Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Sintaxa HTML

html+ Font mai mare | - Font mai micSintaxa HTML

Intreaga dezvoltare a HTML s-a facut fara a afecta simplitatea limbajului. Definirea formatarii de text se face cu ajutorul tag-urilor; de exemplu: <nume tag> textul afectat de tag </nume tag>. In general tag-urile sunt perechi, insa unele sunt tag-uri singulare.Exista putine reguli generale de care trebuie sa se tina cont in momentul in care se elaboreaza un document HTML. Fiecare document este structurat in doua parti: inceput sau antet (head) si continut (body). Inceputul contine declaratii despre document iar continutul reprezinta de fapt hypertextul documentului.

<HTML>

<HEAD><TITLE> Titlul documentului </TITLE></HEAD>

<BODY> Textul documentului propriu-zis </BODY>

</HTML>

In HTML exista doua tipuri de elemente: caractere entitati si tag-uri.

Caracterele entitati - reprezinta caracterele uzuale care se folosesc la editarea documentelor HTML si trebuie sa apartina setului standard ASCII (caractere pe 7 biti), dar nu pot include caractere din setul extins (pe 8 biti), deoarece fiecare platforma utilizeaza o definitie diferita a caracterelor din setul superior ASCII. Totusi navigatoarele pot interpreta coduri de caractere extinse (de exemplu, ISO Latin 1 sau ISO Latin 2, superseturi ASCII). Solutia pentru a reprezenta corect si pentru a permite translatarea caracterelor speciale, a fost definirea unui set special de coduri, numite caractere entitati, care pot fi incluse in documentele HTML pentru reprezentarea codurilor dorite. Cand sunt interpretate de navigatoare, aceste caractere entitati sunt afisate in mod corespunzator tinand cont de platforma pe care ruleaza navigatorul si de fontul utilizat.

Caracterele entitati sunt predefinite si pot lua una din cele doua forme posibile:entitati nume si entitati numere.

toate caracterele entitati nume incep cu semnul & (ampersand), urmat de numele entitatii (ex. &circ; care este reprezentat de navigatoare ca a)

toate caracterele entitati numere incep cu semnul & si sunt reprezentate de un numar precedat de semnul # (de exemplu &#126; care este reprezentat de navigatoare ca ~). Toate reprezentarile se termina cu punct-virgula (;).Utilizarea setului ISO Latin 1 permite reprezentarea celor mai multe caractere diacritice - prezente pe majoritatea platformelor - dar este totusi limitata. Caracterele romanesti se gasesc in totalitate numai in setul ISO Latin 2. Decodarea seturilor Latin 1 sau 2 nu este implementata in toate navigatoarele si din aceasta cauza documentele scrise cu aceste coduri sunt afisate de unele navigatoare prin recurgerea la setul ASCII.

Entitatile pentru caracterele romanesti aAaAiI ,se reprezinta fie prin entitati nume (ISO Latin 1): &atilde;, &Atilde;, &acirc;, &Acirc;, &icirc;, &Icirc;. fie pot fi reprezentate prin entitati numere (ISO Latin 2) vom folosi: &#227;, &#195;, &#226;, &#194, &#238, &#206;.

Tag-urile HTML au nume scrise intre paranteze unghiulare (<nume tag>) si pot avea optional cateva perechi de atribute care pot lua anumite valori. Tag-urile pot fi nevide, adica perechi intre care apare textul afectat si vide sau singulare. Tag-urile nevide pot fi de doua tipuri: de inceput (<nume>) si de sfarsit (</nume>) si au efect asupra textului inclus in ele. Exemple de tag-uri nevide:

<I>Acest text va fi afisat italic</I>

<B>Acest text va fi afisat ingrosat</B>

si de tag-uri vide: <HR> insereaza o linie orizontala

<IMG SRC="logo.gif"> insereaza in rand o imagine.

Tag-urile si atributele pot fi editate atat cu caractere mici cat si cu caractere mari. Atributele au si ele un nume si pot lua numai anumite valori. Forma in care sunt editate atributele este NUME="valoare". Valoarea trebuie inclusa in ghilimele. Daca in tag exista mai multe atribute, ele trebuie separate prin spatiu.

<nume_tag nume_atribut="valoare_atribut">Textul afectat de tag</nume_tag>
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1715
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved