Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Mijloacele antrenamentului sportiv exercitiul fizic

Sport+ Font mai mare | - Font mai micMIJLOACELE ANTRENAMENTULUI SPORTIV EXERCITIUL FIZIC


-,,Instrumentele”cu care se ,,opereaza”in cele doua procese instructive-educative sunt reprezentate de catre mijloace.Ele impreuna cu metodele si procedeele metodice,formeaza continutul propriu-zis al proceselor respective.

-Ele se grupeaza in doua principale categorii:

a)mijloace specifice;

b)mijloace nespecifice.

a)Mijloacele specific sunt urmatoarele:

Exercitiul fizic

Aparatura de specialitate:foarte importanta,mai ales in antrenamentul sportive.

Masurile de refacere a capacitatii de efort:foarte importante de asemnea in antrenamentul sportiv.Aceste masuri sunt necesar atat pe parcursul procesului de pregatire,sau in timpul concursurilor,dar mai ales dupa acestea.

In urma desfasurarii procesului de pregatire refacerea se asigura diferentiat.

In cazul educatiei fizice ea este determinata de conditiile materiale si de timpul avut la dispozitie.In cazul educatiei fizice scolare se reduce la posibilitatile oferite de cele cateva minute din finalul lectiilor,insotite ulterior de unele masuri de ordin igienic(spalat,schimbarea echipamentului).In antrenamentul sportive problema se pune altfel.Aici sunt conditii si se aplica procedurile hidrofizioterapeutice clasice:dusuri calde si relaxarea in cazi cu apa calda;relaxarea in sauna;masaj etc.


b)Mijloace nespecifice

Conditiile igienice,care se refera atat la igiena individuala(echipament curat,reguli precise de alimentatie etc.)cat si la cea colectiva(calitatea bazelor sportive,folosirea unor echipamente,unor bunuri commune etc.)

Factorii naturali de calire:apa,aer,soare.Este demonstrat ca utilizarea acestor factori conduce clar spre atingerea oiectivelor propuse intr-un timp cat mai scurt.Ei sunt la fel de important atat in educatia fizica cat si in antrenamentul sportiv.

Mijloace imprumutate din celalalte laturi ale educatiei generale(de exemplu:muzica,cantecul ,studierea unor lucrari sau opere cu subiecte din viata sportiva etc.)

Exercitiul fizic

Este actul motric repetat systematic si constient in vederea indelinirii obiectivelor educatiei fizice si sportului,fiind mijlocul specific principal

Se mai numeste si gest motric

Se repeta sistematic, dupa reguli metodice  precise,in functie de obiectivele vizate.

Influenteaza atat sfera biologica cat si pe cea spiritual

Efectuarea sa presupune depunerea de efort fizic,reflectat in contractia muscular in activitatea marilor functiuni ale organismului.

Exercitiul fizic nu trebuie confundat cu deprinderile si priceperile motrice,acestea sunt compuse din miscari corporale si sunt formate pe baza folosirii exercitiilor fizice deci sunt finalitati.

Continutul si forma exercitiului fizic

Elementele care definesc continutul sunt urmatoarele:miscarile corpului, efortul fizic si efortul psihic

Forma exercitiului fizic este data de modul in care se succced miscarile componente.Pentru aprecierea acestora se iau in considerare urmatoarele elemente:pozitia corpului si segmentelor,initiala si finala;directia;aplitudinea; tempoul;relatia intre segmente;sistemul de dispunere fata de adversar si partener.

Aprecierea continutului se face prin prisma celor trei elemente(volum,intensitate,complexitate)corelate cu alti factori:durata executarii,varsta subiectilor,continutul programelor etc.

Intre continut si forma exista o relatie de tip dialectic.Continutul are rol determinant,dar si forma poate avea rol active in influentarea continutului.

Tot sub aspectul formei se apreciaza ca exercitiul fizic are patru categorii de caracteristici:

a)spatiale (pozitii,directii,etc)

b)temporale (ritm,tempou,etc)

c)spatio-temporale

d)dinamice(determinate de fortele care influenteaza miscarea;fortele sunt interne si externe)

- Clasificarea exercitiilor fizice:
a)dupa ponderea asupra dezvoltarii unor segmente si grupuri muscular ale corpului :exercitii fizice pentru trunchi,spate ,membre superioare ,membre inferioare etc.

b)dupa pozitia fata de aparat :exercitii fizice la aparat,cu aparat,pe aparat etc.

c)dupa influenta asupra dezvoltarii calitatilor motrice :exercitii pentru dezvoltarea vitezei ,indemanarii ,rezistentei etc.

d)dupa influenta componentelor antrenamentului sportiv:exercitii pentru pregatirea tehnica ,pregatirea tactica,pregatirea fizica etc.

e)dupa caracterul succesiunii miscarilor componente :exercitii fizice ciclice,aciclice si combinate.

f)dupa natura efortului fizic:exercitii fizice statice,dinamice si mixte.

g)dupa intensitatea efortului fizic:exercitii fizice maximale,submaximale si medii.

Aceste clasificari nu sunt complete,ele sunt relative neputandu-se absolutiza niciuna .Folosirea lor depinde de necesitatile impuse de obiectivele pe care le avem de indeplinit.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 249
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved