Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

Actul juridic unilateral

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micActul juridic unilateralSectiunea 1

Dispozitii generale

Notiune

Art.1337 - Este unilateral actul juridic care presupune numai manifestarea de vointa a autorului sau.

Regim juridic

Art.1338 -Dispozitiile privitoare la contracte se aplica in mod corespunzator actelor unilaterale. 

Acte unilaterale supuse comunicarii

Art.1339 - (1) Actul unilateral este supus comunicarii atunci cand constituie, modifica sau stinge un drept al destinatarului si ori de cate ori informarea destinatarului este necesara potrivit naturii actului.

(2) Daca prin lege nu se prevede altfel, comunicarea se poate face in orice modalitate adecvata, dupa imprejurari.

(3) Actul unilateral produce efecte din momentul in care comunicarea ajunge la destinatar, chiar daca acesta nu a luat cunostinta de aceasta din motive care nu ii sunt imputabile.

Sectiunea a 2-a

Actul unilateral ca izvor de obligatii

Promisiunea unilaterala

Art.1340 - (1) Promisiunea unilaterala facuta cu intentia de a se obliga independent de acceptare il leaga numai pe autor.

(2) Destinatarul actului poate sa refuze dreptul astfel nascut.

(3) Daca autorul actului nu a stipulat expres un termen, promisiunea se considera facuta pentru o anumita durata, potrivit cu natura obligatiei si cu imprejurarile in care a fost asumata.

Promisiunea  publica de plata

Art.1341 - (1) Cel care  promite in mod public o plata in schimbul executarii unei prestatii este obligat sa faca plata, chiar daca prestatia a fost executata fara a se cunoaste promisiunea.

(2) Daca prestatia a fost executata de mai multe persoane impreuna, plata se imparte intre ele, potrivit contributiei fiecareia la obtinerea rezultatului, iar daca aceasta nu se poate stabili, plata se imparte in mod egal.

(3) Atunci cand prestatia a fost executata separat de mai multe persoane, plata se cuvine aceleia care a comunicat cea dintai rezultatul.

Revocarea promisiunii publice de plata

Art.1342 - (1) Promisiunea poate fi revocata in aceeasi forma in care  a fost facuta publica sau intr-o forma echivalenta.

(2) Revocarea nu produce efecte fata de cel care, mai inainte de publicarea ei, a executat prestatia.

(3) Daca revocarea a fost facuta fara justa cauza, autorul promisiunii datoreaza o despagubire echitabila care nu va putea depasi plata promisa, celor care inainte de publicarea revocarii, au facut cheltuieli in vederea executarii prestatiei. Cu toate acestea, promitentul nu datoreaza despagubiri, daca dovedeste ca rezultatul cerut nu putea fi obtinut.

(4) Dreptul la actiunea in despagubire se prescrie in termen de un an de la data publicarii revocarii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1422
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved