Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tulburarea de Personalitate Histrionica

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ISTORICUL PSIHODIAGNOSTICULUI
IMAGINATIA
TENDINTE PSIHONEUROTICE - Chestionarul Woodworth - Mathews-
ATENTIA ca proces psihofiziologic
Didactica psihologiei – test grila
Conditionarea sociala a comportamentului uman
CREATIVITATEA
Argument pentru un curs de psihologia personalitatii
TULBURARI DE PERCEPTIE
PERIOADA DE SUGAR


Tulburarea de Personalitate Histrionica

(1) este incomodat/a in situatii in care nu se afla in centrul atentiei

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va place [Va place] sa fiti in centrul atentiei. Cum va simtiti atunci cand nu sunteti?
Comentriu: Dorinta de a fi observat si de a te bucura de atentia celorlalti este normala. In Tulburarea de Personalitate Histrionica dorinta de atentie din partea celorlalti este insa atat de accentuata incat devine insatiabila. Deoarece persoana se simte inconfortabil atunci cand nu este in centrul atentiei ea va face tot posibilul sa fie si sa ramana astfel, cum ar fi monopolizarea conversatiei sau dramatizarea unei relatari dupa alta.

(2) interactiunea cu altii este caracterizata adesea printr-un comportament seducator sau provocator sexual inadecvat

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca flirtati [Flirtati] mult. S-a plans vreodata cineva din aceasta cauza? Ati spus ca se intampla des [Se intampla des] sa faceti avansuri sexuale altora. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Acest item se coteaza cu „3” daca exista exemple evidente de comportament seducator compulsiv si nediscriminativ, adica in perioade sau situatii care nu au legatura cu relatiile romantice sau curtatul. Un exemplu in acest sens este o persoana care flirteaza cu chelneri, vanzatori, etc.

(3) prezinta o schimbare rapida si o expresie superficiala a emotiilor

Comentariu: Acest comportament se observa in timpul interviului. Itemul se refera la schimbari rapide ale emotiilor exprimate, ceea ce reflecta superficialitatea fundamentala a afectivitatii. De exemplu, persoana se entuziasmeaza foarte repede in legatura cu ceva sau cineva, iar apoi isi pierde rapid interesul sau face o criza de nervi care dispare imediat ce isi indreapta atentia spre altceva. Emotiile persoanei apar si dispar atat de repede incat altii o pot acuza ca se preface. Aceasta difera de itemul 6 pentru Tulburarea de Personalitate Borderline (instabilitate afectiva) prin faptul ca emotiile fluctuante caracteristice acesteia sunt mai profunde si mai durabile (zile sau ore).

(4) uzeaza in mod constant aspectul fizic pentru a atrage atentia asupra sa

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca incercati sa [Incercati sa] atrageti atentia asupra dumneavoastra prin felul in care va imbracati sau aratati. In ce fel? Faceti acest lucru tot timpul?

Comentariu: Acest item se refera la utilizarea aspectului fizic si a imbracamintii ca o modalitate de a iesi in evidenta si de a se autodefini. Nu includeti aici subiectii a caror infatisare neobisnuita are un caracter exclusiv opozitionist (de ex., poarta numerosi cercei in nas, ca o modalitate de sfidare a valorilor parentale).

(5) are un stil de a vorbi extrem de impresionistic si lipsit de detaliiComentairu: Acest comportament se observa in timpul interviului. Alaturi de modalitatea de relatare excesiv de dramatica, persoana cu Tulburare de Personalitate Histrionica poate prezenta un stil de vorbire impresionistic si caracterizat prin utilizarea frecventa a unor fraze globale, generale, lipsite de detalii. De exemplu, ea descrie ceva ca fiind „oribil” sau „minunat”, fara a putea oferi argumente sau detalii in acest sens.

(6) manifesta autodramatizare, teatralism si o expresie exagerata a emotiilor

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va propuneti frecvent [Va propuneti frecvent] sa fiti teatral/a sau iesit/a din comun. Vorbiti-mi despre asta. (Va place sa va exprimati emotiile – de exemplu sa imbratisati persoane pe care nu le cunoasteti foarte bine sau sa plangeti foarte usor?)

Comentariu: Indivizii cu aceasta tulburare tind sa fie foarte dramatici atunci cand relateaza intamplari

despre ei insisi sau in exprimarea trairilor afective. Ei isi pot pune prietenii sau familia intr-o postura neplacuta prin manifestarea excesiva a emotiilor in public (de ex., imbratisarea cu ardoare exagerata a unor cunostinte indepartate, plansul incontrolabil in situatii cu incarcatura sentimentala minora sau crize de nervi). Raspunsul la aceasta intrebare poate fi obtinut adesea prin observarea comportamentului persoanei din timpul interviului de evaluare. Nu includeti aici comportamentele care apar exclusiv in cursul Episoadelor Maniacale sau Hipomaniacale.

(7) este sugestionabil/a (adica usor influentat/a de altii sau de circumstante)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va razganditi frecvent [Va razganditi frecvent] in legatura cu anumite lucruri in functie de persoanele cu care sunteti sau de ceea ce tocmai ati citit sau vazut la televizor. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Persoanele cu aceasta caracteristica au tendinta de a se lua dupa ultima moda, de a adopta noi convingeri si de a crea eroi cu usurinta. Opiniile si valorile lor sunt influentate in mod exagerat de catre prieteni, colegi, familie si mass-media. Par a nu avea un nucleu stabil de convingeri si valori.

(8) considera relatiile mai intime decat sunt in realitate   

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca aveti [Aveti] multi prieteni foarte apropiati. Cati? Pe cine?

Comentariu: Aceasta caracteristica poate transpare din prezentarea de catre individ a unor persoane pe care tocmai le-a cunoscut sau cu care a avut o singura conversatie ca fiind prieteni apropiati.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 912
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site