Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

ARBITRUL DE HANDBAL - Sanctiunile disciplinare

Sport+ Font mai mare | - Font mai micSanctiunile disciplinare:Arbitrii care se pot baza pe instinctele lor pot stapani jocul.

Arbitrii au la dispozitie o larga gama de sanctiuni disciplinare; totusi, ei trebuie sa ia in considerare cativa factori atunci cand sanctioneaza un jucator sau un oficial: tipul infractiunii comise; momentul in care a avut loc infractiunea (daca a fost in timpul de joc sau nu); gravitatea infractiunii, si, bineinteles, persoana care se face vinovata de comiterea infractiunii (jucator sau oficial de echipa).

Scopul sanctiunilor

Majoritatea deciziilor luate de arbitrii au legatura cu reluarea jocului (aruncare libera, aruncare de la 7m, aruncare de la poarta, aruncare de incepere, aruncare de la margine). Totusi, o parte mai mica din decizii, dar care au impact mai mare asupra jocului, implica sanctionarea jucatorilor si oficialilor de echipa care incalca regulamentul sau care se comporta nesportiv.

Regula 16 permite ca severitatea sanctiunilor sa creasca (= sanctiuni progresive). Primul "nivel" de sanctionare este avertismentul. Dupa aceasta sanctionare initiala (care nu are consecinte serioase), jucatorul are dreptul sa continue jocul atata timp cat respecta regulamentul. Daca el comite o alta infractiune, el va fi sanctionat mai sever (de ex. consecintele implica personal jucatorul). Regulamentul permite arbitrilor sa sara peste sanctiunile progresive si sa acorde sanctiuni mai severe imediat, daca a fost comis un fault mai grav. Aceasta optiune este introdusa pentru a preveni infractiunile dure, care nu numai ca pot pune in pericol jucatorii adversi, dar contravin principiilor de baza ale handbalului.

Regula oficiala

Regula 16: Sanctiunile disciplinare

Avertismentul

un avertisment poate fi acordat pentru:

a)      faulturi si abateri similare impotriva unui adversar (5:5 si 8:2), care nu intra sub incidenta "sanctionarii progresive" in regula 8:3;

Un avertisment trebuie dictat pentru:

b)      faulturi care trebuie sanctionate progresiv (8:3)

c)      comportare nesportiva a unui jucator sau oficial de echipa (8:4, Explicatia 5:1-2)

Comentariu

Un jucator nu poate primi decat un avertisment, iar o echipa nu trebuie sa primeasca mai mult de 3 avertismente; ulterior, sanctiunea trebuie sa fie cel putin eliminare de 2min

Un jucator care a fost deja sanctionat cu eliminare de 2min nu primi apoi un avertisment.

Oficialii unei echipe nu pot primi mai mult de un avertisment

Arbitrul va indica avertismentul jucatorului sau oficialului sanctionat si scorer / cronometrorului prin ridicarea cartonasului galben (semnalizarea nr. 13)

Eliminarea de 2min

O eliminare de 2min trebuie acordata pentru:

a)      o schimbare gresita, daca un jucator suplimentar intra pe teren sau daca un jucator intervine neregulamentar in joc din spatiul de schimb (4:5-6);

b)      faulturi repetate din categoria celor care trebuie sanctionate progresiv (vezi 8:3; 16:1 comentariu);

c)      comportari nesportive repetate ale unui jucator pe sau in afara terenului de joc (vezi 8:4, 16:1 comentariu);

d)      comportare nesportiva a oricarui oficial al unei echipe, dupa ce oricare oficial al aceleiasi echipe a primit un avertisment conform regulii 8:4 si 16:1c; vezi regula 16:1 comentariu;

e)      comportare nesportiva de asa maniera incat se acorda eliminare de 2min. la fiecare ocazie (8:4, Explicatia 5:3); vezi regula 16:3 comentariu

f)        ca o consecinta a descalificarii unui jucator sau oficial de echipa (16:8 paragraful 2; vezi totusi 16:14b);

g)      comportare nesportiva a unui jucator, inainte ca jocul sa fie reluat, dupa ce tocmai a fost sanctionat cu o eliminare de 2min (16:12a).

Comentariu

Este indicat in punctele b), c) si d) ca eliminarea in aceste cazuri sa fie acordata, in general, pentru faulturi repetate sau comportari nesportive. Totusi, arbitrii au dreptul sa stabileasca daca o anumita abatere necesita o eliminare imediata, chiar daca, anterior, jucatorul respectiv nu a fost avertizat, iar echipa nu primise inca 3 avertismente.

In mod similar, un oficial poate primi o eliminare chiar daca niciun oficial al echipei respective nu primise un avertisment. Nu este posibil ca oficialii unei echipe sa primeasca mai mult de o eliminare de 2min in total.

Cand s-a acordat o eliminare de 2min unui oficial de echipa conform regulii 16:3d, oficialului ii este permis sa ramana in zona de schimb a echipei sale si sa isi indeplineasca sarcinile in continuare; totusi, numarul jucatorilor din teren al echipei sale se va reduce cu unul pentru 2 minute.

Dupa ce a acordat time-out, arbitrul va indica clar eliminarea jucatorului sau oficialului vinovat si scorer / cronometrorului prin semnalizarea cu mana ridicata si cu doua degete intinse (semnalizarea nr. 14)

O eliminare se acorda intotdeauna pentru 2 minute de joc; a treia eliminare pentru acelasi jucator conduce intotdeauna la descalificare (16:6f).

Jucatorul eliminat nu are dreptul sa participe la joc in timpul eliminarii sale, iar echipa nu are dreptul sa il inlocuiasca pe teren. Timpul de eliminare incepe cu semnalul prin fluier de reluare a jocului.

Daca o eliminare de 2min nu se efectueaza complet in prima repriza, diferenta de timp ramasa neefectuata se va efectua in repriza a doua. Aceeasi regula se aplica si in cazul timpului regulamentar de joc si al prelungirilor. O eliminare ramasa incomplet efectuata la sfarsitul prelungirilor determina ca jucatorul in cauza sa nu poata participa la tie-break, cum ar fi executarea aruncarilor de departajare, de la 7m, conform regulii 2:2 comentariu.

Descalificarea

O descalificare trebuie acordata pentru:

a)      comportare nesportiva a unui oficial de echipa, dupa ce, in prealabil, au fost sanctionati cu avertisment si o eliminare de 2min, conform regulilor 8:4, 16:1c si 16:3d;

b)      faulturi care pun in pericol sanatatea adversarilor (8:5);

c)      comportari nesportive grosolane ale unui jucator sau oficial de echipa pe sau in afara terenului de joc (8:6, explicatia nr. 6), si, in cazuri de comportare nesportiva semnificativa sau repetata, in timpul aruncarilor de departajare de la 7m (2:2 comentariu si 16:13);

d)      o violenta a unui jucator inainte de joc sau in timpul procedurii de tie-break (al aruncarilor de departajare de la 7m) (2:2 comentariu, 8:7 si 16:14b);

e)      o violenta a unui oficial de echipa (8:7)

f)        a treia eliminare a aceluiasi jucator (16:5)

Dupa ce a acordat time-out, arbitrul va indica clar descalificarea jucatorului sau oficialului vinovat si scorer / cronometrorului, prin ridicarea cartonasului rosu (semnalizarea nr. 13).

O descalificare a unui jucator sau oficial de echipa se face intotdeauna pentru timpul de joc ramas de jucat. Jucatorul sau oficialul trebuie sa paraseasca imediat terenul si spatiul de schimb. Dupa plecare, jucatorul sau oficialul nu are voie sa aiba nici un fel de contact cu echipa.

Descalificarea unui jucator sau a unui oficial de echipa, pe sau in afara terenului, in timpul de joc, atrage totdeauna o eliminare de 2min pentru echipa sa. Aceasta inseamna ca numarul jucatorilor de pe teren se va reduce cu unul (16:3f). Reducerea numarului de jucatori pe terenul de joc va dura 4 minute, daca jucatorul a fost descalificat in conditiile mentionate de regula 16:12b-d.

O descalificare reduce numarul jucatorilor sau oficialilor care sunt disponibili la echipa (exceptie ca la 16:14b). Echipa are totusi dreptul sa creasca numarul de jucatori pe teren dupa expirarea timpului de eliminare de 2min.

O descalificare se acorda, in principiu, numai pentru timpul ramas de jucat in jocul in care este acordata. Este privita ca o decizie a arbitrilor bazata pe observarea de catre ei a faptelor. Nu va exista nicio consecinta ulterioara jocului a descalificarii, cu exceptia cazului unei descalificari generate de violenta (16:6d-e), sau a unei comportari nesportive grosolane a unui jucator sau oficial de echipa (16:6c) intrat in categoria a), d) sau g) in Explicatia nr. 6. aceste descalificari vor fi explicate in raportul de joc (17:10).

Eliminarea definitiva

O eliminare definitiva trebuie acordata cand un jucator este vinovat de o violenta (asa cum este definita in regula 8:7) in timpul jocului (vezi regula 16:13 paragraful 1 si regula 2:6), pe sau in afara terenului de joc.

Dupa ce a acordat time-out, arbitrul va indica clar eliminarea definitiva jucatorului vinovat si scorer/cronometrorului prin incrucisarea bratelor deasupra capului (semnalizarea nr. 15)

O eliminare definitiva se dicteaza intotdeauna pentru tot timpul ramas de jucat si echipa trebuie sa continue sa joace cu un jucator mai putin pe teren. Daca un jucator care a fost eliminat definitiv a fost eliminat pentru 2min (sau abia a primit eliminarea) sau a produs o reducere a efectivului echipei pe timp de 2 minute conform regulii 16:12, atunci o astfel de eliminare sau reducere se va cumula cu eliminarea definitiva. Aceasta inseamna ca singura reducere numerica a echipei va fi data doar de eliminarea definitiva.

Jucatorul eliminat definitiv nu trebuie inlocuit si trebuie imediat sa paraseasca terenul si zona de schimb. Dupa plecare, jucatorul nu are voie sa aiba nici un contact cu echipa. O eliminare definitiva trebuie explicata de catre arbitri in raportul de joc autoritatilor interesate (17:10).

Mai multe abateri in aceeasi situatie

Daca un jucator sau un oficial al unei echipe se face vinovat de mai multe abateri comise simultan sau imediat consecutive, inainte ca jocul sa fie reluat, si aceste abateri necesita sanctiuni diferite, atunci, in principiu, se va dicta numai sanctiunea cea mai severa. Acesta este intotdeauna cazul in care una dintre abateri este violenta.

Sunt, totusi, urmatoarele exceptii specifice, cand in toate cazurile, echipa trebuie sa isi reduca efectivul de pe teren pentru 4 minute.

Eliminarea

a)      daca un jucator care a fost sanctionat cu o eliminare de 2min se face vinovat de o comportare nesportiva inainte ca jocul sa fie reluat, atunci jucatorul este sanctionat cu o eliminare suplimentara de 2min (16:13g); "Daca eliminarea aditionala (suplimentara) este a treia pentru jucatorul respectiv, atunci acesta va fi descalificat";

b)      daca un jucator care tocmai a fost descalificat (direct sau pentru a treia eliminare temporara) se face vinovat de o comportare nesportiva, inainte de reluarea jocului, atunci echipa este sanctionata cu o pedeapsa suplimentara, astfel ca reducerea efectivului va fi de 4 minute (16:8 paragraful 2);

c)      daca un jucator care tocmai a fost sanctionat cu eliminare pe timp de 2 minute se face vinovat de o comportare nesportiva grosolana, inainte de reluarea jocului, acesta va fi descalificat (16:6c); aceste sanctiuni combinate conduc la o reducere a efectivului pe timp de 4 minute (16:8 paragraful 2);

d)      daca un jucator care tocmai a fost descalificat (direct sau datorita celei de a treia eliminari temporare) se face vinovat de o comportare nesportiva grosolana, inainte de reluarea jocului, echipa sa va primi o noua sanctiune, astfel incat reducerea va fi pentru 4 minute (16:8 paragraful 2)

Situatiile descrise in regulile 16:1, 16:3, 16:6 si 16:9 se refera, in general, la abateri savarsite in timpul de joc. In spiritul acestor reguli, "timpul de joc" include si prelungirile si "time-out", toate pauzele si intreruperile si, in cazul regulii 16:6, de asemenea orice modalitati de "tie-break" (cum ar fi departajarea prin aruncari de la 7m).

In timpul acestor proceduri de "tie-break", arbitrii pot decide ca sanctiunile legate de timp sunt lipsite de importanta, iar orice caz de comportare nesportiva semnificativa sau repetata trebuie sa conduca la descalificarea de la participarea la astfel de proceduri (2:2 comentariu)

Abateri in afara timpului de joc

Comportarile nesportive, comportarile nesportive grosolane sau violenta din partea unui jucator sau oficial in locul unde se joaca un meci, dar in afara terenului de joc, se sanctioneaza astfel:

Inainte de joc:

a)      avertisment in caz de comportare nesportiva (16:1c)

b)      descalificarea sportivului sau oficialului vinovat in caz de comportari nesportive repetate sau grosolane sau violenta, dar echipa are dreptul sa inceapa jocul cu 14 jucatori si 4 oficiali; regula 16:8 paragraful 2 se aplica numai pentru abateri de la regulament in timpul jocului; respectiv, descalificarea nu va atrage si o eliminare de 2min.

Aceste sanctiuni pentru abateri inainte de joc pot fi acordate in orice moment al jocului, oricand o persoana vinovata este identificata ca participand la joc, iar acest lucru nu a putut fi stabilit la momentul incidentului.

Dupa joc:

c)      raport scris.

Avertizarea verbala - nu este trecuta in regulament, dar este o forma de sanctionare importanta

Termenul de "avertizare verbala" este mentionat pe scurt in regulament (13:6, 15:5), chiar daca aceasta este o forma folosita des de arbitri pentru a comunica cu jucatorii si oficialii (vezi Concluzia 1).

Avertizarea verbala permite arbitrilor sa informeze direct jucatorii si oficialii, ca acestia sa nu mai repete anumite miscari sau infractiuni. De exemplu, arbitrii pot cere jucatorilor sa execute aruncarile (aruncarile libere, aruncarile de la margine) mai repede.

Avertizarile verbale nu sunt clasificate ca si o forma de sanctionare, dar servesc pentru a atentiona jucatorii - urmatoarea data cand vor repeta actiunea vor fi sanctionati corespunzator (progresiv).

Daca arbitrul decide sa lase avantajul in ciuda unei infractiuni care a intervenit (cursivitatea jocului), el poate avertiza verbal jucatorul pentru a-i spune ca a vazut infractiunea.

Avertismentele verbale trebuie date fara a intrerupe jocul; totusi, daca jocul a fost intrerupt din alte motive, arbitrii pot folosi acest moment pentru a avertiza verbal jucatorul vinovat. Jocul va fi reluat cu fluier dupa avertizarea verbala a unui jucator, daca jocul a fost intrerupt.

O avertizare verbala trebuie adresata direct jucatorului. Anumite gesturi exagerate pot enerva jucatorii sau spectatorii.

Situatii tipice pentru acordarea unui avertisment verbal:

prima data cand un aparator alearga prin spatiul de poarta, din motive tactice

un atacant, care nu este atent, arunca la poarta dupa ce s-a auzit fluierul arbitrului

un jucator intarzie sa se deplaseze spre locul de unde trebuie sa execute o aruncare

un jucator se situeaza la mai putin de trei metri de locul unde trebuie sa se execute o aruncare

agitatie pe banca de rezerve (arbitrii trebuie sa avertizeze oficialii, si, daca este posibil, responsabilul de echipa, in timp ce trec pe langa banca de rezerve sau in timp ce jocul este intrerupt)

Concluzia 1: Avertismentul verbal

Arbitrul ii comunica jucatorului in mod clar faptul ca la urmatoarea abatere va fi sanctionat

Avertizarea verbala rapida a jucatorului, luand si contact vizual cu acesta, avertizeaza jucatorul de faptul ca arbitrul a vazut infractiunea si data urmatoare jucatorul fa fi sanctionat

Indicatii:

avertismentele verbale pot fi date fara a intrerupe jocul. Bineinteles, acestea pot fi acordate si in momentele cand jocul este intrerupt (vezi imaginea de mai sus)

atunci cand avertizati verbal un jucator sau oficial, luati contact vizual cu acesta

dati instructiuni directe despre cum ar trebui sa procedeze sau ce actiuni trebuie sa evite.

Concluzia 2: Probleme care trebuiesc retinute atunci cand se acorda un avertisment

Tipul si gravitatea abaterii

Infractiuni (atunci cand interactioneaza cu un adversar)

infractiuni periculoase

Comportare nesportiva

Comportare nesportiva grosolana

Violenta

Severitatea sanctiunii

Avertisment

Eliminare de 2min

Descalificare

Eliminare definitiva

Gama de sanctiuni

maxim un avertisment unui jucator

maxim trei avertismente unei echipe

atunci cand un jucator este primeste a treia eliminare de 2min este automat descalificat

Nota:

un jucator poate primi o eliminare de 2min fara a primi avertisment in prealabil

in anumite cazuri, un jucator poate fi descalificat sau eliminat definitiv direct

un jucator poate primi doua sanctiuni in acelasi timp

Momentul si locul abaterii

inainte de joc

in timpul jocului

dupa joc

pe teren

in spatiul de schimb

la sala (de ex. in vestiar sau pe coridoare)

Cine este sanctionat?

Jucator, oficial, echipa

Gama de sanctiuni

Gama de sanctiuni prevazuta de regula 16 incepe cu avertismentul si continua cu eliminare de 2min, descalificare si eliminare definitiva. Aceste sanctiuni au diferite consecinte pentru jucatorul vinovat sau pentru echipa acestuia (vezi Concluzia 3).

Regulamentul prevede ce conditii trebuie sa ia in considerare arbitrii atunci cand acorda o sanctiune (vezi Concluzia 2). Cel mai important criteriu care trebuie luat in considerare este tipul si gravitatea infractiunii.

Regula 8 diferentiaza trei tipuri de infractiuni:

 1. Infractiuni - mai ales cele comise la interactiunea cu adversarul
 2. Comportare nesportiva si comportare nesportiva grosolana
 3. Violenta

Infractiunile si comportarea nesportiva sunt sanctionate diferit, in functie de gravitatea infractiunii. Infractiunile periculoase si comportarea nesportiva grosolana trebuiesc sanctionate imediat cu descalificare (jucatorul vinovat pierde dreptul de joc pana la sfarsitul jocului) - nu se mai aplica cresterea treptata a sanctiunilor. Eliminarea definitiva, cea mai severa sanctiune, este data in urma unui act de violenta. Jucatorul vinovat trebuie sa paraseasca imediat terenul si spatiul de schimb pentru restul timpului de joc (16:11). Ca urmare, echipa sa va juca cu un jucator mai putin pentru restul timpului de joc ramas.

Concluzia 4: Tipul de infractiuni

Abateri in timpul duelurilor

Infractiuni 8:2, 8:3

 

Infractiuni periculoase

8:2, 8:3

 

Gesturi si exprimari verbale incompatibile cu comportamentul sportiv

Comportare nesportiva

8:4

 

Comportare nesportiva

grosolana 8:6

 

Atacuri in forta, deliberate, directionate spre corpul adversarilor

Violenta 8:7

 

Cand poate primi un jucator avertisment? Cand trebuie sa primeasca un jucator avertisment?

In continuare vom evidentia diferenta dintre infractiuni si comportarea nesportiva, si sanctiunile care se impun. Violenta va fi tratata separat (vezi Concluzia 4).

Infractiuni

Conform regulii 8:1d, aparatorii au dreptul sa ia contact corporal cu adversarul in timpul duelurilor pentru minge - o regula care diferentiaza handbalul de alte sporturi. Atunci cand sunt judecate duelurile cu sau fara minge, arbitrii trebuie sa isi puna urmatoarele intrebari:

 1. Poate continua jocul, in ciuda infractiunii produse (13:2)?
 2. Cum va fi reluat jocul, dupa ce a fost intrerupt (aruncare libera, aruncare de la 7m)?
 3. Trebuie sanctionat un jucator?

Doar regula 16:1 identifica diferite situatii in care arbitrii pot acorda sanctiuni disciplinare si situatii in care nu.

Infractiuni care pot fi sanctionate progresiv de catre arbitrii (16:1a, 5:5, 8:2, 8:3)

Aceste reguli prevad infractiunile comise de catre jucatorii de camp (8:2) sau de catre portari (5:5), infractiuni care apar des in timpul duelurilor pentru posesia mingii. Exemplele includ (vezi Concluzia 7):

atingerea bratului de aruncare al adversarului in timp ce incearca sa ii ia mingea

tinerea adversarului in timpul ce are loc un contact corporal, cu scopul de a obtine posesia mingii

infractiuni comise in timpul duelurilor pentru o minge "libera" sau in timp ce incearca sa deposedeze de minge un adversar care dribleaza mingea

Bineinteles, si atacantii comit diverse infractiuni. De ex. un atacant isi foloseste bratele pentru a bloca un adversar (8:2b).

Jucatorii pot comite aceste tipuri infractiuni atunci cand nu au posesia mingii. De ex. tinerea unui adversar sau impingerea acestuia in timpul unui blocaj, conform regulii 8:1c.

Pe scurt:

Infractiunile prevazute de regula 8:2 comise in timpul unor actiuni permise de regulament prin regula 8:1 nu trebuiesc sanctionate progresiv daca arbitrul - pe baza observarilor sale - este sigur de faptul ca actiunea nu a fost indreptata in principal sau exclusiv spre adversar (8:3). In functie de forta si viteza cu care s-a comis infractiunea, arbitrii pot sa:

lase jocul sa continue pentru a mentine cursul jocului si pot avertiza verbal jucatorul vinovat, in timp ce trece pe langa acesta ("Nu mai tine adversarul!")

intrerupa jocul daca, spre exemplu:

mingea nu mai este in joc

atacantul care are posesia mingii comite pasi in urma infractiunii comise de adversar

Nota:

Jocul poate fi reluat dupa o astfel de infractiune cu o aruncare libera sau o aruncare de la 7m (de ex. daca actiunea aparatorului a fost indreptata spre minge, dar jucatorul se afla in spatiul de poarta). Acest mod de a relua jocul nu atrage dupa sine o sanctiune disciplinara. Sau, cu alte cuvinte, daca un jucator incalca regulamentul pentru a opri o aruncare la poarta nu trebuie intotdeauna sanctionat disciplinar.

Conform regulii 16:1a, primul nivel al progresivitatii pentru o infractiune indreptata spre adversar (8:2) este avertismentul. Cu alte cuvinte, jucatorul vinovat trebuie avertizat daca o infractiune "normala" comisa in timpul luptei pentru posesia mingii se dovedeste a fi o infractiune indreptata spre adversar, cu scopul de a intrerupe cursul jocului.

Infractiuni care trebuiesc sanctionate progresiv (16:1b, 8:2, 8:3)

In timp ce pentru infractiunile descrise mai sus se poate acorda un avertisment, in acest caz se procedeaza diferit. Daca actiunea a fost indreptata spre corpul adversarului sau, daca aceasta a fost singura intentie, atunci regulile 16:1b si 8:3 prevad ca infractiunile din regula 8:2 trebuiesc sanctionate cel putin cu un avertisment.

Aprecierea infractiunilor

De ce trebuie acordate sanctiuni disciplinare daca infractiunea s-a comis in dueluri cu mingea sau fara minge? Arbitrii au la dispozitie o anumita toleranta in aceste cazuri. Dar cum pot aprecia unitar si cum pot demonstra care sunt limitele, pe tot parcursul jocului - si cum se pot ei asigura ca cei mai multi dintre participanti cunosc aceste limite?

Concluzia 5 enumera cateva probleme pe care arbitrii trebuie sa le urmareasca si pe baza carora trebuie sa ia decizia, atunci cand apreciaza o situatie de joc si intentia jucatorului, atunci cand se comite o infractiune, in timpul unui duel:

Abaterea este comisa in timpul luptei pentru minge (de ex. un jucator impinge sau tine usor un adversar) sau - si aceasta este o diferenta importanta, pentru ca actiunile fara minge, cum ar fi blocarea sau alergarea prin spatele liniei spatiului de poarta, sunt foarte importante - daca actiunea este comisa in timpul luptei pentru a obtine o pozitie mai avantajoasa? (Nota: Mai jos, acest concept completeaza faptul ca in regula 8:3 nu se face referire la actiuni fara minge, cum ar fi blocarea mingii cu bratele sau picioarele).

Daca o infractiune comisa in timpul unui duel este indreptata in principal sau exclusiv spre corpul adversarului (8:3), regula 16:1b, in corelare cu regula 8:3, stipuleaza ca jucatorul trebuie sanctionat progresiv. Urmatoarele criterii sunt foarte utile pentru judecarea infractiunilor:

forta contactului corporal. (Totusi, arbitrii trebuie sa urmareasca si actiunile aparent usoare, indreptate spre corpul adversarului, care implica o forta mica, dar pot avea urmari grave - cauza minora, impact grav - vezi comentariul de la regula 8:5)

interferenta in echilibrul, coordonarea si controlul mingii (de ex. impingerea unui atacant aflat in saritura, iar acesta nu-si mai poate controla aruncarea). Acest tip de actiune poate fi clasificat ca si joc periculos, conform regulii 8:5

constrangerea miscarilor unui atacant (de ex. tinerea unui jucator care nu are posesia mingii, in timp ce acest alearga (sau se pregateste sa alerge) sau tinerea permanenta a pivotului, etc.)

impiedicarea continuarii jocului (de ex. impiedicarea adversarului sa paseze, tinandu-l sau imbratisandu-l)

De asemenea, trebuie luate in considerare si tactica echipei (faulturi in timpul fazei de constructie sau atunci cand adversarii au posibilitatea sa inscrie?)

Un atac periculos asupra unui adversar este un semn:

de abordare agresiva (uneori implicand violenta fizica) care implica o forta considerabila (atac, lovire sau impingere)

ca jucatorul vinovat a vrut sa se razbune. Exemple: o impingere din spate a unui jucator aflat in aer, deasupra spatiului de poarta. Atacantul nu are posibilitatea sa se protejeze. In acest caz, jucatorul vinovat isi pune in pericol adversarul (8:5).

Concluzia 5: Aprecierea infractiunilor comise in timpul interactiunii cu un adversar

Situatie

Lupta pentru minge si pozitie

Actiuni impotriva adversarului

Actiuni periculoase

Criterii

Lupta pentru o minge "libera"

Forta contactului fizic

Pierderea echilibrului, coordonarii si a controlului mingii

Jucarea sau blocarea mingii

Afectarea echilibrului, coordonarii si a controlului mingii

Adversarul nu poate vedea actiunea si, astfel, nu poate reactiona

Marcajul strans al adversarului

Impiedicarea miscarilor adversarului

Adversarul nu se poate proteja

Blocarea culoarelor

Impiedicarea continuarii jocului

Violenta fizica prin atacarea, lovirea sau impingerea adversarului

Joc tactic

Conse-cinte

Jocul continua - Intreruperea jocului - Sanctionare progresiva - Descalificare

Sanctionarea aceeasi infractiuni

In timpul luptei, in mod deosebit, este dificil de a descrie exact toate potentialele miscari (permise sau interzise).

In consecinta, regulamentul permite arbitrilor sa aprecieze rational aceste situatii.

Exista situatii cand, in functie de actiunile jucatorilor, poate fi folosita intreaga gama de sanctiuni.

Totusi, daca criteriile enumerate in Concluzia 5 sunt aplicate, exemplele din Concluzia 6 si 7 pot fi apreciate corect (bineinteles, in functie de modul de desfasurarea al jocului.)

Concluzia 6: Aprecierea rationala in cazul in care un jucator arunca la poarta

Actiunea este directionata evident spre minge, aparatorul jucand mingea corect. Daca actiunea lui nu are succes - de ex. atinge bratul atacantului - arbitrii trebuie sa ia in considerare faptul ca el a incercat sa joace corect mingea. Arbitrii ar trebui sa acorde aruncare de la 7m. Aparatorul nu trebuie niciodata sanctionat disciplinar, in acest caz.

Miscarea apararii coreene este indreptata spre minge, dar actiunea nu are succes. Arbitrii trebuie sa foloseasca criterii suplimentare pentru a decide daca aparatorul trebuie sau nu sanctionat progresiv: A incercat in mod evident sa joace mingea? A fost un blocaj? A incercat sa loveasca bratul adversarului?

Aparatorul incalca clar regulamentul incercand sa impiedice adversarul sa arunce la poarta - agatand bratul de aruncare. Aceasta actiune este directionata exclusiv spre adversar (si nu spre minge). Aparatorul poate pune in pericol atacantul, daca continua sa tina bratul acestuia in timpul aruncarii la poarta.

Nota: Bratul atacantului este agatat din spate, in timpul sariturii. El nu poate vedea ca este atacat, si deci nu poate reactiona. Daca, de exemplu, bratul sau ramane agatat (asa cum se intampla aici), jucatorul vinovat trebuie descalificat, conform regulii 8:5a.

Concluzia 7: Actiuni care nu trebuiesc sanctionate progresiv, in functie de continuarea fazei

Chiar daca actiunea este din lateral, este indreptata evident spre minge. Aparatorul vrea sa "fure" mingea atacantului. Se va acorda aruncare libera pentru echipa adversa, chiar daca aparatorul atinge bratul adversarului.

Contactul corporal in spatiul de poarta constituie o incalcare a regulamentului. O aruncare de la 7m reda sansa clara de a inscrie un gol. Sanctionarea disciplinara progresiva nu este necesara in acest caz.

Contact corporal orientat spre minge. Jucatoarea vinovata prinde adversara cu o mana si prinde cu cealalta bratul de aruncare. Se va acorda aruncare libera daca jocul nu poate continua.

Lupta pentru minge. Se poate acorda doar aruncare libera, daca un jucator este tinut.

In lupta pentru minge, aparatorul tine de minge - nu este necesara sanctionarea progresiva

Factorul cheie in aceste faze este acela daca infractiunea a fost indreptata spre corpul jucatorului sau nu. Daca actiunea este indreptata spre corpul adversarului, jucatorul fa fi sanctionat progresiv.

Concluzia 8: Chestiuni care trebuiesc luate in considerare atunci cand este avertizat un jucator

Acordarea unui avertisment unui jucator:

nu avertizati acelasi jucator de 2 ori

nu acordati mai mult de 3 avertismente jucatorilor unei echipe

nu acordati avertisment unui jucator care a primit deja eliminare de 2min

avertismentele pot fi acordate si inaintea jocului sau in pauza.

Comportarea nesportiva

Comportarea nesportiva este definita ca gesturi fizice sau expresii verbale care sunt incompatibile cu spiritul sportiv (8:4).

Comportarea nesportiva este descrisa mai exact in regulament decat infractiunile. Explicatia nr. 5 enumera tipurile de comportare nesportiva. De asemenea, ofera si indicii despre momentul in care trebuie inceputa sanctionarea progresiva, de ex. cand trebuie acordat un avertisment. In consecinta, arbitrii au indicatii precise in ceea ce priveste aprecierea comportarii nesportive.

Sanctionare progresiva daca infractiunea este repetata (16:1c, Explicatia nr. 5.1)

Daca un jucator repeta o infractiune, acesta trebuie sanctionat progresiv. Explicatia nr. 5.1 mentioneaza special folosirea intentionata a spatiului de poarta pentru motive tactice (atat intrarea cat si trecerea prin spatiul de poarta), care este un obicei rau, tot mai des intalnit in ultimul timp. Capitolul 1.3 contine o gama larga de exemple si serii de imagini care exemplifica acest tip de actiune (vezi Concluzia 16).

Sanctionare progresiva prima data cand este efectuata infractiunea (16:1c, Explicatia nr. 5.2)

Concluziile 11 si 17 dau exemple de cateva actiuni nesportive prevazute in Explicatia nr. 5.2, care includ si abuz verbal (de ex. injurarea coechipierilor si adversarilor sau intimidarea unui jucator care executa o aruncare de la 7m de catre un adversar).

Cum trebuiesc jucatorii avertizati de catre arbitrii?

Un jucator poate primi doar un avertisment (=prin aratarea cartonasului galben), nu mai mult de trei avertismente unei echipe, iar jucatorii care au primit deja eliminare de 2min nu mai pot primi avertisment (Concluzia 8)

Nota:

daca, dintr-un anumit motiv, un jucator comite a doua oara o infractiune - la fel ca si prima data sau o alta infractiune - dupa ce a fost avertizat, el trebuie eliminat pe timp de 2min (vezi comentariul regulii 16:1).

avertismentele acordate inaintea inceperii jocului sau in timpul pauzei se incadreaza in cota de trei avertismente acordate aceleiasi echipe.

Contextul "nu poate" folosit in comentariul regulii 16:1 are rolul de a proteja arbitrii in cazul unei greseli. Totusi, daca ei sunt avertizati asupra acestei greseli (de ex. de scorer sau cronometror) si ei nu corecteaza acest lucru, chiar daca regulamentul le mai permite sa o faca (nu s-a fluierat reluarea jocului), acestia incalca regulamentul. Arbitrilor nu le este permis sa incalce constient si intentionat prevederile regulamentului de la comentariul regulii 16:1.

Eliminarea pe timp de 2min - trimiterea in afara terenului a unui jucator pe timp de 2 minute, in urma comiterii unei infractiuni

Infractiuni

Infractiuni repetate care trebuiesc sanctionate progresiv (16:3b)

Conform principiului acordarii unor sanctiuni disciplinare mai severe (sanctionare progresiva), orice jucator care comite o a doua infractiune care trebuie sanctionata progresiv trebuie sanctionat mai sever decat data trecuta. Se pot acorda maxim trei avertismente jucatorilor unei echipe (care nu au nici un efect suplimentar asupra jucatorilor sau echipei). In consecinta, orice alta infractiune care necesita sanctionare progresiva trebuie sanctionata cu eliminare de 2min, deci echipa va avea cu un jucator mai putin pe teren timp de 2 minute (sau 4 minute, in cazuri exceptionale). Aceasta constituie, de obicei, un dezavantaj pentru echipa sanctionata.

Eliminarea ca prima forma de sanctionare (16:3 comentariu, 8:3)

In anumite situatii, arbitrii pot folosi eliminarea de 2min ca prima forma de sanctionare (16:3), deci ei nu trebuie sa ii acorde mai intai un avertisment jucatorului respectiv.

Regula 16:3 enumera infractiunile care nu permit arbitrilor nicio toleranta (de ex. regula 16:3 prevede ca o schimbare gresita trebuie sanctionata cu o eliminare) si infractiunile in cazul carora arbitri pot avea o anumita flexibilitate in acordarea sanctiunilor disciplinare (de ex. comentariul regulii 16:3 si ultimul paragraf al regulii 8:3 mentioneaza situatii "particulare" in urma carora jucatorul vinovat poate fi sanctionat direct cu eliminare de 2min).

Toleranta si criteriile enumerate in Concluzia 5 sunt factorii cheie in deciziile arbitrilor, care pot acorda eliminari de 2min inca de la inceputul jocului.

