Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Atenuator controlat in tensiune

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micAtenuator controlat in tensiune

Schema de baza a atenuatorului este prezentata in Figura 14, iar circuitul functioneaza corect doar in regim variabil de semnal mic, pentru frecvente ale sursei de tensiune variabile vi(t) cuprinse aproximativ in domeniul 1KHz100KHz.Figura 14. Atenuator de tensiune controlat in tensiune.

Circuitul este format din 2 subcircuite. Primul este divizorul rezistiv, compus din condensatorul C si rezistentele R si RL, la intrarea caruia se aplica sursa de tensiune variabila vi(t), care este tensiunea de intrare a circuitului. Tensiunea de iesire vo(t) este preluata de pe rezistenta RL, numita si rezistenta de sarcina pentru atenuator. Introducerea in circuit a condensatorului, de capacitate mare C (pentru ca circuitul sa functioneze este necesar ca C> mF), deterimna ca, divizorul de tensiune sa functioneze numai in regim variabil (in regim de curent continuu, deoarece condensatorul nu permite trecerea curentului continuu, prin divizor nu trece curent).

Al 2lea subcircuit este realizat din sursa de tensiune continua reglabila VCC, rezistenta RA si dioda D. Sursa VCC si rezistenta RA constituie un circuit de polarizare pentru dioda D. Prin modificarea valorii sursei de polarizare VCC, curentul continuu prin D se modifica si in consecinta, rezistenta de semnal mic a diodei isi modifica valoarea (relatiile 3.2 si 3.3). Deoarece dioda D este conectata in paralel cu rezistenta de sarcina RL, in regim variabil de semnal mic, cand functionarea diodei este echivalenta rezistenta sa de semnal mic, valoarea rezistentei echivalenta a conexiunii RL conectata in paralel cu rezistenta de semnal mic rd a diodei D, poate fi controlata de valoarea lui VCC. Deoarece, in cazul divizorului de tensiune, valoarea tensiunii de iesire vo(t) depinde de aceasta rezistenta echivalenta, rezulta in final ca valoarea lui vo(t) poate fi controlata prin intermediul sursei reglabile VCC. Aceste observatii vor fi demonstrate in continuare, in cadrul analizei acestui circuit.

Deoarece in circuit exista atat o sursa de tensiune continua cat si una variabila, functionarea circuitului trebuie analizata atat in regim de curent continuu cat si in regim de curent alternativ. In analiza care urmeaza, se va considera ca amplitudinea tensiunii variabile vi(t) are o valoare mai mica macar cu 0,6V fata de valoarea minima a sursei de tensiune continua VCC.

Analiza circuitului in curent continuu

Se realizeaza pe un circuit echivalent - circuitul echivalent in curent continuu - care modeleaza comportamentul atenuatorului in curent continuu. Circuitul echivalent se obtine tinand cont ca:

condensatorul de capacitate mare C se inlocuieste cu un circuit intrerupt T ramura care contine condensarorul C se elimina din circuit, prin aceasta curentul continuu fiind zero datorita condensatorului T dispar vi si R;

condensatorul de capacitate mare CL se inlocuieste cu un circuit intrerupt T ramura care contine condensarorul CL se elimina din circuit, prin aceasta curentul continuu fiind zero datorita condensatorului T dispare RL;

dioda D fiind polarizata direct (se observa ca borna "+" a sursei VCC se aplica pe anodul diodei, iar borna "-" se aplica pe catodul diodei), aceasta se inlocuieste cu circuitul echivalent din Figura 6.a. Pentru simplitatea analizei, se va considera ca rezistenta dioda de semnal mare rD este zero si din acest motiv, dioda D se va inlocui numai cu sursa de tensiune VD, care modeleaza tensiunea de prag a acesteia.
In concluzie, dupa operarea acestor modificari in circuitul initial al atenuatorului, circuitul echivalent al acestuia in regim de curent continuu este cel prezentat in Figura 15.

Figura 15. Circuitul echivalent al atenuatorului in regim de curent continuu.

In figura de mai sus, curentul continuu prin dioda D s-a notat cu I. In continuare, este necesar sa se determine expresia acestui curent. In acest scop, se aplica TK2 pe ochiul de circuit compus din elementele de circuit de mai sus:

3.4

Rezulta ca expresia curentului continuu prin dioda D este:

3.5

Analiza circuitului in regim variabil de semnal mic

Se realizeaza pe un alt circuit echivalent - circuitul echivalent in regim variabil de semnal mic - care modeleaza comportamentul atenuatorului in acest regim. Circuitul echivalent se obtine tinand cont ca:

condensatorul de capacitate mare C se inlocuieste cu un scurtcircuit (fir);

dioda D se inlocuieste cu circuitul echivalent din Figura 7.a, in care reziszenta de semnal mic rd se calculeaza cu formulele 3.2. si 3.3:

3.6

In concluzie, dupa operarea acestor modificari in circuitul initial al atenuatorului, circuitul echivalent al acestuia in regim variabil de semnal mic este cel prezentat in Figura 16.

Figura 16. Circuitul echivalent al atenuatorului in regim de curent continuu.

Circuitul din figura de mai sus reprezitna un divizor de tensiune: tensiunea vi(t) se divide pe R si rezistenta echivalenta rd||RL (rd conectat in paralel cu RL). Rezulta ca tensiunea de iesire are expresia:

3.7

Deoarece rezistenta rd depinde de VCC rezulta ca valoarea lui vo(t) depinde de VCC - motiv pentru care se spune ca valoarea lui vo(t) este controlata de valoarea lui VCC.

Deoarece raportul din relatia de mai sus este subunitar, rezulta ca tensiunea de iesire a circuitului este mai mica decat tensiunea de intrare. In acest caz, se spune ca tensiunea de intrare este atenuata la iesire, iar circuitul care realizeaza acest lucru se numeste atenuator.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1199
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved