Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


DETECTOR OPTIC DE FUM CU BATERIE PENTRU LOCUINTELE NOASTRE

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DETECTOR OPTIC DE FUM CU BATERIE PENTRU LOCUINTELE NOASTRE

detectare de fum pe principiu optic
durata functionarii bateriei timp de 8 ani, CR 123A, cu baterie 3V

alarma cu semnal sonor de 90 dB si semnal luminos

functionare pe termen lung, fara necesitatea de intretinere

montare si verificare usoara

datorita realizarii lui simetrice, fumul poate ajunge in detector foarte usor din toate directiile

LED vizibil din toate directiile

conformitate EN 14604

INTRODUCERE

Detectorul de fum D100 a fost conceput pentru functionare independenta, expre pentru folosinta casnica. Aparatul este in conformitate cu norma EN 14604, referitor la detectoarele de fum, care din ianuarie 2006 este obligatorie si in tara noastra.

Noul detector optic de fum D100 cu baterie se bazeaza pe rezultatele celor mai noi dezvoltari tehnice si are toate caracteristicile optime, pe care pana in prezent le-am intalnit numai la modelele performante.

Spre deosebire de aparatele ieftine ionizante de detectarea fumului, care in pofida prescriptiilor severe se regasesc inca in diferite magazine si hipermarketuri, modelul D100 nu contine materiale radioactive, astfel nu este periculos asupra sanatatii dumneavoastra sau a celor din jur.

Spre deosebire de celelalte detectoare de fum pe baza de baterie, care au un termen de functionare de un an, acest model cu baterie anexa functioneaza timp de 8 ani. Acesti 8 ani se refera la functionarea lui in conditii normale, intr-un mediu adecvat.

Detectorul este realizat simetric, asa fumul poate ajunge usor in camerele detectorului din toate directiile.

LED - ul pentru semnalizare se afla in mijlocul carcasei, astfel este vizibil din toate directiile.

Datorita conceptiei speciale de camere si faptului ca detectorul isi poate mari pragul alarmei proportional cu nivelul impuritatilor depuse, detectorul poate functiona pe timp indelungat, fara a da semnalizari false si fara sa curatam camerele din detector.

In cazul in care doriti sa montati mai multe detectoare de fum in locuinta dumneavoastra, este posibil ca un detector sa semnalizeze pericolul pentru celelalte, astfel fiecare detector din casa poate semnaliza, oricare ar fi detectorul care sesizeaza fumul.

Micile particule de fum ajung in interiorul camerelor din detector, iar detectorul semnalizeaza pericolul, prin sunet si lumina.

Aceasta descriere va prezinta functionarea si montarea detectorului.

Fig.1

Alcatuirea detectorului:

compartiment baterie

clapa de siguranta

comutator sabotaj

legatura output de serie

ALEGEREA LOCULUI DE INSTALARE AL DETECTORULUI

INSTRUCTIUNI GENERALE DESPRE LOCUL DE INSTALARE

Oriunde in casa sau locuinta merita sa montati un detector de fum, unde credeti ca poate fi pericol de incendiu. Aceasta se refera la orice incapere in afara celor umede. Intr-o incapere este de ajuns cate un detector, montat in mijlocul camerei pe tavan. (De aceasta regula putem abate, daca in mijlocul tavanului este o lustra sau un alt obiect, sau daca asa putem evita curentul, depunerea prafului sau aburirea detectorului). Daca nu avem posibilitatea sa protejam cu detector fiecare incapere, atunci se recomanda apararea incaperilor dintre dormitor si iesirea principala, cum ar fi sufrageria. Astfel pot fi alertati si cei care dorm in dormitor, in cazul unui incendiu, chiar daca incendiul s-a produs in sufragerie, si vor avea destul timp pentru a parasi locuinta inainte de-a suferi o intoxicatie fatala din cauza fumului produs.

Unde sa instalam detectorul de fum?

In sufragerie, dormitor, camera de oaspeti, in antreu, in garderoba, etc.

In bucatarie, in cazul in care nu este exces de aburi si fumul nu este prezent in continuu

Unde sa NU instalam detectorul de fum?

In incaperi aburoase, umede

Langa aragaz, deasupra sobei, sau unde fumul este prezent in continuu

Langa geamuri sau usi, sau oriunde, unde este curent mare de aerIn locuri, unde ceva impiedica intrarea fumului in detector

In locuri, unde poluarea din mediu poate infunda sau deteriora senzorul de fum

In locuri, unde temperatura scade sub -30 0C sau depaseste + 50 C de grade

In incaperi, unde detectorul de fum poate fi deteriorat, (pentru ca se afla foarte aproape de un alt obiect), accidentat sau demontat.

Atentie! Detectoarele optice de fum semnalizeaza nu numai la aparitia fumului, ci si in cazul aparitiei unor materiale cu efect asemanator. Deoarece aceste materiale cu caracteristice asemanatoare fumului (aburi, praf, deodorant , deodorante pentru incaperi cu aerosol ) pot declansa semnalizarea, in aceste cazuri detectorul nu trebuie considerat defectuos.

Daca aveti dubii in privinta montarii detectorului de fum, contactati colegii nostri!

MONTAREA SUPORTULUI

Pe suportul detectorului gasiti cate doua perechi de gauri. La o pereche, gaurile se afla la 50 mm una de cealalta, iar la cealalta pereche la 60 mm. Pentru montarea suportului folositi suruburi si dibluri.

PUNEREA IN FUNCTIUNE A DETECTORULUI

In detector se afla o clapa, care impiedica montarea din greseala a detectorului in suport, fara a pune si bateria in detector.

  1. Pentru a aseza bateria in detector scoateti capacul compartimentului pentru baterie. Apasati pe clapa si asezati bateria in compartiment, avand grija de polaritatea corecta. Bateria se pune prima data cu polul – in compartiment , dupa care se apasa si capatul cu polul +.
  2. Dupa    plasarea bateriei , se aprinde pentru scurt timp LED- ul, si se aude un sunet scurt.
  3. Inchideti capacul compartimentului pentru baterie.
  4. Dupa cautarea pozitiei corecte, insurubam detectorul in suportul fixat pe tavan, in directia opusa cu acele ceasornicului
  5. Controlati functionarea corecta detectorului dupa indicatiile date in capitolul „Verificare”

LEGATURA IN SERIE

In cazul montarii a mai multor detectoare de fum D100, este posibil ca la semnalizarea unui detector, si celelalte detectoare sa porneasca, astfel fiecare detector semnalizeaza alarma, oricare ar fi fost cel care a inceput alarma. Detectorul, care a sesizat fumul primul, produce in continuu semnale de sunet si lumina , iar celelalte produc semnale intermitente. Astfel detectorul care semnalizeaza fumul primul poate fi deosebit de celelalte detectoare. Dumneavoastra puteti observa pericolul, chiar daca nu va aflati in aceeasi incapere unde este montat detectorul care a sesizat primul fumul.

Output – ul detectorului trebuie legat cu output –ul celorlalte detectoare. Legatura se face cu cablu cu doua fire, avand grija de polaritatea corecta. Legatura se face dupa figura alaturata. [ figura 2

STARILE DE FUNCTIONARE ALE DETECTORULUI

Starile de functionare ale detectorului se diferentiaza in functie de combinatia semnalelor de lumina a LED- ului si a semnalelor de sunet.

FUNCTIONARE NORMALA

Functionarea aparatului este semnalizata de o lumina rosie LED, intermitenta la fiecare 30 de secunde (nu se aude semnal de sunet).

ALARMARE

LED – ul incepe sa arda cu lumina rosie si porneste semnalizarea sonora. Dupa patru minute alarma inceteaza in mod automat. Daca si dupa patru minute persista conditiile de alarmare, senzorul va semnaliza din nou.

Daca doriti sa inceteze semnalizarea sonora, trebuie sa deschideti comutatorul de sabotaj. Pentru aceasta senzorul trebuie invartit in sensul opus al ceasornicului, apoi in sens opus. Astfel semnalul sonor se opreste, das LED-ul senzorului lumineaza in continuare aproximativ timp de 4 minute.

In stare de alarma se activeaza output-ul senzorului si transmite semnalul spre ceilalti senzori*. (numai in cazul senzorilor legate in serie).

SEMNAL IN CAZUL ALARMARII CELORLALTI SENZORI*

Detectorul care sesizeaza fumul, este in stare de alarma continua, iar ceilalti detectori produc semnale intermitente. In functiunea intermitenta semnalul sonor dureaza 2 secunde, timp in care LED - ul lumineaza, apoi pentru 2 secunde se opreste semnalul sonor si luminos.

DEFECT

Daca senzorul se defecteaza, LED - ul sau lumineaza din secunda in secunda si din 5 in 5 minute da semnale sonore reduse. Atunci scoateti pentru scurt timp bateria, apoi asezati-o inapoi. Daca persista semnalizarea defectuoasa, dupa citirea conditiilor de garantie, adresati-va serviciului nostru de clienti.

AVERTIZARE IN CAZUL DESCARCARII BATERIEI

Senzorul este capabil sa va avertizeze de necesitatea schimbarii bateriei, inainte ca aceasta sa se descarce complet. In acest caz LED- ul semnalizeaza luminos din 10 in 10 secunde si nu da semnal sonor. Schimbati bateria! ( CR 123A)

DEFECTIUNEA BATERIEISenzorul este capabil sa semnalizeze descarcarea bateriei. In acest caz LED - ul semnalizeaza luminos din 10 in 10 secunde si da semnale sonore slabe din 30 in 30 de secunde. Bateria trebuie schimbata urgent.

* Numai in cazul legaturii in serie!

VERIFICARE

CONTROLARE FARA USTENSILE SPECIALE

Functionarea detectorului de fum poate fi controlat si fara ustensile speciale. Invartiti senzorul in directie opusa cu ceasornicul, apoi repede inapoi. Senzorul intra in stare de alarma, starea de alarma se opreste dupa 30 de secunde sau se poate opri prin repetarea invartirii rapide in cele doua sensuri.

Atentie! Testarea de sus nu are valoare completa, deoarece nu da raspuns la intrebarea daca fumul poate intra in camera detectorului, de aceea propunem ca la fiecare 6 luni sa testati detectorul cu aerosol.

TESTARE CU AEROSOL

Controlul complet al detectorului poate fi facut cu aerosol de testare. Acest aerosol a fost conceput expre pentru testarea detectoarelor de fum, continutul lui de aerosol imita prezenta fumului adevarat, fara a contine efectele sale negative. Firma noastra va recomanda aerosolul de testare numit SOLO CHEKKIT. Inainte de a-l folosi, agitati bine aerosolul, apoi indreptati jetul spre detector timp de 0,5 – 1 secunde de la o distanta de 0,3 – 1 m. Daca detectorul nu semnalizeaza, dupa 10 – 20 de secunde indreptati din nou jetul de aerosol spre detector. Daca nici dupa mai multe incercari detectorul nu semnalizeaza, atunci contactati furnizorul.

Testarea cu aerosol este modul cel mai sigur pentru a va convinge ca detectorul functioneaza perfect si ca fumul poate sa patrunda in camera detectorului. Testarea cu aerosol este recomandata din 6 in 6 luni.

Atentie! Folositi numai aerosol de testare care nu contine ulei de silicon, si in nici un caz sa nu patrunda direct aerosolul in detector, pentru ca se pot depune impuritati uleioase care dauneaza detectorului!

INTRETINERE

Problema generala a detectoarelor de fum este ca pe parcurs se depun pe ele impuritati. In camera optica a detectorului se depune praf, care pentru senzor are caracteristici asemanatoare cu fumul, astfel senzorul devine din ce in ce mai sensibil si din aceasta cauza in decursul timpului senzorii poluati pot semnaliza alarma.

Detectorul D 100 este prevazut cu doua moduri de prevenire a efectelor negative a poluarii. Datorita existentei camerei duble speciale in detector, mare parte a impuritatilor nici nu ajung in camera interioara, ci se depun in filtru si astfel nu provoaca semnale eronate. Semnalele camerei optice sunt prelucrate de un microprocesor, care in decursul prelucrarii semnalelor ia in considerare ridicarea nivelului de impuritati depuse pe parcursul timpului. Detectorul este capabil sa-si ridice pragul de semnalizare in functie de ridicarea nivelului de semnalizare. Astfel asigura o functionare indelungata fara a fi nevoie de demontarea aparatului pentru curatare.

Existenta a acestor doua metode de prevenire si durata lunga a bateriei asigura functionarea sigura a detectorului timp de multi ani pentru dumneavoastra si pentru familia dumneavoastra.

In afara de mentinerea curata a carcasei exterioare si a orificiilor prin care intra fumul, nu este nevoie de alta intretinere. In cazul in care orificiile camerei optice se umplu sau se infunda, curatati-le cu o pensula fina si cu o mica pompa aspirati impuritatile. Pentru curatarea sitei puteti folosi si aer curat comprimat, care poate fi cumparat imbuteliat in magazine de tehnica de calcul sau la firma noastra.

Atentie! Curatarea se face in mod uscat! Nu curatati detectorul cu carpe ude! Nu folositi detergenti, lichide de lustruit sau solutii dizolvante, pentru ca acestea pot deteriora detectorul.

Nu demontati detectorul, pentru ca prin aceasta puteti pierde garantia! In cazul cand detectorul este curat pe dinafara si totusi semnalizeaza defectuos, cautati-ne la sediul nostru unde specialisti de service il vor curata profesional, contra cost!

SFATURI UTILE

In cazul unui incendiu, sansele se supravietuire depind cat de repede si cat de sigur putem parasi locul incendiului. Urmatoarele sfaturi speram ca va pot ajuta sa preveniti incendiile din casele dumneavoastra, si sa va aparati daca totusi s-a declansat un incendiu.

Pentru declansarea unui incendiu este suficient uneori un gest neatent sau o mica neglijenta si deja dupa cateva minute locuinta poate fi plina de fum. Mai ales fumul provocat prin arderea huselor si a tapiteriei de pe mobila contine gaze otravitoare si provoaca cele mai multe accidente mortale. Pentru parasirea locuintei ne ramane foarte putin timp. Sa folosim acest timp cat mai inteligent!

Daca detectorul de fum ne alarmeaza pe timp de noapte, in timp ce dormim, nici o data sa nu ne preocupe unde si cat de mare este focul. Sa trezim si sa alertam repede pe toti din casa, si sa parasim locuinta in modul cum s-a prevazut in prealabil. Este bine sa-i pregatim pe toti membrii familiei pentru o eventuala situatie de pericol, astfel in cazul unei alarme reale, toti vor sti ce au de facut, ce este interzis sa se faca, si in ce directie trebuie parasit imobilul.

Daca se poate, sa inchidem usa acelei incaperi unde s-a declansat focul si sa inchidem dupa noi toate usile pe drumul de evacuare. Prin aceasta putem intarzia oarecum intinderea focului si a fumului. Inainte de a deschide o usa inchisa, sa controlam temperatura usii cu partea exterioara a antebratului. Daca este prea fierbinte, sa nu o deschidem, deoarece mai mult ca sigur ca in spatele ei este foc.

Toata lumea sa paraseasca cat mai repede casa, sa nu incercam sa salvam obiectele valoroase, pentru ca este vorba de viata noastra. Daca fumul este foarte dens, sa incercam sa ne indepartam in patru labe. In apropierea podelei mai putem gasi strat de aer fara fum. In general de la parter este mai usor sa scapam. Daca trebuie sa fugim prin geam, sa infasuram pe maini un prosop sau un cearsaf, si numai asa sa spargem geamul. Daca trebuie sa fugim prin geamul de la etaj, mai intai sa aruncam afara, sub geam perne si asternuturi de pat. Niciodata sa nu sarim, ci sprijinindu-ne mai intai in maini, sa ne dam drumul incet in jos.

DATE TEHNICE, GARANTIE

Tipul

D100

Tensiune baterie

2,7- 3,6 VDC

Tip baterie3V CR 123A (1 buc.)

Durata de functionare a bateriei, in conditii normale

8 ani

Consum curent Stand by

max 17΅ 2 @ 25 0C

Output

Colector deschis, max. 10mA, 30 VDC

Inaltime

64 mm, impreuna cu suportul

Diametru

110 mm

Greutate

130 g impreuna cu suportul

Sensibilitate

Conform EN54-7

Continut de umiditate permis

Max. 95 % , noncondenzabil

Temperatura de functionare

Intre -30 0C si C, in locuri lipsite de conditii de ger

Semnal sonor

90 dB (A) @ 1m

In cazul folosintei adecvate a detectorului de fum, Promatt SRL asigura garantie timp de 2 ani de la cumparare. Producatorul, dupa examinare, repara si schimba detectorul sau ramburseaza pretul de cumparare a pieselor defectuoase, daca defectul se datoreaza fabricatiei sau se defecteaza materialul senzorului. (numai in cazul in care detectorul a fost folosit corect, in conditii normale si nu se vad deteriorari exterioare.)

Producatorul nu este obligat sa repare sau sa schimbe acel detector pe care se vad urme si deteriorari cauzate de vreo interventie, de demontare sau defectul este cauzat de folosirea inadecvata si irationala a aparatului.

Descarcarea bateriei, precum si depunerea de impuritati pe senzor nu constituie defecte, si nu sunt acoperite de garantie.

IN CAZ DE DEFECTIUNE DETECTORUL DE FUM TREBUIE DUS LA DISTRIBUITOR IMPREUNA CU CERTIFICATUL DE GARANTIE PE CARE ESTE INDICATA DATA CUMPARARII, CU CHITANTA SI CU DESCRIEREA SCURTA A DEFECTIUNII.

Promatt SRL

Electronika

1116 Budapesta

Hauszmann Alajos u. 9-11

Ungaria

Web: www.promatt.hu

Tel: (36) – 1- 205 – 2385

(36) – 1- 205 – 2386

Fax : (36) – 1- 205 – 2387

E – mail : info@promatt.huloading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 673
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site