Exemple de actiuni care trebuiesc sanctionate cu eliminare imediata:

tinerea de picior a unui atacant care se afla in saritura (vezi capitolul 1.5). asemenea incercari de a forta atacantul sa isi piarda echilibrul, coordonarea si controlul mingii trebuiesc sanctionate imediat cu eliminare; jucatorul nu trebuie sa fi fost avertizat in prealabil. Daca aparatorul provoaca pierderea echilibrului din partea atacantului (adica il pune in pericol), acesta trebuie descalificat imediat (16:6b)

tragerea in jos a unui atacant, actiuni de aparare directionate spre fata adversarului, actiuni de aparare din spate sau din lateral, impingeri puternice sau atingerea usoara a bratului de aruncare atunci cand atacantul este in saritura, care constituie infractiuni care pun in pericol adversarul (8:5), trebuiesc sanctionate cu mai mult decat un simplu avertisment

Nota: Un avertisment ar transmite, in acesta cazuri, un semnal gresit - jocul ar deveni mai dur (vezi Concluziile 9 si 16 si exemplele din S.I. 1)

S.I. 1: Eliminarea de 2min, ca prima forma de sanctiune disciplinara

Atacantul vrea sa patrunda in timpul unei situatii de 1-la-1. aparatorul il tine din lateral

Atacantul nu poate patrunde, pentru ca aparatorul il tine inca din spate.

In acest caz, avertizarea jucatorului ar transmite un semnal gresit. Comentariul de la regula 16:3 precizeaza ca, in acest caz, aparatorul trebuie eliminat. Trebuie luata in considerare punerea in pericol a atacantului in functie de forta actiunii si de modul in care se desfasoara faza.

Atacantul se pregateste sa arunce. Aparatorul il tine acum din lateral, de gat.

Concluzia 9: Chestiuni care trebuie retinute atunci cand se acorda o eliminare de 2min

Eliminarea imediata, asa cum este cerut in regulament

schimbare gresita (16:3a)

jucatorul care are mingea nu o lasa imediat jos dupa ce arbitrul a acordat o aruncare in favoarea echipei adverse (Explicatia nr. 5.3, 16:3e)

jucatorii sau oficialii nu dau inapoi mingea care a intrat in spatiul de schimb (Explicatia nr. 5.3, 16:3e)

infractiuni deosebite (comentariul regulii 16:3 si regula 8:3)

Consecinte

Restrictii

echipa jucatorului eliminat va avea un jucator mai putin pe teren timp de 2 minute

eliminarea portarului:

schimbarea cu un alt portar peste linia de schimb

un jucator (oricare) trebuie sa iasa din spatiul de joc

daca un jucator primeste a treia eliminare, este automat descalificat

eliminarile pot fi acordate doar in timpul jocului (inclusiv in prelungiri)

Nota: Intreruperile si time-out-urile fac parte din timpul de joc

eliminarile nu pot fi acordate ca sanctiune pentru o infractiune comisa in timpul aruncarilor de la 7m de departajare; jucatorul vinovat trebuie descalificat

daca timpul de eliminare nu expira inaintea terminarii timpului prelungirilor, jucatorul nu va putea participa la aruncarile de la 7m de departajare

Comportare nesportiva

Comportare nesportiva grosolana (16:1c, 16:3c, Explicatia nr. 5.1 si 5.2)

Jucatorii care comit, in mod repetat, infractiunile descrise in Explicatia nr. 5.1 trebuiesc eliminati. Infractiunile enumerate in Explicatia 5.2 trebuiesc sanctionate progresiv incepand cu prima data cand sunt comise.

Eliminarea ca prima forma de sanctiune (16:3e, Explicatia nr. 5.3)

Explicatia nr. 5.3 descrie doua tipuri clare de comportare nesportiva care trebuiesc sanctionate imediat cu eliminare:

jucatorul care are mingea nu o lasa imediat jos atunci cand arbitrii acorda o aruncare in favoarea echipei adverse

un jucator sau oficial nu da inapoi mingea care a intrat in spatiul de schimb (vezi Concluzia 17)

Daca un aparator simuleaza un fault din partea atacantului, cu toate ca nu a avut loc contact corporal ("joaca teatru" sau cade spectaculos), el trebuie sanctionat imediat cu eliminare (comentariul regulii 16:3).

 


Concluzia 10: Infractiuni care trebuiesc sanctionate progresiv, in functie de continuarea fazei

Agatarea din spate a unui atacant. Jucatorii pot fi suspendati direct, in functie de forta si de faza (daca atacantul este in saritura sau alearga) si, spre exemplu, impingerea la sol a unui adversar

Agatarea sau imbratisarea unui adversar din spate sau din lateral. Actiuni defensive care nu sunt indreptate spre minge - singurul scop este acela de a intrerupe cursivitatea jocului

Impingerea unui atacant care se afla in saritura (atunci cand arunca). Jucatorul va fi sanctionat progresiv daca actiunea a fost indreptata evident spre corpul adversarului.

Un jucator care agata bratul de aruncare al atacantului in timp ce acesta arunca la poarta va fi eliminat. Acest tip de joc va deveni, foarte rapid, periculos.

Concluzia 11: Comportare nesportiva a jucatorilor (in functie de continuarea fazei)

Simularea unei infractiuni. Aparatorul care nu are posesia mingii (in alb) isi trage adversarul in jos. El incearca, in mod deliberat, sa pacaleasca arbitrii (sa acorde fault in atac)

Simulare. Orice jucator vrea sa pacaleasca arbitrii sa acorde un fault in atac, chiar daca nu a existat contact corporal, trebuiesc sanctionati progresiv.

Folosirea activa a piciorului pentru a bloca o pasa este considerata comportare nesportiva, pentru ca jucatorii au voie sa foloseasca doar mainile in jocul de handbal.

Atunci cand aparatorii folosesc spatiul de poarta ca pozitie de baza in aparare (nu intra acolo accidental) trebuiesc sanctionati progresiv urmatoarea data cand repeta acest lucru

Nerespectarea distantei de 3 metri in timpul unei aruncari. In acest exemplu, aparatorul se indreapta deja spre adversar, cu toate ca mingea nu a fost repusa inca in joc.

Sanctiune disciplinara progresiva de la prima infractiune (Explicatia nr. 5.2)

Descalificarea - jucatorul vinovat nu mai are dreptul sa participe la joc

Descalificarea "automata"

Mentinand principiul cresterii severitatii sanctiunilor, a treia eliminare atrage descalificarea, indiferent de tipul infractiunii comise (infractiune sau comportare nesportiva)(16:6f). Aceasta inseamna ca jucatorul respectiv nu mai are dreptul sa participe la joc.

Infractiuni periculoase (16:6b, 8:5)

Chiar daca arbitrii au la dispozitie o anumita toleranta, regula 8:5 enumera situatiile specifice care pun in pericol alti jucatori.

Capitolul 1.5 ofera descrieri aditionale si clarificari asupra jocului periculos.

Concluzia 5 contine criterii folositoare pe care arbitrii le pot aplica atunci cand apreciaza o infractiune (coloana din dreapta in mod special). Noul comentariu al regulii 8:5 prevede ca forta si viteza cu care se comite infractiunea nu sunt factorii cruciali atunci cand trebuie decis daca un jucator a fost pus sau nu in pericol.

Comportare nesportiva grosolana (16:6c, 8:6, Explicatia nr. 6)

Explicatia nr. 6 ofera exemple de comportare nesportiva grosolana care trebuie sanctionata cu descalificare (vezi capitolul 1.5 pentru alte explicatii si detalii).

Nota: Sanctiunile care pot avea consecinte (suspendari) si dupa joc trebuiesc acordate pentru urmatoarele tipuri de comportare nesportiva grosolana:

insulte la adresa altor persoane prin expresii verbale, faciale, gesturi sau contact corporal (Explicatia nr. 6a)

riposta, de exemplu, lovirea inapoi, ca un gest reflex, in urma unui fault (Explicatia nr. 6d)

incalcari ale regulilor 8:5 si 8:6, comise in timpul ultimului minut de joc, in incercarea de a opri o situatie de gol care ar putea afecta rezultatul final (Explicatia nr. 6g, vezi exemplul din capitolul 1.5)

Infractiuni repetate in timpul aruncarilor de departajare de la 7m (16:6c)

Aruncarile de la 7m, ca si prelungirile, fac parte din timpul de joc (16:13 paragraful 2). Totusi, exista o diferenta, aceea ca eliminarile, care sunt acordate pentru a sanctiona comportarile nesportive in timpul jocului, nu mai au nici un efect. Regula 16:6c prevede ca comportarea nesportiva grosolana in timpul aruncarilor de departajare de la 7m, cum ar fi intimidarea prin strigate a unui executant, trebuie sanctionata cu descalificare. Din moment ce aruncarile de la 7m sunt folosite ca modalitate de departajare, trebuie aplicate criterii stricte pentru a nu dezavantaja nici una dintre echipe.

Concluzia 12: Chestiuni care trebuiesc retinute atunci cand este descalificat un jucator

Jucatorului ii este aratat cartonasul rosu.

Cand trebuie descalificat un jucator?

pentru a treia eliminare de 2min

imediat:

daca comite un fault periculos (16:6b, 8:5)

pentru comportare nesportiva grosolana (16:6c, 8:6, Explicatia nr. 6)

pentru comportari nesportive repetate in timpul aruncarilor de departajare (16:6c, 2:2)

inainte de joc: pentru comportari nesportive grosolane sau repetate sau pentru violente comise inainte de joc

Consecinte

jucatorul vinovat trebuie sa paraseasca spatiul de schimb imediat

echipa va avea cu un jucator mai putin pe teren timp de 2 minute (exceptand cazul in care jucatorul este descalificat inainte inceperii jocului)

trebuie intocmit raport suplimentar, pentru:

descalificare pentru comportare nesportiva grosolana (infractiuni prevazute de Explicatia nr. 6a(insulte), 6d (riposta), 6g (infractiuni comise in ultimul minut de joc)).

descalificare inainte de inceputul jocului (jucatorul vinovat poate fi inlocuit) iar echipa va incepe jocul cu efectiv complet

Concluzia 13: Chestiuni care trebuiesc retinute atunci cand un jucator este eliminat definitiv

Un jucator trebuie eliminat definitiv daca:

comite, intentionat, o violenta

Exemple: Lovirea sau scuiparea unui adversar, coechipier, arbitru, oficial sau spectator

Nota: Actiunile reflexe nu sunt considerate violente

Consecinte

jucatorul vinovat trebuie sa paraseasca spatiul de schimb

el nu mai poate fi inlocuit (echipa va avea un jucator mai putin pentru restul timpului de joc)

trebuie intocmit raport suplimentar!

Restrictii

- eliminarea definitiva poate fi acordata doar jucatorilor, in timpul jocului.

Eliminare definitiva - jucatorul vinovat nu mai poate fi inlocuit

Eliminarea definitiva este cea mai drastica forma de sanctiune disciplinara - echipa jucatorului vinovat va avea un jucator mai putin pe teren pentru restul timpului de joc. Spre deosebire de alte sanctiuni, eliminarea definitiva poate fi acordata jucatorilor ca sanctiune pentru violenta, pe teren sau in afara acestuia, in timpul de joc (inclusiv intreruperi ale jocului, time-out de echipa si prelungiri). Aceasta sanctiune nu poate fi acordata inainte sau dupa joc, sau in timpul aruncarilor de departajare de la 7m (16:13, 16:14).

Nota:

Violenta este definita atacul, folosindu-se intentionat forta fizica, asupra unei alte persoane, in mod direct sau indirect, cu un obiect (de ex. mingea) sau fara obiecte (de ex. lovire); vezi de asemenea comentariul regulii 8:7.

Violenta trebuie clar diferentiata de comportarea nesportiva grosolana, asa cum este descrisa aceasta in Explicatia nr. 6d. Riposta imediata, instinctiva, in urma unui fault, de exemplu, trebuie sanctionata doar cu descalificare, daca este evident ca a fost un gest reflex. Actiuni violente (clasificate ca violente in comentariul regulii 8:7) care nu pot fi descrise ca actiuni reflexe trebuiesc sanctionate cu eliminare definitiva.

Comentariul regulii 8:7 clasifica scuipatul un gest violent, daca arbitrii observa ca actiunea "a avut succes" (cineva a fost nimerit). Altfel, jucatorul vinovat trebuie descalificat.

