Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Efectele si modalitatile de invocare ale uzuzcapiunii

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Efectele si modalitatile de invocare ale uzuzcapiunii

Cel mai important efect al uzucapiunii consta in faptul ca posesorul imobilului dobandeste dreptul de proprietate asupra bunului respectiv. In acest moment, dreptul de proprietate al fostului proprietar se stinge. Mai mult, dreptul de proprietate al uzucapantului va fi liberat de orice fel de sarcini, in sensul ca eventualele drepturi pe care le aveau tertele persoane asupra bunului, anterior uzucapiunii, se sting ca efect al acesteia. Explicatia rezida in caracterul originar al acestui mod specific de dobandire al proprietatii.
Deosebit de important este faptul ca uzucapiunea are efect retroactiv, in sensul ca uzucapantul va dobandi dreptul de proprietate din momentul in care a inceput sa curga prescriptia achizitiva. Practic, cel care a uzucapat se va putea adresa instantei judecatoresti cu o actiune in constatare, intemeiata pe dispozitiile art. 111 Cod procedura civila, pentru a se constata dreptul sau de proprietate sau, dupa caz, al altui drept real dobandit prin uzucapiune.

Uzucapiunea va putea fi invocata si pe cale de exceptie atunci cand, dupa implinirea conditiilor uzucapiunii, uzucapantul este chemat in judecata de fostul proprietar cu o cerere de revendicare. Invocand astfel uzucapiunea el va paraliza definitiv actiunea indreptata impotriva sa.Conform art. 1838 Cod civil nu se poate renunta la prescriptia achizitiva decat la implinirea ei. Nu se va confunda insa renuntarea anticipata la prescriptie, cu recunoasterea facuta de posesor cu privire la precaritatea posesiei sale. Renuntarea la prescriptie poate fi expresa sau tacita, iar posesorul trebuie sa fie capabil de a renunta. Renuntarea la uzucapiune nu este insa echivalenta cu o instrainare a bunului.

De asemenea, art. 1841 Cod civil dispune ca, judecatorii nu pot aplica din oficiu prescriptia achizitiva, daca cel interesat nu a invocat-o.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site