventia unei persoane din afara jocului, urma sa se inscrie un gol, arbitrul poate valida acel gol chiar daca mingea nu a depasit cu toata circumferinta linia de poarta.

Interventia unei persoane care nu este inscrisa in raportul de joc trebuie trecuta in raportul suplimentar.

Validarea unui gol - exceptii

1. Autogolul este posibil

Cu exceptia unei aruncari de la poarta, in urma tuturor aruncarilor executate in timpul jocului poate rezulta un autogol. Se poate intampla ca, dupa ce mingea se respinge din barele portii, sa atinga un aparator care sta incorect in spatiul de poarta, iar apoi sa intre in poarta. Conform regulii 9:1 paragraful 2, in acest caz trebuie acordat golul.

2. O persoana care nu participa la joc impiedica marcarea unui gol!

Daca, de exemplu, un spectator impiedica marcarea unui gol (vezi Concluzia 16), trebuie acordat golul daca arbitrul este convins ca mingea ar fi intrat in poarta daca nu ar fi intervenit acea persoana. Acelasi lucru se intampla daca mingea este impiedicata sa intre in poarta de un obiect.

Nota:

Comentariul de la regula 9:1 prevede ca orice persoana care nu este inscrisa in raportul de joc este considerata a fi "persoana care nu participa la joc", intre aceste persoane pot fi: persoanele care se ocupa cu securitatea, oficiali ai cluburilor, medici, etc.

Daca una din persoanele indicate in Concluzia 16 sunt inscrise in raportul de joc (de ex. oficiali de echipa), atunci trebuie asteptat rezultatul actiunii. Daca mingea nu intra in poarta, se va acorda o aruncare de la 7m, si indiferent de rezultatul acestei actiuni, incidentul trebuie trecut in raportul suplimentar.

3. In principiu, golurile pot fi anulate pana la executarea aruncarii de incepere

Un gol care a fost acordat initial poate fi anulat pana la fluierul de executare al aruncarii de incepere. Dupa acest fluier, incidentul trebuie inscris in raportul suplimentar.

In situatia in care cronometrorul intrerupe jocul inainte ca golul sa fie marcat si a oprit timpul de joc, golul trebuie anulat - chiar daca s-a fluierat executarea aruncarii de incepere - daca arbitrii au luat la cunostinta de intrerupere doar in acest moment.

4. Golurile trebuiesc inscrise, intotdeauna, imediat pe tabela de marcaj!

Golurile validate trebuiesc indicate clar si explicit tuturor participantilor. Deci, un gol trebuie inscris pe tabela de marcaj imediat ce arbitrii valideaza golul. Nu trebuie asteptat fluierul pentru executarea aruncarii de incepere pentru a trece golul pe tabela de marcaj.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5578
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved