Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Ce inseamna HTML - Crearea unei pagini web simple

html

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tag-uri utilizate pentru crearea legaturilor (referintelor, pointerilor)
Scurta istorie a DOM
Formatarea textului
SOLUTII HTML PENTRU CREAREA SITE-URILOR WEB
Atributul SRC - prezentarea notiunii de URL
Verificarea existentei unui nume de cont de utilizator
Editarea unei pagini HTML
Editarea unei pagini HTML
Obtinerea anteturilor unei resurse
Prezentare generala a tehnicii AJAX


Notiuni de HTML

In acest material:

Lectia 1: Ce inseamna HTML?
Lectia 2: Crearea unei pagini web simple

Lectia 1

Ce inseamna HTML?

Notiuni prezentate

hypertext

hypermedia

World Wide Web

browser

HTML

tag

site

Ce inseamna HTML?

Pentru a intelege ce inseamna HTML vom defini intai cativa termeni ajutatori.

Hypertext

Material sub forma de text si imagine, interconectat intr-o maniera complexa, nesecventiala de asociatii, in care utilizatorul poate naviga, cauta informatii referitoare la un obiect.

Hypermedia

Termen aproape sinonim celui de hypertext, singura deosebire fiind faptul ca subliniaza prezenta si a unor elemente care nu sunt de tip text, cum ar fi animatii, secvente sonore sau secvente video.

World Wide Web (sau simplu Web):

Ansamblul documentelor de natura hypertext distribuite fie pe Internet, fie in retelele locale. Aceste documente distribuite pe Web (numite si pagini web) sunt scrise in limbajul HTML.

Browser

Aplicatie(client) care permite unui utilizator sa vizualizeze documente HTML de pe Web, sa navigheze urmarind legaturile dintre ele si sa transfere fisiere. Aceste aplicatii afiseaza atat textul cat si grafica din aceste documente, redau fisierele audio si video inglobate in documente.

Cele mai cunoscute browser-e sunt Microsoft Internet Explorer si Netscape Navigator. Atunci cand creati pagini web este bine sa aveti instalate ambele browser-e si pentru a va verifica. Browser-ele nu sunt identice ca mod de tratare a paginilor web. Astfel Internet Explorer este mai permisiv la greseli, iar Netscape Navigator mai putin permisiv. In concluzie, pentru a va asigura ca o pagina web creata de dumneavoastra este corect scrisa este bine sa o verificati cu Netscape Navigator. De asemenea, noile versiuni ale ambelor browser-e au tendinta sa fie din ce in ce mai permisive la erori, deci ar fi cu atat mai bine daca v-ati verifica paginile web cu o varianta mai veche de Netscape Navigator(de exemplu 4.5).

Exemple de browser-e:

Sa definim in final termenul HTML:

HTML

Acronim pentru (HyperText Markup Language).

Este un limbaj de marcare (formatare, aranjare) a documentelor cu continut hypertext (hypermedia), adica a paginilor web. El utilizeaza etichete pentru a marca textul si grafica dintr-o pagina web, indicand astfel browser-ului cum sa afiseze pagina web si cum sa raspunda la actiunile utilizatorului. Fisierele HTML sunt fisiere ASCII cu extensia '.HTM' sau '.HTML'.

Un document HTML este o succesiune de blocuri de informatie. Aceste blocuri pot fi incluse unul in altul. Un bloc este delimitat de simboluri speciale, numite tag-uri.

Exemplu 1.1:

Codul sursa:

Cum arata in browser:

<HTML><HEAD>

<TITLE>Exemplul 1.1</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

Aceasta este o pagina HTML simpla.

</BODY>

</HTML>

Tag

Termenul consacrat pentru a defini etichetele HTML(elementele cu care sunt marcate textul si grafica intr-o pagina web, adica blocuri de informatie). In continuare vom folosi acest termen pentru a ne referi la etichetele HTML.

Fiecare tag este incadrat de semnele mai mic la stanga si mai mare la dreapta.    Observati in exemplul anterior prezenta tag-urilor <HTML>, <HEAD>, <TITLE> si <BODY>.

Majoritatea tag-urilor au un tag corespunzator(tag de sfarsit), cu aceeasi structura, singura deosebire fiind ca dupa semnul mai mic urmeaza caracterul '/'.
exemplu: tag-ul <BODY> are tag corespunzator (de sfarsit) pe </BODY>

Observatii:

  • Tag-urile HTML nu sunt case-senzitive, deci nu conteaza daca le scrieti cu litere mici sau cu litere mari.
  • Fisierele HTML sunt fisiere ASCII, deci le puteti scrie fie folosind un editor ASCII oarecare(avand grija sa le salvati cu extensia '.HTM' sau '.HTML'), fie folosind un editor specializat (de ex. Macromedia Dreamweaver, Microsoft FrontPage, etc).

Site

O multime organizata de pagini web, de obicei cu aceeasi tematica, formeaza un site web.

Exemplu: Site-ul unei scoli

Recapitulati notiunile invatate:

hypertext

hypermedia

World Wide Web

browser

HTML

tag

site

In atentia profesorului:

dupa expunerea teoretica a acestor notiuni, profesorul va prezenta elevilor un browser: lansare, mod de utilizare

daca se dispune de o legatura Internet se va incarca un site demonstrativ pentru ca elevii sa se obisnuiasca cu modul de navigare in browser

Lectia 2

Crearea unei pagini web simple

Notiuni prezentate:

pasi in crearea unei pagini web

componentele principale ale unei pagini web

Pentru a verifica exemplele si a efectua temele din aceasta carte va recomand crearea unui director(de exemplu „HTML”) in care sa pastrati toate paginile web construite.

Pasi in crearea unei pagini web:

Construirea unei pagini web impune urmatorii pasi:

Editarea fisierului HTML cu ajutorul unui editor de texte simplu sau dedicat. Pentru inceput va recomand folosirea unui editor simplu, de exemplu Notepad sau WordPad.Salvarea fisierului in directorul anterior creat folosind extensia „.html” sau „.htm”. Este recomandabil sa folositi aceeasi extensie in toate fisierele dumneavoastra HTML. Noi vom folosi in continuare doar extensia „.html”.

Vizualizarea paginii cu ajutorul unui browser.

Componentele principale ale unei pagini web:

Orice pagina HTML este alcatuita din doua blocuri principale: HEAD(cap) si BODY(corp).

Partea HEAD contine de obicei informatii/metainformatii despre pagina web: titlul, autorul, cuvinte cheie, etc.

Partea BODY cuprinde informatiile ce alcatuiesc pagina web, precum si modul de formatare al acestor informatii(cum vor arata ele in browser).

Am remarcat in lectia anterioara ca formatarea(aranjarea) informatiilor din paginile HTML se face cu ajutorul tag-urilor. Astfel, daca dorim ca o anumita zona din datele ce vor fi prezentate in fisierul HTML sa aiba un anumit mod de aranjare, vom marca acea zona incadrand-o cu tag-uri.

Tag-ul <HTML>
Primul tag care trebuie sa apara intr-un fisier HTML este tag-ul <HTML>. El va incadra, alaturi de tag-ul sau corespunzator de sfarsit(</HTML) intreaga pagina web.

Tag-ul <HEAD>
Acest tag va marca partea de HEAD(cap) a paginii web. Are tag corespunzator de sfarsit </HEAD>.

Tag-ul <BODY>
Cu ajutorul sau incadram continutul paginii web. Are tag corespunzator de sfarsit </BODY>.

Tag-ul <TITLE>
Marcheaza titlul unui document HTML, cel care va fi afisat in bara de titlu a browser-ului. Are tag corespunzator de sfarsit </TITLE>. Acest tag poate fi folosit numai in interiorul tag-ului <HEAD>. Daca tag-ul <TITLE> lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferestrei browser-ului va apare numere fisierului.

Asadar, daca vrem sa cream o pagina web simpla, specificand numai titlul si un mic text drept continut vom creea urmatorul fisier HTML:

Exemplul 2.1: O pagina HTML simpla

In directorul „HTML” creati un subdirector „lectia2”.    Editati un fisier avand continut prezentat mai jos si salvati-l in noul subdirector cu numele „exemplul1.html”. Incarcati apoi acest fisier in browser; pentru aceasta aveti doua posibilitati: fie executati dublu-click pe fisier-ul HTML si acesta se va incarca automat in browser-ul dumneavoastra implicit(default), fie deschideti un browser si alegi din meniul File->Open fisier-ul dorit.

Observatie: Procedati asemanator cu toate exemplele HTML prezentate in carte. La finalul parcurgerii cartii veti avea toate exemplele bine structurate pe directoare; ele vor fi folosite in ultima lectie.

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Exemplul 2.1</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

Aceasta este o pagina HTML simpla.

</BODY>

</HTML>

Observatii:

  • Tag-urile HTML pot contine 'in interiorul' lor alte tag-uri HTML. Observati cum tag-ul <HTML> include tag-urile <HEAD> si <BODY>, iar tag-ul <HEAD> include tag-ul <TITLE>.
  • Nu conteaza modul lor de aranjare in fisierul HTML. Deci pot incepe un tag pe un rand si pot pune tag-ul sau corespunzator pe alt rand, etc. Totusi este bine sa pastrati o anumita ordine mai ales atunci cand scrieti fisiere HTML 'de mana' si nu cu un editor specializat.
  • Majoritatea browser-elor, mai ales cele 'mai noi', au 'invatat' sa corecteze, sa treaca peste anumite erori ale paginilor HTML. Astfel, cele mai noi versiuni ale browser-elor nu se vor 'supara' daca tag-ul <HTML> lipseste, s.a. m.d. Totusi, pentru a avea garantia ca o pagina web creata de dvs. este vizualizata corect si de cei care poseda un browser mai vechi, scrieti fisierele HTML 'ca la carte'.

Sa ne reamintim:

O pagina web are doua parti principale: HEAD(cap) si BODY(corp).

Pentru a marca blocuri de informatie dintr-o pagina web folosim tag-uri.

Exercitii:

Creati o pagina web simpla care nu are titlu.

Creati o pagina web care sa contina definitiile termenilor „HTML” si „browser”.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site