Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

LOCUL FITNESS-ULUI IN STIINTA SPORTULUI

Fitness

+ Font mai mare | - Font mai micLOCUL FITNESS-ULUI IN STIINTA SPORTULUI1.1. Definitia notiunii de fitness

1.2. Caracteristici si subsistemele educatiei fizice

Sportul definitie si carcateristici

1.4. Evolutia, rolul sportului ;i subsistemele lui

1.5. Beneficiile si functiile sportului

1.6. Sportul in activitatea cotidiana si ecoul social

Stiinta educatiei fizice si sportului ( notiunea superioara - stiinta) - intelesul principal = Totalitatea cunostintelor privind exercitiile fizice, corelate intr-un sistem de notiuni si prezentate intr-o teorie proprie, care stabileste principiile dupa care se prevad, se valorifica si se confirma efectele biologice si spirituale in practica vietii sociale. Observatii: Stiinta educatiei fizice si sportului prin profilul cunostintelor sale de ordin biologic si pedagogic are un caracter de sinteza. Obiectul ei de cunoastere il constituie omul in procesul sau de integrare sociala si cu ajutorul practicarii exercitiilor fizice, in scopul perfectionarii sale organice si psihice si implicit al maririi randamentului sau social.

Chiar daca in tara noastra se foloseste termenul de "Stiinta educatiei fizice si sportului" aproape in intreaga Europa termenul a fost inlocuit cu sintagma "Sports Science" = Stiinta Sportului - pentru a defini domeniul nostru de activitate.

Ceea ce ne-a determinat sa abordam aceasta tema a fost necesitatea incadrarii sau stabilirii locului pe care il ocupa fitnessul in contextul Stiintei Sportului. Faptul ca Stiinta Sportului a fost de-a lungul timpului in pedagogie sau medicina ca ramura a acestora, iar azi "se utilizeaza metode, tehnici, ipoteze si din alte stiinte cum sunt: biologia, psihologia, antropologia, sociologia" M., Epuran , ne demonstreaza ca domeniul nostru de activitate a devenit o stiinta interdisciplinara.

Valorile care inalta educatia fizica si sportul la rang de stiinta pot fi fizice, intelectuale, morale, sau spirituale. Cu cat aceste activitati contribuie la sporirea tonusului vital al individului sau al grupului, cu atat mai mult se va apropia de cultura si de conceptul de stiinta a sportului.

In conceptia lui Parsons, sistemul cultural este legat de sistemul social prin relatii de institutionalizare, iar sistemul personalitatii umane il internalizeaza in realitatea sociala (Biris I., 2000). In societatea postmoderna si in cea in care globalizarea impune anumite realitati sociale, societatea si cultura se definesc in mod corelativ, "oricine si orice participant la viata sociala fiind un produs cultural". (Achim Mihu,1996).

Cultura fizica sintetizeaza toate valorile menite a fructifica exercitiul fizic in scopul perfectionarii potentialului biologic, spiritual si motric al omului (Carstea, 1999). Sintagma cultura fizinlocuita cu succes cu sintagma Stiinta Sportului, datorita numeroselor cercetari de valoare intreprinse pe plan mondial in domeniul nostru de activitate.

Din perspectiva stiintei sportului, calitatea vietii omului este abordata in segmentele sanatate, invatamant, educatie si ecologie. In acest context sfera stiintei sportului cuprinde o diversitate de valori specifice domeniului, cum sunt:

valori create in scopul organizarii superioare a practicarii exercitiilor fizice;

valori create in dezvoltarea filogenetica a omului, care se refera mai ales la idealul de armonie corporala;

valori de natura materiala sau create prin spectacolul sportiv;

valori de ordin spiritual.

Creatia de valori reprezinta caracteristica esentiala a ethos-ului uman, expresia unei inepuizabile vointe de putere ca manifestare a vietii, ca afirmare a autodeterminarii si emanciparii omului (Albulescu, 1999).

In acest context se incadreaza definitia pentru "sport' din "Carta Europeana a Sportului': "Orice forma de activitate fizica ce are ca obiectiv exprimarea sau imbunatatirea conditiei fizice si psihice, dezvoltarea relatiilor sociale sau obtinerea de rezultate in competitii la toate nivelurile prin intermediul unei activitati organizate sau nu". Componentele fundamentale ale culturii fizice sunt: valorile sportive, activitatea fizica (exercitiul fizic), excelenta sportiva, evaluarea, infrastructura si resursele umane, filosofia sportului.[3]

Valorile sportive - fair-play-ul, autodepasirea, tenacitatea, perseverenta, vitalitatea, frumusetea fizica, viabilitatea, echilibrul comportamental, cultul muncii, al angajarii, etc. Unele dintre acestea pot fi interpretate ca valori morale, altele ca valori estetice. Dar valorile morale sunt valori-scop, pe cand valorile sportive sunt valori-mijloc. In cadrul valorilor sportive apare interesul, dorinta de victorie, de performanta; astfel inter-relatia umana sportiva nu mai este un act pur dezinteresat, dar nu trebuie sa-si piarda caracterul moral. Forma plenara de existenta si dezvoltare a valorilor sportive se regaseste cel mai bine in cadrul conceptelor olimpismului.

Activitatea fizica - exercitiul fizic ca forma naturala de miscare. In viziunea Consiliului Europei (prin Manifestul european privind tineretul si sportul) aceasta este o forma de provocare si de recreere bazata pe joc pentru tineri. Principiul care guverneaza aceasta categorie de valori este accesibilitatea. Bunastarea tanarului si dobandirea unui mod sanatos de viata sunt finalitati esentiale, iar baza acestor activitati o constituie familia si scoala.

In perspectiva intreaga populatie trebuie sa aiba acces la practicarea activitatii fizice cu efecte benefice. Exercitiile cu grad adecvat de intensitate exersate minimum 30 de minute pe zi pot realiza astfel de efecte. Obiectivele prioritare sunt: eficienta, securitatea, egalitatea sanselor de participare, rentabilitatea.

In concluzie, acest grup de valori trebuie subordonat principiilor de asigurare a starii de sanatate si de integrare sociala pentru cei defavorizati. Din punct de vedere economic este necesara implicarea autoritatilor publice (asa cum sunt ele prevazute in Carta Europeana a Sportului). Impactul economic al investitiei publice in sport este major, iar rolul sponsorizarii si al sectorului privat trebuie reglementat de legi favorabile.

Excelenta sportiva se refera la varful piramidei. In acest context Carta Europeana a Sportului prevede reglementari cu privire la:

profesionism;

contracte;

dopaj;

violenta in sport;

baze materiale performante.

Evaluarea - este important ca valorile sa fie cuantificate. Evaluarea calitativa este cea mai dificila, dar recomandarile cu privire la politicile de evaluare ale Consiliului Europei, prin Consiliul Ministrilor, au fost materializate prin generalizarea celor doua teste EUROFIT:

Teste EUROFIT de aptitudine fizica ce vizeaza urmatoarele dimensiuni: rezistenta cardio-respiratorie, forta sub diversele ei forme de manifestare, rezistenta musculara, viteza sub diversele ei forme de manifestare, supletea, echilibrul, masuratori antropometrice, date de identificare.

Teste EUROFIT adaptate pentru persoane in varsta: pentru capacitatea generala de efort, mobilitatea coloanei vertebrale, mobilitatea articulara, rezistenta cardio-respiratorie si respiratorie.

Infrastructura si resursele umane - acest capitol are in vedere implicarea economica a comunitatii pentru asigurarea infrastructurii necesare practicarii sportului si politica de formare a formatorilor in asa fel incat sa se asigure calificarile obligatorii si necesare.

Filosofia culturii fizice - cuprinde un ansamblu de valori spirituale, care din perspective pluridisciplinare trebuie sa intregeasca viziunea holistica asupra calitatii vietii si devenirii omului.

In "Declaratia prin consens' elaborata la cel de-al II-lea "Simpozion International privind educatia fizica, conditia fizica si sanatatea' desfasurat la Torino in mai 1992 - termenii care definesc activitatea de educatie fizica si sport in relatie cu calitatea vietii sunt:

Activitatea fizica (AF) - orice miscare realizata cu ajutorul muschilor scheletici care determina o crestere substantiala a consumului energetic in repaus;

Activitatea fizica din timpul liber (AFL) este acceptata ca o activitate extraprofesie;

Exercitiul - forma de AFL efectuat in mod obisnuit prin repetarea de-a lungul unei perioade de timp (antrenament) cu obiectiv extern sau intern specific;

Sportul in competitie - sport competitional;

Sportul pentru toti - asimilat cu recrearea si activitatea fizica ocupationala;

Sanatatea pozitiva - bucuria de a trai;

Sanatatea negativa - asociata cu morbiditatea;

Morbiditatea - orice abatere de la buna stare fizica sau psihica;

Starea de bine - concept holistic care poate fi definit sau descris din diverse perspective: fizic, psihic, material, conjunctural, etc.

Din aceasta perspectiva sunt studiate si implicit mai binecunoscute efectele biologice ale activitatii fizice[4]:

Conditie fizica directionata spre performanta (CFP) - definita prin termenii capacitatii de performanta sau in activitati ocupationale. CFP depinde de abilitati motrice, putere si capacitate cardiorespiratorie, forta musculara, putere, rezistenta, dimensiuni si compozitie corporala, motivatie si status nutritional;

Conditie fizica directionata spre sanatate (CFS) - reprezinta componente ale CF asupra carora nivelul obisnuit de AF are efecte favorabile sau nefavorabile si se raporteaza la statusul de sanatate. Dupa Ifrim, M. (1986) CFS se caracterizeaza prin: masa corporala raportata la inaltime, compozitia corporala, distributia tesutului adipos subcutanat, adipozitatea viscerelor abdominale, densitatea oaselor, forta si rezistenta musculaturii abdominale si dorso-lombare, functionalitatea inimii si a plamanilor, tensiunea arteriala, VO2 max, metabolismul glucozei si a insulinei, profilul lipidic si lipoproteic sanguin, raportul lipide-hidrati de C oxidati;

Mediul social - format din relatii sociale, valori sociale, apartenenta la organizatii;

Atribute personale - stil de viata, varsta, sex, statut social-economic.

Sportul este un termen polisemantic. De multe ori activitatea fizica, exercitiul fizic si sportul sunt utilizate ca sinonime in literatura sau mai ales in mass-media. Oricum, cand ne referim la sport in particular, trebuie sa aminitim de o anumita ramura sportiva.

1.1.Definitie fitness-ului

Fitness-ul este un concept care are multiple intelesuri, in functie de nivelul cultural si formatia profesionala a celui ce il utilizeaza. Fitness-ul este capacitatea de a accede la o calitate optima a vietii, reprezinta deci o conditie dinamica, multidimensionala ce se bazeaza pe o stare de sanatate pozitiva si include in ea mai multe componente: fitness intelectual, social, spiritual si fizic (conditia fizica).

Alaturi de educatia intelectuala, educatia morala, educatia estetica si educatia tehnico-profesionala, educatia fizica este componenta a educatiei generale. Consideram necesar sa definim in continuare notiunile cele mai importante ale domeniului.

Educatia fizica ( notiunea superioara - educatie) - intelesul principal = activitatea care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exercitiilor fizice in scopul maririi, in principal, a potentialului biologic al omului in concordanta cu cerintele sociale. Observatii: educatia fizica este fiziologica prin natura exercitiilor sale, pedagogica prin metoda, biologica prin efectele sale si sociala prin organizare si activitate in centrul careia sta omul se constituie ca o categorie de baza a domeniului, care valorifica extensiv exercitiul fizic in scopurile amintite.[5]

Intre toate componentele educatiei exista o stransa interdependenta, ele formand un intreg, un sistem. Este un proces instructiv-educativ atat bilateral cat si independent, si anume:

a. Ca proces instructiv - educativ bilateral, educatia fizica se desfasoara in timp, sistematic si presupune existenta conducatorului procesului si a subiectilor organizati in clase, grupe, etc In cadrul procesului bilateral relatia conducator-subiect este complexa si permanenta si vizeaza activitatea motrica aceasta fiind totalitatea actiunilor motrice incadrate intr-un sistem de idei, reguli si forme de organizare. Finalitatea ei este obtinerea unui efect complex de adaptare a organismului si de perfectionare a dinamicii acestuia. Activitatea se defineste prin scop si motivatie proprie. Ex: educatia fizica, antrenamentul sportiv etc.

b. Ca activitate independenta desfasurata individual sau in grup, se realizeaza in timpul liber al subiectilor si in absenta conducatorului.

Presupune folosirea experientei acumulate in proces bilateral.

1.2. Caracteristicile si subsitemele educatiei fizice:

- Este accesibila tuturor indivizilor ;

- Are un predominant caracter formativ (pregatire pentru viata, insusirea si respectarea regulilor competitiei, profilactic, recuperator) - vezi foto

- Dispune de un mare numar de exercitii fizice din ramuri si probe sportive, din deprinderi si priceperi motrice de baza si utilitar aplicative, pentru dezvoltarea capacitatilor (calitatilor) motrice sau pentru dezvoltarea fizica corecta si armonioasa.

- Este fiziologica prin natura exercitiilor: prin practicarea exercitiului fizic se imbunatatesc parametri de frecventa cardiaca, tensiunea arteriala, capacitatea pulmonara.

- Este pedagogica prin metode: demonstratia unei miscari de catre sportivul cel mai bun al clasei, exercitiul - prin repetarea de un numar de ori a miscarii.

- Este biologica prin efecte: la cei antrenati scade frecveta cardiaca si tensiunea arteriala si creste capacitatea pulmonara.

- Este sociala prin organizare: se desfasoara in scoala.

a. Generale, formulate cu precizie si claritate in documentele oficiale de specialitate: (programe de studiu, planuri de dezvoltare)

b. Specifice fiecarui subsistem

Subsitemele educatiei fizice sunt: 

- Educatia fizica a tinerei generatii (prescolara, scolara, studenteasca) subsistem considerat ca fiind nucleul activitatii de educatie fizica;

- Educatia fizica militara

- Educatia fizica a adultilor,

- Educatia fizica a varstei a treia - ceea ce la noi nu se prea realizeaza. (vezi schita).
Definirea tehnicii miscarii ne ajuta sa intelegem ca actul motric (miscarea- indiferent de modul ei de executie) sta la baza educatiei fizice si a sportului. Actul motric poate fi executat voluntar sau involuntar.

Tehnica miscarii (notiunea specifica: - miscare) - intelesul principal = structura rationala a actului motric corespunzatoare scopului urmarit. Observatii: Tehnica miscarii presupune intre altele si adaptarea ei la particularitatile individuale ale executantului.

Miscare voluntara (notiunea superioara - miscare) - intelesul principal = actul motric efectuat constient si orientat spre atingerea unui anumit scop . Actul motric este orice exercitiu fizic executat constient. Observatii: Mecanismul miscarii voluntare consta in activitatea centrilor motrici corticali in stare de excitabilitate optima.(vezi foto - Sistemul nervos); exemplu de miscari voluntare: alergarea de rezistenta, ridicarea unor greutati.etc.

Miscare involuntara (notiunea superioara - miscare) - intelesul principal = actul motric efectuat fara participarea constiintei, condus si reglat pe o cale reflexa.

Involuntary movement (generic notion - movement) - principal meaning = reflexly conducted and regulated motor act performed without the participation of the conscience.

De exemplu: mersul, alergarea, care se executa in mod normal inconstient. Noi devenim constienti in momentul in care se intampla ceva deosebit: alunecare pe gheata, existenta unei gropi sau alte situatii neasteptate.

Sportul definitie si carcateristici

In dictionare cuvantul SPORT este definit drept "complex de exercitii fizice si de jocuri practicate in mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a intari si de a educa vointa, curajul, initiativa si disciplina; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activitati" dar si "totalitate de exercitii fizice si de jocuri practicate metodic si sistematic in vederea intaririi organismului, dezvoltarii vointei si a obtinerii unor performante. (DEX, 1998)

Fenomenul de practicare al exercitiilor fizice uimeste prin varietatea activitatilor. Prin sport, oamenii se relaxeaza, sunt distrasi de la probleme apasatoare si alte surse de stres, mintea lor, eliberata de ganduri negre, devine in principiu mai creativa, asociatiile mentale mai bogate, se nasc noi strategii de rezolvare a problemelor, astfel incat castiga si procesele cognitive.

"Minte sanatoasa in corp sanatos" are o acoperire larga cand e vorba de dezvoltarea personalitatii in ansamblu, cuprinzand si stima de sine. Prin optimizarea somatica (mai buna circulatie sanguina, reglarea ritmului cardiac, echilibru hormonal, intarirea musculara, evitarea supraponderalitatii etc.), sportul contribuie si la o mai inalta pretuire de sine, printr-o mai insemnata pondere a sinelui fizic (perceptia propriului corp) in conceptia generala de sine.

Daca realizam o conexiune intre calitatea vietii de ansamblu a oamenilor si modalitatile de petrecere a timpului liber nu e greu de observat faptul ca procentele ridicate ale celor care practica sistematic exercitiul fizic din randul populatiei totale este el insusi un indicator al unei societati cu un oarecare grad de dezvoltare. Constientizarea faptului ca stilul de viata (avand si componenta activitatilor fizice si de recreere prin sport) are un impact major - daca nu covarsitor - asupra sanatatii si prelungirii sperantei de viata, este unul din factorii care conduc la aceasta situatie in statele avansate. Lucrurile stau insa diferit pentru statele mai sarace. Pe de o parte, oamenii saraci, mai ales cei din mediul rural sau din categorii socio-profesionale inferioare practica vrand-nevrand "sportul" supravietuirii (care le ia foarte mult din timpul zilei), iar in general ei fac efort fizic. Pe de alta parte, chiar daca ar vrea sa faca sport de placere, conditiile materiale le permit intr-o mica masura sa aleaga un sport care presupune si costuri. Este vorba, pentru aceasta din urma categorie, de un grad scazut de informare si educatie in si pentru sport, si de preponderenta altor valori ale vietii personale, mai precis cele centrate in special pe obtinerea mijloacelor de subzistenta, cresterea copiilor, respectarea valorilor traditionale. Astfel, loisirul (unde se incadreaza si hobby-urile sportive) e posibil sa nu ocupe un loc esential in scala valorilor acestor indivizi, el fiind suprapus, in optiunile lor de viata, tot preocuparilor din sfera familiei, comunitatii, profesiei etc.

Sportul este activitatea specializata de intrecere care se desfasoara in baza unor regulamente si intr-un cadru organizatoric determinat, in vederea obtinerii unor performante concretizate in recorduri sau victorii.

"Prin informatiile ce oglindesc influenta si interrelatiile dintre sistemele de actionare si raspunsul performantial al sportivului, antrenorul isi va putea mentine postul de comanda al procesului de pregatire, dirijandu-l spre capacitatea maxima de exprimare" [7]

Sport (notiune superioara - educatie) - intelesul principal = activitate specifica de intrecere in care se valorifica intensiv formele de practicare ale exercitiilor fizice, in vederea obtinerii de catre individ sau colectiv a perfectionarii posibilitatilor morfofunctionale si psihice, concretizate intr-un record, o depasire proprie sau a partenerului. Observatii: Sportul, ca si educatia fizica si turismul, si-a creat o structura nationala si internationala proprie, o baza materiala specifica, cadre de specialitate, sisteme si principii care il individualizeaza fata de celelate, bazata in primul rind pe faptul ca valorifica acelasi mijloc - exercitiul fizic, intr-o maniera proprie.

Sport (generic notion - education) - principal meaning = specific activity of competition where the practice of physical exercices are intensively revaluated in view to obtain from the individual or from the collective the improvement of the morpho - functional and psychic possibilities concretized in a record, a personal surpassing or that or the partner. Remarks: Sport is, as well as physical education and tourism, a category of the domain which created itself a personal national and international structure, a specific material basis, specialists, systems and principles, which are individualizing it from the other categories without denying their relation, based on the same means - the physical exercise - evidently, in a personal manner.

Este activitatea prezenta in toate perioadele istorice, ca element important al pregatirii tinerei generatii pentru exigentele vietii sociale.

Sportul a aparut in istoria societatii dupa educatia fizica si nu are dreptul sa o anuleze. El a capatat o amploare deosebita dupa reluarea Jocurilor Olimpice in anul 1896 si sub impulsul acestora. In secolul al XIX-lea a fost un sport "modern", racordat la cuceririle tehnice si stiintifice specifice. In secolul al XX-lea a devenit un sport "contemporan", cu anumite caracteristici specifice, intre care se remarca, mai ales, universalismul (din care face parte si fair-play-ul). Sportul a aparut ca o necesitate a vietii sociale prin practicarea deprinderilor motrice naturale (alergari, sarituri, aruncari) sub forma de intrecere.

Caracteristicile sportului

- Este un fenomen social. A aparut in istoria societatii umane dupa educatia fizica. A luat o amploare deosebita dupa reluarea in 1896 a Jocurilor Olimpice.

- Este deosebit de complex.

- Contribuie la asigurarea unei stari optime de sanatate si a unei dezvoltari fizice corecte si armonioase.

- Contribuie la dezvoltarea gustului pentru miscare (atat ca practicant cat si ca spectator).

- Contribuie la integrarea sociala a individului.

- Are un caracter competitiv.

1.4. Evolutia, rolul sportului si subsistemele lui

In comuna primitiva sportul a aparut din necesitatea materiala a societatii omenesti de a pregati omul pentru o anumita activitate. Pe aceasta treapta a evolutiei, educatia fizica (sportul), devine o parte integrata in fenomenul educatiei si legata organic de procesul muncii .

Ulterior sportul dobandeste valente noi:

- deplasarea in conditii improprii omului (inot, schi, patinaj etc.);

- o prelungire a activitatii sociale (pregatirea fortei de munca) evoluand odata cu stiinta si cu tehnica (ciclism, tir, auto-moto, parasutism, etc.);

- in epoca contemporana, datorita industrializarii, are rol creativ si compensator (combaterea sedentarismului);

- aparitia de ramuri sportive noi;

- aparitia aparaturii de specialitate in pas cu tehnica (cronometraj, prajini, motociclete, rachete, panouri de baschet, etc.)

Scopul permanent - perfectionarea fiintei umane din punct de vedere biologic, prin ansamblu de exercitii anume intocmit.

Exista trei motive pentru care se opteaza pentru recreare fizica:

- exercitiul: se poate alege crosul sau inotul doar din dorinta de a fi mai sanatos si de a avea o conditie fizica mai buna;

- placerea pentru acest gen de activitate: alegerea de a face o plimbare cu barca sau de a merge la un club de dans se bazeaza pe faptul ca persoana agreeaza aceasta activitate;

- motivele sociale: asocierea la o echipa sau la un club ofera sansa de a intalni persoane si de a face noi prietenii, deci de a "socializa".

In consecinta, recrearea fizica imbunatateste starea fizica, mentala si sociala.

- Sportul pentru toti (fostul sport de masa),

- Sportul la copii si juniori - baza sportului de performanta,

- Sportul de performanta,

- Sportul de inalta performanta.

Intre cele 4 subsisteme exista legaturi evidente si logice, dar si diferente specifice.

Sporturile se clasifica dupa mai multe criterii. O astfel de clasificare propunem si noi in cele ce urmeaza:

Sporturi pentru barbati (dupa cum au fost concepute initial - vezi motocros) si sporturi pentru femei (gimnastica ritmica, inot sincron - vezi foto).

Sporturi clasice- atletism si extreme- catarare si deltaplanorism

- Sporturi olimpice- gimnastica artistica si neolimpice- gimnastica aerobica

Sporturi nationale - oina, tranta, fotbal american si internationale - fotbalul

Sporturi individuale, pe echipe si mixte

Sporturi de sezon - de iarna si pentru tot anul - baschet, fotbal

- Sporturi cu caracter motric, dinamic -canotaj si cu caracter static (sah, aeromodelism, etc.).

Conceptul de "viata sportiva" este din ce in ce mai folosit in ultima vreme din motive de sanatate, deoarece a scazut interesul fata de miscare, de practicarea unui sport, iar din lipsa educatiei sportive au crescut numarul bolnavilor de boli cronice: diabet, obezitate, boli ale sistemului cardio-vascular etc. Toate cercetarile din ultima vreme au aratat ca prin practicarea miscarii in fiecare zi se pot evita imbolnavirile si de aici intreaga cheltuiala a statelor in sistemul sanitar.

Educatie sportiva (notiunea superioara - educatie) - intelesul principal = activitatea care valorifica mijloacele, formele si caracteristicile educationale ale sportului in vederea perfectionarii, intretinerii biologice, spirituale a omului si a integrarii lui sociale. Observatii: Caracterul educational al acestei activitati o situeaza pe acelasi plan cu educatia fizica iar efectul si valorile ei genereaza o componenta noua de cultura a omului, cea sportiva, care nu neaga, nu interfereaza, ci se adauga si completeaza pe cea a culturii fizice.

Sports education (generic notion - education) - principal meaning = activity that renders valuable the means, forms and educational characteristic features of sport aiming at man's biologic and spiritual perfecting and keeping in good condition and at ots social integration. Remarks: The educational character of his activity is placing it on the same level as physical education and its effect and values are generating a new component of man's culture, the sports culture, which does not deny or interfere with physical culture, but is added to it and completes it.

1.5. Beneficiile si functiile sportului

a) Beneficiile fizice

- Daca activitatea este suficient de solicitanta si este desfasurata cu regularitate, persoana va arata si se va simti mai bine.

- Inima si plamanii functioneaza mai eficient in alimentarea corpului cu oxigen si astfel oboseala nu apare atat de usor (de exemplu la inotatori -capacitatea pulmonara este mai mare dacat la alti sportivi) .

- Muschii devin mai puternici si se contracta mai eficient.

Prin cresterea tonusului muschilor abdominali si dorsali, postura se imbunatateste (la haltere - tonusul muscular este evident).

- Depozitele adipoase sunt "arse" rapid si astfel, alura corpului se imbunatateste.

- Creste flexibilitatea articulatiilor si ca urmare, miscarile sunt mai usoare si repezi.

- Oasele devin mai rezistente. Stresul suplimentar la care sunt supuse, stimuleaza functiile celulelor osoase .

b) Beneficiile psihice

- Practicarea unui sport sau a recrearii fizice inlatura stresul si tensiunea si ofera o cale inofensiva de eliberare a agresivitatii[12].

- Constituie o provocare, inlatura plictiseala;

- Sunt uitate problemele curente, iar mai tarziu, ele nu par la fel de stresante;

- Somnul este bun si persoana se simte odihnita;

- Daca persona este destul de buna intr-o anumita activitate, creste increderea in propriile forte. La copii practicarea exercitiilor fizice se realizeaza in mare masura prin folosirea jocurilor de miscare (dinamice).

Joc (notiune superioara - educatie fizica si sport) - intelesul principal = activitate complexa predominant motrica si emotionala, desfasurata spontan sau organizat dupa reguli prestabilite, in scop recreativ, sportiv si totodata de adaptare la realitatea sociala..[13]

Joc de miscare / joc dinamic (notiune superioara - joc) - intelesul principal = gen de joc compus din actuni sau structuri preponderent motrice, atractive si de intrecere care urmareste dezvoltarea psihomotorie a copilului sau recreatia lui. Observatii: Jocul de miscare are reguli prestabilite care ii delimiteaza timpul si spatiul de desfasurare, numarul de participati si de interrelatii intre membrii colectivului care il realizeaza.

Game of movement / dynamic game (generic notion -game) - principal meaning = kind of game made up of actions having attractive and competitive preponderantly motor structures aiming to realize the psycho - motor deveolpment of a child and his pastime. Remarks: The game of movement has preestablished rules delimiting its time and space of action, the number of participants and the interrelations between the members of the group who is playing it..[14]c) Beneficiile sociale

- Practicarea unui sport sau a recrearii fizice implica, de cele mai multe ori, inscrierea la o echipa sau un club;

- Sunt intalnite persoane care au interese comune si se leaga noi prietenii;

- Se dezvolta spiritul de munca in echipa si cooperare. Acest lucru este folositor si in activitatea extrasportiva;

- Daca o persoana are calitati reale pentru o anumita activitate, practicarea ei se poate transforma in cariera.

"Sportul este deosebit de complex, atat sub aspectul structurii, cat si al functiilor"[15]

Functiile sportului

- Biologica:

- dezvoltarea fizica;

- mentinerea si intarirea sanatatii;

- dezvoltarea calitatilor motrice;

- perfectionarea deprinderilor motrice;

- marirea capacitatii de efort.

- Emulativa:

- educarea gustului prin miscare;

- educarea spiritului de autodepasire.

- Formativa:

- formarea deprinderilor de practicare sistematica a sportului;

- formarea si afirmarea personalitatii.

- Integrativa:

- educarea sociabilitatii;

- sportul ca profesie - profesionism;

- mondializarea competitiilor (J.O., C.M.).

- Patriotica:

- afirmarea prestigiului patriei, poporului;

- mandria de a concura pentru culorile partiei.

- Culturala:

- spectacolul sportiv (emotiile estetice);

- este un act de creatie;

- influente intre sportivi si spectatori (pozitive si negative).

1.6. Sportul in activitatea cotidiana si ecoul social

Sportul in activitatea cotidiana si factorii care influenteaza participarea in sport si recrearea fizica:

"Analizele psihologice de mare finete au scos in evidenta ca activitatile ludice au drept note definitorii spontaneitatea, atractivitatea, libertatea, constituind stimulentul principal al dezvoltarii psihice al copiilor in pregatirea lor pentru integrarea sociala si o modalitate placuta de relaxare si divertisment pentru tineri si adulti."[17]

Sportul in relatie cu alte aspecte sociale poate fi clasificat in felul urmator:

sportul la anumite varste: de la un an la sfarsitul vietii;

- sportul si timpul liber: activitate de loisir, indiferent de profesie;

- sportul in randul femeilor: prevazute in aproape toate sporturile;

- sportul si mass-media: propaganda, programe, transmisii directe, presa, canale TV speciale, (ex. EUROSPORT);

- sportul si industria: materiale, echipamente si instalatii sportive;

- sportul si campionii: modele pentru tineri.

Factori care influenteaza participarea in sport si recrearea fizica

Varsta

Participarea la activitatile sportive scade o data cu inaintarea in varsta. Doar aproximativ 33% dintre persoanele de 70 de ani practica o forma de activitate fizica (care poate include si mersul pe jos). Aproape 80% din tinerii de 16 ani fac exercitii fizice. Tipul de activitate se schimba o data cu varsta. Gimnastica si rugby-ul nu sunt adecvate pentru o persoana de 70 de ani, dar inotul, mersul pe jos si bowling-ul sunt adecvate.

Sexul

Mai putine femei decat barbati desfasoara o activitate fizica - 57% femei comparativ cu 72% barbati.

Educatia

Daca scoala are o catedra de educatie fizica si sport bine organizata, iar elevii agreeaza activitatile sportive scolare, este posibil ca ei sa practice sportul in continuare.

Traditia si cultura

Aceasta afecteaza atat participarea, cat si orientarea spre o anumita activitate. De exemplu:- unele culturi dezaproba participarea femeilor la recreare fizica, in public sau in grupuri mixte;

- unele natiuni au traditii puternice intr-un anumit sport - de exemplu rugby in Africa de Sud, fotbal american in SUA iar in majoritatea tarilor din Europa fotbal.

Familia

Este mai probabil ca un tanar sa participe la activitatile sportive, daca cineva din familie ii incurajeaza. Majoritatea tinerilor depind financiar de parinti in achizitionarea echipamentului sau pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare la un eveniment sportiv.

"Se spune ca leaganul traditiilor sportive este familia, dar nu se actioneaza prea mult in directia constientizarii parintilor de necesitatea miscarii."[18]

Presiunea anturajului

Anturajul reprezinta grupul de oameni la care o persoana este asociata, cu acelasi nivel cultural, aceleasi interese si varste apropiate. Daca cei din anturajul unei persoane desfasoara o activitate fizica, este probabil ca si ea sa se implice.[19]

Politica

Gradul de participare depinde si de oamenii politici! De exemplu, guvernul poate decide:

- obligativitatea educatiei fizice in scoli;

- dotarea bazelor sportive la standarde internationale;

Ambele au un impact mare asupra participarii la activitatile sportive.

Starea economica

Unele activitati (practicarea golfului, hipismului, ciclismului - vezi desen) sunt foarte costisitoare. Nu oricine le poate practica. Uneori, un oras, o regiune sau o tara pot sa nu dispuna de banii necesari construirii bazelor sportive. Somerii au mult timp liber, dar de cele mai multe ori nu dispun de bani. In unele tari ei au o reducere pentru utilizarea bazelor sportive, in special in orele mai putin aglomerate ale zilei.

Accesul

O persoana va fi cu atat mai tentata sa frecventeze o baza sportiva, cu cat aceasta se afla mai aproape de aceasta. Daca cea mai apropiata baza sportiva este la kilometri distanta sau chiar in afara tarii, participarea devine dificila.

Infirmitatea

Ea limiteaza alegerea unei activitati fizice. Cu toate acestea, multe sporturi incurajeaza persoanele infirme, iar centrele sportive moderne sunt dotate cu rampe pentru scaune cu rotile si au vestiare speciale.

Mediul si clima

Pentru o persoana care locuieste in apropierea marii sau a unui lac - (vezi foto), practicarea wind-surfing-ului sau a canotajului este mai usoara. Daca traieste, intr-o zona rece, ii va fi mai usor practice s

Presa

Presa joaca un rol important in popularizarea sportului si a exercitiilor de intretinere a conditiei fizice. Prin prezentarea unei activitati ca interesanta, la moda sau distractiva, ea incurajeaza persoanele sa o practice. Si sporturile pot fi demodate. De exemplu, oina (care este socotita ca fiind joc sportiv national pentru romani), nu are azi decat foarte putini adepti de a o practica pe cand in anii 50-60 era un sport de care se bucurau toti locuitorii tarii.

Sportul este un mijloc de afirmare a potentialului unui popor in marile Competitii (C.M., J.O.), intr-o intrecere pasnica.

Ecoul social 

Ecoul social este un factor favorizant al capacitatii de performanta. Intre performanta sportiva si societate exista o conexiune reciproca, determinata de:

- Importanta sportului ca mijloc de destindere, de combatere a sedentarismului si ca spectacol;

Dorinta naturala a omului de a se autodepasi sau de a se intrece cu altii;

- Practicarea sportului ca profesie si obtinerea unor venituri materiale substantiale;

- Starea economica a unei societati determina in cea mai mare masura performanta sportiva;

- Realizarea unor performante sportive deosebite duce, de cele mai multe ori, la cresterea atentiei pe care statele o acorda practicarii sportului de performanta .

Intrebari curs I - LOCUL FITNESS-ULUI IN STIINTA SPORTULUI

1. Ce se intelege din notiunea educatie fizica ?

a. -

b. educatia fizica este prin natura exercitiilor sale,

c. -

d. este .. prin efecte

e. -

2. care sunt caracteristicile educatiei fizice ?

a. este . tuturor indivizilor ;

b. - ;

c. -.

3. Care dintre conceptele de mai jos a aparut primul in istoria societatii?

a)      sportul;

b)      educatia fizica;

c)      amandoua au aparut deodata.

4. De ce natura sunt beneficiile sportului?

a)      fizice;

b)      fizice si sociale;

c)      psihice.

5. Care sunt functiile sportului?

a)      biologica, emulativa si integrativa;

b)      biologica, patriotica si culturala;

c)      emulativa, formativa si integrativa.

6. Care sunt factorii care influenteaza participarea in sport si recrearea fizica?

a)      varsta, sexul, educatia, traditia si cultura;

b)      familia, anturajul, politica, starea economica;

c)      accesul, infirmitatea, mediul si clima, presa.

7. Care dintre enunturile de mai jos este adevarat?

a)      50% dintre persoanele de 70 de ani practica o forma de activitate fizica;

b)      rugby-ul este adecvat pentru o persoana de 70 de ani;c)      72% dintre barbati desfasoara o activitate fizica;

d)      unele culturi dezaproba participarea femeilor la recreare fizica;

e)      dintr-un anturaj fac parte persoane care nu au acelasi nivel cultural si varste apropiate, dar au interese comune;

f)       practicarea anumitor activitati sportive este costisitoare;

g)      este mai usoara practicarea alpinismului de catre o persoana care locuieste in apropierea marii sau a unui lac decat a celei care locuieste intr-o zona muntoasa;

h)      sporturile pot fi demodate.

8. Ce este ecoul social?

a)      un factor care influenteaza practicarea activitatilor sportive;

b)      o functie a sportului;

c)      un factor favorizant al capacitatii de performanta.

9. ce se intelege prin sport ?

a. -

b. sportul, ca si educatia fizica si turismul, este o categorie a domeniului, care si-a creat o structura nationala si internationala proprie o baza materiala specifica, cadre de specialitate, sisteme si principii care il individualizeaza fata de celelalte,

10. Care sunt caracteristicile sportului?

a. este .. A aparut in istoria societatii umane dupa educatia fizica. A luat o amploare deosebita dupa reluarea in 1896 a Jocurilor Olimpice.

b. -.

c. contribuie la asigurarea unei stari optime de sanatate si a unei dezvoltari fizice corecte si armonioase.

d. -.

e. contribuie la integrare sociala a individului.

f. are un caracter competitiv.

11. Care sunt subsistemele sportului si cum se clasifica ?

a. -.

b. -.

c. -.

d. sportul de inalta performanta.

12. Care sunt criteriile de clasificare a sportului?

a.-.

b. -.

c. Sporturi olimpice - gimnastica artistica si neolimpice - gimnastica aerobica

d. -.

e. -.

f. Sporturi de sezon - de iarna si pentru tot anul - baschet, fotbal

h. -.

Raspunsuri curs I LOCUL FITNESS-ULUI IN STIINTA SPORTULUI

1. Ce se intelege din notiunea educatie fizica ?

a. este activitatea care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exercitiilor fizice in scopul maririi in principal a potentialului biologic al omului in concordanta cu cerintele sociale;

b. educatia fizica este fiziologica prin natura exercitiilor sale;

c. pedagogica prin metoda;

d. este biologica prin efecte;

e. sociala prin organizare si activitate in centrul careia sta omul. Se constituie ca o categorie de baza a domeniului, care valorifica extensiv exercitiul fizic in scopurile amintite.

2. care sunt caracteristicile educatiei fizice ?

a. este accesibila tuturor indivizilor ;

b. are un predominant caracter formativ (pregatire pentru viata, insusirea si respectarea regulilor competitiei, profilactic, recuperator);

c. dispune de un mare numar de exercitii fizice din ramuri si probe sportive, din deprinderi si priceperi motrice de baza si utilitar aplicative, pentru dezvoltarea capacitatilor (calitatilor) motrice sau pentru dezvoltarea fizica corecta si armonioasa.

3. b;

4. b, c;

5. b, c;

6. a, b, c;

7. c, d, f, h;

8. c;

9. ce se intelege prin sport ?

a. este o activitate specifica de intrecere in care se valorifica intensiv formele de practicare a exercitiilor fizice in vederea obtinerii de catre individ sau colectiv a perfectionarii posibilitatilor morfofunctionale si psihice, concretizate intr-un record, o depasire proprie sau a partenerului;

b. sportul, ca si educatia fizica si turismul, este o categorie a domeniului, care si-a creat o structura nationala si internationala proprie, o baza materiala specifica, cadre de specialitate, sisteme si principii care il individualizeaza fata de celelalte.

10. Care sunt caracteristicile sportului?

a. este un fenomen social. A aparut in istoria societatii umane dupa educatia fizica. A luat o amploare deosebita dupa reluarea in 1896 a Jocurilor Olimpice;

b. este deosebit de complex,

c. contribuie la asigurarea unei stari optime de sanatate si a unei dezvoltari fizice corecte si armonioase;

d. contribuie la dezvoltarea gustului pentru miscare (atat ca practicant cat si ca spectator);

e. contribuie la integrare sociala a individului.

f. are un caracter competitiv.

11. Care sunt subsistemele sportului si cum se clasifica ?

a. sportul pentru toti (fostul sport de masa);

b. sportul la copii si juniori - baza sportului de performanta;

c. sportul de performanta;

d. sportul de inalta performanta.

12. Care sunt criteriile de clasificare a sportului?

a. Sporturi pentru barbati (motocros) si sporturi pentru femei (gimnastica ritmica, inot sincron);

b. Sporturi clasice- atletism si extreme- catarare si deltaplanorism;

c. Sporturi olimpice - gimnastica artistica si neolimpice - gimnastica aerobica;

d. Sporturi nationale - oina, tranta, fotbal american si internationale - fotbalul;

e. Sporturi individuale, pe echipe si mixte;

f. Sporturi de sezon - de iarna si pentru tot anul - baschet, fotbal;

h. Sporturi cu caracter motric, dinamic -canotaj si cu caracter static (sah, aeromodelism, etc).Alexe,N., si colab.(1974) - Terminologia educatiei fizice si Sportului, Bucuresti, Edit Stadion, pg. 115

Epuran, M., (1992) - Metodologia cercetarii actvitatilor corporale, vol.I si II, Bucuresti, ANEFS.

Rusu Flavia (2008) - Note de curs Fitness, multiplicat UBB, Cluj -Napoca

Rusu Flavia (2008) - Note de curs Fitness, multiplicat UBB Cluj -Napoca

Alexe,N., si colab.(1974) - Terminologia educatiei fizice si Sportului, Bucuresti, Edit. Stadion, pg.112.

Alexe,N., si colab.(1974) - Terminologia educatiei fizice si Sportului, Buucresti, Edit Stadion, pg. 168.

Alexei,M., (2006) - Abordarea interdisciplinara in sport, Editura Napoca Star, Cluj -Napoca, pg., 65

Alexe, N. (1974) -Terminologia educatiei fizice si sportului, Editura Stadion, Bucuresti, pg. 110-111

Kiritescu, C-tin. (1964) - Palestrica, Editura Uniunii de Cultura Fizica si Sport, Bucuresti, pg. 29

Alexe,N., si colab.(1974) - Terminologia educatiei fizice si Sportului, Bucuresti, Edit. Stadion, pg., 114.

Esterson, P., Finke, R.. (1994) - Fitness: A Way of Life, Physical Therapy Association, APTA, pg. 14 (traducere)

Kenneth, H. (2000) - Notes on Psysical Fitness, Institut for Aerobics research, Dallas, pg. 18 (traducere)

Alexe, N. (1974) Terminologia educatiei fizice si sportului, Editura Sadion, Bucuresti, pg. 256

Alexe, N. (1974) - Terminologia educatiei fizice si sportului, Editura Sadion, Bucuresti, pg. 257

Carstea , Gh (2000) - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg 23

Filip, C si colaboratorii (2000) - Pregatire sportiva teoretica, Tg. Mures, Cromatic Tipo, pg 5

Epuran , M. (1976) - Psihologia educatiei fizice, Bucuresti, Ed Sport - Turism, pg., 81

Epuran , M. (1990) - Modelarea conduitei sportive, Ed. Sport - Turism, pg,,44-45

Gallagner, R. M. (2000) - Recapitulari prin diagrame - Educatie Fizica, Bucuresti, Ed. All Educational, pg., . 23

Gallagner, R. M. (2000) - Recapitulari prin diagrame - Educatie Fizica, Bucuresti, Ed. All Educational, pg. 24

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved