Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Managementul societatii comerciale de transport aerian

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micMANAGEMENTUL SOCIETATII COMERCIALE DE TRANSPORT AERIANSOCIETATEA COMERCIALA PENTRU TRANSPORT AERIAN

S.C. Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane "Tarom" S.A. este continuatoarea companiei "Tarom-Transporturile Aeriene Romane" infiintata la 18 septembrie 1954. Istoria acestei companii este una care se confunda cu istoria transporturilor aeriene moderne din Romania. La citiva ani dupa lansare, "Tarom" opera in aproape toate tarile europene, iar in anul 1966 "Tarom" a efectuat primul zbor peste Atlantic. Incepind cu anul 1974 a realizat primul zbor catre Sydney via Calcutta si a introdus zboruri regulate spre New York si Beijing. In anul 1990, in vederea alinierii la criteriile de performanta ale economiei libere de piata, "Tarom" a dat startul unui nou program strategic de dezvoltare. Competitia mondiala a reprezentat un real stimulent pentru companie, fapt care a determinat alinierea serviciilor oferite la nivelul standardelor internationale, avind in vedere faptul ca unele din cele mai importante companii aeriene din lume operau deja zboruri spre Bucuresti. Compania este membra a urmatoarelor organizatii si organisme internationale ale aviatiei astfel:

-IATA (International Air Transport Association), din anul 1993.

-MITA (Multilateral Interline Traffic Agreements/Passengers and Cargo), din anul 1994.

-AEA (Association of European Airlines), din anul 2000.

-ICH (IATA Clearing House), din anul 2006.

Compania este certificata de IOSA (IATA Operational Safety Audit) din anul 2007 si de IATA-ICSS (IATA Currency Clearance Service), din anul 2006.

Strategia companiei. Prin lege "Tarom" este compania nationala de transporturi aeriene a Romaniei, o societate comerciala cu capital majoritar de stat, avind ca obiect principal de activitate transporturile aeriene dupa grafic, transporturi aeriene interne si internationale de calatori, bagaje, marfuri si posta prin curse regulate si charter. Datorita tendintelor predominante manifestate la nivelul transportului aerian international, cum sint intirzierile, liberalizarile, competitia libera, fuziuni ale companiilor aeriene, etc, "Tarom" se confrunta cu o competitie acerba, pe plan local si pe plan international. In procesul restructurarii compania a avut in vedere si alte aspecte in afara de modernizarea flotei, a adoptat o noua strategie de marketing, avind ca obiectiv prioritar dezvoltarea si diversificarea serviciilor aeriene. De asemenea a luat o serie de masuri pentru a reduce in mod drastic costurile si pentru a spori utilizarea flotei. Flexibilitatea, dinamismul, continuitatea, intensificarea planificarii zborurilor prin pastrarea destinatiilor traditionale si prin atragerea de noi piete constituie principalele obiective ale strategiei de marketing. O schimbare in structura rutelor a fost deja demarata, atit in ceea ce priveste traficul inspre Romania, cit si cel din Romania. Avind in vedere schimbarile rapide la nivelul traficului aerian international, compania si-a adoptat strategia in functie de cerintele pasagerilor, in particular si in functie de cerintele pietei in general. Ca rezultat zborurile spre Europa reprezinta astazi un procent de 64 % din activitatea "Tarom".

Satisfactia si confortul pasagerilor reprezinta obiectivul principal al oricarei companii aeriene, iar "Tarom" acorda o atentie deosebita calitatii tuturor serviciilor oferite pasagerilor. Punctualitatea si cistigarea increderii pasagerilor in serviciile oferite sint intr-un permanent proces de perfectionare, pentru a veni in acest fel in intimpinarea cerintelor pasagerilor. Pentru a atinge aceste scopuri ambitioase, se introduc solutii complexe, printre care imbunatatirea calitatii si diversificarea serviciilor de catering pe toate cursele internationale.

Politica de mediu a "Tarom". "Tarom" isi propune sa demonstreze ca este posibila cresterea traficului aerian in limitele impuse de masurile pentru protectia mediului inconjurator. Compania se afla printre primele companii aeriene din lume care au initiat proiectul-pilot "Continuous Descent Approach" (CDA), care reprezinta o procedura de aterizare total noua, care are ca scop reducerea cantitatii de combustibil ars.

Politica parteneriatelor. Parteneriatele cu alte companii aeriene, printre care se numara prestigiosi parteneri din cadrul Aliantei "SkyTeam" ii permit companiei sa ofere clientilor o gama variata de zboruri si servicii. "SkyTeam" este o alianta aeriana globala care ofera clientilor companiilor aeriene membre acces la o vasta retea ce cuprinde mai multe destinatii, frecvente si conectivitate. "SkyTeam" ofera celor peste 395 de milioane de pasageri anuali, un sistem mondial de peste 13.000 de zboruri zilnice, acoperind 898 de destinatii in 169 de tari. Membrii "SkyTeam" sint: "Aeroflot", "Aeromxico", "Air Europa", "Air France", "Alitalia", "China Southern", "Czech Airlines", "Delta Air Lines", "Kenya Airways", "KLM Royal Dutch Airlines", "Korean Air", "Tarom" si "Vietnam Airlines".

Flota Flota companiei "Tarom" se numara printre cele mai tinere din Europa, virsta medie a aeronavelor fiind de 8 ani. Compania a intrat inca din anii '90 intr-un proces intensiv de innoire a flotei pentru a reduce costurile de intretinere ale acestora si emisiile poluante. In prezent flota companiei "Tarom" este compusa din 26 de avioane, 3 aeronave de tipul "BOEING 737-800", 4 aeronave de tipul "BOEING 737-700", 4 aeronave de tipul "BOEING 737-300", 4 aeronave de tipul "Airbus A318-111", 2 aeronave de tipul "Airbus A310-325", 7 aeronave de tipul "ATR 42-500" si 2 aeronave de tipul "ATR 72-500". De asemenea aceasta mai are 21 de agentii nationale in orasele principale ale tarii si 22 de agentii internationale in S.U.A., Franta, Spania, Germania, Austria, Ungaria, Israel, Arabia Saudita, Iordania, Egipt, Turcia, Bulgaria, Cehia, Anglia, Elvetia, Cipru, Siria, Grecia, Belgia, Olanda, Moldova, Liban.

2. SERVICIILE PRESTATE DE SOCIETATE

Activitatea principala a companiei este cea de transport aerian, conform Codului CAEN este:

-511 Transporturi aeriene de pasageri

-5110 Transporturi aeriene de pasageri.

Ca activitate suplimentara mai are, conform aceluiasi cod:

-512 Transporturi aeriene de marfa si transporturi spatiale

-5121 Transporturi aeriene de marfa.

-5122 Transporturi spatiale.

Activitatea companiei este diferentiata astfel:

a).Curse regulate. Compania ofera aeronave pentru curse interne si externe regulate pentru transportul de calatori, marfuri, curierat, posta.

b).Curse charter. Compania poate inchiria aeronave, curse charter pe destinatii europene (mediu curier) si (scurt curier). Intre acestea serviciul este diferentiat astfel:

-Oferta pentru transportul unui grup de persoane. Compania ofera tarife speciale pentru grupuri de minim 9 pasageri care calatoresc pe cursele interne sau internationale.

-Oferta pentru institutii. Compania oferia transport cu tarife speciale la niveluri si conditii adaptate la specificul traficului unei firme sau institutii solicitante.

c).Transporturi Cargo. Printre serviciile prestate de companie se numara:

-Vinzare de transport aerian de marfa in trafic extern.

-Derularea operatiunilor cargo in terminalurile aeroportuare.

-Vinzare de transport aerian in trafic intern.

d)."Tarom Tours". Prin acest serviciu exista posibilitatea organizarii de excursii cu delasarea in strainatate cu aeronavele companiei.

e).Bilete electronice. Biletul electronic este un bilet digital inregistrat si stocat intr-un sistem de rezervari, acest bilet este emis si confirmat in mod electronic si este valid asemenea unui bilet imprimat.

f).Alte servicii pe care le ofera compania astfel:

-Agroturism.

-City breaks.

-SuperSpecials@.

-"Dou Concept" pentru zborurile spre si dinspre Zurich.

-Oferta Speciala Bucuresti-Chisinau.

-Oferte speciale pe diferite relatii intre Bucuresti si Belgrad, Budapesta, Salonic, Tel Aviv, Atena.

-Online check-in.

-"Flying Blue", pentru fidelizarea clientilor.

-Clasa "Business".

"Tarom" opereaza in prezent pe zborurile externe si interne cu o flota compusa din 26 aeronave astfel:

-3 aeronave BOEING B737-800, care au urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 186 pasageri.

-Anvergura: 35,8 m.

-Lungime: 39,50 m.

-Inaltime: 12,5 m.

-Viteza de croaziera: 850 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 10.000 m.

-Greutate maxima: 65,3 t / 72,5 t.

-Distanta max. de zbor: 5.420 km.

-4 aeronave BOEING 737-700, cu urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 116 pasageri.

-Anvergura: 34,3 m.

-Lungime: 33,6 m.

-Inaltime: 12,5 m.

-Viteza de croaziera: 837 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 10.000 m.

-Greutate maxima: 68 t / 65,7 t.

-Distanta max. de zbor : 6.000 Km.

-4 aeronave BOEING 737-300, care au urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 124 pasageri.

-Anvergura: 29 m.

-Lungime: 33.4 m.

-Inaltime: 11.1 m.

-Viteza de croaziera: 795 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 10.000 m.

-Greutate maxima: 56.472 t / 60.1 t.

-Distanta max. de zbor: 3.900 km / 4.600 Km.

-4 aeronave AIRBUS A318-111, cu urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 113 pasageri.

-Anvergura: 34,10 m.

-Lungime: 31,45 m.

-Inaltime: 12,5 m.

-Viteza de croaziera: 850 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 10.700 m.

-Greutate maxima: 59,4 / 68,4 t.

-Distanta max. de zbor : 2.780 km.

-7 aeronave ATR 42-500, care au urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 48 pasageri.

-Anvergura: 24.56 m.

-Lungime: 22.68 m.

-Inaltime: 7.6 m.

-Viteza de croaziera: 474 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 7.000 m.

-Greutate maxima: 18,6 t.

-Distanta max. de zbor: 1.778 Km.

-2 aeronave ATR 72-500, care au urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 68 pasageri.

-Anvergura: 27,05 m.

-Lungime: 27,16 m.

-Inaltime: 7,6 m.

-Viteza de croaziera: 500 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 7.000 m.

-Greutate maxima: 22,8 t.

-Distanta max. de zbor: 1.778 Km.

-2 aeronave AIRBUS A310-325, care au urmatoarele caracteristici:

-Capacitate: 209 pasageri.

-Anvergura: 43,90 m.

-Lungime: 46,665 m.

-Inaltime: 15,8 m.

-Viteza de croaziera: 864 Km/h.

-Altitudine de croaziera: 11.000 m.

-Greutate maxima: 164 t.

-Distanta max. de zbor: 9.600 km.

STRUCTURA ORGANIZATORICA A SOCIETATII

Aceasta este condusa de Adunarea Generala a Actionarilor, avind un numar de 5 reprezentanti ai companiilor care detin actiuni. A.G.A. alege un Consiliu de Administratie format din 7 persoane si un Consiliu Director Executiv, figura 1, format din:

-Director general.

-Director general adjunct.

-Director financiar.

-Director tehnologii informatice, evaluari statistice si prognoze.

-Director marketing si vinzari.

-Director tehnic.

-Director operatiuni zbor.

-Director strategie.


Fig. 1. Structura organizatorica a S.C. "Tarom" S.A.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1845
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved