Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CONJUNCTURA ECONOMICA A PIETEI OTELULUI

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ARBORI SI OSII
Reprezentarea si modelarea structurala a principalelor tipuri de cuple
Scule aschietoare pentru prelucrarea prin frezare
Metode de masurare
FUNCTIONAREA MOTORULUI CU GPL
CALCULUL CARACTERISTICILOR DE PORNIRE IN ASINCRON ALE MOTORULUI SINCRON NAVAL
RECTIFICAREA SUPRAFETELOR CILINDRICE SI CONICE EXTERIOARE
Calculul angrenajelor de roti dintate
MASINA SINCRONA
Determinarea dimensiunilor semifabricatului

CONJUNCTURA ECONOMICA A PIETEI OTELULUI

INTRODUCERE
Istoria otelului incepe din timpuri stravechi. Documentele vremii sesizeaza prezenta in Egipt cu 3.500 de ani i.e.n. a fierului de origine meteoritica. Astfel, la marea piramida din Giseh s-a gasit fier din aceasta perioada . Primele cantitati de fier obtinute din minereuri, prin interventia omului, dateaza cu 2.000 de ani i.e.n. Datorita cuptoarelor primitive care nu dadeau o temperatura suficienta topirii fierului, metalul obtinut era o masa pastoasa care nu devenea compacta decat prin inlaturarea zgurii prin ciocanire. Folosirea fontei – aliaj din fier continand 3-4 la suta carbune si avand un punct de topire scazut fata de fier – se cunoaste abia din secolul al XVI-lea, secol in care apare si primul furnal inalt cu carbune de lemn. In secolul al XVIII-lea apar primele cuptoare inalte in care cocsul de huila inlocuieste carbunele de lemn. Abia in anul 1754 se construieste primul cuptor in care se obtine fier liber de carbune – otelul. Procedeul de lucru fiind greu, pretul otelului era foarte ridicat.

  Adevaratul parinte al otelului a fost Henry Bessemer, a carui inventie, realizata in 1856, a constituit o adevarata revolutie in metalurgie. Isi incepe activitatea tehnica le varsta de 17 ani si in 1851 realizeaza prima sa inventie prin imbunatatirea fontei. Sase ani mai tarziu el obtine otelul maleabil sufland aer printr-un tub de argila in cuptorul de argila care contine fonta topita. Otelul lui Bessemer, obtinut industrial, nu era insa de calitate superioara. El era poros, casant la cald si la rece. Inventatorul simte lipsa unei pregatiri stiintifice, drept pentru care cere sprijinul chimistilor. In anul 1877, Sydney Gilchrist Thomas arata ca este necesara captusirea cuptorului lui Bessemer cu un material bazic, si nu cu unul acid.

            Aceasta completare si altele aduc glorie inventiei lui Bessemer, facandu-l pe nu mai celebrul fizician Le Chateber sa-l caracterizeze astfel pe inventator: “In fata unei probleme determinate, el stia sa-si concentreze eforturile asupra tuturor detaliilor privind realizarea practica. O inventie pentru el era doar combinarea unui ansamblu de dispozitive metalice tinzand spre un rezultat precis”.

            In cei peste 100 de ani care s-au scurs de la Inventia convertizorului lui Bessemer, drumul parcurs de otel a fost lung , dar maret. Dovada stau realizarile actuale ale metalurgiei contemporane.

Industria siderurgica este una din cele mai importante industrii din punct de vedere economic, realizand peste 75% din valoarea intregii industrii metalurgice. Siderurgia utilizeaza minereu de fier, fierul vechi, cocsul, gazele naturale, fondanti Bazandu-se pe resursele naturale,ea face ca rezervele acestor resurse sa se afle intr-o continua scadere. De asemenea,exista diferentieri la nivelul continentelor si al tarilor,diferentieri ce cuprind atat resursele dintr-un anumit loc cat si valorificarea lor.

Otelul este un aliaj de fier,carbon si alte elemente,obtinut in stare lichida. Majoritatea otelurilor nu contin fosfor,sulf si siliciu si au intre 0,1 si 0,5 carbon. Otelurile se pot imparti in 3 categorii:

- oteluri moi (carbon mai putin de 0,2 %)- se folosesc in locul fierului forjat ;

- oteluri mijlocii (0,2-0,6 % carbon)- se folosesc pentru fabricarea sinelor si a elementelor structurale ;

- oteluri cu continut mare de carbon (0,75-1 %)- se folosesc la fabricarea, instrumentelor chirurgicale, burghiurilor si a altor scule.

Otelul se obtine in otelarii electrice, in cuptoare Siemens -Martin sau in convertizoare cu insuflare directa a oxigenului. Astazi se acorda o mare atentie productiei de tevi de otel (CSI, Japonia, Germania etc.).

Repartitia geografica a siderurgiei evidentiaza concentrarea in patru regiuni , in care se realizeaza peste 70% din productia mondiala :Europa, Japonia, nord-estul SUA si sud-estul Canadei

EVOLUTIA PRODUCTIEI MONDIALE DE OTEL

Productia mondiala de otel brut 2007

a) Industria siderurgica globala de ansamblu:

La nivel mondial productia de otel brut in 2007 a fost de 1,344 milioane de tone, care arata o crestere de 100 de milioane de tone peste nivelul din 2006, an in care au fost produse 1,244 milioane de tone. Urmatorul tabel indica productia de otel brut ale primelor sase natiuni producatoare de otel brut:

Tari

China
Japonia
Statele Unite
Rusia
India
Coreea de Sud

In ultimii ani, principala crestere in productia de otel a fost in China, de la 127 milioane de tone in 2000 la 489 de milioane de tone in 2007. Cresterea in productia de otel brut in China, este evidentiata in Fig. 1.

La nivel mondial capacitatea de otel brut a crescut cu 46,9%, de la 1,065 milioane de tone in anul 2000, la 1,564 milioane de tone in 2007 astfel cum este prezentat in figura de mai jos:

Milioane

tone

Procente

Milioane

tone

Procente

Milioane

tone

Procente

Uniunea Europeana
Europa
CIS
NAFTA
C&S America
Africa
Orientul Mijlociu
Asia
Oceania
Mondial

Productia si consumul mondial de otel in anul 2007 este prezentat mai jos:

La nivel global, China conduce atat din punct de vedere al productiei, cat si al consumului de otel .In China productia de otel in anul 2007 a fost cu 27 milioane de tone mai mare decat cea din 2006.
Disponibilitatea de materii prime la preturi competitive, continua sa fie una dintre cele mai mari preocupari ale industriei siderurgice. Cererea de materii prime a fost mai mare cu 50 de milioane de tone in 2007 . Cererea de carbune cocsificabil in 2007 a fost in linie cu estimarile, dar oferta a fost mai mica decat cererea in principal din cauza intreruperilor de aprovizionare, intarziere, intr-o serie de proiecte de extindere etc. Cresterea costurilor de carbune cocsificabil a contribuit de asemenea la cresterea preturilor de cocs.

b) Industria siderurgica europeana de ansamblu:
In Uniunea Europeana, consumul a crescut cu aproape 5% in anul 2007. Rezultatul a ramas stabil in anul 2007, in crestere de numai 2% in Europa, unde producatorii de otel au continuat sa monitorizeze conditiile cererii locale. Importurile de otel din UE au ramas la un nivel ridicat in cursul anului 2007. La productia de otel in general, preturile au ramas stabile pe toata perioada, dar la un nivel ridicat, istoric. Unele modeste cresteri de pret au fost realizate in prima parte a anului, dar presiunea din importuri si legata de stocurile mari a dus la inversarea de crestere in 2007.

Industria siderurgica din India a cunoscut o crestere puternica a cererii, in special propulsata de cererea de otel din China. Productia de otel brut, l53 de milioane de tone in 2007, a fost mai mult decat dubla fata de nivelul de productie inregistrat cu un deceniu in urma, in anul 1998 (23 de milioane de tone). India se afla acum pe pozitia a cincea din punct de vedere al productiei de otel brut intre primele sase natiuni producatoare de otel brut din lume, celelalte fiind China, Japonia, Statele Unite, Rusia si Coreea de Sud. Productia finita de otel din India,in exercitiul financiar in curs,se ridica la 48 milioane de tone, inregistrand o crestere de 9% fata de anul 2006.

Productia mondiala de otel brut 2008

Productia mondiala de otel brut a ajuns la 1,329.7 milioane de tone metrice in anul 2008.Aceasta este o scadere de -1.2% fata de 2007. Anul 2008 este cel de-al doilea an consecutiv in care productia mondiala de otel a fost de peste 1300 mmt.
Productia de otel a scazut in aproape toate marile tari producatoare de otel si regiuni, inclusiv UE, America de Nord, America de Sud si in CSI, in 2008. Cu toate acestea, in Asia, in special China, si Orientul Mijlociu, productia a aratat pozitiv de in 2008. In intreaga lume productia de otel a indicat o accelerare a cresterii economice negative din septembrie 2008 la sfarsitul anului.

China a devenit prima tara care a produs mai mult de 500 de mmt intr-un an. Productia Chinei de otel brut in 2008 a ajuns la 502 mmt,cu o crestere de 2,6% fata de anul 2007. Volumul productiei in China a fost de doua ori mai mare in decurs de cinci ani de la 222 mmt in 2002 a continuat sa creasca pana in anul 2008 atingand nivelul de 38% din totalul productiei mondiale de otel brut.
In Asia productia de otel brut in anul 2008 a fost de 770 mmt ,ajungand la 58% din totalul productiei mondiale de otel brut, avan o crestere de 1,9% fata de anul 2007. Coreea de Sud si India au inregistrat o crestere de 3,8% si respectiv 3,7%,. Japonia produs 118 mmt in anul 2008, in scadere cu -1.2% fata de anul 2007.

In Uniunea Europeana cele 27 de tari au produs in anul 2008 199 mmt de otel brut, inregistrand o scadere de -5.3% fata de 2007. Majoritatea tarilor producatoare de otel inclusiv Germania, Italia si Franta au inregistrat scaderi ale productiei.
In 2008, productia de otel in America de Nord a scazut de asemenea cu -5.5% fata de anul 2007. Statele Unite ale Americii au produs in anul 2008 91 mmt otel brut, avand o scadere de -6.8%.
In general, tarile CSI au aratat o scadere de -8.1% in 2008, Rusia producand 69 mmt de otel brut, inregistrandu-se o scadere de -5.4% fata de aceeasi perioada a anului precedent ,in timp ce Ucraina inregistreaza o scadere de -13.1% pana la sfarsitul anului, producand doar 37 mmt.

Figura: Principalii producatori de otel brut pe anii 2007-2008

Table 1: Top 10 tari producatoare de otel

Tara

Locul

mmt

mmt

China

Japonia

Statele Unite

Rusia

India

Coreea de Sud

Germania

Ucraina

Brazilia

ItaliaRaportul privind productia mondiala de otel din luna februarie 2009

Asociatia Mondiala a Otelului a estimat ca productia lunara de otel brut pentru cele 66 de tari membre a fost de 1,307 milioane de tone in 2008,in scadere cu 1,5% fata de anul 2007 cand productia a atins 1,327 milioane de tone. Cu toate acestea, productia Chinei a reprezentat 38% din acest total,scazand cu 3,3% comparativ cu 2007. Din luna decembrie productie de otel brut a celor 66 de tari a scazut cu 24% ,la 84.4 milioane de tone,atingand pragul cel mai scazut din februarie 2004 pana in prezent.
Productia a inregistrat o scadere marcanta in ultimul trimestru al anului 2008 ca urmare a recesiunii globale,multe companii au anuntat reduceri semnificative de productie intr-un efort de adaptare a ofertei cu reducerea cererii. Aceasta situatie este putin probabil sa se schimbe in prima jumatate a anului 2009, si, eventual, nu pana in 2010, deoarece cele mai multe tari europene si nord-americane au prognozat o scadere a PIB-ului pentru anul 2009.

In medie, analistii au prognozat o scadere a productiei de otel la nivel global de circa 10% in 2009.Cu toate acestea, Hatch Beddows este de parere ca productia globala va suferi o scadere de doar 3% in 2009, dupa cum au spus productia in China, este posibil sa fie plana si va creste in alte tari Asiatice si in tarile din Orientul Mijlociu, echilibrand scaderea productiei din Europa si din America de Nord.

Evolutia productiei de otel pe regiuni

In continuare vom prezenta evolutia productiei de otel,in anul 2008, atingand cele mai importante regiuni:

Uniunea Europeana
Productia totala de otel brut pentru cele 27 de tari ale Uniunii Europene in luna decembrie 2008 a fost in scadere cu 39% , in timp ce productia anuala totala a fost de 198.6 milioane de tone,reprezentand 15% din totalul mondial, si inregistrand cu 5,3% mai putin decat totalul anului 2007.

Evolutia celor mai importante tari producatoare de otel, ale Uniunii Europene este prezentata in ceea ce urmeaza:

Germania a produs circa 23% din totalul productiei UE,45.8 milioane de tone, cu o scadere de 5,6% pe 2007,si de 34,7% in decembrie 2008.

Productia de otel a Italiei a scazut cu 31,4% ,iar in decembrie 2008 a inregistrat un numar de 30.5 milioane de tone.

In Franta,productia de otel in luna decembrie a avut o scadere si mai accentuata de 51,8%, ,atingand cel mai scazut nivel inregistrat din anul 1996 pana in prezent.

Productia spaniola de otel a scazut cu numai 14,6% in decembrie realizand un total anual de 19 de milioane de tone, cu o diferenta de doar 0,3% fata de 2007, si de altfel, realizand cea mai mare productie a sa.

Raportul privind productia de otel in Regatul Unit,prezinta o scadere de 53%, pentru a aduce anului 2008 o productie de doar 13.5 milioane de tone.

In cele 12 luni ale anului 2008 in Romania productia de otel a scazut cu 19,2% la 5,1 milioane de tone, iar in Slovacia a fost de 11,7% reprezentand 4,5 milioane de tone.

Europa Turcia, cel mai mare producator de otel vest-european din afara Uniunii Europene, a realizat o productie de otel brut de 26.4 milioane tone, reprezentand o crestere de 2,5%, atingand cel mai inalt nivel, desi in
decembrie productia a scazut cu 36%.

Productia de otel din Serbia a fost de 1.7 milioane de tone in 2008,cu
12,5% mai mare decat in 2007. Productia anuala totala a Elvetiei a fost de 1.3 milioane de tone, 3,8% mai mult decat anul precedent.

CSI Tarile din fosta URSS au aratat o scadere de 8% din productia totala de otel brut atingand 114 de milioane de tone,ceea ce reprezinta 8,7% din productia mondiala. Productia din Rusia a inregistrat o scadere de 46% in decembrie 2008, cu un total de 5,1% pe parcursul intregului an ajungand la 68.5 milioane de tone.

Productia din Ucraina a scazut cu 45%, pentru a aduce o scadere anuala de13,4% rezultand 37.1 milioane de tone.

Productia de otel din Kazahstan a scazut cu 11,1% in 2008 la 4.3
milioane de tone, cu toate ca productia din Belarus a crescut cu 5,9% pana la 2,6 milioane de tone.

America de Nord America de Nord a reprezentat doar 10% din totalul productiei la nivel mondial, cu productia in SUA scazand cu 52% in decembrie, pentru a aduce la sfarsitul anului 2008 o scadere totala de 6,8% (91.5 milioane de tone).

Productia anuala de otel brut din Canada a scazut cu 2,8% (15.1 milioane de tone), in timp ce productia din Mexic a crescut foarte usor la 17.6 milioane de tone, cu toate ca scaderea lunara a fost de 31%.

America de Sud In America de Sud, productia de otel brut a scazut cu 42% in decembrie, cu o cadere completa de 1,4% la 47.6 milioane de tone, atingand 3,6% din productia mondiala.

Productia de otel in Brazilia a fost aproape plata, in timpul anului ajungand la 33.7 milioane de tone, dar din decembrie a suferit un declin totala de 45%.
De asemenea, productia de otel din Argentina a scazut cu 45% in luna decembrie, dar totalul anual a crescut cu 2,9% la 5.5 milioane
de tone.

Cu toate acestea, productia din Venezuela a scazut cu 31,8% in decembrie, si cu 15,5% in timpul anului la 4,2 milioane de tone. In Chile productia de otel a scazut cu 6,4% la 1,6 milioane de tone, in timp ce in Columbia a fost remarcata o scadere de 10,7% la 1.1 milioane de tone.

Africa si Orientul Mijlociu Productia de otel, in Africa si Orientul Mijlociu a scazut cu 3,5%, la 33 de milioane de tone in 2008. Iran este cel mai mare producator din regiune cu o productie in scadere de doar 0,9% la doar 10 de milioane de
de tone. Africa de Sud a produs 8,6 milioane de tone inregistrand o scadere de 6%.

In Egipt productia anuala a aratat o scadere de 0,4% la 6.2 milioane de tone, in timp ce in Arabia Saudita de productie de otel de fapt a crescut cu 0,5% la 4.7 milioane de tone. Africa si Orientul Mijlociu a reprezentat 2,5% din productia mondiala de otel.

Asia Productia de otel brut, in cele cinci tari asiatice a scazut cu 10,9% in decembrie, dar a crescut cu 1% in timpul anului la 746.6 milioane de tone, reprezentand 57% din productia mondiala.

Desi productia Chinei in decembrie a scazut cu 5,5% , pe parcursul anului s-a inregistrat o crestere de 1,7% atingand 502 de milioane de tone,
cea mai mare productie de otel brut anual realizata vreodata.

In Japonia productia de otel brut a scazut cu 1,2% la 118.7 milioane de tone, in timp ce media lunara a scazut cu 28%.

Productia indiana anuala a crescut cu 3,7% la 55.1 milioane de tone, ceea ce a clasat-o pe cea de-a cincea pozitie in topul marilor producatori de otel din lume, cu doar un loc inaintea Coreei de Sud. Productia lunara in India a scazut cu numai 4,7% .

Comertul cu otel, in 2008, a depasit 440 de milioane de tone, din care 13,6% reprezinta exporturile Chinei atingand 60 milioane de tone.

Raportata la productia primelor unsprezece luni,Japonia este al doilea mare exportator cu 35 de milioane de tone, in timp ce Germania, la 27.1 milioane de tone, este inaintea Ucrainei cu un export de 26.6 de milioane de tone.

Rusia a exportat 25 de milioane de tone in primele 10 luni ale anului 2008. Cel mai mare importator de otel din lume raman Statele Unite ale Americii cu 28.2 mmt inregistrate in primele 11 luni, urmata de Coreea de Sud, cu 27,4 mmt. Si Germania cu 26,1 mmt.

MEPS International LTD Independent Steel Industry Analysts, Consultants, Steel Prices, Reports and Publications) considera ca productia de otel la nivel global va scadea din nou in anul 2009.Toate estimarile arata ca la sfarsitul toamnei tarile producatoare de otel vor avea de suferit scaderi semnificative.

Regiunea

2009(mmt)

UE

Europa

Fosta URSS

NAFTA

America de Sud

Africa

Orientul Mijlociu

China

Japonia

Asia

Oceania

Total

Sursa: https://www.meps.co.uk

PRICIPALELE 10 COMPANII PRODUCATOARE DE OTEL IN ANII 2006 SI 2007

Locul'07

Productia mmt

Locul’06

Productia mmt

Compania

ArcelorMittal(UE)

Nippon Steel(Japonia)

JFE(Japonia)

POSCO(Coreea de Sud)

Baosteel(China)

Tata Steel(India)

Anshan-Benxi(China)

Jiangsu Shagang(China)

Tangshan(China)

US Steel(SUA)

Sursa : https://www.worldsteel.org/

EVOLUTIA CONSUMULUI DE OTEL

  • Consumul de otel in Uniunea Europeana

Cererea de otel in anii 2008 - 2009 in Uniunea Europeana (UE) va continua sa creasca, dar intr-un ritm inferior celui inregistrat in cei doi ani precedenti 2006 - 2007, ca urmare a incetinirii cresterii economice de ansamblu, se arata in raportul EUROFER privind economia si piata otelului in 2008 – 2009.
Productia in sectoarele consumatoare de otel in UE a crescut in 2008 cu 2,5% si ca creste cu numai cu 1,7% in anul 2009.
Consumul aparent de otel in 2008 a fost cu 0,6% mai mare fata de 2007 si va creste cu 2,0% in anul 2009.
Ingrijorata de cresterea importurilor din China in perioada 2006 – 2007, la sfarsitul anului 2007 UE a lansat investigatiile anti - dumping pentru laminatele importate din aceasta tara, astfel ca in anul 2008 s-a preconizat o reducere a importurilor din China cu 16%.

Producatorul de tevi din otel TMK-Artrom Slatina, controlat de grupul rus TMK, a raportat pentru 2008, pentru prima oara in ultimii cinci ani, pierderi de 64,4 milioane de lei (17,5 mil. euro), la o cifra de afaceri de 678,8 milioane de lei (184,4 milioane de euro), in crestere cu 30% fata de anul anterior.
Rezultatul preliminar anuntat este in totala discordanta cu estimarile companiei, care, pe fondul crizei financiare declansate la inceputul lui 2008, bugetase un profit net in scadere cu peste 37%, fata de rezultatul bugetar la inceputul anului. Potrivit informatiilor existente pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, rezultatul negativ a fost generat de caderea pietei de metalurgie si siderurgie in ultimul trimestru al anului 2008. Conform rezultatelor publicate pe BVB, dupa primele sase luni ale anului 2008, TMK Artrom Slatina anunta o cifra de afaceri de aproape 300 milioane de lei (81 milioane de euro) si un profit net de 9,8 milioane de lei (2,7 mil. euro), de aproape cinci ori sub nivelul rezultatului net din S1 2007. Rezultatul net in scadere a fost influentat si de o pierdere financiara de aproape un milion de euro.

Veniturile companiei s-au majorat cu 17,7%, de la 640,2 milioane de lei la 753,6 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au crescut intr-un ritm mai alert, cu 32%, la 818 milioane de lei, de la 618 milioane de lei in 2007.

Potrivit proiectiei de buget a companiei pentru perioada 2008-2012, transmisa Bursei de Valori Bucuresti, compania estima un profit net de 53,01 milioane de lei in 2009 si de 63,3 milioane de lei in 2010. Potrivit aceleiasi surse, veniturile TMK-Artrom Slatina erau estimate sa urce in 2009 la 777,9 milioane de lei, mai mult cu aproximativ 17% fata de nivelul de 665 milioane de lei estimat, la acel moment, pentru 2008. In intervalul 2010-2012, veniturile companiei sunt prognozate sa depașeasca un miliard de lei pe an. Pentru anul in curs insa, compania anunta, in 2008, o scadere a nivelului investitiilor cu 60%, la 10,6 milioane de lei, cu scopul de a concentra lichiditatile pentru desfasurarea activitatii in situatie de criza.

Mai mult de trei sferturi din productia pentru 2009 ar urma sa mearga la export, de anul viitor, procentajul de comenzi externe urmand sa creasca la aproape 80%. Actionarul majoritar al firmei este grupul rus TMK, specializat in productia tevilor de otel pentru industria petrolului si gazelor naturale. TMK detine in Romania si compania TMK-Resita, care administreaza activele fostului Combinat Siderurgic Reșita. In Romania, principalii jucatori sunt ArcelorMittal, Tenaris si Mechel.

Consumul de otel din ASEAN a atins 25 de milioane de tone.

Pentru primele 6 luni din 2008, in Indonezia consumul de otel a inregistrat cel mai inalt ritm de crestere de 24% respectiv 5,5 milioane de tone, productia crescand cu 13% fata de 2007.

In Thailanda consumul de otel de asemenea, a inregistrat o rata de crestere semnificativa de 13,6% la 7.45 milioane de tone in prima jumatate a anului 2008.

Vietnam de asemenea, s-a bucurat de o crestere de 10% ajungand la 2,2 milioane de tone. Import a crescut cu 35% adica la aproape 4 milioane de tone, din care mai mult de 80% reprezentand importul de produse din otel.
In Malaysia consumul de otel a avut o crestere moderata a 5%-6%.

Filipine si Singapore pe de alta parte par a fi singurele doua tari din regiune care au afisat o rata de crestere negativa in prima jumatate a anului 2008.

In Filipine consumul de otel a scazut cu 9,5%, dar productia a crescut cu 20%, iar in Singapore consumul a inregistrat o scadere de 12%.

  • Piata de otel beton se intoarce in 2009 la consumul din 2006

Piata de otel beton va scadea in anul 2009, pe fondul crizei din imobiliare si al scaderii preturilor, cu 30%, la 3,1-3,2 mil. tone, ceea ce inseamna revenirea la consumul de acum trei ani a prognozat directorul executiv al Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metale (ARDIMET), organizatie ce controleaza 35% din piata locala.

Dupa ce, in primele 11 luni ale anului 2008, s-a inregistrat cel mai mare consum din ultimii 20 de ani, de 4,5 milioane tone, pentru anul 2009 nu se astepta la un consum mai mare de 3,1-3,2 mil. tone. Scaderea vine ca urmare a reducerii productiei si a inchiderilor de capacitati anuntate de siderurgisti in ultimele doua luni din 2008, dar si ca urmare a stocurilor aflate la distribuitori, stocuri constituite pe fondul unor preturi cu mult mai mari decat cele de acum . Potrivit studiilor, la finele anului 2008, stocurile de otel beton erau de circa 1 mil. tone, in timp ce preturile s-au redus cu 50%, de la 1.350-1.550 de dolari tona de otel beton, in iulie 2008, la 550-600 de dolari tona, acum. Se estimeaza ca piata constructiilor va reintra in normalitate la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie 2009, si preturile la otel beton vor creste de la 1,8-1,9 lei pe kilogram, la 2,2 lei pe kilogram. In 2008, sectorul constructiilor a acoperit circa 40% din consumul de otel beton de pe piata locala.

EVOLUTIA PRETURILOR OTELULUI

Estimari preturi Ianuarie 2008

Ce s-a estimat: Pretul otelului va inregistra o evolutie ascendenta ca urmare a cererii puternice de pe pietele in curs de dezvoltare, in special din constructii si auto.

Realizari Decembrie 2008

Ce s-a intamplat: Pretul otelului a crescut puternic in prima jumatate a anului, ajungand la un nou record, de peste 1.200 de dolari/tona, insa nu ca urmare a cererii reale, ci ca efect al celei speculative, in conditiile in care investitorii au gasit in piata de marfuri un refugiu la criza de pe piata internationala.

Imediat ce aceste temeri au inceput sa se adevereasca, pretul otelului a inregistrat un recul puternic pe fondul incetinirii economice la nivel mondial determinata de criza financiara internationale, care s-a manifestat printr-o lipsa de lichiditati. In aceste conditii, incepand cu a doua parte a anului, cererea de otel s-a redus considerabil la nivel mondial, mai ales in ceea ce priveste otelul pentru constructii, sector puternic afectat de criza suprime din SUA si de declinul imobiliar din Spania si Anglia, sectorul de prelucrari mecanice inclusiv auto si in ultima parte a anului si cel petrolier.

Ca urmare, pretul otelului pe bursele internationale a consemnat un declin puternic, contractele la termen cu scadenta la trei luni ajungand sa fie tranzactionate la Bursa de Marfuri din Londra la pretul de circa 260-300 de dolari pe tona, fata de peste 1.200 de dolari pe tona, nivelul maxim atins la finele lunii iunie. Pe fondul lipsei mondiale de lichiditati, marii stock-isti de produse metalurgice au redus puternic stocurile furnizand consumatorilor de otel materialul necesar din stocuri.

Preturile otelului in 2008

Materialul de constructii care ocupa cea mai mare parte din devizul unei lucrari, otel-betonul, a fost in anul 2007 vedeta pietei de profil, datorita cresterii vanzarilor influentate de volumul mare de lucrari de constructii civile si industriale. Vanzarile de otel-beton au urcat in anul 2008 cu 10-12%, la circa 1,45 milioane tone, de la 1,31 milioane de tone in 2007, in conditiile in care preturile au crescut cu circa 15%, influentate de majorarea pretului la gaze - cu circa 20-25% -, la transportul naval - cu circa 30-40% pe tona - si la minereul de fier. De altfel, cererea de otel a fost in continua crestere pentru ca este produsul care se incorporeaza in orice tip de constructie, in structurile de rezistenta, platforme, plansee si grinzi.
Din cauza cresterii cererii, constructorii au fost obligati sa mareasca productivitatea muncii prin achizitionarea unor utilaje performante. In plus, distribuitorii de metale au investit in dezvoltarea unor centre de servicii pentru otel si au importat masini de fasonat otel, asa cum este si cazul Arabesque sau Baduc, doi dintre cei mai mari furnizori de materiale de constructii de pe piata locala.
Pretul mediu la producator al otelului-beton a fost de 460 - 470 de euro pe tona in 2007, ajungand in luna februarie a anului 2008 la 490 de euro pe tona. Ulterior, pretul a ajuns la un nivel de circa 750 de euro la constructori, dupa ce a trecut prin mai multi intermediari. In prezent activeaza pe piata circa 1.500 de firme care distribuie otel- beton si alte produse siderurgice, insa multe dintre acestea ofera produse de calitate inferioara.

  • In 2008 pretul otelului a inceput sa scada

Pretul otelului a inceput sa scada la nivel global, in unele cazuri reducerea ajungand la 30%, primul semn ca otelul incepe sa cedeze presiunilor care au tras in jos preturile altor materii prime.
Companiile auto, producatorii de aparatura electrocasnica si firmele de constructii, toate folosesc mai putin otel in conditiile incetinirii cresterii economice la nivel mondial. Daca tendinta se va mentine, cum este de asteptat, pretul altor materii prime utilizate la fabricarea otelului vor scadea si ele probabil.

Desi preturile otelului s-au mentinut la maxime istorice, seria de majorari de preturi inregistrata constant in ultimii doi ani pare sa fi luat sfarsit. ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a redus preturile otelului in Africa de Sud cu pana la 8% pe fondul preturilor mai scazute pe plan international.

In Europa de Est, pretul otelului laminat la cald, baza produselor din otel, a scazut cu aproximativ 30%, pana la 1.000 de dolari pe tona metrica in mai putin de doua luni. In Statele Unite, preturile otelului laminat la cald si otelului laminat la rece au scazut cu aproximativ 8%, sau 80 de dolari pe tona. In China, preturile otelului se afla in scadere din luna iulie 2008, dupa o crestere in prima jumatate a anului pana la un nivel record in luna iunie.
In India, cei mai importanti producatori de otel au decis la sfarsitul unei perioade de trei luni de inghetare a preturilor sa mentina preturile constante, iar in Brazilia pretul placilor din otel importate, utilizate cel mai adesea in echipamentele grele, a scazut cu aproximativ 200 de dolari pe tona metrica, sau cu aproximativ 15%.
Otelul era unul dintre putinele metale al caror pret se mentinuse ridicat in timp ce preturile altor metale fluctuau si mai recent, se aflau in scadere. Preturile cuprului, aluminiului, nichelului si deseurilor de metal sunt in scadere.
In parte, scaderea este normala pentru perioada de vara, cand producatorii auto schimba modelele si cand activitatile de constructii din regiunile fierbinti ca Orientul Mijlociu iau o pauza pana cand temperaturile scad. Totusi, aceasta nu este o explicatie pentru scaderile pronuntate inregistrate la nivel mondial. Preturile otelului scad pentru ca majorarile de preturi au ajuns in cele din urma la limita in conditiile in care perspectivele legate de economiile europeana si americana par mai sumbre decat la inceputul acestui an.
In unele cazuri, reducerea preturilor reflecta costuri cu materiile prime in scadere.

FUZIUNI PE PIATA OTELULUI

Metalurgistii chinezi, interesati de minereul ucrainean

Madagascar, America de Sud, Australia, Sudan, Nigeria - sunt doar cateva dintre tarile unde China cumpara zacaminte de minereu de fier. Lista poate fi completata cu Ucraina, unde criza economica a ieftinit substantial intreprinderile din acest sector. Inca de la inceputul anului, compania China Minmetals Corp a negociat cu ucrainenii de la Ferrexpo Plc, fiind dispusa sa plateasca 700  de milioane de dolari pentru 49,99% din actiunile combinatului Eristov, in conditiile in care  presa de la Kiev afirma ca societatea are nevoie de investitii in valoare de 3-4 miliarde dolari. Cum nu s-a ajuns la nici un acord, discutiile au fost intrerupte. Surse neoficiale afirma acum ca partea chineza este gata, cu aceiasi bani, sa cumpere alt zacamant.

De exemplu, Kremenciug sau Priazovsk, care ofera minereu de calitate superioara si o infrastructura mai buna decat Eristov, intrat recent in circuit. Chinezii nu sunt insa singurii interesati de minereurile din Ucraina. Grupul indian Tata Steel si-a facut simtita prezenta in acest sens.

Chiar Mittal Steel, proprietar al Krivorojstal, si-ar putea extinde perimetrul de actiune. Situatia de pe piata metalurgica a Ucrainei este de natura sa faciliteze venirea investitorilor strategici. Daca pana acum companiile se rugau sa fie primite in afaceri, acum rolurile s-au inversat, multe companii ucrainene vazandu-se aduse in situatia de a cauta singure un partener cu bani. China este deosebit de interesata de diversificarea livrarilor sale si a sondat deja terenul in regiune. Ca atare, nu e de mirare ca in Ucraina partea chineza se pregateste sa concureze cu India. O lupta care aminteste de permanenta lor concurenta din sfera energetica. Guvernul de la Beijing este prea putin preocupat de instabilitatea politica, proiectele lui de investitii nu depind de factori interni.

Rușii au cumparat un producator de tevi din Statele Unite

Novolipetsk Steel, cel de-al patrulea producator de otel din Rusia ca marime, a preluat compania americana John Maneely, detinuta de fondul de investitii Carlyle Group intr-o tranzactie de 3,5 mld. dolari (2,35 mld. euro), scrie Bloomberg. Compania ruseasca intentioneaza sa-si extinda productia in SUA, unde oferta redusa a condus la preturi record ale otelului. John Maneely a fuzionat cu producatorul canadian Atlas Tube in decembrie 2006. Vanzarile anuale ale companiei cu sediul in orasul Beachwood, Ohio, au fost de aproximativ 800 de milioane de dolari sub conducerea grupului Carlyle.     Novolipetsk si compania elvetiana Duferco Group au format un joint-venture in noiembrie 2007, pentru a produce si distribui otel in Europa si in SUA. Prin preluarea John Maneely, Novolipetsk intentioneaza sa economiseasca 35 de milioane de dolari in productia din America de Nord.

Aceasta este cea mai mare preluare din industria otelului din anul 2008, iar oficialii John Maneely a preconizat ca o sa aiba vanzari de 3 mld. dolari in anul fiscal 2008. Novolipetsk, controlata de miliardarul Vladimir Lisin, va deveni cel mai mare producator independent de tevi din otel din America de Nord. Pretul otelului a crescut la nivel mondial odata ce in statele cu economii aflate in curs de dezvoltare, precum China, India sau Brazilia, s-au construit mai multe poduri, strazi si zgarie-nori. De asemenea, producatorii de otel s-au confruntat cu preturi ridicate ale materiilor prime folosite pentru produsele lor. Severstal, cel mai mare producator de otel din Rusia, a achizitionat luna aceasta, pentru 775 de milioane de dolari, distribuitorul american Esmark si intentioneaza sa-si extinda productia pe piata SUA.

Fuziunea a trei companii chineze

Trei companii metalurgice din China au convenit sa fuzioneze, formand un grup cu o capitalizare de piata de circa patru miliarde de dolari, care va fi al doilea mare operator industrial chinez aflat in topul primilor cinci producatori de otel la nivel mondial.
Noul grup va reuni companiile Tangshan Iron and Steel, Handan Iron and Steel si Chengde Xinxin Vanadium and Titanium.
Fuziunea va spori influenta Chinei in negocierile cu grupuri miniere precum Vale, BHP Billiton si Rio Tinto, care in mod normal stabilesc pretul minereului de fier cu Baosteel Group, actualul lider al industriei metalurgice chineze.
Consolidarea va imbunatati eficienta companiei rezultate in urma fuziunii. Cele trei companii se afla in regiunea Hebei, care inconjoara Beijingul, si unde se afla 20% din capacitatea de productie a otelului din China. Fuziunea va avea loc prin intermediul unui schimb de actiuni.
Fabricile care vor face parte din grup au produs in 2007 circa 31 de milioane de tone de otel brut.

Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu peste 30% in T1 din 2009

Marile afaceri asteapta vremuri mai bune

Exista viitor pentru piata de fuziuni si achizitii? O intrebare fara un raspuns univoc. Lasand cifrele sa vorbeasca, perspectivele nu par deloc incurajatoare.

Lasandu-i pe analisti sa vorbeasca, parerile sunt diferite - unii vad o reluare a acestor activitati inca din acest an, altii nu intrevad semne de ameliorare mai devreme de 2010

In raportul lor anual, expertii PriceWaterhouseCoopers sustin ca impresionanta crestere a numarului de afaceri in domeniul metalurgiei din anii precedenti a fost inlocuita de o scadere la fel de impresionanta in 2008, pe fondul reducerii cererii pretutindeni in  lume si al ieftinirii productiei finite. Suma medie a tranzactiilor realizate in prima jumatate a anului trecut s-a ridicat la 301 milioane de dolari fata de 318 milioane in perioada similara din 2007, pentru ca in semestrul II sa coboare la 125 de milioane. In pofida rolului dominant al fuziunilor si achizitiilor pe metalurgie din 2006 si 2007, in 2008 nu s-au inregistrat afaceri de peste 10 miliarde de dolari. Dar in absenta unor mega aranjamente, pretul de baza al afacerilor a fost, in realitate, mai viciat decat in anii precedenti.

Ca atare, in 2008, suma totala a afacerilor a scazut pana la 60,6 miliarde de dolari, fata de recordul de 144.7 miliarde din 2007. In 2008 au fost incheiate 29 de afaceri in valoare de un miliard de dolari, comparativ cu cele peste 20 convenite in 2007.

America de Nord.  Trei sferturi (76%) din tranzactii au fost initiate de cumparatori straini, din care 83% s-au derulat cu participarea producatorilor de otel.

Valoarea totala a operatiunilor s-a redus de la 76,7 miliarde de dolari in 2007, la 15,8 miliarde in 2008.

Asia-Pacific. Tranzactiile din aceasta regiune au atins culmi-record, valoarea lor dublandu-se, practic, in 2008, de la 7,2 miliarde in 2007, la 16,4 miliarde un an mai tarziu.

Europa de Vest.  Intensitatea afacerilor s-a diminuat considerabil, numarul lor scazand de la 104 in 2007 la 65 in 2008. Primele trei locuri din top sunt ocupate de afaceri de peste un miliard de dolari, cea mai importanta fiind fuziunea a doua companii austriece - producatorul de otel Bohler-Uddeholm si grupul metalurgic Voestalpine (3,7 miliarde de dolari).

Europa de Est. Criza a spulberat aproape total orice manevra in acest spatiu geografic, unde valoarea tranzactiilor s-a pravalit de la aproximativ 30 de miliarde de dolari in 2007 la numai 3,7 miliarde in 2008.

MARILE COMPANII PRODUCATOARE DE OTEL

1.ArcelorMittal

ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel, si grupul german ThyssenKrupp au anuntat o crestere a profitului in urma majorarii pretului la metale, care a crescut cu un ritm mai rapid decat costurile de productie.
Profitul net al ArcelorMittal a crescut cu 5,4%, pana la 2,37 miliarde de dolari (1,53 miliarde de euro) in primul trimestru, conform declaratiilor facute de reprezentantii companiei.
Grupul cu sediul in Luxemburg a revizuit in crestere estimarile pentru profitul pe al doilea trimestru si prevede o majorare a pretului otelului folosit in industria auto si cea electrocasnica in lunile iulie si august. Oficialii ThyssenKrupp, cel mai mare grup siderurgic din Germania, au declarat ca profiturile inainte de scaderea taxelor si impozitelor au crescut pana la 742 de milioane de euro (1,14 miliarde de dolari) in trimestrul fiscal incheiat la 31 martie.ArcelorMittal, infiintat in 2006 dupa ce miliardarul Lakshmi Mittal a achizitionat compania Arcelor cu suma de 38,3 miliarde de dolari (24,8 miliarde de euro), a ridicat preturile la produsele sale in urma scumpirii minereului de fier si a cocsului, care au atins preturi record in ultima perioada.
ArcelorMittal a investit in ultima perioada in minele din Rusia si Africa pentru a reduce criza de materii prime. De asemenea, compania planuieste sa exploateze minereuri de carbune si fier din Mozambic si in acelasi timp lucreaza la un proiect in Africa de Sud, care ar aproviziona compania cu jumatate din resursele necesare.
Reprezentantii ArcelorMittal au dezvaluit ca urmatoarea destinatie pentru expansiunea companiei este Indonezia, unde au avut deja loc 'discutii preliminare' cu guvernul de la Jakarta.

  • Comenzile ArcelorMittal, cadere de 40% in T4 2008

ArcelorMittal, liderul global in siderurgie, a incheiat anul 2008 cu un profit net de 9,4 miliarde dolari, in scadere cu noua procente fata de rezultatele anului anterior, in conditiile in care vanzarile la nivel de grup au crescut la 124 miliarde dolari, de la 105 miliarde dolari, la finele lui 2007

. Criza financiara globala a afectat puternic rezultatele grupului in ultimul trimestru al anului 2008,ArcelorMittal raportand pierderi nete de 2,63 miliarde dolari, de la un profit de 3,8 miliarde dolari in trimestrul al treilea din 2008. Pe fondul caderii principalelor piete beneficiare, auto si siderurgie, in ultimele trei luni din 2008, vanzarile ArcelorMittal la nivel global au scazut cu aproape 50% fata de trimestrul al treilea, la 22 miliarde dolari.   

Pentru primul trimestru din 2009, compania ia in considerare o reducere temporara a productiei, pana la diminuarea stocurilor de produse finite. In ceea ce priveste politica de personal, directorul financiar al grupului a declarat ieri ca reducerile de personal ar putea depasi 9.000 de angajati, dupa ce planul va fi extins si la salariatii din productie. Rezultatele anuntate la nivel de grup sunt mult mai bune decat estimarile analistilor. La inceputul saptamanii, mai multi analisti externi preconizau ca, din cauza crizei, profitul ArcelorMittal pe 2008 ar putea scadea cu 50%. In Romania, ArcelorMittal detine patru combinate siderurgice, la Galati (fostul SIDEX), Iasi, Hunedoara si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction. Potrivit specialistilor din siderurgie, si activele din Romania ale ArcelorMittal vor raporta inchideri de an cu profit, pe fondul rezultatelor exceptionale din primele noua luni ale anului trecut. (M.B.)

ArcelorMittal, profit cu 50% mai mic in 2009

Gigantul industrial ArcelorMittal ar putea inregistra in 2009 un profit cu peste 50% mai mic decat cel raportat in 2008, potrivit publicatiei Financial Times, care citeaza estimarile analistilor bursieri. Potrivit specialistilor, cel mai mare producator de otel din lume ar putea inregistra in anul 2009 un EBITDA (profit brut - n. red.) de circa 11 miliarde dolari (8,6 mld. euro), fata de estimarile de 24 miliarde dolari (18,74 mld. euro) pentru 2008. Daca aceste estimari se vor dovedi corecte, aceasta va fi cea mai mare scadere suferita de grup din ultimii 15 ani.

Anuntul va fi unul foarte important pentru toti jucatorii de profil, avand in vedere ca ArcelorMittal controleaza circa 10% din productia mondiala de otel. Analistii asteapta cu interes, de asemenea, si solutiile oferite de Mittal in legatura cu reducerea datoriei grupului, evaluata la 30 miliarde dolari (23,43 mld. euro). Din toamna anului 2008, compania si-a redus productia in centrele sale cu pana la 35%, mutare facuta aproape imediat si de catre ceilalti producatori. Reducerea are legatura cu scaderea semnificativa a cererii de otel de catre companii din industria auto sau a constructiilor, domenii serios afectate de actuala recesiune economica. “In prezent, nu exista vesti prea bune pentru industria otelului.

Cei mai multi analisti se asteapta pentru 2009 la o scadere a productiei de otel cu circa 10%, care ar fi cea mai mare din 1945, anul terminarii celui de-al Doilea Razboi Mondial. In Romania, liderul global din siderurgie controleaza mai multe active, printre care combinatele de la Galati, Hunedoara si uzinele de tubulatura de la Roman si Iasi.

ArcelorMittal Galati prognozeaza o reducere a productiei in 2012 de 32% fata de nivelul anului 2007

Combinatul ArcelorMittal Galati iși va restrange activitatea in perioada urmatoare, patronatul preconizand o productie maxima de 3 milioane de tone de otel pe an pana in 2012.In mai 2008, administratia ArcelorMittal Galati a anuntat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid in 2007, stabilind-si ca obiectiv atingerea unei productii de 7-8 milioane de tone pana in 2014. Reducerea productiei, prognozata de ArcelorMittal la 3 milioane de tone pana in 2012, reprezinta o reducere de aproximativ 32% fata de nivelul din 2007.
In prezent, compania ArcelorMittal a demarat un program amplu de restructurare si reorganizare a activitatii combinatului de la Galati. Programul aduce modificari in structura de conducere a unitatii, in repartizarea personalului si in productie. In ce priveste managementul, informatii neconfirmate inca de companie arata ca numarul directorul se reduce, iar criteriile de asezare a acestora in organigrama se modifica, AcelorMittal optand pentru un management pe centre de profit (pe produse), in defavoarea celui pe capacitati de productie. Acest lucru presupune ca numerosii directori de uzine si de departamente vor fi inlocuiti de cateva persoane, care vor coordona sectoare precise de activitate. Spre exemplu, laminoarele de tabla groasa - care asigura 40% din productia totala de tabla groasa a Grupului - vor fi gestionate de un director, iar celelalte laminoare (de benzi la rece, de benzi la cald si de semifabricate) vor avea un alt director.
Schimbari apar si in schema de personal, unde sunt preconizate introducerea conceptului de mobilitate a fortei de munca si reduceri masive de personal Potrivit aceleiasi surse, suplimentarea masurilor de reducere a costurilor este necesara in conditiile in care cererea de otel este in continua scadere. Un studiu facut de Eurofer a aratat ca anul 2009 va fi compromis din punct de vedere al productiei. Poate spre sfarsitul anului acesta, inceputul anului viitor sa creasca cumva productia. De altfel, conducerea unitatii de la Galati nu preconizeaza o productie anuala mai mare de 3 milioane de tone de otel in urmatorii trei ani. Pana in 2012, productia nu se preconizeaza a fi mai mare de 3 milioane de tone pe an. Nici macar de 4,5-5 milioane de tone pe an. Perspectivele sumbre impun si o restrangere a activitatii, la Galati. ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel, va reduce productia cu 30% la nivel mondial, din cauza scaderii cererii.

Aditya Mittal, directorul financiar al companiei, a declarat ca ArcelorMittal este nevoita sa iși adapteze productia la datele din piata.
Pretul tablei, folosit in industria auto si in constructii, a crescut cu 61% fata de perioada similara a anului 2008, iar vanzarile de masini din Statele Unite au scazut cu 27% in septembrie, cel mai abrupt declin lunar inregistrat din 1991.
Profitul net al companiei a fost de 3,82 miliarde dolari, sau 2,78 dolari/actiune, in intervalul de 3 luni incheiat in septembrie, fata de un profit net de 2,96 miliarde dolari, raportat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei.
Daca la nivel global, Arcelor isi reduce productia cu 30%, pe piata romaneasca procentul de scadere ajunge pana la 50%.
La mijlocul lui octombrie 2008, ArcelorMittal Galati a inceput procesul de oprire a instalatiilor din combinatul de la Galati, din cauza scaderii comenzilor. Compania estimeaza o revenire la nivelul normal cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finalul lui aprilie 2009.
ArcelorMittal detine in Romania combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar prognoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei.

2.Mechel

Grupul rus Mechel acopera in prezent peste 80% din productia Romaniei de otel-beton, prin combinatele de la Targoviste si Campia Turzii, precum si prin producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau, achizitionat anul trecut, potrivit ARDIMET. Alti producatori importanti sunt Lamdro Turnu-Severin si Laminate Bucuresti, sucursala Focsani.
Legea Concurentei ar trebui sa functioneze foarte bine, mai ales in conditiile unei piete cu monopoluri, cum sunt cele de ciment sau otel-beton. Cresterile de preturi pe seama componentelor de cost afectate international trebuie sa fie recunoscute de finantatori care sa rectifice - asa cum prevede legea - bugetul general al fiecarui obiectiv construit. De altfel, Consiliul Concurentei a inceput in ianuarie o investigatie privind concentrarea economica ce va fi realizata prin preluarea controlului unic asupra Ductil Steel Buzau de catre Mechel International Holdings, companie inregistrata in Elvetia. Autoritatea de concurenta a primit, in luna noiembrie 2007, notificarea unei propuse concentrari economice, ce urmeaza sa fie realizata prin preluarea Ductil Steel Buzau de catre Mechel International Holdings.
Din analiza preliminara a operatiunii propuse a reiesit ca aceasta este o concentrare economica orizontala, partile implicate fiind concurente pe unele dintre pietele relevante definite. O decizie cu privire la aceasta operatiune urmeaza sa fie luata in termen de maximum 5 luni de la primirea notificarii de concentrare economica.

Rusii de la Mechel au probleme acasa si la Campia Turzii

Indirect, Hunedoara arata cu degetul si spre cealalta problema a pietei interne: „lider pe segmentul otel beton este Mechel, cu o cota de 47% in 2007 si 65% in 2008, dupa achizitia Ductil Steel'. Rusii vor consolidarea pe piata otelului pentru constructii, sectorul cu cea mai mare dinamica din economie.

Au inceput la combinatul de la Targoviste, unde au ajuns ca 90% din venituri sa fie destinate pietei interne (de la 59%, in urma cu doi ani). Combinatul de 4000 de angajati reusea sa incheie anul trecut cu un profit de 26 milioane de lei, iar primul trimestru al acestui an cu un castig net de 12 milioane de lei. Astfel, si Targoviste are sanse bune sa intre in categoria combinatelor salvate.

Situatia ramane inca neclara la combinatul Mechel din Campia Turzii (3000 de angajati), care anul trecut a raportat o pierdere de 28 de milioane de lei. Un combinat care se afla in concurenta interna, in interiorul grupului, cu otelaria de la Otelul Rosu.

Mechel va reduce productia de otel cu 20-25% in 2009

Compania siderurgica si miniera rusa Mechel a anuntat ca vrea sa scada productia de otel cu 20-25% in 2009, in raspuns la cererea slaba, in contextul in care a afisat rezultate solide pentru primele noua luni ale anului.
Reprezentantii Mechel au precizat ca nu vor sa concedieze personal, dar vor diminua numarul de ore de munca, in reactie la scaderea cererii, in contextul crizei financiare mondiale. Incetinirea cresterii economice mondiale a pus presiune pe preturi si pe cerere pentru multe dintre produse si s-au luat deciziile necesare pentru adaptarea afacerii la provocarile asociate mediului actual. In timp ce performanta pe termen scurt va fi evident afectata de provocarile cu care se confrunta piata globala. Vicepresedintele Mechel, Vladimir Polin, a declarat ca grupul si-a propus sa diminueze productia de otel cu 20-25% in 2009, dar se asteapta ca preturile la otel sa creasca din nou pana la sfarsitul anului viitor. Vicepresedintele Stanislav Plosenko a spus ca Mechel negociaza un credit cu banci rusesti si straine, pentru refinantarea datoriei generate de achizitia pentru 1,5 miliarde dolari a companiei britanice Oriel Resources.
Mechel detine in Romania combinatele de la Targoviste si Campia Turzii.

EFECTELE CRIZEI MONDIALE

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii

Reprezentantii celor mai mari producatori de otel din Europa si din lume, care au capacitati de productie si in Romania, admit ca cererea de otel si profiluri din otel a fost afectata puternic de criza financiara internationala si trebuie sa ia masuri de reducere a productiei, estimand o piata in scadere si pentru anul 2009. Scaderea cererii de otel si mai ales a preturilor de vanzare i-a determinat pe cei mai mari producatori locali, ArcelorMittal, Mechel si TMK sa ia in calcul sau chiar sa opereze reduceri de productie.

Declinul cererii de pe piata internationala este cel mai bine redat de rapiditatea cu care pretul otelului a coborat in ultimele luni ale anului 2008. Astfel, un contract pe otel cu scadenta la trei luni se tranzactiona la Bursa de Marfuri din Londra la pretul de circa 260 de dolari pe tona, fata de peste 1200 de dolari pe tona, nivelul maxim atins la finele lunii iunie.

Practic, marii producatori au trecut in doar trei luni de la o extrema la alta, dupa ce la jumatatea anului 2008 se bucurau de preturile record la materii prime, fapt ce le-a adus profituri insemnate in perioada anterioara.

O situatie complexa s-a creat pe piata mondiala. Scaderea cererii solvente isi lasa amprente in toate domeniile de activitate. Nici intreprinderile Mechel din Romania nu au reusit sa evite unele greutati legate de scaderea volumului de comenzi pentru produse metalurgice si ca urmare reducerea volumului de productie. Cu toate acestea, intreprinderile au posibilitati de a continua realizarea proiectelor propuse si intotdeauna raman subiectul afacerilor socio-responsabile.

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din Romania, este nevoit sa-si inchida unele capacitati locale, tot pe seama lipsei de comenzi.

'Suntem martorii unei scaderi a cererii pentru produsele din otel. In aceste momente trebuie sa reducem productia la anumite bunuri pentru a evita cresterea stocurilor', a precizat Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Romania.

ArcelorMittal Galati, cel mai mare producator de otel din tara, urmeaza sa-si inchida pe perioada nedeterminata un furnal din cele trei care functionau pana in prezent si capacitatile de productie aferente acestuia, din cauza cererii in scadere de pe plan mondial, potrivit reprezentantilor sindicatelor Metarom Galati.

Peste tot in metalurgia romaneasca se inchid capacitati de productie si sunt oameni trimisi in concediu cu 75% din salariu.

Reprezentantii ArcelorMittal Galati spun ca producatorul vroia oricum sa realizeze in aceasta perioada lucrari de modernizare la furnalul 5 care se va inchide. Potrivit informatiilor din piata, furnalul va fi repus in functiune in momentul in care compania va avea din nou comenzi pentru a sustine productia.

Producatorul austriac de otel Voestalpine, care viza o investitie de 5 miliarde de euro intr-un combinat metalurgic in Romania, a fost nevoit sa amane decizia cu privire la constructia acestuia din cauza incertitudinii de pe piata

Reprezentantii companiei admit ca in prezent au dificultati in obtinerea imprumutului necesar investitiei de 5 miliarde de euro pentru constructia fabricii de otel.

Pentru moment, din cauza crizei financiare este greu sa se obtina sume mari de bani de la banci pentru realizarea de investitii, dar situatia se va schimba

Unul dintre motivele pentru care preturile la otel au coborat atat de mult este ca producatorii si-au asigurat stocuri mari in perioada anterioara pentru ca toate fabricile din Europa au functionat la capacitate maxima.

Reprezentantii grupului rus TMK, care detine in Romania doua combinate, la Slatina si Resita, spun ca au fost de asemenea afectati de reducerea cererii de profiluri din otel.

In ultimele doua luni este evident trendul de scadere a consumului mondial aparent de otel, in special in ceea ce priveste otelul pentru constructii, sectorul de prelucrari mecanice inclusiv auto si in ultima perioada si cel petrolier.

Motivul care a generat aceasta scadere este dat de incercarea consumatorilor de a-si reduce cheltuielile si a reduce finantarile pe credite pentru investitii si chiar pentru consum curent.

Pe fondul lipsei mondiale de lichiditati, marii stock-isti de produse metalurgice au redus puternic stocurile furnizand consumatorilor de otel materialul necesar din stocuri dar fara a inlocui aceste stocuri la nivelele anterioare crizei.

TMK Artrom si TMK Reșita nu puteau ramane neafectate de aceasta scadere a consumului aparent si ca mai toate companiile ne confruntam cu greutati in incarcarea capacitatilor de productie de otel si de teava.

Scaderea pretului la otel nu este in sine 'o tragedie', deoarece scade si pretul la principalele materii prime, precum fierul vechi, iar ceea ce creeaza totusi mari probleme sunt costurile energetice si cele legate de personal.

Imprumutul incepe sa devina un mod scump de a te finanta si destul de riscant din cauza incertitudinii din prezent.

Compania a decis recent sa-si acopere creditele contractate de la banci prin surse atrase de la actionarii companiei prin intermediul unei majorari de capital in valoare de 81 milioane de euro, din care grupul TMK va contribui cu 50 milioane de euro, bani care vor fi folositi integral la rambursarea datoriilor.

Vimetco, proprietarul celui mai mare producator de aluminiu din Romania, Alro Slatina (ALR), a anuntat recent ca urmeaza sa inchida capacitati de productie in China, din cauza reducerii comenzilor, insa s-au abtinut sa faca comentarii pe seama activitatii din Romania.

Cert este ca pretul aluminiului s-a redus cu circa 40% in ultimele doua-trei luni ale anului 2008, contractele cu scadenta la trei luni pe acest metal fiind tranzactionate in prezent pe Bursa de Marfuri din Londra la un minim de trei ani, in jurul nivelului de 1.900 de dolari pe tona, fata de maximul din vara, de circa 3.350 dolari pe tona.

Specialistii din piata spun ca cei mai afectati vor fi producatorii care nu au avut incheiate contracte pe termen mai lung si care vor trebui sa vanda productia la preturile foarte coborate din prezent.

ESTIMARI PE PIATA OTELULUI

  • ESTIMARI- Cererea de otel, in cadere libera

Cererea de otel, productia si preturile au scazut, mari concedieri au fost anuntate, iar cererea pentru materii prime precum minereuri de fier sau carbune a scazut drastic, a declarat Risaburo Nezu, presedintele comitetului de otel al OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica). Previziunile pe termen scurt privind cererea de otel sunt foarte sumbre, a mai spus el, si reflecta un nivel scazut al investitiilor de capital, al activitatilor din constructii si o scadere a nivelului productiei de masini in multe piete.

  • Estimari privind piata otelului in Romania 2009

Vanzarile de otel beton, care reprezinta in general intre 40% si 60% din volumul total al unei constructii, au urcat in 2008 cu circa 5%, dar vor scadea cu aproximativ o treime in 2009.
Vanzarile de otel beton vor scadea puternic in 2009, in Romania, pe fondul crizei financiare si economice, potrivit Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), citata de Mediafax.

Anul 2009 va fi unul dificil, in care se estimeaza ca vanzarile de otel beton vor scadea la sub un milion de tone.

Astfel, potrivit sursei citate, vanzarile de otel beton vor scadea de la 1,42-1,43 milioane de tone, nivel estimat in acest an, la 900-960.000 de tone, in 2009, in contextul unei reduceri a cererii si a finantarilor.

Anul trecut, livrarile au totalizat circa 1,3 milioane de tone.  

Pe fondul crizei, multe firme de constructii vor intra in incapacitate de plata, ceea ce va afecta atat bugetul de stat, cat si furnizorii si producatorii de materiale de constructii. Preturile la otel beton la producator au scazut in luna noiembrie la 400-450 de dolari/ tona, dupa ce au atins in luna iulie un maxim de 1.400-1.450 dolari/pe tona, dublu fata de inceputul anului 2008.

Printre factorii care influenteaza pretul produselor siderurgice utilizate in sectorul constructiilor se numara evolutia cursului de schimb valutar, volumul investitiilor sau structura importurilor.

Potrivit ARDIMET, grupul rus Mechel acopera peste 80% din productia Romaniei de otel beton, prin combinatele de la Targoviste si Campia Turzii, precum si prin producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau, achizitionat in anul 2007. Alti producatori importanti sunt Lamdro Turnu-Severin si Laminate Bucuresti, sucursala Focsani.

  • Preturi reduse

Zonele in care cererea de otel a scazut in mod deosebit sunt America de Nord,

Europa si chiar regiuni din Orientul Mijlociu.  Cererea globala in scadere a provocat o reducere a preturilor in cazul produselor pe baza de otel in numeroase regiuni in ultimele cateva luni. In unele piete, preturile au scazut cu aproape 50% fata de cele mai ridicate niveluri inregistrate in aceasta vara.
Predictiile pe termen scurt pentru modul cum va evolua cererea de otel nu sunt deloc imbucuratoare. In contextul in care conditiile de creditare sunt din ce in ce mai aspre, iar rata somajului este in crestere, expertii din industrie nu se asteapta la cheltuieli semnificative din partea consumatorilor pentru achizitionarea de bunuri pe baza de otel, precum automobilele sau electrocasnicele.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 831
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site