Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Masuri de sanatatea si securitatea muncii , PSI si protectia mediului

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micMasuri de sanatatea si securitatea muncii , PSI si protectia mediului

Dimensionarea echipamentului tehnic ( instalatii electrice, bancuri de lucru,
scaune, mobilier, masini-unelte etc.), din dotarea atelierelor va fi in concordanta cu dimensiunile statice si dinamice (antropometrice) ale lucratorilor.

Uneltele de mana vor fi adaptate la dimensiunile antropometrice (forma, lungime, grosime) ale mainii si posibilitatilor efortului fizic mediu al lucratorilor.

Uneltele de mana actionate electric sau pneumatic vor fi pre­vazute cu dispozitive pentru fixarea sculei, precum si cu dispo­zitive care sa impiedice functionarea lor necomandata.

Dispozitivul de comanda va fi astfel conceput incat, dupa incetarea actiunii acestuia, functionarea de mana sa inceteze imediat.

Daca uneltele de mana cu actionare electrica sau pneumatica sunt dotate cu piese active (pietre de polizor, panze de fierastrau etc.) ce prezinta pericol de accidentare, acestea vor fi protejate impotriva atingerii.

Tuburile flexibile de aer comprimat trebuie sa corespunda debi­tului si presiunii de lucru. Fixarea lor pe racordul uneltei va fi asigurata de coliere metalice.

Uneltele de mana rotative, cu actionare pneumatica vor fi dotate cu dispozitive de reglare a presiunii si debitului in vederea limitarii turatiei.

Pentru prevenirea accidentelor prin electrocutare, uneltele de mana actionate electric trebuie sa corespunda normativelor in vigoare si vor fi verificate periodic de catre personalul de specialitate.

Cozile si manerele de mana vor fi netede, bine fixate si vor avea dimensiuni care sa permita prinderea lor sigura si comoda.

Uneltele de mana prevazute cu articulatii (foarfeci, clesti etc.) vor avea o constructie robusta si nu vor prezenta frecari mari sau articulatie care ar duce la eforturi suplimentare pentru cel care le actio­neaza si in acelasi timp la nesiguranta in timpul lucrului. Bratele de actionare ale acestor unelte vor fi astfel executate incat la inchidere sa existe un spatiu suficient intre ele, pentru a se preveni prinderea lor.

Uneltele de mana vor fi pastrate, dupa caz, in dulapuri, lazi, sau alte suporturi speciale, in apropierea locurilor de munca si vor fi astfel asezate incat sa aiba orientata spre exterior partea de prin­dere pentru a exclude contactul cu partile ascutite sau taietoare.

Toate uneltele de mana vor fi verificate cu atentie la inceputul schimbului. Periodic, in functie de frecventa de utilizare, uneltele de mana vor fi controlate sistematic. Uneltele de mana care nu corespund conditiilor normale de lucru vor fi inlocuite imediat cu altele corespun­zatoare.

Parghiile, manetele de comanda, butoanele de pornire si oprire etc. vor fi amplasate astfel incat sa fie vizibile de la locul de munca si sa fie posibila manevrarea lor fara deplasarea lucratorilor de la locul de munca. Amplasarea lor trebuie sa excluda posibilitatea manevrarii lor involuntare. Constructia butoanelor trebuie sa fie astfel facuta incat sa se distinga usor butonul de pornire si cel de oprire.

Se recomanda ca sensul de miscare al parghiilor si manetelor sa corespunda cu sensul miscarii organului comandat.

Parghiile si manetele vor fi prevazute cu placute sau cu inscriptii care indica comenzile.

Parghiile si manetele de comanda trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de blocare care sa nu permita deplasarea libera a acestora dupa fixare intr-o anumita pozitie sau cuplarea sau decuplarea neco­mandata.La exploatarea masinii, manipularea manetelor, parghiilor, roti­lor manuale si butoanelor trebuie sa fie comandata. Inlaturarea comenzilor gresite trebuie asigurata prin introducerea comutarilor automate. Organele de comanda ale masinilor-unelte trebuie asezate la o inaltime comoda pentru cel care le manuieste.

Pentru asigurarea securitatii muncii dispozitivele de comanda ale oricaror mecanisme trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa fie asezate in locuri unde pozitia lor sa asigure o manevrare comoda si sa permita utilizarea fara pericol a dispozitivelor de pornire;

sa opreasca repede mecanismul si sa-l fixeze rigid in pozitia necesara;

sa excluda posibilitatea pornirii intamplatoare a mecanismului.

La masinile si locurile de munca unde este posibila efectuarea operatiilor in pozitie sezand, comenzile vor fi astfel amplasate incat sa fie asigurata o pozitie comoda in timpul lucrului.

Toate agregatele, instalatiile si masinile vor fi prevazute cu dis­pozitive de siguranta, supraveghere, securitate si control, astfel incat sa se asigure functionarea lor corecta si fara pericol de accidente.

Organele de masini, care in timpul exploatarii pot fi suprasolicitate din anumite cauze, vor fi prevazute cu sisteme de siguranta care sa previna deteriorarea sau desprinderea organului in cauza si, prin urmare, a accidentelor.

Pornirea instalatilor si agregatelor care nu pot fi supravegheate din locul de amplasare al pupitrului de comanda se poate face numai dupa confirmarea semnalului de pornire de la posturile de supra­veghere.

La instalatiile si agregatele care nu pot fi supravegheate din­tr-un singur loc, trebuie sa existe un sistem de semnalizare in ambele sensuri, intre locul de comanda si locurile de munca sau de supra­veghere, de la instalatie.

Instalatiile si echipamentele electrice vor fi construite, montate, intretinute si exploatate in asa fel incat sa fie prevenite electrocutarile prin atingerea directa sau indirecta, arsurile, incendierile, exploziile si arderile neprevazute ale capselor electrice provocate de curenti de dispersie sau de curenti vagabonzi din instalatiile energetice sau datorate descarcarilor atmosferice. In acest scop, pe langa masurile de securitate a muncii privind instalatiile si echipamentele electrice pre­vazute in normele de protectia muncii se va tine seama si de instructiunile proprii elaborate de unitate pentru fiecare loc de munca.

Defectele care se ivesc in instalatiile electrice trebuie desco­perite la timp si indepartate de personalul calificat pentru aceasta.

Se va acorda o atentie deosebita utilajului electric si retelelor electrice din ateliere cu umiditate si cu temperatura ridicata, precum si incaperile in care se gasesc gaze, vapori sau praf, inflamabile si explozibile pentru a preveni electrocutarile sau incendiile datorita socuril­or electrice, pieselor incalzite sau incandescente prin care trece curen­tul si scurtcircuitele.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3117
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site