Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Guvernarea electronica (iGovernement)

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic

Guvernarea electronica (iGovernement)

Imputernicirea cetatenilor prin intermediul sistememlor distribuite

jpgTehnologia si noile puncte de vedere produc schimbari radicale asupra relatiilor economice si sociale, ceea ce face ca asteptarile cetatenilor fata de organismele de guvernare sa creasca. Desi Guvernele incearca sa faca fata schimbarilor, acestea intalnesc adesea impedimente precum: ierarhii organizationale depasite care nu realizeaza o distributie adecvata a informatiilor; politici publice destinate generatiilor anterioare si nicidecum celor prezente; sisteme bugetare fara instrumente de masurare eficiente; sisteme de deservire a populatiei care nu includ cele mai recente inovatii tehnologice.

Implementarea inovatiilor tehnologice si ideologice in cadrul sistemelor de guvernare este esentiala pentru a veni in intampinarea nevoilor unei economii globale caracterizata de o populatie cu cerinte in crestere si din ce in ce mai specializate. Cu toate acestea, schimbarea intalneste deseori opozitie si tot mai multe structuri guvernamentale, procedee si sisteme necesita transformari totale ce sunt caracterizate de nenumarate probleme si provocari.

Numeroase Guverne au pus la punct metode inovatoare pentru a furniza cetatenilor serviciile de baza, a trece peste provocarile aduse de politicile publice invechite si a utiliza tehnologia intr-un mod inedit. Urmatoarele studii de caz scot la iveala cateva dintre aceste transformari demonstrand metode care pot fi aplicate in intreaga lume in vederea dezvoltarii Guvernelor.

Firmele membre Deloitte au condus numeroase procese de transformare a structurii Guvernelor din intreaga lume. Acestea furnizeaza o gama larga de servicii si solutii integrate destinate tuturor domeniilor de guvernare incluzand sanatatea si serviciile sociale, managementul fiscal si financiar, apararea, justitia, transporturile, educatia si sectoarele non-profit. Ele pun la dispozitia clientului expertiza si metodologia necesare pentru a face fata provocarilor diverse – de la contabilitatea de angajament pana la elaborarea de sisteme pentru domenii specializate precum managementul inventarului, managementul activelor si managementul resurselor de apa. 

) Bariere legislative - lipsa unui cadru legislativ clar care sa aduca clarificari agentiilor guvernamentale sau oricarei organizatii publice cu privire la ce poate si ce nu pote fi inclus in e-goverment, mai ales in domeniile care reclama securitatea datelor sau un standarde tehnice, poate constitui o bariera majora impotriva implementarii sau dezvoltarii sistemelor de 'e-goverment'.2) Constrangerile bugetare – alocarile bugetare pentru e-goverment

In cele mai multe cazuri investitiile in IT reclama costuri ridicate, respectiv alocari de fonduri masivc de la buget, fonduri care nu pot fi sustinute sau nu se regasesc , dintr-un motiv, in bugetele. In multe cazuri structura si modul de concepere a bugetului actioneaza eficient impotriva implementarii sistemelor de 'e-government' prin faptul ca prin bugetul respectiv nu se recunoaste cheltuielile cu e-government ca fiind in fapt o investitie rentabila si eficienta.

3) Barierele privind nivelul tehnologic si solutile de implementare adoptate - investitiile in e-goverment si IT implica costuri mari, costuri suportate de buget. In general, cu cat nivelul tehnologic a unei tari este este mai ridicat – ma refer aici la o piata bine structurata de IT, producatori indigeni importanti de IT, existenta unor centre puternice de cercetare in domeniu IT, cu atat mai tara respectiva pe de o parte are un acces mult mai rapid la informatile si tehnologile de varf IT, iar pe de alta parte costurile de achizitie a tehnologiei IT sunt mai mici.

O alta clasificare a barierelor care influenteaza implementarea sistemelor de 'e-government' este cea prezentata mai jos (V. Costas et al 2005):

1) Bariere legislative – referitoare la existenta unor legi, proceduri, reglementari si directive specifice care sa permita sau sa faciliteze dezvoltarea serviciilor electronice.

2) Bariere administrative – referitoare la existenta si alocarea personalului calificat, a mentalitatilor personalului din sfera serviciilor publice precum si necesitatea si dorinta spre reforme structurale, lipsa fondurilor necesare achizitiei de technologie IT.

3) Bariere tehnologice – asociate cu existenta unor infrastructuri de IT, existenta unor multiple si variate aplicatii informatice, standarde si norme de securitate.

4) Bariere culturale-utilizator – asociate atitudinea populatiei fata de technologia IT, gradul de deschidere pe care societatea o are catre technologi de tipul IT, gradul de informatii si de cunostiinte acumulate de populatie privind folosirea technologiilor informatiilor si comunicare, gradul de incredere/neincredere a cetatenilor in solutile propuse prin sistemele IT, nivelul costurilor pe care utililizatorii le genereaza in procesul utilizarii serviciilor electronice.

5) Bariere sociale – asociate cu impedimentele legate de statutul social al utilizatorilor si/sau a personalului care foloseste sistemul de e-goverment ( frica pierderii locului de munca sau a degradarii statutului social, amenintarea de scaderie a puterii pe care o au unele organizatii asupra cetatenilor datorita dezvoltarii contactelor de tip “ retele net ” – o mare parte dintre cetateni, in cazul folosirii serviciilor electronice, fiind intr-o mica masura la 'descretia' angajatiilor organizatiilor publice, resistenta la schimbare a personalului datorita modului greoi de adaptarea la noutatile technologiei IT).

V. CONCLUZII

Implementarea sistemelului de 'e-government' constituie cu certitudine pentru sectorul administratiei publice un important pas inainte atat in vederea cresterii eficientei serviciilor publice cat si sub aspectul cresterii gradului de satisfactie a clientilor (categoriile de cetateni care apeleaza un anumit tip de servicii publice).

Cu toate ca beneficile utilizarii sistemelor de 'e-goverment' sunt majore, implementarea acestor sisteme nu este un lucru usor, acest lucru implicand analiza amanuntita si serioasa a diferitelor si multiplelor aspecte (factori) care pot influenta atat reusita/esecul implementarii cat si dezvoltatea ulterioara a sistemului.

De asemenea ignorarea sau neanalizarea factorilor care au o influenta majora in procesul de implementare si dezvoltare a sistemelor de e-goverment conduce la transformare a acestor factori in adevarate si serioase ' bariere', bariere care actioneaza impotriva implementarii de e-goverment si care sunt in fapt raspunzatoare de mersul greoi sau esecul implementarilor de e-goverment

De remarcat faptul ca in cazul implementarii sistemelor de 'e-governement' printre factorii de influenta se numara nu numai factorii ce tin, in general, de guvern sau de sectorul administratiei publice ( directia,orientarea si sustinerea politica; gradul de dezvoltare, modernizare si de descentralizare a administratiei publice; impactul politicilor publice, gradul de transparenta si democratie), ci si factori mai ce tin de nivelul si tipul 'civilizatiei' (factori culturali-religiosi, nivelul dezvoltarii democratice si sociale; mentalitate cetatenilor si rezistenta la schimbare a acestora privitoare la noutate)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 970
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site