Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


TOPOLOGII DE RETELE

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micTOPOLOGII DE RETELE

Magistrala (Bus Network)
Este unul dintre cele mai raspandite tipuri de retea. Magistrala foloseste un cablu care conecteaza toate calculatoarele intr-o singura line. Fiecare calculator dispune de o placa de retea, prevazuta cu o punte de legatura cu ajutorul careia se conecteaza la cablu.

Cand un calculator emite un semnal in retea, acesta trece pe la fiecare dispozitiv si este receptionat de calculatorul destinatie; totusi semnalul isi continua traseul, pana la capatul cablului, apoi se intoarce, blocand reteaua (la un moment dat, doar un singur calculator poate emite semnal in retea). Pentru a evita reintoarcerea, la capetele cablului se instaleaza un terminator de magistrala, care nu permite reflectarea semnalului.

In cazul intreruperii cablului reteaua devine inutilizabila, fiecare calculator functionand ca statie de lucru independenta.

Inel (Ring Network)

Numele este dat de forma circulara pe care o descrie semnalul (capetele cablului fiind conectate). Semnalul emis parcurge cablul intr-o singura directie, fiind amplificat de fiecare calculator prin care trece.

In retelele inel tip “Token Ring”, cablul se afla in interiorul unei unitati centrale de control (MAU Media Acces Unit), la care sunt atasate restul dispozitivelor (calculatoare, imprimanta, etc.).

La celelalte tipuri de retele inel cablul se afla in exterior, semanand cu o retea tip magistrala cu cablul circuit inchis. Orice problema aparuta la conectarea unui aparat face ca intreaga retea sa cada.

Stea (Star Network)

In topologia stea se disting doua elemente principale:

- terminalele

- concentratorul

Concentratorul este dispozitivul care permite trecerea si amplificarea semnalului intre terminalele retelei. Concentratorul este punctul central al retelei , supravegheaza traficul in retea si dirijeaza semnalele direct la calculatorul destinatie.

Reteaua poate sa cada doar in cazul defectarii concentratorului; daca un calculator se deconecteaza sau cablul care il leaga de concentrator se intrerupe, reteaua nu este afectata, functionand normal.

Hub-ul este un concentrator care permite transmisiile de mare viteza (10 – 100 Mbps); suporta intre 5 – 18 porturi de conectare (UTP, BNC). Unele huburi au, pe langa porturile UTP sau BNC, una sau doua interfete seriale. La aceste porturi seriale se pot conecta modemuri externe, astfel incat utilizatorii retelei se pot conecta la Internet. In ceea ce urmeaza se va detalia tipul de retea 100 base T implementat prin proiectul MEC.

1.Tipul de retea 100 baseT

Retelele cu viteza 100 Mbit/sec utilizeaza cabluri cu perechi rasucite. Fiecare card de retea se conecteaza printr-un cablu (patch cord) la un echipament central numit HUB. In acest fel rezulta o retea cunoscuta sub numele topologie stea.Lungimea cablului care conecteaza un card de retea la HUB nu trebuie sa depaseascalungimeade 100m.

Un avantaj al topologiei stea este posibilitatea de a functiona normal chiar daca apar unele defectiuni la cabluri (pentru un numar oarecare de statii).Totusi, daca hubul este nealimentat sau lipseste reteaua nu isi mai poate indeplini functiile de baza.In aceasta situatie statiile de lucru devin simple calculatoare de tip stand alone.Patch cordul este un cablu cunoscut si sub numele ne-inversor sau 1 la 1.Daca se doreste conectarea directa a doua calculatoare (fara a se apela la hub) in vederea unui transfer de date atunci se va utiliza un cablu patch cord inversor (cross-connect).

Obs:In calculatoarele prezente in retea, cardul de retea nu se gaseste sub forma unei placi individualeci este integrat direct pe placa de baza.

Atunci cand se doreste sa se deconecteze fizic un calculator de la retea recomandarea este urmatoarea:

Se inchid toate programele active ale userului, se face shut-down la calculator, se deconecteaza calculatorul din priza, se scoate/introduce cablul de retea , se deconecteaza calculatorul din nou la priza, se porneste din butonul de Power-On.

1.1.Tipuri de cabluri

Cablurile rasucite pot fi de mai multe tipuri:

-UTP (Unshielded Twisted Pair).Sunt ieftine, subtiri,flexibiledeoarece nu au invelis izolator. Prntru retelele mici (cu dstante scurte) acest tip de cablu este suficient. Exista pericolul de a emite / receptiona radiatii electromagnetice.

-STP (Shielded Twisted Pair). Exista doua variante : cu o singura ecranare pentru toate firele si cu ecranare pentru fiecare fir in parte. Aceste cabluri au un cost mai ridicat dar elimina bine interferentele. Sunt mai putin flexibiledecat cele UTP.Diferitele tipuri de cabluri TP (Twisted Pair) sunt standardizate in categorii dupa nivelul de atenuare introdus :

-Cablu Cat 3 : max 16 MHz latime de banda, utilizat pentru 10BaseT

-Cablu Cat 5 : max 100 MHz latime de banda, utilizat pentru 100BaseT si 100BaseT4.

1.2. Cablul inversor (cross – connect)

Acesta este un cablu special utilizat la interconectarea a doua net carduri aflate in doua calculatoare. Acest cablu inverseaza firele corespunzatoare semnalelor Rx si Tx. Pentru a conecta 3 calculatoare este nevoie de un dispozitiv auxiliar: hub sau swich (care poate avea 4 sau mai multe intrari) si de cabluri ne-inversoare.

1.3.Conectorul RJ-45

Acesta este un conector folosit pentru tipurile de retea : 10/100baseT.

Este un conector NIC, de plastic si are 8 pini de contact.

Patch-cordul are cate un astfel de conector la fiecare capat.

Manevrarea conectorului ( intrioducere / extragere ) trebuiue sa se faca cu grija pentru a nu se deteriora mecanismul de retinere.

1.4. HUB

Hubul este un dispozitiv de retea necesar pentru interconectarea prin cabluri UTP a cel putin 3 calculatoare (hosturi). HUB-ul amplifica semnalul primit de la un host si il distribuie catre toate celelalte calculatoare.

Defectarea unor prize din HUB nu conduce la nefunctionalitatea in ansamblu a dispozitivului. Noi hosturi pot fi adaugate intr-o retea existenta prin simpla conectare fizica) a acelor hosturi cu cabluri UTP la HUB- ul existent (daca mai exista prize libere).

Exista huburi cu 4, 8 16 sau 24 de intrari. Hub-urile pot fi cascadate pentru a obtine extensia unei retele care exista deja.

LAN semnifica o retea in care orice host poate 'atinge' orice alt host fara ca datele sa treaca printr-un router. Toate hosturile cuplate la un HUB constituie reteaua locala (LAN).

1.5. Conectori de retea

1.5.1. Cardul de retea

Cardul de retea este o placa fizica, care se poate introduce intr-un calculator (in conector de tip ISA sau PCI) in vederea conectarii acelui calculator in retea. Exista o mare varietate de tipuri de carduri de retea.

Calculatoarele din generatia noua au din ce in ce mai multe subsisteme de interconectare integrate pe placa de baza a calculatorului ( mainboard ). Placa de retea a fost si ea integrata. Manevrarea cablurilor de retea trebuie facuta cu atentie pentru a evita defectarea acestei componente de pe placa de baza. Defectarea cardului integrat poate conduce la nefunctionarea calculatorului in retea si remedierea se face prin schimbarea placii de baza (mainboard).

1.5.2. Interfata de retea

Interfata de retea este fizic reprezentata de cardul de retea dar termenul se foloseste si pentru a reprezenta din punct de vedere software 'entitatea' care va primi o adresa IP. Adresa IP se asigneaza unei interfete de retea si nu unui calculator. Un calculator cu 2 placi de retea va avea 2 interfete , fiecare cu adresa IP. In LAN adresele IP trebuie sa fie unice. Nu trebuie sa existe 2 interfete diferite (in calculatoare diferite) cu aceeasi adresa IP!

Pentru a minimiza posibilitatea de a avea adrese duplicate intr-o retea, se poate instala un server de DHCP care va asigna automat o adresa oricarei statii care se va conecta in retea .In acest fel, la fiecare conectare o statie de lucru poate primi o alta adresa de la server.

1.6. Adrese IP

Pentru retele se pot utiliza adrese 'reale' sau 'private'. Se recomanda utilizarea adreselor private pentru realizarea retelelor unor institutii (aceste adrese nu sint rutate). Se pot utiliza si adrese reale alese alese dintr-o clasa oarecare, cu conditia ca reteaua sa nu fie conectata la INTERNET.

Un numar de adrese sint rezervate pentru uzul privat. Nefiind rutate in internet, acestea nu pot provoca necazuri in alte retele existente in INTERNET.

Adresele IP trebuie sa fie unice pentru reteaua din care face parte statia respectiva.

Gama pentru adresele private este tabelata mai jos:

Netmask
Network Addresses

255.0.0.0.

10.0.0.0 – 10.255.255.255

255.255.0.0.

172.16.0.0 ­- 172.31.255.255255.255.255.0.

192.168.0.0 – 192.168.255.255

Primul bloc este un singur numar de retea de clasa A.

Al doilea bloc este un set de 16 numere de retea de clasa B (adrese contigue).

Al treilea bloc este un set de 255 de numere de retea de clasa C (adrese contigue).

2. Conectarea la Internet

Pentru conectarea retelei locale la internet se utilizeaza un router si un modem. Routerul face legatura intre retele jar modemul transforma semnalele digitale in unele analogige (la transmisie) si semnalele analogige in semnale digitale la (receptie). Functia de router poate fi indeplinita de echipamente speciale ( hardware) sau de calculatoare care ruleaza un software dedicat.

Modemul folosit este unul pentru dial-up. Modemul se conecteaza cu un cablu serial router si printr-un cablu telefonic la o linie telefonica obisnuita.

Legatura la internet se face prin intermediul unui furnizor de servicii de Internet. Acest furnizor va comunica modalitatea prin care se va face conectarea retelei locale la internet. (va furniza adrese IP, masti, adrese de DNS, adrese de proxy etc).

3. Mijloace de protejare a calculatoarelor impotriva accesului neautorizat

3.1. BIOS

Unul din mijloacele de protectie il reprezinta setarea unor facilitati in sub-sistemul BIOS.

Stabilirea unui anumit comportament la punerea sub tensiune al calculatorului se poate modifica din BIOS.

Exista posibilitatea de a pune parole la pornirea calculatorului (power on password). Astfel doar cei care cunosc parola pot accesa mai departe calculatorul respectiv. Exista posibilitatea de a pune parola atunci cind se incearca intrarea in Setup/BIOS. Astfel, doar cei care cunosc parola pot face modificari in BIOS (pentru a schimba comportamentul in functionarea calculatorului).

In BIOS se poate configura existenta si ordinea de scanare a dispozitivelor de pe care se poate face incarcarea unui sistem de operare. Pentru protectie maxima trebuie dezactivate unitatile de floppy disk si CD-ROM din lista de device-uri de unde BIOS-ul ar putea face incarcarea sistemului de operare. Singurul device din lista trebuie sa ramina HDD (care va permite boot-are sistemului de operare Windows).

3.2. Sistem de operare

In sistemul de operare Windows protectia se face prin autorizarea user-ilor care cunosc parolele de conectare. Utilizatorul privilegiat , 'administrator' (de obicei administratorul retelei) trebuie sa aiba o parola greu de descoperit si care trebuie des schimbata. Pe fiecare calculator exista un cont pentru un user obisnuit, cu parola cunoscuta. Acest user este una din persoanele autorizate de administrator sa lucreze pe un calculator. Cu cit sint mai putine conturi pe un calculator cu atit va fi mai 'usoara' sarcina de administrare.

3.3. Antivirus

Pe toate calculatoarele exista instalat un program antivirus. Acesta trebuie rulat cu regularitate daca reteaua este conectata la Internet (pentru a preveni infectarea cu virusi adusi cu ocazia unor down- loaduri sau prin sistemul de mail dar si pentru actualizarea bazei de antivirusi).

Dupa incarcarea sistemului Windows, user-ul obisnuit are acces la unitatea de CD-ROM si Floppy-disk. Inaintea de utilizarea suportului respectiv (disketta sau CD) se recomanda scanarea antivirus.

4. Notiuni de baza pentru utilizarea echipamentelor

Pornirea calculatorului se face simplu, prin scurta apasare pe butonul de power on din stinga panoului frontal.

Oprirea sistemului se face prin inchiderea programelor startate de utilizator, urmata de secventa obisnuita : Start> Shut-down. Trebuie evitata varianta incihiderii sistemului din butonul de power-on sau prin scoaterea cablului de alimentare.

Dupa ce au fost puse in functiune, toate calculatoarele au fost sigilate. Accesul in interiorul carcasei se face doar prin distrugerea acestui sigiliu si este permisa doar personalului care efectueaza service (si care va re-sigila calculatorul respectiv).

Pentru perioade mai indelungate de nefunctionare (de exemplu vacante) calculatoarele vcr fi oprite si deconectate de la priza! Acest lucru este valabil si pentru celelalte echipamente : server, hub, router, modem, printer.

Se recomanda pastrarea unui jurnal (log) in care sa se noteze toate elementele semnificative atunci cind se face o modificare in retea (de natura hardware sau software -schimbari de adrese, adaugari de noi calculatoare, reconfigurarea BIOS-ului, actualizarea I instalarea de programe etc ).

Pentru protectia datelor se recomanda urmarirea unei politici de backup. Se pot salva date pe server si/sau pe alte calculatoare. In cazul extrem, cand sistemul de operare a fost grav afectat, se poate face re-instalarea de pe CD-urile de back-up (urmata de reluarea procedurilor de personalizare a calculatorului respectiv conform cu modificarile jurnalizate).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1036
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site