Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Efectele exercitiilor cu swissball

Fitness+ Font mai mare | - Font mai micEfectele exercitiilor cu swissballSwissball: ajutor functional sau accesoriu la moda?

In ultimii zece ani, swissballs au devenit echipamente sportive foarte importante. Ele se gasesc atat in salile de fitness, de gimnastica, cat si in clinicile fizioterapeutilor. Dar, poate fi justificata popularitatea lor in termeni de eficienta? Cele mai recente cercetari sportive ajuta la clarificarea acestei probleme.

Antrenorul de fitness Paul J. Goodman sustine ca exercitiile cu swissball reprezinta cheia catre o imbunatatire eficienta a fortei trunchiului. Acelasi Goodman declara ca exercitiile efectuate pe minge implica o mare stimulare a sistemului neuromuscular, iar utilizatorii isi dezvolta un mai bun echilibru, coordonare si proprioceptie.

Dar aceste afirmatii nu au nici o justificare stiintifica. Ele provin mai degraba din experienta lui Goodman cu clientii ce foloseau swissball.

Dovezile ce sustin eficienta exercitiilor cu swissball provin dintr-un laborator canadian de cercetare. Kathryn Clark si echipa sa de cercetare de la Scoala de Sanatate si Performanta umana din cadrul Universitatii Dalhausie au comparat activitatea electromiografica a muschiului drept abdominal in timpul multiplelor exercitii abdominale. Aceasta electromiograma (EMG) indica (prin intermediul nivelului activitatii electrice) gradul activitatii musculare. Nivelurile ridicate ale EMG sunt asociate unei forte mari si unui numar mare de fibre musculare fortificate.

Echipa lui Clark a analizat exercitiile abdominale atat pe podea cat si pe minge. Nivelul mediu al EMG pentru trei repetitii din fiecare exercitiu a fost calculat ca procentaj din nivelul maxim EMG al subiectului (variaza de la un subiect la altul).

Nivelul maxim EMG al muschiului drept abdominal a fost stabilit de subiectul care a realizat o contractie voluntara maxima in timpul miscarilor abdominale impotriva unei rezistente produse de un antrenor care ii presa umerii in directia opusa miscarii.

La final cercetatorii au stabilit ca exercitiile abdominale efectuate pe swissball au avut cel mai mare scor, EMG de aproape 90% din maximul EMG, in timp ce abdomenele pe podea direct au avut doar 70% din maximul EMG.

Aceste descoperiri sunt sustinute si de cele ale cercetatorului canadian Stuart McGill. Echipa lui a analizat de asemenea activitatea EMG a exercitiilor abdominale efectuate pe swissball si pe podea. In mod similar, el afirma ca cel mai mare nivel EMG s-a stabilit pe swissball.

Alte cercetari privesc exercitiile cu swissball dintr-un unghi diferit. David Behm si echipa sa de la Universitatea Memoriala (Insula Newfound) au analizat schimbarile fortei musculare si activitatea membrelor inferioare in timpul unor exercitii, atat in conditii stabile (banca) cat si in conditii instabile (swissball). Ei au analizat forta musculara si EMG-ul cvadricepsilor in timpul extensiei, dar si a flexei plantare, desfasurate in conditii stabile si instabile, observand si EMG-ul muschilor antagonisti (flexori dorsali / bicepsi femurali). Acest lucru a dus la rezultate neasteptate. Asa cum era de asteptat, forta acestor muschi in timpul exercitiilor desfasurate in conditii stabile era mai mare decat cele desfasurate in conditii instabile. Totusi, in timp ce EMG-ul cvadricepsilor era mai mic in conditii instabile, cel al muschilor antagonisti crestea. Aceasta sugereaza ca activitatea muschilor agonisti este inhibata in timpul exercitiilor instabile de activitatea crescanda a antagonistilor, ceea ce duce la concluzia ca exercitiile cu swissball sunt o metoda excelenta de dezvoltare a grupelor musculare antagoniste, ajutand, in mod paradoxal, la cresterea calitatii antrenamentelor de forta.

Swissball are o utilizare multifunctionala:

imbunatateste echilibrul, care in timp va duce la sporirea agilitatii;

fortifica constant musculatura profunda a coloanei vertebrale, ceea ce aparatele obisnuite nu pot face;

intareste muschii posturali, ce sunt in general slabiti datorita mediului de viata sedentar, care de asemenea nu pot fi intariti cu ajutorul aparatelor obisnuite din salile de fitness; acest lucru se realizeaza prin antrenarea muschilor stabilizatori ai coloanei, rezultatul fiind functionarea mai eficienta a corpului si micsorarea presiunii pe articulatii;

activeaza o gama mai larga de grupe musculare, datorita instabilitatii sale, intrucat nu are doua miscari consecutive identice;

dezvolta stabilitatea coloanei vertebrale si a articulatiilor, ceea ce ajuta la prevenirea accidentarilor ;

determina activarea unor nivele inalte ale sistemului nervos, astfel permitand atletilor dobandirea unei mari capacitati neuromotrice in spatiul de lucru, ceea ce va duce la prevenirea accidentarilor (atletii care folosesc in mod constant doar aparatele obisnuite din salile de fitness vor intampina greutati in transferarea fortei si puterii in spatiul de antrenament);

imbunatateste starea generala de sanatate, activand sistemul circulator;

este utila in streching-ul cu ajutor si in dezvoltarea fortei;

dezvolta vocabularul motor;

fortifica in mod constant musculatura lombara, abdominala si cea a coloanei vertebrale;

creste performanta sportiva;

ajuta la o nastere mai usoara, gravitatia si pozitionarea adecvata pe Pregnancy Balls inlesnind procesul nasterii; cele mai adecvate mingi sunt Sissel ProAbs si Sissel-X-Treme;

este o metoda recomandata pentru recuperarea diferitelor afectiuni, cum ar fi: lombalgii, scolioze, tendinite, tulburari musculo-scheletice, tulburari de echilibru, diverse dureri articulare;

dezvolta capacitatea organismului de concentrare;

ofera o satisfactie imbunatatita a imaginii corporale;

influenteaza in mod pozitiv starea de spirit, inducand optimismul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 817
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved