Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Articolul - engleza

Gramatica+ Font mai mare | - Font mai micArticolul

Folosirea articolului in limba engleza difera de limba romana.Articolul hotarat este the, iar articolul nehotarat este a (daca este urmat de un cuvant care incepe cu o vocala) sau an (daca este urmat de un cuvant care incepe cu o consoana), dar mai exista si articolul z e r o sau neexprimat. Se mentioneaza de asemenea omisiunea articolului.

Articolul hotarat

Pronuntia articolului hotarat the este diferita inaintea sunetelor consonantice sau semiconsonantice (student, teacher, yard, year, university, unity, Europe, window, word, one), fata de cea folosita inaintea sunetelor vocalice (earth, umbrella, uncle, honour).

Pronuntia folosita inaintea sunetelor vocalice se foloseste de asemenea si pentru sublinierea substantivului pe care il determina.

"He is Bill Gates. "What, the Bill Gates?"

Articolul hotarat se aseaza inaintea cuvintelor pe care le determina si are aceeasi forma, atat la singular cat si la plural:

The student was in the laboratory.

The engineers were in the factory.

Cand insoteste adjectivele all si both, el se aseaza dupa acestea:

Both the tools are in the workshop.

All the students were in the classroom.

Functia principala este, ca si in limba romana, de a arata ca substantivul inaintea caruia se afla este cunoscut sau a fost mentionat anterior.

Spre deosebire de limba romana, articolul hotarat the apare foarte des dupa prepozitii: on the table - pe masa; for the students - pentru studenti; in the street - pe strada etc.

He is in the library - E in biblioteca.

Asezat in fata unor adjective, articolul hotarat le da acestora sensul de substantive la plural:

The rich - cei bogati, bogatii

The young - cei tineri, tinerii

Articolul hotarat este folosit la alcatuirea gradului de comparatie superlativ relativ si inaintea numeralelor ordinale.

The longest (cel mai lung), the most interesting (cel mai interesant)

The twenty-fifth (al douazeci si cincilea)

El intra de asemenea in alcatuirea unui numar de expresii: at the same time - in acelasi timp; for the time being - deocamdata, pentru moment; in the long run - pana la urma; by the way - apropo; on the one hand - pe de o parte; on the other hand - pe de alta parte; on the contrary - dimpotriva; on the whole - in total; on the right (left) - pe dreapta(stanga); around the world - in jurul lumii; all over the world - in intreaga lume; nothing of the kind - absolut nimic; at the beginning - la inceput; at the end - la sfarsit; in the evening - seara; in the morning - dimineata; in the singular - la singular; in the plural - la plural     etc.

Articolul nehotarat

Articolul nehotarat este a si an si corespunde, in general, articolului nehotarat din limba romana un, o.

A se foloseste inaintea sunetelor consonantice si semiconsonantice, iar an, inaintea celor vocalice. Ca si in limba romana, se aseaza inaintea cuvantului pe care il determina.

Ca si in limba romana, functia lui este de a introduce in context o notiune noua.

They used a high quality steel.

Articolul nehotarat se foloseste inaintea numelor de profesie, meserie, nationalitate, precum si inaintea substantivelor man, woman, child etc. (spre deosebire de limba romana).

She is a student.

I am a Romanian.

She is a woman.

Articolul nehotarat nu are plural.

He is a boy. - They are boys.

Ca si articolul hotarat, este prezent in numeroase expresii

As a reward - drept rasplata; in a loud (low) voice - cu voce tare (scazuta); on an average - in medie; on a large (small) scale - pe scara larga (redusa); with a view to - cu scopul de a; to be in a hurry - a fi grabit; to make an end of - a pune capat la; to take a seat - a lua loc; to go for a walk - a merge la plimbare; once in a blue moon - din an in Paste; to keep an eye on - a nu slabi din ochi; at a time - deodata, in acelasi timp; all of a sudden - brusc; as a rule - de regula; to have an opportunity - a avea ocazia; with a view to - pentru/in scopul de a; to have a good time - a se distra.

Articolul zero

Se foloseste cu substantive la plural:

Books are generally preserved in libraries - In general cartile sunt pastrate in biblioteci.

si cu unele substantive la singular ca:

Nume proprii: Maria lives in Romania.

denumirile de zile, luni, anotimpuri, sarbatori: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday; January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December; spring, summer, autumn, winter etc.

denumirile meselor zilei: breakfast, lunch, dinner etc.

substantivele nume de materie: Oil is lighter than water. - Uleiul este mai usor decat apa.

numele limbilor popoarelor: French is not my native language.

Se gaseste in expresii

In time - la timp; for good - pentru totdeauna; hand in hand - de mana; at hand - la indemana; at night - noaptea; at dawn - in zori; at last - in cele din urma; by mistake - din greseala; on foot - pe jos; on condition that - cu conditia ca; by train - cu trenul; at random - la intamplare; by ear - dupa ureche; by heart - pe dinafara; side by side - unul langa altul; from beginning to end - de la inceput pana la sfarsit; from top to bottom - de sus pana jos; from right to left - de la dreapta la stanga; from time to time - din cand in cand; out of order - defect.

Omisiunea articolului

Spre deosebire de articolul zero, omiterea articolului nu implica modificari de sens ci are doar valoare stilistica, folosindu-se in limbajul familiar, in limbajul jurnalistic etc.

Engine still not working? (Tot nu functioneaza motorul?)

EU Flights in Green Tax Plan (Zborurile UE in programul de taxe pentru protectia mediului)

Articolul se omite de asemenea in formulari ale stilului stiintific, destul de des, fara ca aceste omisiuni sa fie considerate greseli, chiar daca ele sunt considerate astfel din punctul de vedere al limbii literare.

Simulink is a platform for multidomain simulation and Model-Based Design for dynamic systems.

Substantivul

Alaturi de verb, substantivul este o parte de vorbire principala si denumeste fiinte, obiecte, stari, notiuni etc.

Ca si in limba romana, substantivele se clasifica in substantive comune (engine, mudflap, engineer, rubber) si substantive proprii (Microsoft, Romania, Europe).

Substantivele comune pot fi, la randul lor:

Substantive colective: team, crew, group, family etc.

Substantive abstracte: beauty, courage, kindness, wisdom etc.

Substantive nume de materii: water, steel, snow, salt etc.

Numarul substantivelor

Pluralul majoritatii substantivelor se formeaza adaugand terminatia "-s" la forma de singular (a student - students; a teacher - teachers).

Urmatoarele substantive primesc terminatia "-es" la forma de singular:

substantivele terminate in -ch, -sh, -s, -ss, -x, -zz (watch - watches, brush - brushes, bus - buses, dress - dresses, box - boxes

substantivele terminate in -y precedat de consoana transforma y in i inainte de terminatia -es (lady - ladies, dictionary - dictionaries), iar cele terminate in y precedat de vocala nu sufera nicio modificare si formeaza pluralul prin adaugarea terminatiei -s ( boy - boys, day - days)

substantivele terminate in -f sau -fe transforma f in v inaintea terminatiei de plural ( shelf - shelves, wife - wives)

substantivele terminate in -o precedat de consoana (potato - potatoes, hero - heroes)

Substantivele imprumutate din alte limbi (mai ales latina si greaca) pastreaza, in marea lor majoritate, forma de plural din limba din care provin: - grecesti: basis - bases, crisis - crises, criterion - criteria, phenomenon - phenomena, analysis - analyses, axis - axes, thesis - theses

- latine: agendum - agenda, nucleus - nuclei, stimulus - stimuli, stratum - strata.

Multe dintre aceste substantive au insa si forme de plural engleze, in -s.

Substantive cu plural neregulat, pastrate din engleza veche: man - men, woman - women, child - children, mouse - mice, gouse - geese, tooth - teeth, foot - feet, die - dice, ox - oxen.

Marea majoritate a substantivelor se acorda in numar cu predicatul, dar exista forme de singular care se acorda cu verbul la plural:

The crew is made up of five members. - Echipa este formata din cinci membri.

sau la singular, in functie de sens:

The crew were in the lab. - Echipa se afla in laborator.

Alteori, forma de plural se acorda cu verbul la singular:

Mathematics is an exact science - Matematica este o stiinta exacta.

In ceea ce priveste declinarea substantivelor, cazul genitiv este cel care necesita explicatii detaliate, avand in vedere ca, in celelalte cazuri, substantivele prezinta o forma comuna.

Cazul genitiv

Genitivul prepozitional (analitic)

Se formeaza cu ajutorul prepozitiei "of" iar ordinea cuvintelor este urmatoarea:

- substantivul care denumeste obiectul posedat (precedat de articol hotarat), prepozitia of, substantivul care denumeste posesorul (precedat de articol hotarat)

The components of the computer - componentele calculatorului

Se foloseste cand numele posesorului este exprimat prin:

- substantive comune care denumesc fiinte

the book of the student

- substantive comune care denumesc obiecte

the walls of the classroom

Genitivul saxon (sintetic)

Se formeaza cu ajutorul apostrofului ( ) sau desinentei s precedata de apostrof ('s). Ordinea cuvintelor este urmatoarea.

-substantivul care denumeste posesorul, 's sau ', substantivul care denumeste obiectul posedat (Bob's room; the worker's tools)

Se adauga 's

- dupa substantive la singular: John's car, the student's dictionary

- dupa substantive cu plural neregulat la plural: the men's club

Se adauga ' dupa substantive la plural: the students' books.

Se foloseste cu

- nume proprii de fiinte (Bob's pen)

- substantive comune care denumesc persoane (the student's pen)

- denumiri geografice sau ale unor institutii (Romania's integration; the University' building).

- unitati de timp si masura (today's news; a mile's distance)

Genitivul implicit omite desinenta de genitiv si se foloseste frecvent in engleza contemporana: student hostel, a ten minute walk.

In limba engleza, substantivul poate avea valoare de adjectiv cand este asezat inaintea altui substantiv:

development time; network components; link system; group research

Partile de vorbire care determina un substantiv se aseaza inaintea acestuia, ordinea cuvintelor fiind diferita de limba romana. Astfel, traducerea va incepe cu ultimul substantiv din grupul de cuvinte si se va face mergand inapoi spre inceputul acestuia:

the multi billion dollar PC industry - industria de calculatoare personale multi miliardara in dolari

command-based operating systems - sisteme de operare actionate prin comanda

Adjectivul

Adverbul

Adjectivul califica sau determina un substantiv sau echivalent al acestuia.

Adjectivul se pozitioneaza de regula inaintea substantivului pe care il determina.

Sunt numeroase adjective care se formeaza din alte adjective sau parti de vorbire, prin adaugarea unui prefix sau sufix.    

Adjectivul calificativ se aseaza intotdeauna dupa articol, inaintea substantivului pe care il determina: an interesting book

Are aceeasi forma, indiferent de genul, numarul sau cazul substantivului pe care il determina: a good man - a good woman; a good student - good students; a good boy (un baiat bun) - to a good boy (unui baiat bun).

Comparatia adjectivelor

Gradele de comparatie ale adjectivelor sunt aceleasi ca si cele din limba romana (pozitiv, comparativ, superlativ). Comparativul de superioritate este urmat de than - decat, ca, cand este urmat de cuvantul cu care se face comparatia.

Adjectivele se pot compara in doua feluri, in functie de numarul de silabe din cate sunt alcatuite.

Comparatia sintetica

Adjectivele monosilabice si unele adjective bisilabice formeaza comparativul de superioritate prin adaugarea terminatiei -er la forma de pozitiv a adjectivului, iar superlativul relativ prin adaugarea terminatiei -est, adjectivul fiind precedat de the.

Comparativul de superioritate si superlativul relativ al acestor adjective implica urmatoarele reguli de scriere:

adjectivele terminate in consoana precedata de o vocala scurta dub leaza consoana inaintea terminatiilor -er si -est: big - bigger - the biggest.

Adjectivele terminate in y precedat de consoana transforma y in i, insa cele terminate in y precedat de vocala nu sufera nicio modificare:

lazy - lazier - the laziest;

dar

grey - greyer - the greyest

Adjectivele terminate in e primesc numai -r la comparativ si -st la superlativ

fine - finer - the finest; nice - nicer - the nicest

Comparatia sintetica include si adjectivele bisilabice terminate in -ble, -y, -er si -ow: noble - nobler - the noblest; early - earlier - the earliest; clever - cleverer - the cleverest; narrow - narrower - the narrowest.

Comparatia neregulata a adjectivelor

Exista un numar de adjective care formeaza comparativul de superioritate si superlativul relativ in mod neregulat:

good - better - the best

bad - worse - the worst

much/ many - more - the most

little - less - the least

old - older - the oldest

elder - the eldest

far - farther - the farthest

further - the furthest

late - later - the latest

the latter - the last

near - nearer - the nearest

the next

Comparatia analitica

Adjectivele plurisilabice sunt precedate, la comparativ de superioritate, de adverbul more, iar la superlativ relativ, de the si adverbul most:

interesting - more interesting - the most interesting

Comparativul de egalitate se formeaza in acelasi fel pentru toate categoriile de adjective: as + adj + as

as small as; as good as; as competent as

Comparativul de inferioritate se alcatuieste astfel: not as/ so + adj + as

Not as/ so interesting as

Adjectivele plurisilabice pot forma comparativul de inferioritate si cu ajutorul adverbului less: less important

Superlativul absolut se exprima cu ajutorul adverbelor very, quite, extremely:

very happy; extremely difficult

Adverbul

Adverbul determina un verb, un adjectiv, un alt adverb sau o propozitie.

Adverbele se termina, in general, in -ly si multe dintre ele se formeaza prin adaugarea acestui sufix la adjectivul corespunzator: soft - softly; beautiful - beautifully; easy - easily.

Unele adverbe au aceeasi forma cu cea a adjectivelor respective: hard, fast, late:

He is a fast typist. He types fast.

She is a hard worker. She works hard.

In ceea ce priveste comparatia adverbelor, aceasta este asemanatoare cu cea a adjectivelor.

Unele adverbe terminate in -ly difera ca sens de adverbele corespunzatoare, identice ca forma cu adjectivele de la care provin:

Near - aproape, in apropiere; nearly - aproape, cat pe ce

Late - tarziu; lately - de curand, in ultimul timp

Hard - intens, mult; hardly - abia, cu greu

Free - gratis; freely - (in mod) liber, nestingherit

Pronume si adjective pronominale

Pronumele este partea de vorbire care inlocuieste substantivul:

Dan is a student. He studies mechanical engineering.

The students are at the University. They study computer sciences.

Pronumele personal

Pronumele personal indica persoanele I, a II-a si a III-a, singular si plural. Persoana I singular, cazul nominativ, este scris intotdeauna cu majuscula.

Pronumele are genul marcat doar la persoana a III-a singular: he (el) - masculin, she (ea) - feminin, it (el, ea) - neutru

Declinarea pronumelui personal in cazurile nominativ, dativ si acuzativ

Nominativ Dativ Acuzativ

Sg. I I (to) me me

II you (to) you you

III he,she, it (to) him, het, it him, her, it

Pl. I we (to) us us

II you (to) you you

III they (to) them them

Pronumele reflexive si de intarire

Pronumele reflexive si de intarire au forme identice: myself (ma - insumi/ insami), yourself (te; insuti/ insati), himself (se/ insusi), herself (se - insasi), itself (se - insusi, insasi), ourseves (ne - insine), yourselves (va - insiva), themselves ( se - insisi, insele).

Pronumele reflexive arata ca actiunea se rasfrange asupra subiectului: She washes herself.

Pronumele de intarire subliniaza substantivul sau pronumele pe care il insotesc: He wrote the paper himself. (El insusi a scris lucrarea.)

Daca este precedat de prepozitia by, pronumele de intarire se traduce prin singur/a/i/e: I wrote it by myself. (L-am scris singur.)

Pronumele si adjectivul pronominal posesiv

Pronumele posesiv

Sg I mine

II yours

III his, hers

Pl I ours

II yours

III theirs

Adjectivul pronominal posesiv

Sg I my

II your

III his, her, its

Pl I our

II your

III their

Adjectivul posesiv se aseaza inaintea substantivului pe care il determina si, spre deosebire de limba romana, substantivul nu se articuleaza:

His book is on the table. - Cartea lui este pe masa.

Their computer is connected to the Internet. - Calculatorul lor este conectat la Internet.

Pronumele si adjectivul demonstrativ

Pronumele si adjectivele demonstrative inlocuiesc sau determina substantive in sens spatial sau temporal. Acestea sunt: this - acesta, aceasta; these - acestia, acestea (pentru apropiere); that - acela, aceea; those - aceia, acelea (pentru departare)

Pronumele si adjectivele interogative

Pronumele interogative tin locul substantivelor care reprezinta raspunsul la intrebare. Pentru persoane se folosesc urmatoarele pronume si adjective interogative:

Nominativ: who? (cine?)

Genitiv: whose? (a/ al/ ai/ ale cui?)

Dativ: (to) whom (cui?)

Acuzativ: whom? (pe cine?)

Which? (care dintre?) - implica selectia

Which of these students is Dan? - Care dintre studentii aceia este Dan?

Which student won that scholarship? - Care dintre studenti a castigat bursa aceea?

What? - ce?

What is she? - Ce este ea?

What author do you prefer? - Ce autor preferi?

Pentru animale si lucruri se folosesc urmatoarele pronume si adjective interogative:

What? - What do you understand of this experiment? - Ce intelegeti din acest experiment?

What book is that? - Ce carte este aceea?

Which? - Which of those cars is yours? - Care dintre masinile acelea este a ta?

Which text is to be read? - Care dintre texte este de citit?

Pronumele si adjectivul relativ

Pentru persoane se folosesc urmatoarele pronume relative:

N. who - The student who is writing the new words is Dan. - Studentul care scrie cuvintele noi este Dan.

G. whose - The girl whose coat is red is Liz. Fata a carei haina este rosie este Liz.

D. whom - This is the engineer (whom) they spoke to. - Acesta este inginerul cu care au vorbit.

Ac. Whom - The man (whom) we greet is our manager. - Barbatul pe care il salutam este directorul nostru.

That - The person that is in his office is their representative. - Persoana care este in biroul lui este reprezentantul lor.

Pentru animale si lucruri se folosesc urmatoarele pronume relative:

Whose - The book whose colour is grey is a dictionary. - Cartea a carei culoare este gri este un dictionar.

Which - The dictionary the colour of which is grey is mine. - Dictionarul a carui culoare este gri este al meu.

The exercise which is on page three is short. - Exercitiul care se gaseste la pagina trei este usor.

That - The book (that) I saw is very interesting. - Cartea pe care am vazut-o este foarte interesanta.

What - What I can tell you is not much. - Ceea ce iti pot spune nu este mult.

Numeralul

Numeralul cardinal

Numeralul cardinal se formeaza, intre numerele 13 si 19, cu ajutorul sufixului -teen.

Numeralele care redau zecile, intre 20 si 90, se alcatuiesc cu ajutorul sufixul -ty.

Se foloseste liniuta intre zeci si unitati, iar inaintea zecilor se foloseste conjunctia and.

Numeralele hundred si thousand nu primesc desinenta -s atunci cand sunt precedate de o cifra.

Pentru separarea cifrelor intr-un numar, punctul din limba romana este redat prin virgula in limba engleza, iar virgula din limba romana este inlocuita de punct.

Numeralul cardinal denumeste numere.

Numeralul cardinal

1 one 11 eleven 21 twenty-one

2 two 12 twelve 30 thirty

3 three 13 thirteen 32 thirty-two

4 four 14 fourteen 40 forty

5 five 15 fifteen 43 forty-three

6 six 16 sixteen 50 fifty

7 seven 17 seventeen 60 sixty

8 eight 18 eighteen 70 seventy

9 nine 19 nineteen 80 eighty

10 ten 20 twenty 90 ninety

100 a/ one hundred

101 a/ one hundred and one

200 two hundred

777 seven hundred and seventy-seven

1,000 a/ one thousand

1, 001 a/ one thousand and one

10,000 ten thousand

99,001 ninety-nine thousand and one

1,000,000 a/ one million

Numeralul cardinal se foloseste

pentru a exprima ora:

3: 15 - a quarter past three

6: 20 - twenty (minutes) past six

4: 30 - half past four

5: 45 - a quarter to six

7: 50 - ten (minutes) to eight

pentru a exprima anii:

1991- nineteen hundred and ninety-one

- nineteen ninety-one ( se prefera in limba vorbita)

Numeralul ordinal

Numeralul ordinal este precedat de the si se formeaza prin adaugarea sufixului -th la numeralul cardinal corespunzator (exceptand numeralele 1, 2, 3 - the first, the second, the third)

Literele ve devin f inaintea terminatiei -th (five - the fifth; twelve - the twelfth)

Numerele terminate in -ty, transforma y in ie inaintea terminatiei -th.

Vocala e din nine dispare - the ninth.

Eight primeste numai h: the eighth.

Numeralele ordinale compuse marcheaza doar ultima cifra cu sufixul de numeral ordinal - the 222 = the two hundred and twenty-second.

Se foloseste pentru a exprima datele: the 31st of August - 31 august. Daca in scris apare numeralul cardinal ( August 31) data respectiva se citeste ca si cum ar fi numeral ordinal.

Numeralul ordinal arata ordinea numerica.

Numeralul ordinal

1 the first 11 the eleventh 21 the twenty-first

2 the second    12 the twelfth 40 the fortieth

3 the third    13 the thirteenth 50 the fiftieth

4 the fourth    14 the fourteenth 70 the seventieth

5 the fifth 15 the fifteenth 80 the eightieth

6 the sixth    16 the sixteenth 90 the ninetieth

7 the seventh 17 the seventeenth 100 the hundredth

8 the eighth    18 the eighteenth 101 the hundred and first

9 the ninth    19 the nineteenth 200 the two hundredth

10 the tenth    20 the twentieth 1,000 the thousandth

Numeralul fractional

Denumeste fractiuni:

comune: 1 / 2 - a (one) half; 1 / 3 - a (one) third; 1 / 4 - a (one) fourth

zecimale: 4. 25 - four point twenty-five; 19. 75 - nineteen point seventy-five (in limba romana punctul din limba engleza este redat prin virgula)

Numeralul multiplicativ

Arata proportia in care creste o cantitate: once (one time) - odata; double (twofold, two times) - dublu, indoit, de doua ori; thrice (threefold, three times) - de trei ori. De la cifra patru mi departe se adauga la numeralul cardinal substantivul times.

Once aloft, the nine-passenger aircraft flies at nearly twice the speed of a helicopter.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1327
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved