Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Determinarea gradelor de excitatie a sistemelor oscilante

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Determinarea gradelor de excitatie a sistemelor oscilante

Obiectul prezentului paragraf il constituie stabilirea legaturii dintre marimea excitatiei si a amplitudinii vibratiilor fortate ale sistemelor oscilante echivalente, deci cu mai multe discuri, corespunzatoare fiecarui cilindru al motorului.
Momentul excitator armonic de ordin k ce actioneaza asupra discului j, are expresia conform relatiei din 10.5.3.3.1:

(1)

Aceasta excitatie produce o vibratie fortata a discului j, de aceeasi pulsatie, care, conform 10.5.3.3.2, are forma:

(2)

unde reprezinta defazajul dintre momentul excitant si miscarea vibratorie generata. In cursul unui ciclu de oscilatie, de perioada:

, (3)

componenta armonica de ordinul k a excitatiei introduce in sistem o energie data de:

(4)

care permite urmatoarea rescriere:(5)

si, introducand, similar:

, (6)

cu:

, (7)

putem rescrie adimensional:

 


(8)
unde si Deci putem face urmatoarea interpretare vectoriala (fig. 1): energia relativa introdusa in sistem este proiectia pe axa Ox, normala pe planul cilindrilor, a unui vector rotitor de marime:

(9)

Energia relativa cu care sistemul oscilant este excitat la rezonanta de catre armonica de ordinul k a momentului motor va fi, prin insumare vectoriala:

(10)

Marimea data de relatia (10) poarta denumirea de grad de excitatie a componentei de ordinul k a momentului motor si reprezinta o masura a capacitatii acestuia de a excita vibratii torsionale fortate ale sistemului.

Pe baza ultimei relatii se poate constata dependenta gradului de excitatie de steaua manivelelor, ordinea de aprindere si de ordinul armonicii. Astfel, pentru motorul naval in doi timpi Sulzer 6RND90, cu ordinea de aprindere , vom avea schemele defazajelor corespunzatoare primelor 12 componente armonice ale momentului motor redate

Fig. 2

 


in figura 2,a. Pentru prima armonica, se constata ca steaua defazajelor coincide cu steaua manivelelor. La construirea stelelor defazajelor momentelor de ordin superior, s-a tinut cont ca defazajul dintre moment si vibratia primului disc este . Se observa, in acest fel, ca exista, practic, numai patru scheme de defazaj distincte dinamic si prezentate in figura 2,b. Gradele de excitatie pentru ordinele armonice s-au calculat in tabelele 1 si 2. Valorile sunt cele din tabelele 10.5.3.2.Selectand valorile obtinute pentru gradul de excitatie al vibratiilor torsionale in functie de ordinul k al armonicii si gradul al modului de vibratie, se obtin graficele din figura 3. Se poate constata ca, pentru armonica de ordinul 6 componentele momentului motor se insumeaza in faza, conducand la o valoare maxima a gradului de excitatie, pentru modul I de vibratie (fig. 3,a). Armonica 6, in acest caz, se numeste armonica de ordin major; celelalte ordine armonice sunt minore. Pentru modul II de vibratie, ordinele majore sunt 3 si 9 (fig. 3,b).loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 926
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site