Conform regulii 16:11, arbitrii trebuie sa treaca toate eliminarile definitive pe raportul de joc. In functie de jurisdictie (federatii nationale, continentale sau IHF), acest tip de infractiune se va pedepsi si cu suspendare.

Mai multe infractiuni comise simultan (16:12)

Jucatorii reactioneaza, adesea, intr-o maniera nesportiva dupa ce au fost sanctionati. In consecinta, regula 16:2 permite acordarea unei sanctiuni suplimentare, care va avea consecinte clare asupra echipei din care face parte jucatorul vinovat.

Concluzia 14 ofera cateva exemple care permit comparatia dintre consecintele pe care le va avea o sanctiune suplimentara asupra echipei vinovate, dupa ce va fi reluat jocul.

Nota:

Semnalizarea celei de-a doua sanctiuni trebuie sa fie clar distincta de semnalizarea primei sanctiuni. Daca este necesar, semnalizarea nr. 14 (eliminare de 2min) va fi aratata de doua ori, folosind aceeasi mana, inainte de reluarea jocului.

Nu este posibila acordarea simultana a trei sanctiuni aceluiasi jucator (de ex. 6 minute de eliminare). Jucatorul poate fi, totusi, descalificat. In acest caz, sanctiunile anterioare sunt anulate.

Concluzia 14: Sanctiunile disciplinare duble

Consecinte pentru echipa

- echipa sa va avea cu un jucator mai putin pe teren timp de 4 minute (6 contra 7)

- sanctionare suplimentara

pentru echipa sa

- echipa sa va avea cu un jucator mai putin pe teren timp de 4 minute (6 contra 7)

- echipa sa va avea cu un jucator mai putin pe teren timp de 4 minute (6 contra 7)

- sanctionare suplimentara

pentru echipa sa

- echipa sa va avea cu un jucator mai putin pe teren timp de 4 minute (6 contra 7)

1. echipa sa mai pierde un jucator pentru 1 minut si 50 de secunde (5 contra 7)

2. dupa 1 minut si 50 de secunde,      echipa va putea juca 6 contra 7

3. peste 10 secunde, echipa va avea 7 jucatori pe teren

4. abia acum poate intra jucatorul A pe teren

Consecinte pentru jucator

eliminare suplimentara

- jucatorul A primeste o

sanctiune de 4 minute

- el pierde dreptul de a mai juca pentru restul timpului de joc

- trebuie sa paraseasca spatiul de schimb

eliminare suplimentara

- nu mai are dreptul de a juca pentru restul timpului de joc ramas

- trebuie sa paraseasca spatiul de schimb

- nu mai are dreptul de a juca pentru restul timpului de joc ramas

- trebuie sa paraseasca spatiul de schimb

- o noua eliminare

A doua infractiune

Inainte de reluarea jocului

Jucatorul A se face vinovat de comportare nesportiva.

Inainte de reluarea jocului

Jucatorul A se face vinovat de comportare nesportiva.

Inainte de reluarea jocului

Jucatorul A se face vinovat de comportare nesportiva grosolana.

Inainte de reluarea jocului

Jucatorul A se face vinovat de comportare nesportiva grosolana.

Dupa ce jocul a fost reluat

Jucatorul A se face vinovat de comportare nesportiva.

Prima sanctiune

Jucatorul A

primeste o eliminare de 2min

Jucatorul A

este descalificat

Jucatorul A

primeste o eliminare de 2min

Jucatorul A

este descalificat

Eliminare

Jucatorul A mai are de ispasit 1 minut si 50 de secunde din eliminare

A

B

C

D

E

Sanctiuni in afara timpului de joc

Sanctiunile disciplinare pot fi acordate si inainte sau dupa joc. Singura diferenta este severitatea sanctiunii si, bineinteles, tipul infractiunii.

Nota:

Regula 16:13 descrie infractiunile din timpul jocului ca fiind infractiuni comise intre fluierul de inceput si semnalul automat de final al prelungirilor si, daca este cazul, orice proceduri de departajare (de ex. aruncari de la 7m). Timpul de joc include, deci, toate intreruperile, pauza, prelungirile si aruncarile de la 7m de departajare.

Infractiunile comise in timpul pauzei (de ex. comportarile nesportive) sunt sanctionate in acelasi fel, ca si atunci cand ar fi comise in timpul jocului. Scorerul si reprezentantul de echipa sunt informati despre sanctiune, inainte de fluierul de reluare a jocului. Eliminarea trebuie inregistrata pe tabela oficiala sau trebuie trecuta pe un bilet la masa cronometrorului, inaintea fluierului de incepere a celei de-a doua reprize.

Punctele cheie pe care trebuie sa le aveti in vedere in cazul sanctiunilor inaintea inceperii jocului (16:14):

comportarea nesportiva este sanctionata cu avertisment

un avertisment acordat inaintea inceperii jocului are acelasi efect ca un avertisment acordat in timpul jocului, deci daca acel jucator mai comite o infractiune va fi eliminat, iar echipa sa mai poate primi maxim doua avertismente

Eliminarile nu pot fi folosite ca si sanctiuni

Spre deosebire de violentele comise in timpul jocului, violentele comise inainte de joc sunt sanctionate la fel ca si comportarile nesportive grosolane, adica cu descalificare

Descalificarea nu presupune diminuarea efectivului echipei. Echipa poate incepe jocul cu 14 jucatori

Violenta si comportarile nesportive grosolane trebuie trecute in raportul suplimentar

Nota:

 1. Infractiunile comise dupa fluierul de final nu mai pot fi sanctionate
 2. Totusi, forurile superioare trebuiesc informate despre infractiunile comise dupa finalul jocului, printr-un raport suplimentar (16:14c)

Concluzie

Concluziile 15-19 ofera un sumar al infractiunilor comise de jucatori si detalii despre cum trebuiesc acestea sanctionate.

Protectia politiei pentru arbitri - din pacate, uneori este necesara

Concluzia 15: Infractiuni comise de jucatori si sanctiunile necesare

Raport suplimentar

X

X

X

X 16:14c

1) Conform celor trei categorii din Explicatia nr. 5. 2) Comportare nesportiva repetata a unui jucator in afara terenului, jucatorul avand deja avertisment.

3) Descalificarea nu atrage o diminuare a efectivului echipei 4) Comportare nesportiva grosolana a unui jucator (16:6c), asa cum este precizat in explicatia nr. 6a, d sau g

Eliminare definitiva

X

Descali-ficare

X 16:6b

X 16:6c

X 16:6f

X 16:6c

X 16:14b 3)

Eliminare de 2min

X 16:3b

X16:3 Com.

X 16:3a

X 16:3c 2)

X 16:3c 2)

X 16:3e

Avertisment

Trebuie

X 16:1b

X 16:1c

X 16:1c

X 16:14a

Poate

X 16:1a4)

Infractiuni in timpul jocului

Infractiuni

Nu se sanctioneaza progresiv

Se sanctioneaza progresiv

Se sanctioneaza progresiv daca se repeta

Eliminari pentru anumite infractiuni

Schimbare gresita

Infractiuni periculoase

Comportare nesportiva

Sanctionare progresiva daca se repeta (5.1) 1)

Sanctionare progresiva de la prima infractiune

Actiuni care trebuie sanctionate cu eliminare (5.3) 1)

Aruncari de la 7m de departajare (infractiuni repetate)

A treia eliminare pentru acelasi jucator

Comportare nesportiva grosolana

Violenta

Infractiuni comise in afara timpului de joc

Inaintea jocului: comportare nesportiva

Inaintea jocului: comportare nesportiva repetata sau comportare nesportiva grosolana, violenta

Toate infractiunile care au loc dupa finalul jocului

Concluzia 16: Infractiuni

Concluzia 17: Comportarea nesportiva

Infractiuni care trebuiesc sanctionate progresiv

Infractiuni care trebuiesc sanctionate progresiv daca sunt repetate

Exemple:

folosirea bratelor si a picioarelor pentru a bloca adversarul

tinerea unui adversar din spate sau din lateral, cand acesta sare sau alearga

imbratisarea unui adversar sau tinerea de tricou

tinerea sau impingerea unui jucator care nu are mingea

lovirea de un jucator

(Nota: fiti atenti la jocul periculos)

infractiuni comise in timpul unei aruncari

intrarea in propriul spatiu de poarta, in scopuri tactice (trecerea prin fata jucatorului care arunca)

proteste verbale la deciziile arbitrilor

Infractiuni care trebuie sanctionate cu eliminare

nelasarea mingii jos atunci cand arbitrii acorda o aruncare pentru adversari

tinerea mingii in spatiul de poarta

interventia in joc din spatiul de schimb (de ex. introducerea pe teren a unei alte mingi)

Infractiuni care trebuiesc sanctionate imediat cu eliminare de 2min

Infractiuni care trebuiesc sanctionate progresiv de prima data cand sunt comise

Exemple:

schimbare gresita

nelasarea mingii jos atunci cand arbitrii acorda o aruncare pentru echipa adversa

un jucator eliminat intra prea devreme pe teren

infractiunile enumerate in comentariul regulii 16:3e

impingerea unui adversar in alt jucator (daca este facut intr-un mod periculos)

folosirea activa a piciorului pentru a bloca mingea

intimidarea verbala sau prin gesturi a unui executant al unei aruncari de la 7m

schimbarea portarului in timpul unei aruncari de la 7m, chiar daca toti jucatorii au pozitiile corecte

interventia in executarea unei aruncari

simularile

patrunderea pe teren a unui oficial, fara acceptul arbitrilor

Concluzia 18: Comportarea nesportiva grosolana

Concluzia 19: Jocul periculos

insulte sau gesturi obscene adresate altor jucatori, arbitri, oficiali, scorer, cronometror sau spectatori

riposta dupa un fault (ca un gest reflex)

scuiparea altei persoane, fara a o nimeri

un jucator eliminat opreste o sansa clara de gol

impiedicarea executarii unei aruncari in ultimul minut de joc, atunci cand scorul este strans

aruncarea mingii in capul unui adversar care nu se misca in timpul unei aruncari.

Nota: Aruncarea mingii cu forta de la o mica distanta intr-un adversar poate fi clasificata ca violenta.

Aruncarea sau lovirea cu piciorul a mingii dupa o decizie a arbitrilor

Nota:

Arbitrii pot considera si alte actiuni echivalente ca si comportare nesportiva grosolana

actiuni periculoase cand jucatorii ating cu bratele fata sau gatul adversarilor

tinerea de picior a atacantului care se afla in saritura, acesta pierzandu-si astfel controlul

agatarea bratului de aruncare din spate sau din lateral

lovirea bratului de aruncare al unui adversar

atingerea intentionata cu genunchiul sau piciorul a corpului adversarilor

calcarea pe un adversar

tragerea in jos sau impingerea unui adversar care se afla in saritura (chiar si de catre portarul care a parasit spatiul de poarta)

Nota:

chiar si actiunile minore, cu impact corporal minim, pot fi periculoase

factorul decisiv nu este forta contactului, ci posibilitatea ca adversarul sa fie pus in pericol

Sanctionarea disciplinara a oficialilor -disciplina este necesara in spatiul de schimb

 


Sanctionarea progresiva

Principiile sanctionarii progresive se aplica si oficialilor. Totusi, gama de sanctiuni este mult mai stricta din urmatoarele motive:

tipul infractiunii. Oficialii sunt activi doar in spatiul de schimb si, astfel, infractiunile sunt limitate la comportare nesportiva, comportare nesportiva grosolana si violenta.

este nevoie de disciplina in spatiul de schimb

Disciplina este esentiala pentru ca jocul de handbal sa se desfasoare normal. Protestele constante ale oficialilor la deciziile arbitrilor - proteste verbale sau prin gesturi - nu pot fi tolerate. Asemenea comportament din partea oficialilor duce la actiuni asemanatoare din partea jucatorilor.

Chestiuni care trebuiesc retinute atunci cand este sanctionat un oficial de echipa

Asa cum am mentionat mai devreme, arbitrii pot incepe cu cea mai usoara sanctiune, adica avertizarea verbala, daca observa o anumita agitatie in spatiul de schimb sau actiuni incorecte ale oficialilor unei echipe. Atunci cand sunt sanctionati progresiv oficialii unei echipe (in timpul jocului), arbitrii trebuie sa fie atenti la urmatoarele diferente dintre gama de sanctiuni care se poate acorda jucatorilor si cea care se poate acorda oficialilor:

doar un avertisment poate fi acordat oficialilor unei echipe (comentariul regulii 16:1)

urmatoarea sanctiune pentru comportare nesportiva grosolana - indiferent de oficialul care se face vinovat de acest lucru - trebuie sa fie cel putin eliminare de 2min (16:3d)

poate fi acordata maxim o eliminare de 2min oficialilor unei echipe. La urmatoarea comportare nesportiva, oficialul vinovat va fi descalificat (16:6a).

Game de sanctiuni pentru oficiali este, deci, limitata strict. Sunt permise doar un avertisment si o eliminare de 2min oficialilor fiecarei echipe, indiferent care dintre cei patru oficiali este vinovat. Singura sanctiune disponibila apoi este descalificarea. Oficialii nu pot fi eliminati definitiv.

Ca si in cazul jucatorilor, oficialii pot fi eliminati imediat, in anumite situatii, pentru comportare nesportiva, chiar daca nu au primit mai devreme avertisment. Explicatia nr. 5 ofera doua exemple practice:

interventia in joc prin patrunderea in teren

Nota: Daca oficialul vinovat intrerupe o sansa clara de gol, aceasta actiune poate fi clasificata ca si comportare nesportiva grosolana (Explicatia nr. 6f) si el trebuie descalificat imediat

retinerea mingii care a intrat in spatiul de schimb

Daca, asa in aceste cazuri, arbitrii dicteaza o eliminare directa oficialilor, chiar daca acestia nu primisera mai devreme un avertisment, atunci urmatoarea data cand un alt oficial comite o comportare nesportiva poate primi avertisment.

Oficialii de echipa trebuiesc descalificati in urmatoarele cazuri:

 1. A treia oara cand unul dintre oficiali incalca regulamentul (16:6a)
 2. Comportare nesportiva grosolana (conform regulii 16:6c, descalificare directa, fara nici un avertisment prealabil)
 3. Violenta (16:6e)

In exemplele 1 si 2, trebuie explicate deciziile in raportul suplimentar.

Consecinte

Eliminarea sau descalificarea unui oficial pune echipa acestuia in dezavantaj. O sanctiune dictata unui oficial reprezinta o sanctiune pentru echipa, pentru ca echipa va avea efectivul diminuat pe teren timp de 2 minute (6 contra 7). Daca un oficial este descalificat, el trebuie sa paraseasca spatiul de schimb. Totusi, daca acesta este eliminat, ii este permis sa ramana in spatiul de schimb si sa continue coordonarea echipei sale. Concluziile 20-22 ofera un sumar al acestor tipuri de sanctiuni.

Concluzia 20: Sanctionarea progresiva a oficialilor

Sanctiuni

Descalificare

Eliminare de 2min

pentru comportare nesportiva (dupa ce au primit avertisment si eliminare)

imediat, pentru comportare nesportiva grosolana

imediat, pentru violenta

Avertisment

Pentru comportare nesportiva

in urma primirii unui avertisment

direct

Pentru comportare nesportiva

Oficiali

nu are efect

se poate acorda un singur avertisment oficialilor unei echipe

pot ramane in spatiul de schimb si coordona echipa

doar o eliminare de 2min poate fi acordata oficialilor unei echipe

trebuie sa paraseasca spatiul de schimb pentru restul timpului ramas de jucat

nu este permis sa mai aiba contact cu echipa sa

pot fi luate masuri ulterioare pe baza raportului suplimentar

Echipa

- nu are efect

- echipa sa trebuie sa joace cu un jucator mai putin timp pe teren timp de 2 minute (6 contra 7)

- echipa sa trebuie sa joace cu un jucator mai putin timp pe teren timp de 2 minute (6 contra 7)

Concluzia 21: Infractiuni ale oficialilor si sanctiunile care se impun

Infractiuni in timpul jocului

Avertisment

Eliminare

Descalificare

Raport suplimentar

Comportare nesportiva

X 16:1c

1. infractiuni ale unui oficial

2. infractiuni ale unui oficial (dupa ce a primit avertisment)

X 16:3d

3. infractiuni ale unui oficial (dupa ce a primit avertisment si eliminare)

X 16:6a

Infractiuni care trebuiesc sanctionate cu eliminare

X Exp. 5.3b

X 16:3e

Comportare nesportiva grosolana

X 16:6c

X

Violenta

X 16:6e

X

Infractiuni comise in afara timpului de joc

X 16:14a

Inainte de joc: comportare nesportiva

Inainte de joc: comportare nesportiva repetata sau comportare nesportiva grosolana, violenta

X 16:14b1)

X

Toate infractiunile dupa terminarea jocului

X 16:14c

Oficialul vinovat este descalificat, dar echipa poate avea patru oficiali la inceputul jocului, nu se diminueaza efectivul echipei

Comportare nesportiva grosolana din partea unui oficial (16:6c)

Momentul si locul unde este comisa comportarea nesportiva

Infractiuni in afara timpului de joc

La fel ca si infractiunile comise inaintea inceperii jocului de catre jucatori, infractiunile comise de oficial trebuie, de asemenea, sanctionate. La prima comportare nesportiva a unui oficial, acesta trebuie sanctionat cu avertisment (Explicatia nr. 5, vezi si Concluzia 22), iar a doua oara cu descalificare. Totusi, echipa vinovata poate inlocui oficialul descalificat. Daca a doua comportare nesportiva are loc in timpul jocului, oficialul trebuie sa primeasca eliminare de 2min. Comportarea nesportiva grosolana sau violenta inainte de joc trebuiesc sanctionate cu descalificare (16:14b) si trebuie intocmit raport suplimentar (ultima propozitie din 16:8).

Singura sanctiune pentru infractiunile comise dupa joc este intocmirea unui raport suplimentar (16:14c).

Mai multi oficiali incalca, simultan, regulamentul

Exemplu: Doi oficiali intra pe teren fara permisiunea arbitrilor; nu a fost acordat pana atunci avertisment oficialilor echipei respective.

Daca oficialii intra pe teren simultan, pentru acelasi motiv, sau unul imediat dupa celalalt, atunci doar unul dintre ei - primul, daca poate fi identificat - trebuie sanctionat cu avertisment. Totusi, daca ei intra pe teren din motive diferite, sau nu intra simultan pe teren, atunci au avut loc doua infractiuni. Ca urmare, oficialul care a intrat primul pe teren va primi avertisment, ce de-al doilea eliminare de 2min.

Concluzia 22: Comportari nesportive sau nesportive grosolane din partea oficialilor

Gesturi de dezaprobare repetate in urma deciziilor arbitrilor

"Explicatii" cerute arbitrilor sau chestionarea deciziilor acestora

Comportare nesportiva a oficialilor

Comportare nesportiva grosolana a oficialilor

Exemple:

proteste repetate la deciziile arbitrilor (verbal, expresii faciale sau gesturi)

instruirea din teren a echipei in timpul unui time-out acordat din cauza unui jucator accidentat, in loc sa acorde sprijin acelui jucator

interventia in joc (de ex. intrarea pe teren)1)

retinerea mingii in spatiul de schimb1)

trimiterea pe teren a unui jucator fara drept de participare la joc

Exemple:

insulte (verbale, expresii faciale, gesturi sau contact corporal) la adresa jucatorilor, arbitrilor, scorerului, cronometrorului, altor oficiali sau spectatorilor

impiedicarea unei sanse clare de gol prin interventia in joc (de ex. intrarea pe teren, aruncarea pe teren a unui obiect)

violenta (violenta fizica indreptata spre alta persoana)

retragerea echipei de pe teren

Nota:

- Acest tip de comportament trebuie sanctionat cu eliminare imediata

Nota:

Retragerea echipei de pe teren - chiar si pentru scurt timp - este considerata comportare nesportiva grosolana. Adversarii isi pierd ritmul, iar acest tip de protest impotriva arbitrilor poate enerva publicul. Aceasta este privita ca o incercare de a influenta deciziile arbitrilor.

Sanctionare progresiva

Descalificare

Folosirea clara si unitara a sanctiunilor disciplinare

 


Greseli tipice si consecintele acestora

Arbitrii au o anumita toleranta in judecarea in cazul infractiunilor comise in timpul interactiunii cu un adversar:

care infractiuni nu trebuiesc sanctionate progresiv?

care infractiuni trebuiesc sanctionate progresiv?

cat de consistent trebuie sa fie aplicat principiul progresivitatii in timpul jocului?

Arbitrii mai putin experimentati tind sa aiba urmatoarele probleme la sanctionarea progresiva a jucatorilor si oficialilor in orice situatie:

1. Ei incep prin a fi foarte stricti la inceput, iar apoi iau atitudine inversa, pe parcursul jocului

La inceput, ei sanctioneaza progresiv aproape orice infractiune, indiferent de gravitatea acesteia. Mai tarziu, ei acorda sanctiuni mai putin severe pentru infractiuni similare, sau nu le sanctioneaza deloc.

2. Cresterea numarului de sanctiuni sper finalul jocului

Infractiuni care nu erau sanctionate progresiv la inceputul jocului sunt sanctionate mai des spre final

3. Sanctiuni duble

Arbitrii combina automat o aruncare de la 7m cu o sanctiune progresiva. Ei nu aplica conditiile subliniate in primul paragraf al regulii 8:3

4. Nesanctionarea progresiva a unui jucator, dupa ce a fost acordat un avantaj

Arbitrii lasa des avantajul - asa cum trebuie sa faca - dar uita sa sanctioneze apoi jucatorul vinovat.

5. Nu fac diferenta intre infractiunile "majore" si cele "minore"

Arbitrii sunt adesea criticati pentru ca sanctioneaza progresiv infractiunile "minore" imediat si nu sunt atat de stricti in sanctionarea infractiunilor majore (actiuni periculoase) sau nu le sanctioneaza deloc. A nu aborda corect sanctiunile progresive poate avea consecinte negative pentru toti cei implicati:

- echipele nu pot sesiza linia sanctionarilor progresive si nu se pot adapta acesteia

- arbitrii nu sanctioneaza jucatorii si oficialii conform regulamentului

- arbitrii nu au instinctele necesare, iar din acest fapt rezulta o atmosfera tensionata

 


Indicatii privind sanctionarea jucatorilor si oficialilor in timpul jocului

O abordare clara a sanctiunilor progresive include urmatoarele aspecte (vezi si Concluzia 23):

cresterea severitatii sanctiunilor

Ultimul punct este foarte important. Intreruperea jocului (prea devreme) pentru a sanctiona progresiv un jucator, fara a da ocazia echipei in atac sa valorifice avantajul nu este o decizie corecta. A lua o decizie conforma situatiei de joc inseamna a nu fi obsedat de acordarea sanctiunilor progresive. Exemplu: acordarea celor 3 avertismente foarte repede, dupa inceperea jocului. Arbitrii buni fac diferenta dintre infractiunile minore si cele majore. O eliminare dictata direct poate avea un efect pozitiv asupra interactiunii dintre jucatori, in timpul duelurilor, daca aceasta este o decizie justa in acel moment.

Sumar

Va rugam sa retineti, atunci cand apreciati un fault la linia spatiului de poarta, problema de acordare a unei aruncari de la 7m sau a unei aruncari libere, si problema daca trebuie acordata o sanctiune progresiva sau nu sunt doua probleme total diferite, care trebuiesc decise separat.

O decizie nu trebuie influentata de cealalta. Daca a fost oprita o sansa clara de gol, acordarea unei aruncari de la 7m este justificata, indiferent de gravitatea faultului, iar daca progresivitatea este, de asemenea, justificata, atunci trebuie luate ambele decizii.

Dar trebuie sa stiti ca, daca acordati o aruncare de la 7m, nu este neaparat necesar sa acordati o sanctiune disciplinara. Actiunea aparatorului poate fi indreptata spre minge, chiar daca nu a reusit sa evite faultul.

Concluzia 23: Acordarea unitara a sanctiunilor pentru infractiuni clare

Abordarea unitara clara a sanctiunilor

Cresteti nivelul sanctiunilor, daca cineva repeta faultul

Restrictiile prevazute de regulament trebuie luate in considerare in anumite cazuri

Sanctiuni unitare (aceeasi sanctiune pentru acelasi tip de infractiune)

Sanctiuni conforme infractiunilor

Tineti cont de situatia de joc (timpul de joc ramas, scorul, dezavantajul numeric pe teren)

Nu sanctionati progresiv automat. Asigurati-va ca sanctiunea este conforma situatiei.

Semnalizati sanctiunile in mod clar

Sanctiunile trebuiesc semnalizate clar, in asa fel incat sa fie observate de toata lumea. In timp, arbitrii isi dezvolta anumite expresii faciale si gesturi cu care isi vor insoti semnalizarile. Arbitrii trebuie sa ramana calmi si trebuie sa se abtina de la a face gesturi dramatice, atunci cand semnalizeaza o sanctiune.

Cum trebuiesc semnalizate sanctiunile?

Arbitrii trebuie sa tina cont de trei chestiuni, atunci cand acorda o sanctiune:

Formalitatile prevazute in regulament

Sanctiunile sunt acordate intotdeauna dupa ce timpul de joc este intrerupt. Cu exceptia avertismentelor, semnalizarea pentru time-out (semnalizarea nr. 16) trebuie aratata imediat in directia cronometrorului, pentru toate celelalte sanctiuni. Toate celelalte masuri pot fi luate de indata ce timpul de joc este intrerupt:

 1. Aratati semnalizarea pentru sanctiune jucatorului vinovat sau oficialului

Cu o mana este semnalizata sanctiunea iar cu cealalta este indicat clar jucatorul vinovat sau oficialul. In cazul eliminarii definitive, mai intai este aratata sanctiunea, iar apoi este indicat jucatorul sanctionat. De obicei, arbitrul care intrerupe jocul indica si sanctiunea. Cu toate ca nu este gresit si daca ambii arbitrii indica sanctiunea, nu aceasta este procedura normala. In timp ce jocul este intrerupt, unul dintre arbitri trebuie sa observe ce se intampla pe restul terenului.

Daca doi jucatori trebuiesc sanctionati simultan (de ex. un atacant si un aparator), atunci sanctiunile trebuiesc aratate una dupa cealalta.

2. Scorerul confirma sanctiunea (semnalizeaza faptul ca a inteles decizia)

Arbitrii trebuie sa se asigure (prin contact vizual) ca scorerul a identificat jucatorul vinovat sau oficialul, si trebuie sa asteptati pana se intampla acest lucru. Scorerul trebuie sa confirme ca au observat decizia ridicand cartonasul respectiv in directia arbitrilor sau repetand semnalizarea.

3. Inregistrarea sanctiunilor

Arbitrii si scorerul noteaza apoi numarul jucatorului vinovat. Scorerul inregistreaza momentul sanctionarii si minutul cand jucatorul va intra pe teren (in jocurile organizate de IHF, arbitrii noteaza doar avertismentele).

4. Reluarea jocului

Dupa orice sanctiune, arbitrii trebuie sa fluiere reluarea jocului. Dupa o eliminare, jocul poate fi reluat doar dupa ce jucatorul vinovat a parasit terenul.

Concluzia 24: Indicatii pentru acordarea sanctiunilor

Procedura corecta:

nu semnalizati sanctiunile intr-o maniera agresiva

nu folositi gesturi exagerate

daca un jucator este intins pe podea, asteptati pana acesta se ridica si apoi indicati sanctiunea

nu atingeti jucatorul atunci cand ii acordati sanctiunea

nu purtati discutii suplimentare cu jucatorul vinovat

aratati spiritul de echipa din cuplul de arbitrii

Luati contact vizual cu jucatorul sau oficialul vinovat

Gesturile sunt prea dramatice. Ramaneti calmi, obiectivi si abtineti-va de la a face gesturi sau expresii faciale exagerate

Procedura corecta:

nu cereti time-out atunci cand acordati un avertisment. Cereti time-out la acordarea celorlalte sanctiuni

indicati clar jucatorul vinovat

asigurati-va ca scorerul, si eventual celalalt arbitru, a observat numarul jucatorului vinovat

notati eliminarea (proceduri speciale in cazul evenimentelor IHF)

fluierati reluarea jocului

Indicatii pentru semnalizarea sanctiunilor

Arbitrii trebuie sa fie constienti de faptul ca sanctionarea jucatorilor sau oficialilor poate provoca emotii intense. De aceea, este tot mai important ca modul in care este semnalizata sanctiunea sa nu enerveze si mai mult jucatorii si oficialii. Arbitrii ar trebui sa respecte urmatoarele indicatii pentru a se asigura ca mentin sub control situatiile:

Nu semnalizati sanctiunile intr-o maniera agresiva!

Semnalizati sanctiunile intr-o maniera calma si obiectiva, fara a va grabi si fara a folosi gesturi exagerate. Acest lucru este si mai important atunci cand jucatorul vinovat (sau coechipierii acestuia) considera ca sanctiunea nu a fost corect acordata si incep sa protesteze. O reactie exagerata din partea arbitrilor poate provoca un conflict de mai mari proportii.

Nu folositi gesturi si expresii faciale exagerate!

Daca trebuie sanctionata o infractiune, nu sprintati spre jucatorul vinovat si apoi indicati sanctiunea intr-o maniera agresiva. Chiar si un zambet superior este considerat ca o comportare improprie din partea arbitrilor.

Arbitrii trebuie sa ramana calmi, obiectivi si nu trebuie sa isi arate emotiile atunci cand acorda o sanctiune

Luati contact vizual cu jucatorul sau oficialul vinovat!

Sanctiunile au un scop important - jucatorul sau oficialul vinovat sunt instiintati ca au incalcat regulamentul. Prin luarea contactului vizual, arbitrii fac cunoscut faptul ca au luat decizia si ca vor sanctiona adecvat si urmatoarele sanctiuni. Daca arbitrul nu ia contact vizual, se poate crede ca arbitrul nu este sigur pe decizia sa.

Semnalizati sanctiunea doar persoanelor care stau in picioare!

Dupa comiterea unei infractiuni in timpul unui duel, se intampla foarte des ca un jucator sa fie intins pe podea, probabil simuland o accidentare, in speranta de a scapa de sanctiune. Arbitrii trebuie sa astepte pana cand acest jucator se va ridica, inainte de a-i acorda sanctiunea (vezi S.I. 2).

Reactia jucatorilor atunci cand sunt sanctionati!

Jucatorii sau oficialii vinovati intorc adesea spatele arbitrului care vrea sa ii sanctioneze. Daca se intampla acest lucru, arbitrii nu trebuie sa atinga persoana vinovata si trebuie sa incerce sa o convinga sa se intoarca cu fata. Daca celalalt arbitru se afla intr-o pozitie mai buna, el poate indica sanctiunea. Bineinteles, arbitrii nu pot forta jucatorul vinovat sa ia contact vizual.

Nu intrati in discutii!

Jucatorii sau oficialii sanctionati incearca sa discute sanctiunea cu arbitrii. Arbitrii nu trebuie sa se lase atrasi in discutii, pentru ca situatia poate scapa usor de sub control.

Aratati uniune!

Arbitrii trebuie sa evite discutiile despre sanctiuni sau sanctionarea diferita a unui jucator de catre cei doi arbitrii. Ei trebuie sa pastreze contact vizual si comunicarea. Daca este necesar, ei se pot consulta rapid (de ex. asupra unor sanctiuni mai grave, cum ar fi descalificarea)

S.I. 2: Proceduri pentru semnalizarea unui avertisment

Dupa ce jocul este intrerupt - nu se cere time-out pentru acordarea unui avertisment - arbitrul asteapta la distanta ca jucatorul sa se ridice.

El are deja cartonasul galben in mana, dar asteapta ca jucatorul sa se ridice

Arbitrul ia contact vizual in timp ce acorda sanctiunea - mai intai cu jucatorul, apoi cu scorerul, pentru a se asigura ca jucatorul este clar identificat, iar sanctiunea confirmata.

Arbitrul intinde bratul pentru a identifica jucatorul vinovat. In acest caz, celalalt arbitru pastreaza distanta si ii urmareste pe ceilalti jucatori.

Procedura corecta pentru acordarea avertismentelor este indicata in imagini

Arbitrii trebuie sa urmeze automat procedura corecta si sa semnalizeze corect sanctiunea. S.I. 2 arata procedura corecta pentru eliminarea unui jucator si cum trebuie procedat daca jucatorul este intins pe sol.

Arbitrii trebuie sa urmeze procedurile prevazute de regulament si sa foloseasca semnalizarile respective, dar trebuie sa ia contact vizual cu jucatorul vinovat cu jucatorul, scorerul si cronometrorul. Ei trebuie sa verifice si tabela (pentru a se asigura ca eliminarea este trecuta), inainte de reluarea jocului.

S.I. 3: Proceduri pentru semnalizarea unei eliminari

Situatia initiala - jucatorul vinovat se afla pe sol

Arbitrul de centru cere time-out si arata semnalizarea nr. 16 in directia cronometrorului.

Daca jucatorul nu este accidentat, arbitrul il asteapta pana se ridica

Dupa ce jucatorul se ridica, arbitrul arata semnalizarea pentru eliminare si ia contact vizual cu jucatorul vinovat

Arbitrul ia contact vizual cu scorerul si se asigura ca eliminarea a fost corect identificata.

Nota:

Doar in jocurile nationale - sanctiunea este notata pe carnetelul arbitrului

Arbitrul ia din nou contact vizual cu cronometrorul, inainte de reluarea jocului.

Daca exista o tabela de marcaj - o privire rapida spre tabela pentru a fi sigur ca eliminarea a fost inscrisa pe tabela.

Se fluiera reluarea jocului.

Comportamentul antrenorilor in timpul jocului - coordonarea echipei este permisa, dar comportarea nesportiva trebuie sanctionata.

 


Regulamentul spatiului de schimb

Ca si parte integranta a regulamentului, regulamentul spatiului de schimb completeaza diferitele conditii si reguli pentru spatiul de schimb si modul in care jucatorii si oficialii ar trebuie sa se comporte:

Punctul 1:

Locul si dimensiunile spatiului de schimb (regula 1)

Punctul 2:

Jucatorii si oficialii din spatiul de schimb (regula 4)

Punctul 3:

Imbracamintea oficialilor (regula 4)

Punctul 4:

Supravegherea spatiului de schimb de catre scorer/cronometror (regula 18)

Punctul 5:

Modul in care trebuie sa se comporte jucatorii si oficialii in spatiul de schimb (ce este permis si ce nu).

Acest punct permite oficialilor sa coordoneze echipa, dar impiedica comportarile nesportive, cum ar fi interventia sau protestele.

Punctele 6, 7 si 8:

Completare la regula 16, subliniaza procedurile care trebuiesc urmate atunci cand este incalcat regulamentul spatiului de schimb

Concluzia 25: Comunicarea

Regulile comunicarii

doar oficialul responsabil de echipa poate comunica cu scorerul/cronometrorul si arbitrii

alte discutii nu sunt permise

exemple de situatii in care comunicarea este permisa:

nesiguranta fata de o sanctiune sau despre timpul ramas de joc

ceasul oficial se strica (explicatii asupra timpului ramas de joc)

un jucator care nu are (inca) drept de participare la joc este trecut in raportul de joc, dupa inceperea jocului

solicitarea unui time-out de echipa

Principiul general este acela ca nu trebuiesc purtate discutii in timpul jocului - chiar daca, uneori, acestea nu pot fi evitate

Nota:

Apelurile si protestele formale sunt consemnate in timpul jocului, dar arbitrii trebuie informati despre acestea abia dupa finalul jocului

Modul in care oficialii de echipa ar trebuie sa se comporte in spatiul de schimb

Oficialii de echipa si jucatorii de rezerva trebuie sa sta pe banca de rezerve in timpul jocului.

Nota:

Ii este permis unui singur oficial de echipa sa isi coordoneze echipa in timpul jocului, din interiorul spatiului de schimb.

Daca acesta ia loc in tribuna, de exemplu, el pierde dreptul de a mai coordona echipa. Totusi, acesta ramane in jurisdictia arbitrilor, care il pot sanctiona pentru comportare nesportiva.

Totusi, arbitrii trebuie sa incerce sa convinga un oficial de echipa sa se intoarca in spatiul de schimb, daca acesta incearca sa isi coordoneze echipa din tribuna.

In general, jucatorii si oficialii de echipa trebuie sa respecte indicatiile arbitrilor, chiar daca ei se afla in afara terenului sau a spatiului de schimb. Comportarile nesportive si comportarile nesportive grosolane pot fi sanctionate, oriunde ar avea loc.

Oficialii de echipa, in general antrenorii, au dreptul sa se miste in spatiul de schimb si sa coordoneze echipa stand in picioare. Totusi, doar unul (!) dintre cei patru oficiali are dreptul sa stea in picioare si sa se miste, iar acesta nu trebuie sa blocheze privirile scorer/cronometrorului.

Concluzia 26 compara actiunile permise si cele interzise in spatiul de schimb.

Pentru a se asigura ca persoanele din spatiul de schimb sunt calme si disciplinate, arbitrii, scorerul si cronometrorul trebuie sa urmeze proceduri standard pentru comunicare (vezi Concluzia 25). De exemplu, doar oficialul responsabil de echipa poate discuta cu arbitrii, scorerul si cronometrorul. Asemenea comunicari trebuiesc limitate; discutiile constante si dese trebuiesc impiedicate.

Arbitrii trebuie sa respecte aceasta prevedere si sa adreseze cereri sau intrebari doar oficialului responsabil de echipa.

Delegatul tehnic

Punctele 7 si 8 din regulamentul spatiului de schimb redau rolul special al delegatului tehnic, care este prezent, ocazional, la jocurile internationale (multe federatii nationale au adoptat acest regulament).

Cu exceptia deciziilor bazate pe observarea faptelor, delegatul tehnic poate informa arbitrii despre incalcarea regulamentului in spatiul de schimb. Jocul va fi reluat cu o aruncare conforma situatiei de joc.

Intreruperea jocului datorita unei infractiuni in spatiul de schimb

 1. Arbitrii trebuie sa sanctioneze jucatorul sau oficialul care a comis infractiunea sau a fost vinovat de comportare nesportiva
 2. Inregistrati detaliile in raportul suplimentar, in functie de timpul infractiunii
 3. Reluarea jocului se va face cu o aruncare libera sau cu o aruncare de la 7m (daca a fost intrerupta o sansa clara de gol) pentru adversari.

Concluzia 27 contine exemple din Campionatul Mondial. Consecintele comportarii nesportive din partea oficialului sunt evidente.

Concluzia 26: Comportarea oficialilor de echipa si a jucatorilor in spatiul de schimb

Ce este permis

Ce nu este permis

Antrenorul sta in fata bancii de rezerve

Proteste constante la deciziile arbitrilor (verbal sau prin gesturi)

Jucatorii au voie sa se incalzeasca, fara minge, in spatele bancii, in spatiul de schimb

Proteste repetate la deciziile scorerului, cronometrorului sau delegatului.

instruirea, stand in picioare, a jucatorilor

efectuarea schimbarilor de jucatori

un oficial are dreptul sa se miste in spatiul de schimb

oficialul responsabil de echipa: schimbul de informatii cu scorer/cronometrorul (in situatii exceptionale)

acordarea de asistenta medicala jucatorilor

oficiali: sa ceara un time-out de echipa

reactii adverse, proteste (verbale, expresii faciale, gesturi) la adresa arbitrilor, scorer/cronometrorului, adversarilor sau spectatorilor

parasirea spatiului de schimb, cu intentia de a influenta jocul

introducerea sau aruncarea cu obiecte pe teren

mai multi oficiali care stau in picioare sau circula in spatiul de schimb (au voie doar daca acorda asistenta medicala)

incitarea spectatorilor

parasirea demonstrativa a bancii de rezerve

jucatorii nu au voie sa se incalzeasca langa linia de margine sau in afara spatiului de schimb

Nota:

Un singur oficial are dreptul sa se miste in spatiul de schimb, dar nu are voie sa blocheze privirile scorer/cronometrorului prin pozitionarea sa.

Nota:

Explicatia nr. 5 (comportarea nesportiva) si nr. 6 (comportarea nesportiva grosolana) trebuie luata, de asemenea in considerare.

Concluzia 27: Sanctionarea oficialilor si consecintele acestora

Un oficial de echipa, care a fost deja avertizat, continua sa protesteze. In consecinta, echipa pierde un jucator de pe teren. Un alt oficial, apoi, insulta scorer/cronometrorul

Scorer/cronometrorul - oficialul IHF in acest caz - cheama arbitrii la masa oficiala, pentru ca acestia nu au putut observa comportarea nesportiva grosolana

Doar oficialul responsabil de echipa poate discuta cu scorer/cronometrorul sau delegatul IHF.

Oficialul IHF indica oficialul vinovat, care este apoi descalificat de catre arbitri.

Aceasta descalificare are ca urmare reducerea efectivului echipei cu inca un jucator.

Ca urmare a acestor greseli ale oficialilor, echipa vinovata va juca cu patru jucatori pe teren timp de 2 minute.

Concluzia 27 ilustreaza procedura corecta atunci cand delegatul procedeaza conform regulamentului spatiului de schimb si ii informeaza pe arbitri despre infractiunile comise de catre oficiali. Daca nu este prezent la teren un delegat, scorerul sau cronometrorul trebuie sa astepte pana cand jocul va fi intrerupt pentru a informa arbitrii despre infractiunile oficialilor. Totusi, in aceasta situatie, arbitrii pot numai sa atentioneze oficialii si sa treaca incidentul in raportul suplimentar.

Regulamentul spatiului de schimb

Spatiile de schimb se afla in afara liniei de margine, in stanga si in dreapta prelungirii liniei de mijloc, pana la capatul bancii de schimb corespunzatoare, si daca spatiul permite, si in spatele bancilor (Regulamentul de joc: Fig. 1)

Reglementarile pentru evenimentele IHF si ale federatiilor continentale stabilesc ca bancile de schimb incep de la 3.5 metri de linia de mijloc. Aceasta este o recomandare valabila pentru jocuri, la toate celelalte niveluri

In fata bancilor de schimb, la linia de margine, nu este permisa amplasarea nici unui obiect (pentru cel putin 8 metri de la linia de mijloc).

In spatiul de schimb au dreptul sa stea numai jucatorii si oficialii unei echipe, care sunt inscrisi in raportul de joc (regula 4:1-2).

In cazul in care este necesar un translator, acesta trebuie sa ia loc in spatele bancii de rezerve.

In spatiul de schimb, oficialii echipei trebuie sa poarte echipament complet, sportiv sau imbracaminte civila.

Cronometrorul si scorerul vor ajuta arbitrii la monitorizarea ocupantilor spatiului de schimb inaintea si in timpul jocului.

Daca, inaintea inceperii jocului, exista neregularitati privitoare la regulile spatiului de schimb, jocul poate incepe doar atunci cand neregularitatile au fost inlaturate. Daca aceste neregularitati apar in timpul jocului, jocul nu poate fi continuat, dupa prima intrerupere, decat dupa ce neregularitatile au fost inlaturate.

Oficialii unei echipe au dreptul si indatorirea de a-si conduce si indruma echipa, chiar si in timpul jocului, intr-o maniera corecta si in spirit sportiv, in limitele regulamentului. In principiu, ei trebuie sa stea pe banca de rezerve a echipei.

Totusi, oficialilor le este permis sa se miste in spatiul de schimb, in special pentru:

a conduce schimbarea jucatorilor

a da indicatii tactice jucatorilor din teren si de pe banca de rezerve

a acorda ingrijiri medicale

a solicita time-out de echipa

a comunica cu scorer/cronometrorul. Acest lucru este valabil numai pentru oficialul responsabil de echipa si numai in situatii deosebite (vezi regula 4:2)

Permisiunea de a se deplasa este valabila, de regula, numai pentru un singur oficial pentru fiecare echipa. Oficialul echipei, care se deplaseaza, trebuie sa respecte limitele spatiului de schimb - dupa cum a fost definita la punctul 1 de mai sus. Oficialul echipei nu trebuie sa impiedice vizibilitatea scorer/cronometrorului

In principiu, jucatorii aflati in spatiul de schimb trebuie sa stea pe banca de rezerve.

Jucatorilor le este, totusi, permis sa:

sa se incalzeasca fara minge in spatele bancii de schimb, daca spatiul o permite, si nu deranjeaza desfasurarea jocului.

Oficialilor si jucatorilor nu le este permis:

sa intervina sau sa aduca ofense la adresa arbitrilor, delegatilor, scorer/cronometrorului, jucatorilor, oficialilor unei echipe sau spectatorilor, printr-un comportament provocator, protestator sau prin orice alt fel de comportament nesportiv (limbaj, mimica sau gesturi)

sa paraseasca spatiul de schimb, in scopul influentarii jocului

in timpul incalzirii sa stea, sau sa alerge, in lungul liniei de margine

Este de asteptat ca, in general, oficialii de echipa si jucatorii sa ramana in spatiul de schimb al echipei lor. Daca, totusi, un oficial de echipa paraseste spatiul de schimb pentru o alta pozitie, el isi pierde dreptul de a conduce echipa si trebuie sa se intoarca in propriul spatiu de schimb pentru a-si recastiga drepturile. Mai mult decat atat, jucatorii si oficialii de echipa raman sub jurisdictia arbitrilor in timpul jocului, si regulile de sanctionare personala se aplica, de asemenea, si jucatorilor sau oficialilor care decid sa paraseasca terenul de joc si spatiul de schimb. De aceea, comportarile nesportive, comportarile nesportive grosolane si violentele trebuiesc sanctionate la fel ca si cand ar fi avut loc pe terenul de joc sau in spatiul de schimb.

In caz de nerespectare a regulamentului spatiului de schimb, arbitrii sunt obligati sa procedeze conform regulilor 16:1c, 16:3c-d sau 16:6a, c (avertisment, eliminare, descalificare)

Daca arbitrii nu au observat o incalcare a regulamentului spatiului de schimb, acestia trebuie informati de catre scorer/cronometror la urmatoarea intrerupere a jocului.

Delegatul tehnic IHF, al unor federatii continentale sau nationale, care au fost delegati la un anumit joc, au dreptul sa atraga atentia arbitrilor (la urmatoarea intrerupere a jocului), asupra unei posibile incalcari a regulamentului, sau a nerespectarii regulamentului spatiului de schimb (cu exceptia cazurilor in care deciziile arbitrilor au fost luate in baza propriilor observari a faptelor)

In aceste cazuri, jocul va fi reluat cu o aruncare corespunzatoare situatiei de joc.

Totusi, daca delegatul IHF (continental sau national) considera ca este necesara o intrerupere imediata a jocului, datorita unor abateri ale unei echipe, jocul va fi reluat prin acordarea posesiei mingii echipei adverse (aruncare libera sau aruncare de la 7m, daca a fost impiedicata o sansa clara de gol)

Jucatorul sau oficialul care a comis abaterea trebuie sanctionat de arbitri; deciziile trebuie mentionate in raportul de joc.

Daca arbitrii nu iau nici o masura in ceea ce priveste incalcarea regulamentului spatiului de schimb, chiar dupa ce au fost atentionati asupra acestui fapt, atunci delegatul IHF (continental sau national) trebuie sa inainteze un raport la instanta competenta (de ex. comisia de disciplina). Aceasta instanta va decide asupra evenimentelor petrecute in spatiul de schimb si asupra atitudinii arbitrilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4330
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved