Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


ACTIUNEA IN GRANITUIRE, ACTIUNEA NEGATORIE, ACTIUNEA CONFESORIE SI ACTIUNEA IN PRESTATIE TABULARA

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micActiunea in granituire, actiunea negatorie, actiunea confesorie si actiunea in prestatie tabulara

Actiunea in granituire este actiunea prin care reclamantul cere instantei de judecata sa determine prin semne exterioare, intinderea a doua fonduri invecinate si linia de hotar dintre ele, pe baza unei hotarari judecatoresti. Ea are un caracter imprescriptibil, putand fi utilizata si pentru apararea altor drepturi reale.
Actiunea negatorie este actiunea prin care reclamantul cere instantei de judecata sa stabileasca, prin hotarare judecatoreasca, ca o alta persoana (paratul), nu are vreun dezmembramant al dreptului de proprietate asupra bunului sau si sa-l oblige la incetarea exercitarii lui nelegitime. Ea are un caracter imprescriptibil si are ca obiect apararea dreptului de proprietate impotriva exercitarii nelegitime a dezmembramintelor sale.

Actiunea confesorie este actiunea prin care reclamantul cere instantei de judecata sa stabileasca, prin hotarare judecatoreasca, ca el este titularul unui dezmembramand al dreptului de proprietate asupra unui bun apartinand altei persoane (paratul), si sa-l oblige pe proprietar a-i permite exercitarea sa. Este prescriptibila in 30 de ani si are ca obiect apararea dezmembramintelor dreptului de proprietate.Actiunea in prestatie tabulara este actiunea reala prin care, cel indreptatit sa-si intabuleze in Cartea funciara un drept real imobiliar, cere instantei judecatoresti sa dispuna inscrierea acelui drept in Cartea funciara, daca cel obligat refuza sa predea inscrisul necesar pentru stramutarea sau constituirea dreptului respectiv in favoarea sa. Hotararea judecatoreasca are rolul de a substitui inscrisul respectiv si serveste la intabularea dreptului real in favoarea reclamantului. Hotararea judecatoreasca nu reprezinta insa titlul de proprietate, deoarece in sistemul cartilor funciare transferul dreptului de proprietate se produce numai prin inscrierea sa in Cartea funciara.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1708
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site