Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


TACTICA STINGERII INCENDIILOR

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micTACTICA STINGERII INCENDIILOR

TEMA: Stingerea incendiilor izbucnite in subsolurile cladirilor.Subsolurile sunt nivele a unor cladiri a caror pardoseala este situata sub cota terenului, ele au adancimi diferite si pot fi construite cu mai multe nivele, in raport de nevoile de exploatare. Cu cat adancimea subsolului si numarul de nivele este mai mare, cu atat si conditiile de lucru ale servantilor pentru stingerea incendiilor sunt mai dificile.

Incendiile izbucnite in incaperile de la subsol difera prin latura lor, caracterizandu-se in primul rand prin desfasurarea proceselor de ardere din subsoluri, care depind in mare masura de natura planseelor existente deasupra incaperilor respective, a golurilor practicate in acestea si a intrarilor si iesirilor, precum si a sarcinii termice din interior.

Planseele din materiale greu combustibile construite peste subsoluri au o rezistenta la foc de aproximativ 1h, iar cele din materiale combustibile este de 0,75 h. Majoritatea incaperilor de la subsol au un numar redus de deschideri (de obicei 1 - 2 deschideri pentru usi si 1 - 3 pentru ferestre, iar la cladirile noi mai multe). De multe ori ferestrele sunt protejate cu gratii metalice, fapt ce ingreuiaza actiunile de interventie pentru stingerea incendiilor. Mai exista inca cladiri, in special de constructie mai veche, la care iesirile de la subsol dau direct in casa scarii comuna.

Necesitatile pentru interventie impun ca fiecare subsol cu suprafata peste 300 m.p. sa aiba cel putin doua iesiri de evacuare, iar daca in subsol se depoziteaza materiale combustibile , se impune sa se realizeze o iesire independenta directa, in aer liber.

In functie de particularitatile constructive ale subsolurilor (suprafata deschiderilor, gradul de combustibilitate al elementelor de constructie), de natura materialelor depozitate si locul de aparitie a focarului, dezvoltarea incendiului se poate face cu o viteza diferita.

Incendiile izbucnite la incaperile de la subsol difera prin natura lor, caracterizandu-se in primul rand prin accesul insuficient de aer proaspat in zona de ardere, ceea ce determina o ardere incompleta, formarea intensa de fum, temperatura relativ ridicata a produselor de ardere, etc. In toate cazurile, dupa primele 10 - 30 minute de ardere, incepe lipsa afluxului de aer in zona incendiului.

La subsolurile imobilelor locuite (lemne, obiecte gospodaresti vechi, pereti despartitori combustibili) cantitatea de materiale combustibile se poate ridica la aproximativ 80 - 100 kg/m.p., suprafata a podelei la subsol, iar in magazii apreciabil mai mare.

Datorita afluentei de aer in cantitati reduse, dezvoltarea in subsol a arderii se face lent, in comparatie cu cea de la nivelurile superioare ale cladirii. Din aceasta cauza regimul de temperatura la incendiile in subsoluri difera de cel din diverse alte incaperi. Cu toate acestea, temperatura la incendiile in subsoluri este destul de inalta si in urma unor experimentari au fost inregistrate urmatoarele valori: 400 grade Celsius la 20 minute, 500 grade Celsius dupa 40 minute, 650 grade Celsius dupa 1,5 h.

La inceputul incendiului, datorita prezentei aerului in subsol se produce arderea completa a substantelor combustibile. Dupa un scurt timp intensitatea arderii se micsoreaza, se produce din ce in ce mai mult o ardere incompleta, se degaja un fum gros si toxic, iar temperatura incepe sa creasca. Din cauza arderii incomplete, in produsele arderii, in afara bioxidului de carbon se gaseste oxid de carbon, care prezinta un mare pericol pentru viata si sanatatea oamenilor.

La arderea de 1kg lemn se degajeaza in medie 4,5 m.c. produse de ardere (fum). Viteza de ardere a materialelor combustibile depozitate in subsol este egala cu 0,40 - 0,90 kg./ m.c. De multe ori fumul si flacarile patrund prin neetanseitatile existente la locul de trecere al conductelor prin plansee si prin alte deschideri. In incaperile umplute cu fum oamenii pierd orientarea, au tuse, ochii se irita si lacrimeaza, ajungand pana la sufocare.Cantitatea de oxid de carbon existenta in produsele arderii in interior, poate sa ajunga la 6% CO2 pana la 7%, iar la iesirea din subsol uneori poate sa se inregistreze 1 - 2%; inspiratia aerului cu o concentratie de CO de 0,4 - 0,5%, timp de cateva minute poate sa provoace o intoxicatie mortala. Influenta produselor de ardere gazoase asupra organismului uman devine periculoasa deoarece acestea, in general, sunt incalzite la o temperatura de aproximativ 60 grade Celsius.

Daca in subsoluri sunt depozitate produse chimice ca spuma poliuretanica, policlorura de vinil (folii si covoare), etc. se degaja in caz de incendiu acid clorhidric, cantitati sporite de oxid de carbon si altele.

Un interes deosebit prezinta viteza de circulatie a produselor de ardere gazoase, prin golurile din incaperile de la subsoluri. Daca ar exista date mai ample cu privire la ventilarea incaperilor pe timpul stingerii incendiilor, atunci stingerea ar putea fi efectuata cu mai mult succes; de asemenea si aspirarea gazelor din incaperi sau refularea aerului proaspat in interior s-ar putea face cu mai multa eficienta.

Incendiul izbucnit la subsol se poate propaga de la parter la etajele superioare numai in cladirile cu plansee combustibile si greu combustibile.

In cazul incendiilor de lunga durata rezistenta limita a planseelor de orice fel poate fi ineficienta si drept consecinta acesta se propaga la nivelul superior. O astfel de propagare este posibila si datorita conductivitatii termice a grinzilor si conductelor metalice neprotejate, situatii care apar cand la parter se gasesc magazine si depozite de diferite materiale.

Incendiile produse in timpul zilei se observa relativ cu usurinta si se pot stinge cu una sau doua tevi. Daca focarul se afla departe de intrarea in subsol si incendiul a fost observat cu intarziere, interventia pentru stingere devine greoaie, in mod special si din cauza prezentei fumului in cantitati mari.

Odata cu executarea recunoasterii se incepe actiunea de evacuare si salvare a persoanelor, precum si stingerea incendiului. Recunoasterea trebuie continuata pentru a cunoaste posibilitatea propagarii incendiului la parter, operatia fiind continuata pe tot timpul desfasurarii actiunii de stingere.

Pentru salvarea oamenilor si verificarea tuturor incaperilor umplute cu fum, inclusiv de la nivelurile superioare si a casei scarilor, este necesar sa se trimita echipe de salvare cu aparate izolante conduse de persoane bine pregatite si cu experienta.

Operatia de salvare trebuie considerata ca fiind terminata numai atunci cand toate incaperile sunt evacuate de fum si persoanele in pericol evacuate, folosind pentru aceasta mijloace adecvate, existente la dispozitie. Pentru evacuarea fumului din casa scarii se pot deschide ferestrele si chepengurile din pod, contribuindu-se astfel la efectuarea cu succes a manevrelor de salvare. Daca in subsol s-a format o concentratie mare de fum si temperatura este ridicata, iar accesul la focarul de ardere folosind aparate izolante nu este posibil de la inceput, atunci stingerea incendiului poate sa dureze mai mult, in acest caz actionandu-se cu prioritate pentru evacuarea persoanelor de la nivelurile superioare.

Este un succes al actiunii de interventie daca evacuarea persoanelor de la nivelurile superioare se efectueaza inaintea umplerii acestora si a casei scarii cu fum, in timp scurt si cu efective reduse.

Inca de la inceputul stingerii incendiului, concomitent cu salvarea si evacuarea persoanelor din incaperile umplute cu fum trebuie sa se ia masuri pentru reducerea concentratiei de fum si a temperaturii.

Pentru evacuarea fumului se mai pot folosi si exhaustoare care prin inversarea circulatiei refuleaza aerul proaspat din exterior in incapere. Exhaustoarele pentru fum se pun in functiune numai dupa terminarea operatiilor de salvare si gasirea focarului de ardere.Organizarea interventiei la incendii in bune conditii este posibila numai daca comandantul interventiei stabileste modul de dispunere a incaperilor din subsol, a particularitatilor lui, natura materialelor depozitate, pericolul de propagare a incendiilor la parter si in incaperile invecinate.

Uneori, prezenta in subsol a fumului si a temperaturii ridicate poate sa creeze o impresie gresita despre situatia reala a focarului de ardere. De aceea, practicarea unor goluri suplimentare in subsol, a ferestrelor nu trebuie efectuate numai atunci cand se gasesc deja pregatite mijloacele de interventie.

Se vor pune in functiune tevi tip B cu presiune marita sau generatoarele cu spuma cu coeficient mare de infoiere, pentru stingerea incendiului in subsol, urmata de introducerea unor tevi in supraveghere la parter, la etajele imediat superioare, in canalele de ventilatie si la cele tehnice.

La incendiile de proportii se stabilesc sectoare de interventie cum ar fi: la intrarea principala, in incaperile invecinate si ferestrele de la parter.

In mlte incendii care izbucnesc la subsol se pot folosi generatoare de spuma cu coeficient mare de infoiere, numarul lor calculandu-se in raport cu volumul de spuma necesar. Spuma umple bine subsolul, dizolvand gazele calde si fumul, intrerupe procesul de ardere, localizeaza sau lichideaza in intregime incendiul, fara a degrada materialele si elementele de constructie. Daca subsolul prezinta locuri ascunse unde spuma nu poate patrunde si unde exista focare de ardere, acestea vor fi lichidate cu jeturi de apa. Dupa umplerea cu spuma a unei incaperi incendiate temperatura scade pana la 60 - 40 grade Celsius.Pentru a se evita distrugerea spumei din cauza apei nu este recomandabil sa se refuleze simultan jeturi de apa si spuma.

Daca exista pericolul propagarii incendiului, prin canalele de ventilatie, se examineaza elementele de constructie la toate etajele si in pod, aderente la canalele de ventilatie si se controleaza cu multa atentie incaperile de la parter pana la lichidarea definitiva a incendiului. Pentru a ajunge la focarul de ardere se vor folosi toate caile de acces existente. In imposibilitatea ajungerii din cauza distantei mari de la deschidere sau intrare, in unele situatii se impune spargerea planseului, pentru ca prin golurile realizate sa se poata introduce mijloacele de stingere, folosindu-se tevi de refulare adecvate.

In unele situatii, stingerea incendiilor la subsoluri se prelungeste timp de cateva ore, interventia trebuind sa fie executata numai cu folosirea aparatelor izolante, comandantul interventiei urmand sa ia toate masurile pentru mentinerea capacitatii de lucru a efectivelor si securitatea lor. In echipele care lucreaza la subsol este necesar sa existe legaturi prin radio sau fir.

Pe timpul localizarii si lichidarii incendiului trebuie organizata o supraveghere minutioasa a starii planseelor si a elementelor portante (grinzi, stalpi, pereti); de asemenea se va acorda o atentie deosebita instalatiilor de gaz acolo unde ele exista. La intrarea in subsolurile mari este recomandabil sa fie afisate planurile acestora si traseele instalatiilor de gaze, electrice, de forta si iluminat, precum si ale conductelor tehnice.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4472
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved