Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea stocurilor obtinute in urma unui proces de productie

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea stocurilor obtinute in urma unui proces de productie

Stocurile ce se obtin in urma unui proces de productie se regasesc in institutie sub forma:productiei in curs de executie (productiei neterminate),

produselor finite,

semifabricatelor,

produselor reziduale.

a.  Productia in curs de executie este productia care in cursul lunii nu a parcurs toate fazele procesului tehnologic si utilizarea sa ca atare nu este posibila. Productia in curs de executie se determina prin:

inventarierea productiei neterminate la sfarsitul perioadei,

prin metode tehnice de constatarea gradului de finalizare sau a stadiului de efectuare a operatiilor tehnologice si,

evaluarea acesteia la costul de productie.

b.  Semifabricatele sunt stocuri rezultate din procesul de productie, dar care nu au parcurs toate fazele procesului tehnologic. Semifabricatele urmeaza a ingloba in continuare munca materializata anterior in cadrul aceleiasi institutii sau in alte institutii sau agenti economici.

c.  Produsele finite sunt stocuri care au rezultat din procesul de productie si care au parcurs toate fazele procesului tehnologic. Acestea pot fi utilizate ca atare sau vandute in cadrul unui proces de desfacere.

d.  Produsele reziduale sunt stocuri care nu pot fi utilizate ca atare, ci doar valorificate catre intreprinderi specializate. Acestea se regasesc sub forma:

rebuturilor,

materialelor recuperabile sau

deseurilor.

e.  Bunuri legal - confiscate sau intrate in proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale reflecta stocurile:

confiscate,

aflate in consignatie,

aflate in custodia diverselor structuri ale Ministerului Finantelor Publice sau ale Ministerului Afacerilor Externe.

Aceste bunuri urmeaza o anumita procedura, potrivit legii.

Nota

Dupa parerea noastra, conturile ce reflecta aceste stocuri trebuiau incluse in grupa 37 "Marfuri".

In contabilitate, stocurile rezultate dintr-un proces de productie se evalueaza la nivelul costului efectiv de productie. Costul de productie care cuprinde totalitatea cheltuielilor (directe si indirecte) operationale care participa sau concura la obtinerea produsului finit.

In cazul in care nu se poate determina costul efectiv pana in momentul terminarii si predarii la magazie a produselor finite, se utilizeaza costul standard. La finele lunii sa se determine si sa se inregistreze in contabilitate diferentele de pret la produse finite.

Costul standard ia in considerare nivelul consumurilor materialelor si consumabilelor, manoperei si al capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.

Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului. Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:

Coeficient de repartizare

=

Soldul initial al diferentelor de pret

Diferentele de pret aferente intrarilor in cursul perioadei cumulate de la inceputul anului

Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare

Valoarea intrarilor in cursul perioadei de inregistrare, cumulate de la inceputul anului

Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

Coeficientii de repartizare a diferentelor de pret pot fi calculati la nivelul conturilor sintetice de gradul I si II prevazute in planul de conturi, pe grupe sau categorii de stocuri.

La sfarsitul perioadei, soldurile conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de inregistrare, astfel incat aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la costul de achizitie, respectiv de productie, dupa caz.

Cost de productie efectiv

=

Cost standard

Diferentele de pret

Diferentele de pret astfel stabilite, la receptia bunurilor respective se inregistreaza proportional atat asupra valorii bunurilor iesite, cat si asupra stocurilor.

Costul efectiv al produsului va cuprinde:

cheltuieli directe care se identifica pe produs:

     • cu materii prime,
     • salariile personalului muncitor,
     • contributia la asigurari aferente salariilor,
     • cheltuieli cu materiale consumabile,
     • alte cheltuieli care se pot identifica direct in produs sau lucrare,    

cheltuieli indirecte care nu se identifica in mod direct pe produs, dar care concura la obtinerea produsului.

1. Inregistrarea obtinerii si descarcarii din gestiune de produse finite la cost efectiv

obtinere de produse finite:

"Produse finite"

"Variatia stocurilor"

- cu costul efectiv al produselor finite obtinute

Contul 709 "Variatia stocurilor" evidentiaza:

in credit costul efectiv al produselor finite obtinute, iar

in debit costul efectiv al produselor finite scoase din gestiune ca urmare a vanzarii.

Acest cont se inchide la finele fiecarei luni numai prin debitare, repartizand diferenta dintre costul efectiv al produselor finite obtinute si a celor vandute, in rosu sau in negru.

Nota (remarca, recomandare)

In Ordinul 1917 se arata ca 709 "Variatia stocurilor" este un cont bifunctional. Acest lucru presupune ca:

in cazul in care diferentele de pret intre costul efectiv si cel standard al produselor finite obtinute sunt favorabile sa se inregistreze in debitul contului, iar diferentele favorabile aferente produselor iesite sa se inregistreze in creditul contului;

in cazul in care diferentele de pret intre costul efectiv si cel standard al produselor finite obtinute sunt nefavorabile sa se inregistreze in creditul contului, iar diferentele nefavorabile aferente produselor iesite sa se inregistreze in creditul contului.

In cazul diferentelor favorabile rulajele contului ar cuprinde:Pentru calculul costului efectiv va trebui sa se insumeze costurile si diferentele in diagonala, asa cum se prezinta in figura de mai sus.

De aceea, noi propunem utilizarea contului 709 "Variatia stocurilor" cu functie contabila de pasiv. In aceasta situatie, rulajele contului vor arata astfel:

Veniturile inregistrate pe creditul contului 709 "Variatia stocurilor" sunt egale cu cheltuielile efectuate pentru obtinerea produselor finite obtinute si inregistrate in prealabil in conturile de cheltuieli.

"Cheltuieli cu materii prime"

"Materii prime"

"Cheltuieli cu materiale consumabile"

"Materiale consumabile"

"Cheltuieli operationale cu amortizarile si Ajustarile"

"Amortizarea activelor fixe corp"

"Cheltuieli cu salariile personalului"

"Personal-salarii datorate"

2. Vanzarea de produse finite

"Clienti"

"Venituri din vanzarea produselor finite"

cu pretul de vanzare al produselor finite

3. Descarcarea din gestiune de produse finite:

"Variatia stocurilor"

"Produse finite"

- cu costul efectiv al produselor finite vandute

Exemplu

O institutie publica obtine produse finite in cursul perioadei in valoare de 10.000 lei - cost efectiv, din care vinde produse finite la cost efectiv de 8.000 lei, pret de vanzare 12.000 lei.

Obtinerea produselor finite:

"Produse finite"

"Variatia stocurilor"

Vanzarea produselor finite:

"Clienti"

"Venituri din vanzarea produselor finite"

Descarcarea din gestiune a produselor finite:

"Variatia stocurilor"

"Produse finite"

2. Inregistrarea obtinerii si descarcarii din gestiune a produselor finite la cost standard

Utilizarea costului standard presupune inregistrarea obtinerii si descarcarii din gestiune a produselor finite la cost standard. La sfarsitul lunii sa se determine costul efectiv si se reflecte in contabilitate.

Pentru reflectarea costului efectiv in contabilitate se utilizeaza contul 348 "Diferente de pret la produse finite", care este un cont rectificativ al valorii de inregistrare, bifunctional. Contul reflecta:

in debit

v     diferenta nefavorabila intre costul efectiv calculat in contabilitatea de gestiune si costul standard al produselor finite obtinute in cursul lunii;

v     diferenta favorabila aferenta produselor finite vandute.

in credit inregistreaza

v     diferentele de pret nefavorabile aferente produselor finite vandute;

v     diferentele favorabile aferente produselor finite obtinute.

Nota (recomandare)

In concordanta cu recomandarea de mai sus privind contul 709 "Variatia stocurilor", recomandam utilizarea contului 348 "Diferente de pret la produse" ca un cont cu functie contabila de activ. In acest caz:

reflecta in debit diferenta favorabila (in rosu) sau nefavorabila (in negru) intre costul efectiv calculat in contabilitatea de gestiune si costul standard al produselor finite obtinute inregistrate in contabilitate;in credit inregistreaza diferentele de pret favorabile (in rosu) sau nefavorabile (in negru) aferente produselor finite vandute.

Cand:

Cost efectiv < cost prestabilit → diferenta favorabila (se inregistreaza in rosu)

Cost efectiv > cost prestabilit → diferenta nefavorabila (se inregistreaza in negru).

In cazul in care costul efectiv este mai mic decat costul prestabilit, diferenta favorabila se inregistreaza in rosu, iar in situatia inversa, diferenta este nefavorabila si se inregistreaza in negru.

Inregistrarea obtinerii si descarcarii din gestiune a produselor finite se face similar ca mai sus, cu deosebirea ca in loc de cost efectiv apare cost standard.

Dupa calcularea diferentelor de pret aferente produselor finite obtinute si a celor vandute, inregistrarile in contabilitate sunt:

"Diferente de pret la produse'

"Variatia stocurilor"

- diferente de pret nefavorabile aferente produselor finite obtinute

si

"Variatia stocurilor'

"Diferente de pret la produse'

- diferente de pret nefavorabile aferente produselor finite vandute

Exemplu

(Rezolvare conform recomandarii)

La inceputul lunii in conturile de produse finite si diferente de pret la produse era urmatoarea situatie:

In timpul lunii, s-au obtinut produse finite la cost standard de 12.000 lei si s-au vandut produse finite la cost standard de 14.000 lei, pret de vanzare de 18.000 lei. La finele lunii se determina costul efectiv la produselor finite produse in cursul lunii de 11.000 lei.

Inregistrarea obtinerii de produse finite la cost standard:

"Produse finite"

"Variatia stocurilor"

Vanzarea produselor finite:

"Clienti"

"Venituri din vanzarea produselor finite"

Descarcarea din gestiune a produselor finite la cost standard:

"Variatia stocurilor"

"Produse finite"

4. Inregistrarea diferentelor de pret aferente produselor finite obtinute:

12. 000 lei - 11.000 lei = 1.000 lei - diferenta favorabila, deoarece costul standard de 12.000 este mai mare decat costul efectiv de 11.000.

"Diferente de pret la produse"

"Variatia stocurilor"

Calculul si inregistrarea diferentelor de pret aferente produselor finite vandute:

Kr 348

0,1 x 14.000 = 1.400 lei

"Variatia stocurilor""Diferente de pret la produse"

Repartizarea variatiei stocurilor si determinarea soldurilor finale ale conturilor de produse:

"Variatia stocurilor"

"Rezultatul patrimonial"

Costul efectiv al produselor finite ramase in stoc este de 1.000 lei - 100 lei (diferenta favorabila in chenar), adica de 900 lei.

Rezolvare conform normelor

Inregistrarea obtinerii de produse finite la cost standard:

"Produse finite"

"Variatia stocurilor"

Vanzarea produselor finite la pret de vanzare:

"Clienti"

"Venituri din vanzarea produselor finite"

Descarcarea din gestiune a produselor finite la cost standard:

"Variatia stocurilor"

"Produse finite"

4. Inregistrarea diferentelor de pret aferente produselor finite obtinute:

12. 000 lei - 11.000 lei = 1.000 lei

- 1000 lei reprezinta diferenta favorabila, deoarece costul standard de 12.000 este mai mare decat costul efectiv de 11.000.

- conform normelor se va inregistra in creditul contului 348 "Diferente de pret la produse"

"Variatia stocurilor"

"Diferente de pret la produse"

5.Calculul si inregistrarea diferentelor de pret aferente produselor finite vandute:

Kr 348

0,1 x 14.000 = 1.400 lei

"Diferente de pret la produse"

"Variatia stocurilor"

6.Repartizarea variatiei stocurilor si determinarea soldurilor finale ale conturilor de produse:

"Variatia stocurilor"

"Rezultatul patrimonial"

Costul efectiv al produselor finite ramase in stoc se determina ca diferenta intre soldurile conturilor de produse si diferente de pret la produse, adica:

S.f.d. 345 - Sfc. 348

1.000 lei - 100 lei (diferenta favorabila) = 900 lei.

Contul 709 "Variatia stocurilor" prezinta urmatoarea situatie:

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1685
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved