Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Delimitari si structuri privind capitalurile

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micDelimitari si structuri privind capitalurile

v     StructuriCapitalul propriu reprezinta interesul rezidual al actionarilor in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor acesteia. Se observa ca marimea capitalului, in ansamblul sau, este dependenta de evaluarea activelor si datoriilor. Capitalul reprezinta sursa de provenienta a activelor unei intreprinderi. Acesta este de doua feluri: capital propriu si capital strain.

Capitalul propriu este partea de capital pusa la dispozitia intreprinderii de catre proprietari: intreprinzatori individuali, asociati sau actionari si apartine de drept acestora.

In structura capitalului propriu se includ urmatoarele elemente: capital subscris (varsat si nevarsat), prime de capital, rezerve din reevaluare, rezerve (legale, pentru actiuni proprii, statutare sau contractuale, alte rezerve), rezultatul reportat, rezultatul exercitiului financiar.

Capitalul strain este partea din capital (imprumutat) care provine de la terte persoane in raport cu intreprinderea si care este rambursabil la un anumit termen. Acest termen poate fi lung - peste un an - sau scurt - sub un an.

In structura capitalului strain se cuprind urmatoarele elemente: imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, credite bancare pe termen lung, datorii legate de imobilizarile financiare, alte imprumuturi si datorii, dobanzi aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate.

Capitalul propriu impreuna cu capitalul strain pe termen lung formeaza capitalul permanent.

Capitalul propriu se formeaza initial din aporturi la societate aduse de catre asociati si/sau actionari. Aportul reprezinta valoarea pe care acestia se angajeaza sa o aduca la societate si este de doua feluri: in bani si in natura - sub forma diferitelor categorii de active imobilizate sau de active circulante.

Capitalul social este fractionat in parti egale, numite actiuni in cazul societatilor de capitaluri si parti sociale in cazul societatilor de persoane. Marimea actiunilor si/sau partilor sociale se stabileste de la infiintarea societatilor prin statutul acestora si poarta denumirea de valoare nominala a actiunilor sau partilor sociale. Valoarea nominala reprezinta o fractiune din capitalul unei societati, stabilita in marimi egale si care serveste la calcularea capitalului social, astfel:

a. CS = Nr.A x VN

sau

b. CS = Nr.P.S x VN,

unde:

CS = capital social;

Nr. A = numarul de actiuni;

Nr. P.S. = numarul de parti sociale;

VN = valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale.

Actiunile, ca fractiuni din capitalul unei societati au si un purtator material, prezentandu-se ca niste inscrisuri (acte de valoare).

Astfel, actiunile sunt hartii (acte) de valoare care dau dreptul posesorilor acestora (persoane fizice sau juridice) de a participa la formarea capitalului unei societati comerciale. Persoanele care se angajeaza sa contribuie la constituirea capitalului unei societati comerciale si sa cumpere actiunile acesteia se numesc actionari. Cumparatorul actiunilor unei societati comerciale, respectiv posesorul acestora, devine coproprietar al intreprinderii respective, fapt pentru care actiunile reprezinta pentru el titluri de proprietate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1224
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved