Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Pedepsele accesorii

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micPedepsele accesorii

Pedepsele accesorii constituie cea de-a treia categorie de pedepse in sistemul Codului penal in vigoare, alaturi de pedepsele principale si pedep­sele complementare.
Potrivit art. 71 C. pen., pedeapsa accesorie consta in interzicerea tuturor drepturilor prevazute in art. 64.

Prin urmare, in cazul pedepsei accesorii, continutul acestei pedepse il formeaza totalitatea drepturilor prevazute in art. 64, ceea ce o deosebeste de pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi, in continutul careia intra doar unul sau unele dintre drepturile prevazute in art. 64.

Dispozitia din alin. (2) al art. 71 prevede: „condamnarea la pedeapsa de­tentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept” interzicerea drepturilor prevazute in art. 64, adica pedepsele accesorii decurg de plin drept, ope legis, din pedeapsa principala a detentiunii pe viata sau inchisorii, nefiind ne­voie sa fie pronuntate de catre instantele de judecata. Acesta este un alt as­pect care deosebeste pedepsele accesorii de pedepsele complementare, care functioneaza numai ope judiciis si deci trebuie in mod necesar pronun­tate de catre instanta.Sub aspectul duratei, pedeapsa accesorie nu are limite proprii, ci le im­prumuta de la pedeapsa din care decurge - detentiune pe viata sau inchi­soare.

Conform dispozitiei cuprinse in alin. (2) al art. 71, pedeapsa accesorie incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si dureaza pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a exe­cutarii pedepsei. In cazul cand pedeapsa inchisorii se executa la locul de munca, interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. d) si e) (drepturile pa­rintesti si dreptul de a fi tutore sau curator) este lasata la aprecierea instantei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 903
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site