Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Douazeci si doua de sfaturi practice pentru a rezista manipularilor

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
SECURITATE SOCIALA
Internetul si resursele acestuia in educatie
STRATIFICARE SI MOBILITATE SOCIALA - Delimitari conceptuale
Crestinismul - Raspandirea crestinismului
MUTATII PRODUSE IN FAMILIA CONTEMPORANA
O noua paradigma: dezvoltarea sociala
FEMEIA DE FIER
SOCIETATE DE STATUS
Obiectul si problematica sociologiei
REZONANTE SUBTILE IN RELATIA DE CUPLU


Douazeci si doua de sfaturi practice pentru a rezista manipularilor

1. Incercati sa jucati cu dumneavoastra insiva, din cand in cand, rolul de 'avocat al diavolului', combatandu-va propria imagine, conceptiile pe care le considerati de nezdruncinat, prejudecatile, comportamentul, sentimentele. Veti ajunge astfel sa va cunoasteti mai bine, sa va descoperiti punctele slabe ori rigiditatile, dar poate si calitati pe care nu vi le-ati pus in valoare. Incercati sa va priviti cu alti ochi, mereu din alte perspective, pentru a intelege mai bine care este parerea celorlalti despre dumneavoastra.2. Exersati rostirea unor expresii precum: 'Am gresit', 'Imi pare rau', 'E vina mea', 'Am invatat ceva din greseala asta'.

3. Fiti atenti la perspectiva din care altii incearca sa prezinte, sa incadreze o problema, o situatie, o anume opinie. Acceptand neconditionat premisele lor, le oferiti din start un avantaj substan­tial. Fiti pregatiti pentru eventualitatea de a respinge de la bun inceput, in intregime, punctul lor de vedere si de a veni cu varianta dumneavoastra. Feriti-va sa treceti la discutarea detaliilor inainte de a vedea daca problema, in totalitatea ei, nu este cumva gresit pusa. De multe ori agentii de influenta isi atrag inter­locutorul in discutii pe marginea unei probleme, pentru ca abia cand e prea tarziu acesta sa-si dea seama ca intreaga problema era artificial creata. Spre exemplu, dupa revolutia din 1989, regimul de la Bucuresti a facut nenumarate presiuni asupra zia­ristilor pentru discutarea articolelor pe care ar fi trebuit sa le cuprinda legea presei. Ziarele independente insa au pus problema cu totul altfel: era intr-adevar necesara legea presei sau aparitia ei ar fi putut justifica un nou val de cenzura informationala?

4. Acceptati pierderile pe termen scurt (in bani, timp, efort, sau chiar respect fata de propria dumneavoastra persoana) pentru a va pastra independenta. Lasandu-va atrasi cu usurinta de mirajul unor avantaje imediate, puteti cadea in capcane foarte pericu­loase, iar suferinta produsa de aparitia disonantei cognitive va fi incomparabil mai mare decat cea provocata de nemultumiri sau de necazuri trecatoare. Acceptati micile pierderi si ganditi-va ca ele va sunt invatatura de minte pentru a nu mai gresi in viitor.

5. Puneti imediat piciorul in prag atunci cand sunteti ne­multumit, agasat, sau cand suferiti din cauza comportamentului unei persoane apropiate. Exersati-va in a spune:,,Pot trai si fara dragostea (prietenia) ta, chiar daca la inceput imi va fi greu. Daca vrei sa mai fim impreuna (prieteni), inceteaza sa mai faci lucrul asta si obisnuieste-te sa faci asta', sau: 'Pot supravietui fara favorurile dumneavoastra, daca vreti sa ramanem in relatii bune, ganditi-va sa ma tratati cu mai mult respect' s.a.m.d. In caz ca nu sunteti luat(a) in serios, chiar dupa avertismente repetate, pregatiti-va sa va detasati (despartiti) total de persoana respectiva.

6. Evitati intotdeauna sa luati hotarari pripite, mai ales in situatii care va sunt neclare. Multi agenti de influenta exagereaza graba cu care trebuie sa raspundeti, presandu-va, pentru a nu va da timp de gandire. Judecati problema la rece, luati-va un ragaz suficient, cautati surse suplimentare de informatii asupra subiec­tului si abia apoi puneti-va semnatura.

7. Intotdeauna cand ceva vi se pare neclar, insistati cu intre­barile pana ce va lamuriti complet. Nu-i lasati pe agentii de in­fluenta sa va faca sa va simtiti prost si astfel sa va reduca la tacere, in foarte multe cazuri, explicatiile superficiale sunt semne ale unor tentative de manipulare, dar si ale superficialitatii si incom­petentei celui chipurile atotstiutor.

8. Exersati-va in descifrarea sensurilor ascunse ale lucrurilor sau situatiilor intalnite la fiecare pas, indiferent cat de banale ar parea: rolul uniformelor, substratul diverselor relatii interper-sonale, intentiile reale ale diversilor vorbitori, rolul nescris al unor legi si regulamente. Incercati sa va explicati ce s-a urmarit prin promovarea unor anumite conceptii arhitectonice, care sunt tentativele de manipulare prin afisarea diverselor simboluri sau sigle, ce interese se ascund sub unele aliante de circumstanta, prin ce mijloace este obtinut acceptul sau atasamentul unora sau al altora fata de anumite idei, organizatii sau lideri, cum actioneaza asupra individului presiunea grupului social din care face parte, ce se poate citi printre randuri in articolele din ziare s.a.m.d. Poate fi un joc interesant, dar si foarte util.

9. Fiti atent(a) la regulile impuse de gazde, atunci cand sunteti in rolul oaspetelui. Uneori respectarea instinctiva a acestora (pentru a nu da dovada de impolitete) va poate limita drastic libertatea de exprimare, de actiune si chiar de alegere. Priviti cu detasare regulile de protocol, respectati-le, dar nu intr-o asemenea masura, incat sa renuntati la a va mai expune deschis parerile. Incercati din cand in cand sa jucati rolul nonconfor-mistului. Reactiile celor din jur va vor putea demonstra daca au sau nu intentii ascunse.

10. Nu acordati credit solutiilor simple in cazul unor pro­bleme personale, sociale sau politice complexe.

11. Amintiti-va ca nu exista dragoste sau prietenie totala, neconditionata, din partea unui strain, la prima vedere. Fiti foarte atenti la cei care incearca sa vi se 'bage sub piele' si incercati sa aflati ce anume urmaresc sa obtina de la dumneavoastra. Insa chiar si in cadrul relatiilor obisnuite de prietenie sau de iubire, retineti ca acestea pot fi verificate numai in timp. De asemenea, este imposibil ca ele sa reziste daca unul numai da, iar celalalt doar primeste. Increderea, adevarata dragoste sau prietenie au la baza reciprocitatea si respectul fata de celalalt.12. Daca ajungeti intr-o situatie sociala noua, intr-un anturaj nou, intr-o companie nefamiliara, incercati imediat sa aflati de pe ce pozitie puteti intra in contact cu cei din jur si care sunt principalii agenti de influenta ai grupului. Intrati pe 'lungimea de unda' a acestora, aflati cat mai multe amanunte despre ei, 'cititi-le' preferintele, orgoliile, preocuparile, flatati-i daca e cazul, incercati sa descifrati ce urmaresc si apoi cautati solutiile cele mai bune pentru a rezolva problemele ce se pot ivi.

13. Evitati situatiile total nefamiliare, in care nu va puteti manifesta libertatea de actiune sau de exprimare. Daca totusi va aflati intr-o asemenea situatie, incepeti cu testarea limitelor ce va sunt impuse. Acceptati un pret mai mic pentru a va elibera, in loc sa va supuneti unor suferinte greu de suportat pe care vi le-ar putea provoca ramanerea intr-o astfel de situatie.

4. Nu va dezvaluiti sentimentele, dorintele ascunse, slabi-ciunile sau limitele in fata oricui. Amintiti-va ca, uneori, chiar si cel mai bun prieten va poate trada sau va poate exploata cu ajutorul acestor destainuiri.

15. Obisnuiti-va cu momentele de detasare emotionaa, mai ales atunci cand doriti sa analizati cu atentie a anumita problema. Exersati-va in pastrarea calmului si a sangelui rece, in confrun­tarile cu cei care incearca sa va manipuleze. De foarte multe ori ei urmaresc sa va enerveze special pentru a va crea momente de vulnerabilitate de care sa se foloseasca in a va ingenunchea.

16. Nu va lasati la cheremul lacomiei si al satisfacerii orgo­liului personal. Agentii de influenta stiu foarte bine cum sa va exploateze aceste slabiciuni pentru a profita de pe urma dumnea­voastra sau chiar pentru a va supune in cele din urma. Rezistati ademenirilor, linguselilor, barfelor, iar daca va simtiti nesigur(a) si nu stiti cum sa procedati, ganditi-va la persoana pe care o considerati un exemplu de onestitate si stapanire de sine si imaginati-va cum ar proceda aceasta in locul dumneavoastra.

17. Acceptati schimbul de idei, analizati la rece opiniile sau conceptiile ce nu coincid cu ale dumneavoastra, mai ales cand sunt sustinute de argumente concrete, incercati sa va puneti in locul celor cu care va confruntati ideile, pentru a vedea mai bine unde gresesc ei sau unde gresiti dumneavoastra.

18. Identificati momentele in care simtiti un sentiment de vina si incercati sa-i aflati originea. Vedeti daca nu va este indus in mod artificial pentru a va determina sa actionati intr-un anume fel. In general, nu luati decizii pentru a scapa de sentimentul de vina. Acceptati-l ca pe o componenta inevitabila a firii umane, dar nu actionati sub imperiul sau.

19. Actionati pe deplin constient in toate situatiile. Nu luati decizii doar pentru ca 'asa trebuie' sau pentru ca asa v-a intrat in reflex. Incercati sa vedeti care anume reflexe corespund con­vingerilor dumneavoastra intime si care v-au fost impuse prin diverse tehnici de manipulare.

20. Ganditi-va ca, uneori, consecventa poate conduce la rigi­ditate. Daca in urma unei analize detasate va dati seama ca ati gresit, nu persistati in greseala doar de dragul consecventei.

21. Autoritatile legitime trebuie respectate, dar cei care se erijeaza in autoritati fara a avea legitimitate trebuie supusi unei analize atente pentru a vedea care sunt interesele ascunse ce ii anima si pentru a gasi calea de a-i respinge.

22. Vociferarile sau reactiile emotionale nu sunt suficiente pentru contracararea actelor de inechitate sau de injustitie. Pentru a lupta impotriva oricaror abuzuri trebuie sa va asumati deschis optiunea si sa le infruntati pana la capat, indiferent de consecinte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 540
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site