Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Originea si evolutia fotbalului

Sport+ Font mai mare | - Font mai micOriginea si evolutia fotbalului

Pe langa munca si posibilitati de relaxare, de destindere, de intrecere, au aparut tot felul de jocuri, de intreceri individuale sau colective, la care, evident, au luat parte atat competitorii, cat si, emotional si afectiv, cei care-l asistau, spectatorii.Asa a aparut si jocul cu mingea sau, la inceput, un obiect asemanator acesteia. Spre exemplu, in China se juca acum 2500 de ani cu un obiect umplut cu par, in Grecia antica se folosea in joc o basica umflata cu aer, denumita Aporaxis sau Episkiros. Acelasi joc a fost practicat, sub diverse forme si denumiri, de popoarele primitive din Mexic, Groelanda, Alaska, de popoarele antice din Egipt,Japonia, unde jocul era foarte apropiat ca imagine de fotbalul in epoca moderna si contemporana. Au fost si mai sunt multe controverse, care inca nu s-au lamurit, privind stramosul jocului de fotbal.

In Anglia, jocul a aparut sub denumirea de Harpastum, adus, dupa cate se pare, de catre romani dupa cucerirea Bretaniei. Diverse documente istorice atesta ca au fost si perioade cand jocul era interzis, sau admis cu restrictii, din cauza accidentelor sau a conflictelor sociale, declansate uneori chiar din cauza duritatii combatantilor. Pe la jumatatea secolului XIX, jocul apare in scolile din Harrow, unde, in practicarea lui se foloseau, odinioara, atat picioarele cat si mainile in manevrarea obiectului de joc.

In 2004, forul ce guverneaza acest sport la nivel mondial FIFA a recunoscut China ca fiind locul de nastere al fotbalului. In jurul anului 200 i.e.n. chinezii jucau un sport asemanator numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungandu-se la sportul practicat astazi.

Pe 26 octombrie 1863, in Anglia ia fiinta Asociatia de fotbal; primul sau regulament, elaborat la 24 noiembrie 1863, este acceptat la l decembrie 1863; intre cele 13 articole ale regulamentului s-a prevazut pentru prima data, interdictia folosirii mainilor in joc de catre jucatorii de camp; prin aceasta prevedere se desparte fotbalul de rugby. Din documentele existente reiese ca, in curente tari, fotbalul ar fi aparut dupa cum urmeaza: Elvetia- 1869; Germania - 1874; Belgia- 1880; Franta - 1893; Romania -1899

In anul 1866, are loc in Anglia prima competitie (Challenge) intre orasele englezesti cu echipe formate din 11 jucatori, pe un teren de dimensiunile 120x80 yarzi, cu durata de 90' si culori diferite ale echipamentelor celor doua echipe. In 1878, are loc primul joc in nocturna, la Sheffield. In 1895, se oficializeaza profesionismul in fotbal in 1901, are loc un joc pe Crystal Palace, la care asista 110.000 de spectatori. Dupa Anglia, incep sa apara noi federatii, in Scotia si Irlanda de Nord, in 1873, in Olanda si Danemarca in 1889, in : Argentina - 1893, Italia - 1898, Germania - 1901, Brazilia si Portugalia- 1912, iar in Romania in 1930, la 16 februarie, afiliata a FEFA din 1931. In anul 1899, ia fiinta FIFA, organism international care, in prezent, are peste 150 de sectii nationale afiliate.

In anul 1902, apare Clubul Atletic Timisoara (CAT), iar in 1906 - Clubul Academic Cluj; in 1900 ia fiinta Clubul Chinezul Timisoara; in 1907, in Bucuresti apare Clubul Olimpia, urmat in 1909 de Colentina Bucuresti; si la Ploiesti cel dintai club se infiinteaza in 1907.

In anul 1912, are loc primul campionat oficial, iar in 1921 se unifica federatiile din Banat si Ardeal cu cele din restul tarii, sub denumirea de "Federatia Societatilor Sportive" cu sediul in Bucuresti.

FRF ia fiinta la 16 februarie 1930, iar din 1931 este afiliata a FIFA. Dupa primul razboi mondial, cateva echipe s-au remarcat - Venus Bucuresti, Chinezul Timisoara, Ripensia Timisoara, Juventus - pentru ca dupa cel de-al doilea razboi mondial sa apara FTA Arad, Carmen si Ciocanul Bucuresti, CCA si Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti etc. In anul 1934 se constituie o serie cu 12 echipe. In anii 1937-1938 se organizeaza doua serii a cate 10 echipe. Din anii 1946-47, se admit 14 echipe in campionat, fapt care a dainuit pana in anul 1968, cand s-au acceptat 16 echipe - numar la care s-a revenit in editia 2000/2001, dupa un sir de editii cu 18 competitoare in prima divizie. Cupa Romaniei s-a desfasurat incepand din anul 1933, prima castigatoare fiind Ripensia Timisoara.

In primavara anului , FIFA informa ca peste 240 de milioane de oameni joaca regulat fotbal, in peste 200 de tari de pe intreg globul. Regulile sale simple si echipamentul redus si ieftin, necesar practicarii fotbalului au contribuit, fara indoiala, la cresterea popularitatii sale. In multe zone ale lumii, fotbalul naste pasiuni enorme si joaca un rol foarte important in viata fanilor, a comunitatilor locale si chiar a natiunilor;este deseori numit cel mai popular sport din lume.

Aparitia si dezvoltarea jocului de fotbal au mers paralel avand rostul de a face jocul de fotbal mai clar si accesibil, atat pentru cei care-l practicau, cat si pentru spectatori. Regulile jocului au fost conturate la mijlocul secolului XIX pentru a standardiza regulile unei mari varietati de jocuri asemanatoare, jucate in scolile din Marea Britanie. Regulile Cambridge, asemanatoare cu cele de astazi, au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge, in . In anii 1850, s-au format multe cluburi, independente de scoli sau universitati, care jucau diferite forme de fotbal. Multe foloseau propriile lor reguli, cel mai bun exemplu fiind clubul Sheffield F.C. (format din fosti elevi ai Scoala Harrow). Acesta a luat fiinta in , iar regulile create de ei au dus la formarea Federatiei de Fotbal Sheffield & Hallamshire, in . In , John Charles Thring de la Scoala Uppingham a creat un alt set de reguli des folosit. Aceste eforturi au condus la infiintarea Federatiei de Fotbal (FA) in . Astfel a luat nastere primul set cuprinzator de reguli. Cele 11 cluburi in FA, au ratificat primele 14 reguli ale jocului

Astazi regulile jocului sunt stabilite de International Football Association Board (IFAB). Aceasta a luat fiinta in dupa o intalnire a Federatiei Engleze de Fotbal, a Federatiei Scotiene de Fotbal, a Federatiei Galeze de Fotbal si a Federatiei Irlandeze de Fotbal in Manchester.

Prima liga de fotbal a fost creata in Anglia, in de presedintele clubului Aston Villa, William McGregor. Formatul initial continea 12 echipe din centrul si nordul Angliei.Federatia Internationala de Fotbal FIFA, s-a format la Paris in , iar reprezentantii sai au hotarat sa adopte regulile create de IFAB.

Popularitatea crescanda a jocului a condus la unirea reprezentantilor celor doua federatii (FIFA si IFAB). Astazi, conducerea acestora este formata din 4 reprezentanti FIFA si cate 1 reprezentant al fiecarei federatii britanice.

Regulamentul dupa care se joaca fotbal in tara noastra cuprinde, in forma actuala, 17 articole, fiecare adresandu-se, asa cum vom vedea. Regulamentul aparut in Anglia, in 1863, cunoaste cea dintai modificare in 1869, cand apare "regula offside-ului"; la inceput s-a stabilit ca un jucator, pentru a nu fi considerat in afara jocului (in offside), trebuie sa aiba intre el si linia portii adverse cel putin trei adversari. Prin acelasi regulament, inaltimea portii se stabilea la 5 m, stalpii de sustinere fiind uniti printr-o sfoara. in anul 1868, portarul primeste ingaduinta de a folosi mainile pentru prinderea si jucarea mingii.In anul 1873, se legifereaza lovitura de la coltul terenului (corner).In anul 1874, au fost introduse alte lovituri libere. In anul 1875, se stabileste inaltimea actuala a portii (2 m) cu stalpii uniti printr-o bara transversala. In anul 1881, apare oficial arbitrul. In 1883, devine obligatoriu ca aruncarea de la margine sa se execute cu doua maini si se stabileste circumferinta mingii si greutatea la nivelul actual (396-453 g, cu circumferinta de 68-71 cm). In anul 1902, se delimiteaza suprafata de pedeapsa ca suprafata portii, si se stabileste ca loviturile de la 11 m sa se execute dintr-un punct fix, la fel ca in prezent.

In 1905, se hotaraste ca portarul sa stea nemiscat pana cand mingea este lovita de jucatorul executant al loviturii de la 11 m. In 1907, se modifica regula offside-ului, in sensul ca un jucator aflat in propria jumatate de teren nu este considerat in offside. In anul 1923, se stabileste ca la loviturile de la 11 m toti jucatorii sa stea la o distanta de cel putin 9,15 m de minge si sa ramana in afara suprafetei de pedeapsa pana in momentul executiei loviturii. In 1925, se modifica substantial regula offside-ul, in sensul ca un jucator nu poate fi considerat in offside daca are cel putin doi adversari intre el si linia portii adverse. In 1936, se hotaraste ca, la executarea loviturii de poarta, mingea intra in joc numai dupa ce a parasit suprafata de pedeapsa de 16 m. In anul 1937, se introduce arcul de cerc la suprafata de pedeapsa, cu raza de 9 m, avand ca centru punctual de 11 m. In anul 1951, se sanctioneaza obstructia cu lovitura libera indirecta. Dupa 1997, in regulament apar modificari pentru imbunatatirea cursivitatii jocului: portarul nu mai are voie sa prinda mingea cu mainile daca aceasta este trimisa intentionat cu piciorul de orice coechipier; cand mingea ii este trimisa cu piciorul de catre un coechipier, portarul este obligat sa joace mingea cu piciorul spre a nu mai avea posibilitatea "tragerii de timp".

Precizari regulamentare privind jocul portarului

Portarul trebuie sa poarte un echipament de culoare diferita fata de ceilalti jucatori si de arbitri. S-a stabilit, de asemenea, sa se extinda regula pasei inapoi data de coechipier cu piciorul, sa se sanctioneze echipa al carui portar a prins mingea cu mana, aceeasi sanctiune primind daca va prinde mingea cu mana din aruncarea de la margine a unui coechipier.

Daca mingea este jucata cu piciorul, in ambele situatii, arbitrul nu intervine, lasand jocul sa continue normal.

Daca mingea este data inapoi cu capul sau alta parte din jumatatea superioara a corpului, de asemenea arbitrul va lasa jocul sa continue.

Daca mingea vine de la adversar sau este data de un coechipier din greseala, portarul are voie sa prinda mingea cu mainile fara a fi sanctionat.

O alta precizare a FIFA este aceea ca portarul are voie sa se deplaseze pe linia portii in timpul executiei loviturii de pedeapsa (11 m), lucru care nu era permis pana acum. Portarul nu are voie sa retina mingea in maini mai mult de 6 secunde, in caz contrar acordandu-se lovitura libera indirecta, considerandu-se "tragere de timp". Tot conform ultimelor reglementari, se va acorda lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse atunci cand portarul, gasindu-se in propria suprafata de pedeapsa, comite una din urmatoarele greseli:

-Atinge din nou mingea cu mainile dupa ce i-a dat drumul, fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.

-Atinge mingea cu mainile dupa ce i-a fost trimisa intentionat cu piciorul de catre un coechipier.

- Atinge mingea cu mainile atunci cand aceasta i-a fost trimisa de un coechipier dintr-o aruncare de la margine.

- Trebuie acordata o lovitura de pedeapsa atunci cand mingea este in joc si portarul, in propria suprafata de pedeapsa, loveste sau incearca sa loveasca un adversar, aruncand mingea asupra lui.

Se considera ca portarul controleaza mingea imediat ce o atinge cu oricare parte a mainilor sau a bratelor. El controleaza mingea din momentul in care o respinge in mod intentionat cu mainile sau bratele. In schimb, portarul nu controleaza mingea daca, dupa parerea arbitrului, mingea il loveste in mod accidental, de exemplu, dupa o interceptie.

Conform Legii 12, un jucator poate efectua o pasa la propriul portar, dar numai cu capul sau cu pieptul.Daca,dupa parerea albitrului,un jucator foloseste un mijloc nepermispentru a ocoli normele regulamentare,jucatorul respective se va face vinovat de comportare nesportiva.Acesta va primi un avertisment(cartonas galben)si,concomitant,se va acorda lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse,din locul in care a fost comisa greseala.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4527
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved