Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


LANSAREA IN EXECUTIE SI PREZENTAREA INTERFETEI PROGRAMULUI MICROSOFT WORD

word

+ Font mai mare | - Font mai micLansarea in executie si prezentarea interfetei programului Microsoft Word

Pentru lansarea aplicatiei Microsoft Word, se porneste de la butonul Start, se alege optiunea Programs si se selecteaza Microsoft Word din aplicatiile instalate aici. De asemenea, exista posibilitatea crearii unui icon pe Desktop pentru acest program
Interfata aplicatiei Microsoft Word

Aplicatia Microsoft Word are o interfata complexa, ce pune la dispozitia utilizatorului o multitudine de instrumente pentru lucrul cu documentele si gestionarea acestora. Elementele distinctive din interfata acestei sunt:

a)          bara de titlu;

b)          bara de meniuri;

c)          barele de instrumente;

d)          barele de derulare;

e)          zona de editare a documentului;

f)            bara de stare.

a) Bara de titlu (Title bar) are urmatoarele proprietati:

posibilitatea maximizarii sau restaurarii dimensiunilor ferestrei in care se incadreaza aplicatia prin executarea unui dublu-click pe aceasta;

posibilitatea mutarii ferestrei aplicatiei prin agatarea si deplasarea acesteia in pozitia dorita;

deschiderea meniului de control prin executarea unui click pe butonul drept al mouse-lui.

Elementele barei de titlu:

Iconita aplicatiei este reprezentata in partea stanga a barei de titlu si permite (prin executarea unui click pe suprafata sa, sau prin apasarea combinatiei de taste ALT(left)+SPACE BAR) deschiderea meniului sistem al aplicatiei.

Titlul aplicatiei contine denumirea aplicatiei curente (Microsoft Word) si denumirea fisierului (cu extensia .doc) asupra caruia actioneaza aceasta in momentul respectiv.

Butonul de minimizare marcat cu un patratel pe care se afla o liniuta de subliniere permite aducerea ferestrei de aplicatie la dimensiunea unei casete situata pe bara de task-uri a sistemului de operare, fara intreruperea proceselor care se desfasoara in interiorul acesteia. 

Butonul de maximizare-restaurare permite afisarea ferestrei de aplicatie pe toata suprafata ecranului monitorului (maximizare) sau readucerea acesteia la dimensiunile anterioare maximizarii (restaurare). Actionarea acestui buton nu afecteaza desfasurarea proceselor din interiorul ferestrei de aplicatie.

Butonul de inchidere marcat de un buton pe care se afla semnul X permite inchiderea ferestrei aplicatiei si intreruperea proceselor care se desfasoara in cadrul acesteia. Executarea unui click pe acest buton este echivalenta cu apasarea combinatiei de taste ALT+F4.

b) Bara de meniuri (Menu bar) este un element caracteristic al sistemului Windows, dar continutul ei difera de la o aplicatie la alta. In cazul nostru, aplicatia Word este prevazuta cu o bara de meniuri care poate fi folosita ori de cate ori se solicita aplicarea unei functii (comenzi) a editorului si contine urmatoarele titluri de meniuri verticale:

File,

Edit,

View,

Insert,

Format,

Toos,

Table,

Windows,

Help.

Pentru a afisa unul dintre aceste meniuri verticale se aplica un click cu butonul stang al mouse-ului pe numele meniului sau se foloseste combinatia de taste Alt+litera subliniata din numele meniului. (De exemplu Alt+E pentru meniul Edit)

Fiecare meniu vertical este format din mai multe comenzi. In cazul in care comanda de meniu are un buton corespondent pe o bara de instrumente, acesta este afisat in dreptul comenzii respective de meniu. Daca comanda poate fi aplicata folosind o combinatie de taste, aceasta combinatie este afisata dupa numele comenzii.

In Office 2003, atunci cind se executa click pe un meniu apare numai un subset al optiunilor disponibile din cadrul acestuia. Daca optiunea pe care dorim sa o folosim nu se afla in meniul prescurtat (in subsetul aparut initial), se poate forta aparitia completa a meniurilor folosind oricare dintre urmatoarele tehnici:se efectueaza click pe cele doua sageti care apar in partea de jos a meniului prescurtat;

se lasa deschis meniul prescurtat timp de peste trei secunde, fara a se face vreo alegere;

se efectueaza dublu click pe un animit meniu; dupa primul click va fi afisat meniul prescurtat, iar dupa al doilea acesta va fi extins la meniul complet.

Unele comenzi sunt urmate de trei puncte sau sageti. La selectarea comenzilor urmate de trei puncte () se deschide o fereastra de dialog, iar la selectarea comenzilor urmate de sageata se deschide un submeniu. Optiunile care sunt afisate in gri nu sunt operationale in acel moment.

Alaturi de meniurile care se deschid din bara de meniuri, se pot deschide si asa numitele meniuri contextuale sau rapide. Pentru aceasta se aplica un click cu butonul drept al mouse-ului in zona de editare a textului. Meniul care apare depinde de zona in care se lucreaza, precum si de operatia care se executa.

c) Barele de instrumente: bara de instrumente standard, bara de instrumente de formatare; bara cu instrumente pentru realizarea desenelor, bara cu instrumente pentru lucru cu baze de date etc.

Activarea sau dezactivarea unei bare cu instrumente se poate face din meniul View Toolbars sau din meniul Tools Customize tabul Toolsbars sau prin plasarea in zona unei bare de instrumente sau in zona meniurilor si apelarea meniului contextual cu butonul drept al mouse-ului; apoi se bifeaza sau se debifeaza casuta de validare corespunzatoare barei solicitate.

Bara de instrumente standard contine cele mai folosite comenzi utilizate pentru scrierea unui text. Toate comenzile din bara de instrumente apar si in submeniurile ce pot fi accesate din bara de meniuri (Figura 4.1).

Figura 4.1 Bara de instrumente standard

New creeaza un nou document Word (comanda asociata optiunii New din File).

Open deschide documentele Word existente (File  Open).

Save salveaza documentul Word curent (File Save).

Print tipareste documentul Word curent (File Print ).

Print Preview afiseaza documentul Word integral, pentru a avea o imagine de ansamblu a acestuia (File Print Preview).

Spelling and Grammar verifica corectitudinea ortografica si gramaticala a celor scrise in documentul Word curent (Tools Spelling and Grammar).

Cut taie o zona selectata a textului si o transfera in Clipboard (Edit Cut).

Copy copiaza zona selectata in Clipboard Edit Copy).

Paste lipeste zona selectata din Clipboard in pozitia cursorului (Edit Paste).

Format Painter copiaza formatul unui text selectat si il aplica altui text. 

Undo typing anuleaza operatia executata anterior (Edit Undo Typing).

Redo typing operatia de revenire (Edit Redo typing).

Columns structureaza documentul sau o portiune selectata a acestuia in coloane (Format Columns).

Drawing afiseaza sau ascunde bara de desene (View Toolbars).

Document Map deschide in partea stanga a documentului o fereastra care arata structura documentului.

Show /Hide afiseaza/ascunde delimitarile dintre cuvinte si paragrafe.

Zoom reduce sau mareste modul de afisare a documentului (View Zoom).

Bara de instrumente pentru fomatarea textului (Figura 4.2) permite schimbarea rapida a modului de prezentare a caracterelor (tipul fontului, marimea caracterelor, modul de scriere a literelor) si alte elemente de aranjare a textului.

Figura 4.2 - Bara de instrumente de formatare

Selectam un anumit stil pentru un paragraf curent. Este afisat pe ecran sau il putem selecta din meniul Format.

Selectam fontul caracterelor.

Selectam dimensiunea caracterelor.

Selectam forma caracterelor. Bold (ingrosat), italic (cursiv), underline (subliniat).

Selctare aliniere text (stanga, centrare, dreapta sau stanga/dreapta)

Adauga numere sau buline (marcatori) pentru un paragraf selectat.

Decrease Indent si Increase Indent determina deplasarea paragrafului selectat la stanga sau la dreapta documentului.

Outside Border incadreaza in chenar sau adauga margini (la dreapta sau la stanga) paragrafului selectat.

Highlight marcheaza paragraful selectat pe un font de culoare ales, pentru evidentierea textului

Selectarea culorii textuluiSuperscript si subscript comenzi de schimbare a formatului textului selectat.

Pentru a adauga sau a sterge un buton de pe o bara de instrumente se poate alege, in principal, una din cele doua cai de mai jos.

1) Se efectueaza click pe sageata Toolbar Options aflata in partea din dreapta a orcarei bare de instrumente si se selecteaza optiunea Add or Remove Buttons, apoi se apeleaza optiunea care denumeste bara de instrumente pe care suntem pozitionati pentru a afisa lista de butoane disponibile pentru bara de instrumente respective. O casuta de validare aflata langa buton arata ca butonul este valid. Cu un click de mouse se afisaza sau se ascunde butonul.

2) Se selecteaza secventa de meniuri Tools - Customize  sau secventa View Toolbars-Customize sau se efectueaza un click de dreapta pe orice bara de instrumente si se alege Customize sau se efectueaza click pe sageata Toolbar Options aflata in partea din dreapta a orcarei bare de instrumente si din submeniul Add or remove buttons se apeleaza optiunea Customize. In Caseta de dialog Customize se alege tabul Toolbars si se bifeaza caseta carespunzatoare barei de instrumente ce se doreste a fi personalizata pentru a fi vizibila pe ecran. In continuare se efecteaza click pe tabul Commands, se selecteaza o intrare din lista Caregories aflata in partea stanga si apoi se selecteaza din lista Commnands, aflata in dreapta, comanda ce se doreste a fi adaugata sau stearsa si se trage pe suprafata barii de instrumente.

d) Barele de derulare (Scroll bar) sunt barele umbrite de pe marginea dreapta si de pe marginea de jos a ferestrei unui documente. Pentru a defila la o anumita regiune a unui document, se gliseaza caseta sau se apasa pe sagetile barei de derulare. Ele pot fi ascunse /afisate din meniul Tools (Options View si activarea casutelor de validare horizontal/vertical scroll bar). 

e) Zona de editare a documentului este zona in care se introduce textul sau obictele dorite de utilizator. Aceasta zona poate fi incadrata de un chenar (netiparibil) din menul Tools (Options View si activarea casutei de validare text boundaries). 

f) Bara de stare este afisata implicit; ascunderea ei se realizeaza din miniul Tools (Options View Status Bar). Este bara de la baza ferestrei documentului care afiseaza informatii despre o comanda sau un buton al unei bare de instrumente, despre o operatie in desfasurare sau pozitia punctului de inserare, numarul de pagini, numarul de randuri, limba setata pentru documentul respectiv, starea unor taste etc.

Informatiile oferite de bara de stare sunt urmatoarele:

Page contine numarul paginii curente

Sec contine numarul sectiunii in care se afla cursorul. O sectiune este o portiune din document la care se aplica operatii care nu sunt valabile in restul documentului. Informatia este relevanta doar daca documentul este impartit in mai multe sectiuni. In caz contrar aceasta zona va fi intotdeauna completata cu 1.

primul numar reprezinta numarul paginii curente, al doilea numar total de pagini din document

At specifica distanta (exprimata in cm sau inch) la care se afla cursorul fata de marginea de sus a paginii

Ln specifica numarul liniei in care este pozitionat cursorul pe ecran

Col specifica distanta, masurata in caractere, fata de marginea stanga a spatiului de lucru.

Punctul de inserare (insertion point) arata locul in care va fi introdus textul cand se incepe scrierea. Daca se doreste stergerea unor caractere, stergerea va incepe din locul indicat de punctul de inserare.

Pentru deplasarea in text, se vor folosi tastele directionale (stanga, dreapta, sus, jos) sau mouse-ul, prin plasarea acestuia pe barele de derulare, pentru stabilirea zonei/paginii, si executarea unui click pe butonul stang, pentru stabilirea locului exact pe paragraf/rand sau in interiorul unui cuvant. Se precizeaza ca punctul de inserare a textului nu poate fi plasat intr-o zona a documentului unde nu a fost inserat text sau macar linii libere.

Combinatii de taste pentru deplasarea rapida prin text:

Home deplaseaza cursorul la inceputul randului;

End deplaseaza cursorul la sfarsitul randului;

Ctrl+Home deplaseaza cursorul la inceputul documentului;

Ctrl+End deplaseaza cursorul la sfarsitul documentului;

Ctrl+sageata stanga, respectiv dreapta deplaseaza cursorul la cuvantul anterior, respectiv la urmatorul cuvant;

Ctrl+sageata sus, respectiv jos deplaseaza cursorul la inceputul paragrafului anterior, respectiv la inceputul urmatorului paragraf;

PageUp/PageDown deplaseaza cursorul cu o pagina in sus/in jos.

Deplasarea prin text se poate face, de asemenea, si cu ajutorul mouse-ului, prin plasarea acestuia pe barele de derulare, pentru stabilirea zonei/paginii, si executarea unui click pe butonul stang, pentru stabilirea locului exact pe paragraf/rand sau in interiorul unui cuvant.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1935
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site