Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Date privind dezvoltarea morfologica, fizica, functionala si psihica a varstei de 18 - 19 ani

Sport+ Font mai mare | - Font mai micDate privind dezvoltarea morfologica, fizica, functionala si psihica a varstei de 18 - 19 ani

Dupa pubertate, copilul se transforma in tanar, se apropie tot mai mult de adult in ceea ce priveste dezvoltarea morfo-functionala, capacitatea de efort si calitatile psihice. Studierea comparativa a datelor dezvoltarii fizice a tinerilor si adultilor arata ca la 18 - 19 ani anumiti indici morfologici ai dezvoltarii fizice (inaltimea, greutatea si perimetrul toracic) se apropie de valoarea adultilor. Cresterea este asigurata prin multiplicarea celulelor si sporirea substantelor intracelulare, prin modificarea formelor si dimensiunilor organismului.Sistemul osos crescand in lungime se apropie de aspectul si dimensiunile adultilor insa ca duritate si rezistenta oasele raman in urma.

Dezvoltarea grupelor musculare ale membrelor superioare si inferioare, latimea umerilor si a bazinului sunt mai mici decat la adult. Din datele Institutului de igiena si sanatate publica din 1995, reies urmatoarele caracteristici:

Foarte mici

Mici

Mijlocii

Mari

Foarte mari

Inaltime

Greutate

Perimetrul toracic

Sistemul cardio-vascular desi din punct de vedere morfologic se apropie de cel al adultului dar nu poseda inca, capacitatea functionala a acestuia.

Volumul sistolic este mai mic decat la adult si influenteaza negativ capacitatea de efort reducand adaptabilitatea sistemului circular la cerintele efortului mare si de lunga durata.

Aparatul respirator se apropie de nivelul caracteristicilor existente la adulti, dar atat dezvoltarea respiratiei externe cat si intensitatea schimburilor gazoase de la nivelul plamanilor ramane inca in urma fata de cele ale adultilor. Cercetarile encefalografice scot in evidenta slaba rezistenta la hipoxie.

Atat durata apneei voluntare cat si sensibilitatea biogenezei sunt mult inferioare celor constatate la sportivii adulti, fapt datorat imperfectiunii proceselor de compensare menite sa mentina homeostazia oxigenarii in timpul apneei si in mai mica masura intensitatii mari a respiratiei tisulare.

Glandele cu secretie interna asigura o reglare hormonala mai stabila si mai eficienta decat la varste mai mici.

Aportul sporit de hormoni anabolizanti (androgeni, glicocorticoizi si exogeni) favorizeaza hipertrofia musculara dar si depunerea tesutului gras, fapt care duce la rotunjirea formei diferitelor segmente corporale.

Sistemul nervos din punct de vedere al proceselor fundamentale (excitatie - inhibitie) este mult mai echilibrat decat la varste mai mici ceea ce favorizeaza fixarea reflexelor conditionate si a stereotipurilor dinamice. Persista o usoara predominanta a fortei excitatiei fapt care se traduce printr-o mare plasticitate a scoartei cerebrale. Mobilitatea functionala a proceselor fundamentale este mare ceea ce favorizeaza eforturile de viteza precum si refacerea capacitatii de efort.

Capacitatea tinerilor de 18 - 19 ani de a mentine timp mai indelungat o labilitate functionala inalta a proceselor fundamentale nervoase, este apropiata de cea a adultilor fapt ce se explica prin aceea ca nu pot sustine un efort intens timp indelungat.

Caracteristica activitatii sistemului nervos central la aceasta varsta este aceea ca sub influenta emotiilor, tinerii pot executa un efort muscular care depaseste nivelul capacitatii de lucru a celulelor nervoase (M.V. Volkov) realizand performante ridicate prin asa numita depasire de sine. In ceea ce priveste sfera vegetativa se considera ca dezvoltarea viscerelor este incheiata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1608
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved